Last news in Fakti

12 Октомври, 2012 20:36 1 032 0

Поздравления и критики за Нобела на ЕС

  • нобел-
  • ес

Американският държавен секретар Хилари Клинтън поздрави Европейския съюз за присъдената му Нобелова награда за мир и заяви, че тя е посветена на една "обединена и мирна" Европа.

"Забележително е колко обединена и мирна е Европа през 21-ви век и това не е плод на случайност", заяви Клинтън на пресконференция във Вашингтон след срещата си с италианския си колега Джулио Терци ди Сант`Агата.

Нобеловата награда за мир "дойде благодарение на ревностния труд и отдаване на ръководителите и гражданите в цяла Европа", изтъкна Клинтън.

Междувременно италианският премиер Марио Монти изрази надежда, че изборът на ударения от кризата ЕС за носител на Нобеловата награда за мир за 2012 г. ще засили съюза пред икономическите трудности.

"Надявам се това важно признание да донесе допълнителна сила и убеденост на правителствата и гражданите на държавите-членки да продължат напред с решителност към сплотен, солиден ЕС, който е отворен към останалия свят, преодолявайки настоящите икономически затруднения", заяви Монти в комюнике.

Италианският премиер, който е бивш еврокомисар, а в края на миналата година беше назначен, за да преведе Италия през бурята на дълговата криза, изрази "голямото си задоволство" от решението за присъждане на наградата на ЕС. "Универсално признато е, че европейската интеграция е изключителен мотор в мира и демокрацията, слагайки край на векове вражди и кървави войни в Европа и осигурявайки основата за решително и солидно помирение между Франция и Германия. С разширяването си ЕС предостави възможност за мир и помирение на Европа, разделена от Студената война", допълни Монти.

Критиците определиха ЕС като бюрократична институция, която налага строгите ограничения на разходите и позволява развитието на бедността, поставяйки в опасност социалния мир. Нобеловата награда е "признание" за работата на съюза "за помирението, демокрацията, защитата на човешките права и разширяването на зоната на мира и стабилността на континента", заяви върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Държавите от региона успяха "да преодолеят войната и разделенията", за да "сформират заедно континент на мир и просперитет", посочи от своя страна президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Присъждането на наградата е "голяма чест за ЕС", заяви на свой ред председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.

"Ценностите на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, спазването на правовата държава и човешките права са абсолютно фундаментални за ЕС", изтъкна председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Германската канцлерка Ангела Меркел видя в наградата "окуражаване" за този "голям умиротворяващ проект", а за френското президентство Нобеловата награда "възлага на Европа още по-голяма отговорност за запазване на нейното единство, на способността й да стимулира растежа и заетостта и солидарността спрямо членовете й".

"ЕС е прекрасен проект, това е изненада, но Европа е прекрасен проект. Това е великолепно, великолепно!", заяви ентусиазирано генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Бившият председател на ЕК Жак Делор нарече наградата "едновременно морално и политическо послание".

Един от малкото представители на съюза, които не се включиха в общия ликуващ хор, беше британският евродепутат с евроскептични възгледи, Найджъл Фарадж. Той заяви, че наградата "показва, че норвежците имат истинско чувство за хумор". "ЕС създаде бедността и безработицата за милиони хора" и раздуха враждата между държавите-членки от Севера и от Юга, изтъкна той.

Извън институциите на ЕС обявяването на наградата беше посрещнато с ожесточени критики. Бившият полски президент и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса заяви, че е "изненадