Last news in Fakti

20 Август, 2020 15:08 5 138 55

Отровените врагове на Кремъл

  • кремъл-
  • русия-
  • скрипал-
  • георги марков-
  • алексей навални

Вижте подробности за предишни инциденти, в които противници на Кремъл са били жертви на отравяне или поне е имало такива сериозни подозрения

Отровените врагове на Кремъл - 1
Снимка: Shutterstock

Руският опозиционен политик Алексей Навални е в кома в сибирска болница в град Омск. Неговият говорител Кира Ярмиш твърди, че критикът на Путин е бил отровен, а докторите, лекуващи го, крият информация на състоянието му и дали има данни за натравяне. Това предаде Reuters.

Ето някои подробности за предишни инциденти, в които противници на Кремъл са били жертви на отравяне или поне е имало такива сериозни подозрения относно техни заболявания. 

Сергей Скрипал 

66-годишният бивш руски двоен агент Скрипал, който е предавал тайни на британското разузнаване, и 33-годишната му дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в английския град Солсбъри през март 2018-а.

Те бяха откарани в болница в критично състояние, а британските правителствени служители заявиха, че двамата са били отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок, разработено от съветската армия през 70-те и 80-те години.

Русия отрече каквато и да е роля в отравянето и каза, че Великобритания подклажда антируска истерия.

"Химикалът причинява забавяне на сърцето и свиване на дихателните пътища, което води до смърт чрез задушаване. Една от основните причини това вещество да бъде разработено е, че неговите съставни части не са забранени“, заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. 

Владимир Кара-Мурза

Руският опозиционер твърди, че са направени опити за отравянето му през 2015-а и 2017-а. По-късно немска лаборатория открива повишени нива на живак, мед, манган и цинк в него, според медицински доклади, видени от Reuters. Москва отрече да има участие.

Александър Литвиненко

Бившият агент на КГБ и откровен критик на руския президент Владимир Путин почина на 43 години, след като според британското правителство е пил зелен чай в лондонския хотел "Милениум", като в чая е имало полоний-210, рядък и мощен радиоактивен изотоп.

През 2016-а британско разследване заключи, че Путин най-вероятно е одобрил убийството. Кремъл отново отрече участие в инцидента.

Разследване, ръководено от висш британски съдия, установи, че бившият бодигард от КГБ Андрей Луговой и друг руснак Дмитрий Ковтун са извършили убийството като част от операция, която вероятно е била ръководена от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, основният наследник на КГБ от съветската епоха.

Александър Перепилични

44-годишният руснак бе намерен мъртъв в близост до луксозния си дом извън Лондон, след като е излязъл на джогинг през ноември 2012-а.

Перепиличен е потърсил убежище във Великобритания през 2009-а, след като е помогнал на швейцарско разследване за руска схема за пране на пари. Внезапната му смърт породи предположения, че може би е бил убит.

Британската полиция изключи убийство въпреки подозренията, че може да е бил убит с рядка отрова. Дознанието за неговата смърт все още не дава окончателно заключение за това как е починал.

Според предварителното дознание обаче, Перепиличен вероятно е отровен със силно токсично растение, с което незабелязано за него са заменили киселеца в любимата му руска супа. В корема на руснака са били открити следи от рядко химично вещество, което може да се съдържа в отровното растение гелсемиум.

Виктор Юшченко

Юшченко, тогава украински лидер на опозицията, беше отровен по време на кампанията за президентските избори през 2004-а. Той твърди, че е бил отровен, докато вечерял извън Киев с представители на украинските служби за сигурност. Русия отрече каквото и да било участие.

Установено е, че тялото му е съдържало 1000 пъти повече диоксин, отколкото е нормално. Лицето и тялото му бяха обезобразени от отравянето, след което той се подложи на десетки операции.  

Юшченко печели президентския пост след повторни избори между него и проруския премиер Виктор Янукович. Украинският Върховен съд призовава изборите да бъдат повторени, поради широко разпространената изборна измама в полза на Виктор Янукович в първоначалното гласуване. Обществените протести, предизвикани от избирателната измама, бяха наречени "Оранжева революция.  

Георги Марков

Георги Марков, български писател, журналист и опонент на тогавашното комунистическо управление, емигрира от страната през 1969-а. Той умира на 11 септември 1978-а, след като в Лондон е инсцениран уличен инцидент, при който Марков е прострелян с миниатюрна отровна сачма, докато чака автобус на моста Ватерло.

Според разкази за инцидента, писателят е бил блъснат от човек, който се навел, взел чадъра си от земята и изчезнал. Последвалите събития показват, че инцидентът съвсем не е бил случаен, а срещу Марков е извършено покушение. Оръжието най-вероятно е било замаскирано като чадър, с което в крака на писателя е изстреляна миниатюрна сачма с отрова, вероятно рицин, за която няма антидот.  

Дисидентите обвиниха съветския КГБ, че стои зад убийството.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стига глупости

    56 9 Отговор
    напишете за отровните българи от мафия и корупция!

    Коментиран от #20, #24, #51

  • 2 kolo

    44 11 Отговор
    Какъв повод, от кога го чакат, давайте сега е времето...Путин е виновен... давайте сега Ви се е паднало!
  • 3 корекция

    2 9 Отговор
    отровените
  • 4 TINA

    49 16 Отговор
    глупости все путин им е виновен омразата е варха
  • 5 Софиянец

    11 42 Отговор
    Напишете за убитите наши политици от двуглавия орел, за политиката на Русия спрямо България.

    Коментиран от #49

  • 6 без име

    46 6 Отговор
    На горе изброените сметката им видя МИ5;6;7;8;и т.н.
  • 7 Ххх

    12 29 Отговор
    Е, преди време бях чел един виц. Съобщили на Путин - убиха Немцов ! А Путин спокойно отвърнал - къде, на моста ли ?
  • 8 А не ви ли се струва,

    39 4 Отговор
    че отравянията са в съпоставими моменти - не когато са най-опасни, а когато са вече изчерпени? " Уморените коне ги убиват, нали..."

    Коментиран от #31

  • 9 ОРЛОВ МОСТ

    8 19 Отговор
    А ОТРОВЕНОТО ТРИО ДА НЕ ИЗПАДНЕ В ПАРАНОЯ.
  • 10 Смърт за комунизма

    13 42 Отговор
    Живков терориста също е убивал български журналисти в чужбина и България.
  • 11 Смърт за комунизма

    12 35 Отговор
    Държава да разкрие убийствата на Живков а не да ги крие.

    Коментиран от #46

  • 12 До юношата

    47 7 Отговор
    От прочетеното разбирам, че на този автор, юноша бледен, добре са му промили мозъка. Ужасява ме мисълта, че днешните младежи са плитко умни. Пускат ни опорки и ни взимат за неграмотни.
  • 13 2020

    37 7 Отговор
    Русия с предатели не се занимава.Предателите умират от платени убийци ,които не са руснаци.Когато лъжеш като сащ Англия ,а си замесен директно с убийствата никой не ти вярва /за недосетливите-обикновено убиват от сащ и Англия,за пари./
  • 14 Борето Попов

    40 8 Отговор
    Няма начин да не е виновен великия Путин и за черните дупки в космоса, найл тъй, сорософреници?! Слава на великия управник на Руската Федерация - Вова Путин!

    Коментиран от #30

  • 15 Hbbb

    33 6 Отговор
    По скоро след като са станали ненужни на западните служби и ги заличават като дискредитират кафенето същевременно
  • 16 Анализаторр

    18 32 Отговор
    Типично по руски. При тях от 120 години нищо не се е променило.
  • 17 Нормално

    7 2 Отговор
    Всичките прекаляваха с булшита.
  • 18 Демократ срещу комунист

    13 24 Отговор
    Във всички бивши сателити на СССР след разпадането на комунистическия режим са направени разкрития на поръчковите убийства само в България не са направени разкрития и анализи от историците и политиците за убийствата на комунистическия режим тук.

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин от Своге

    11 20 Отговор

    До коментар #1 от "стига глупости":

    За отровното трио ли?Те са руски мекерета ако не знаеш.Фалшивите новини на Бабикян примерно са част от хибридната война на русия срещу България.Иначе русия убива българи по политически причини още от преди освобождението.

    Коментиран от #23

  • 21 Сандо

    30 11 Отговор
    Абе момче,преди да пишеш такива поръчкови материали,провери първо източниците и се постарай да откриеш истината.Превърнахте журналистиката от уважавана и обществено необходима професия в парцал.От изброените жертви няма нито един доказано отровен от руските тайни служби.Нито един!

    Коментиран от #25

  • 22 Наблюдател

    28 8 Отговор
    За писателя Георги Марков отдавна се знае, че освен личен приятел на Тодор Живков е бил е бил член и на ДС. Как после англичоците да не го убият за да обвинят София ?
  • 23 Бългaрин

    25 9 Отговор

    До коментар #20 от "Българин от Своге":

    Не знам мекерета ли са, но отровните са по-близки с натовските кукловоди, а не с Москва.
  • 24 987

    11 22 Отговор

    До коментар #1 от "стига глупости":

    В Русия положението е 100 пъти по корумпирано от България ,а ти искаш да си плюеш родината ? Може ли да сте такива предатели..

    Коментиран от #27, #28

  • 25 русия прокълната кочина на злото

    9 26 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Колко рубли ти дадоха да го напишеш това мнение русофилче ? Защитаваш тея дето тровят хора само защото имали опозиция ! Утре и Българоя ще продадеш за същите жълти стотинки !

    Коментиран от #32, #44

  • 26 Гост

    13 6 Отговор
    Общо взето руснаците тровят опонентите си предимно в Лондон. Странна работа. Ющенко си хапвал с кадри от Украинските служби, но го отровили руснаците? Как разбраха, че Навални е бил отровен още преди да бъде откаран в болница или дори прегледан от лекар? Руснаците съобщиха, че към Омск, където е приет в местната болница по най-бързия начин са пристигнали военни с пагони. Те ще се мешат на докторите да си вършат работата. В опозиционните телеграф канали имаше призив феновете на Навални да се отправят също към Омск, защото лекарите можели да го доумъртвят. Горките доктори, как в тази суматоха и натиск от военните светила и кричалкитена на навалнята да си вършат професионално работата?
  • 27 хахахаха

    11 5 Отговор

    До коментар #24 от "987":

    А ти отде знаеш,да не би да им светиш на русняците?Едно нещо да знаеш -ТАМ,ДЕТО ИМА КОРУПЦИЯ,НЯМА СИЛНА ДЪРЖАВА.За Русия-всички знаят.За агент Буда и буда-лите също знае цял свят.
  • 28 нееее

    19 5 Отговор

    До коментар #24 от "987":

    Не той,а цял свят плюе по България,че била най-корумпираната страна в Европа. Най-бедната ,най-висока смъртност в света е България и пр. показатели,които не са лицеприятни и ни карат да се срамуваме.Националното ни самочувствие се срина .
    Погледни германските медии,френските,английските,американските....какво пишат за българското правителство... И говоря за медии от първия ешалон,а не второстепенните им. Ако живееш зад граница, си заравяш главата в пясъка и не споменаваш,че си българин. Да не те оприличат като българското правителство.
  • 29 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ срещу комунист":

    За разкритията на Билинг кет ли говориш? И на,, доказателствата "им базирани на,, Хайли Лайкли? Кога Русия е била осъдена от международен съд, че е убила в Лондон някой от изброените по горе имена? А Скрипал са живи, чудно защо не им дават да дадат изявления.
  • 30 Коко

    6 17 Отговор

    До коментар #14 от "Борето Попов":

    Великия кой?Кое му е великото на жужето?

    Коментиран от #34

  • 31 Иван

    21 5 Отговор

    До коментар #8 от "А не ви ли се струва,":

    Да, точно така. Скрипал отровен 9 години след задържането му от руските власти. Съвсем сигурно е, че в момента на покушението над него не е притежавал никаква опасна информация за Кремъл. Но пък времето за тровене бе изключително подходящо. Малко преди световното по футбол и две седмици преди президентските избори в Русия. Несъмнено много хора са отишли да гласуват за Путин напук на англичаните, които с тази инсценировка съвсем се самозабравиха.
  • 32 без име

    20 5 Отговор

    До коментар #25 от "русия прокълната кочина на злото":

    И каква опозиция е тази от 1-3% ?Да ти подскажа! Това е удобна опозоция! Такава опозиция всички управляващи искат да имат. Управляващите и на Изток и на Запад искат точно такава опозиция. Така,че не руските власти са ги отровили. Отривиха ги господарите им.
    Справка;Немцов. ЦРУ му превеждаше милиони да върши работа....ама той ги профука тези милиони по жени и екзотични екскурзии.И смяташ ли,че ЦРУ са толкова загубени,че ще му простят подиграваката с тях? Не,не са загубени ,затова и не му простиха.
  • 33 Един от многото

    19 4 Отговор
    Всички намерили смъртта си отровени, са отровени от английските терористи от Ми6, и Цру, за да дискредитират Русия и България.
    Всички тези отровени са се провалили и не са оправдали парите на терористите, затова са и отровени от споменатите западни "миротворци".
  • 34 Хммм

    15 6 Отговор

    До коментар #30 от "Коко":

    Историята ще запомни Обама,Меркел,Макрон,Тръмп само като статисти от ерата на Путин.А нашите ръководители няма да ги помни никой,защото българите ще са изчезнали по времето на Демокрацията.

    Коментиран от #38

  • 35 Дълбоко Виждащ

    13 2 Отговор
    Да направите и списък на вси починали от ръката на ЦРУ–президенти на латиноамерикански страни.....КГБ наказва само СВОИ-Отишли на другият бряг!НИКОГА досега Президенти!Който се ръкува с Дяволът да мисли преди да си подаде ръката......
  • 36 баба ви от бг

    4 8 Отговор
    за Марков, живков е поръчал всичко, а кгб само изпълнили! един полковник от кгб поясни на времето за поръчката!а за кенеди- защото е подписал документ за одържевяване на 12 те частни " печатници" на $ / фондове/ а за Навални е ясно! единственият почтен опозиционер срещу корумпираната СГАН

    Коментиран от #37

  • 37 брех брех

    12 2 Отговор

    До коментар #36 от "баба ви от бг":

    Ама я виж ти какъв държавник ние сме имали в лицето на Т.Живоков;))) Той бил голяма работа,щом е могъл да заповяда на КГБ,Мосад и пр. и те послушните марионетки на Тошко Живков изпълнявали ха ха ха ха ха ха
    Имаш логика на олиг@@@ен.
    А Навални е опозиционер толкова,колкото и Айшето от Столипиново е опозиция на властите в България.Нито повече,нито по-малко.
  • 38 кат Русия няма втора

    6 14 Отговор

    До коментар #34 от "Хммм":

    Путин, ще го запомнят основно с това, че накара два братски народа руския и украинския да воюват вече шеста година. В скоро време, ще разберем дали Путин, ще успее да накара да воюват руския народ срещу беларуския народ. Ако и това успее да направи съм сигурен, че никога няма да го забравят.
  • 39 дядо ви от бг

    3 1 Отговор
    до номер 5! като започнем от Стефан Стамболов, на който крайници отрязани та до днес !!! маймуните едни и същи!!!!
  • 40 Karosel

    5 10 Отговор
    Защо само за четири човека сте писали, те са стотици дори хиляди! Бог да им прости греховете, а Путин....Путин няма Респект нито от Бог, нито от хора!

    Коментиран от #42

  • 41 баба ви от бг

    5 2 Отговор
    до брех а Политковская също ли???? брехкай си колкото искаш!!! а срязани спирачки и изкуствени катастрофи сигурно нямаааааа!
  • 42 Льохман

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Karosel":

    Абе направо ги е трепал, като зайци! МилиЯрди!
  • 43 така правят получовеците

    3 10 Отговор
    - комуноиди, нямайки акъл за аргументи в разговор, те минават на маймунско право - юмруци, тояги и отрова. вече сто години показват че са тъпи, тъпи, та чак вдлъбнати, и никога няма да достигнат степент на развитие на хомосапиенс. време е да ги затворим в зоопарк да се ядат едни други и да мирясаме без тях, както мирясаха и видяха светли бъднини всички оцелели в отдавна некомунистическото чили. там на зверовете подаряваха безплатна вертолетна разходка. по тяхната собствена рецепта, разбира се.
  • 44 Сандо

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "русия прокълната кочина на злото":

    Ти след като пречетекакво съм написал,разбра ли го?Повтарям:за нито един няма доказано участие на руски тайни служби!Какви рубли,какви продажби ти се въртят в главата?

    Коментиран от #52

  • 45 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    за съжаление,тва което се случи на навални бе очаквано и предвидимо.в русия така се води дискусия с опозицията.жалко за този човек,беше наистина много сърцат и много положителен като човек,но путиновите копои не прощават.надявам се феновете им да се преселят в милата им путинландия и да усетят благините на руския режим,вмесот да бълват лъжи и дасе оплакват от демокрацията ,докато кандидатстват за зелени карти или докато харчат парите на деца и родители пратени от лошия запад!
  • 46 ох лошо ми е Али Реза

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Смърт за комунизма":

    то хубо " Смърт на комунизма" но по минусите ще познаеш кой ни управлява, без значение как се иминуват, а армията ни беше ликвидирана за да не вземе страна в случей като този сега...за 30г. ни десни ни леви ни патриоти отвориха досиетата.А минусите ти идват и от леви и от десни най-вече, за турските обединени патриоти няма да коментирам
  • 47 Матей

    11 2 Отговор
    За какво му е на Путин да убива Навални,той се провали и е напълно безопасен?Както и другите изброени,и Немцов,дето го убиха на улицата.В момент на върла медийна истерия на западняците срещу РУСИЯ и пуснат в ход майдан в Белорусия.Западните му сайбии са го пуснали в разход,тоя Навални,за последен път да послужи,това е маниера на западните служби.
  • 48 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Войната срещу Путин започна да приема твърде уродливи черти и измерения!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гошо

    6 0 Отговор
    Автора пропуснал си Березовски а и за Ходорковски нищо не си казал Не може да не са пробвали да тровят тия от КГБ
    Само за Г Марков не ми стана ясно какъв пък той враг на Кремъл е бил
  • 51 Ново

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "стига глупости":

    За народния съд белене атентата на св неделя а сега протистират тяхните наследници жадни за власт готови да се окървавят
  • 52 Ново

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "Сандо":

    Дядо сандо за какво е съден борисов гешев кошлуков цацаров че повтаряте «затвор съд «коя следа води към тях освен гешефтите на съветниците на радев /комунистите убита луканов ти ми говориш за следа
  • 53 Example

    5 0 Отговор
    И как така все в Лондон ги тровят?! Как няма поне една друга европейска страна, ей така за цвят. Ингилизите ги тровят и набеждават Русия за това. Мизерници!
  • 54 Александър ПУЙков !

    0 0 Отговор
    Не си навирай главата, там от гдето си се пръкнал.
  • 55 Ние

    1 0 Отговор
    Дезертьорите ги убиват-правило от старо време!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания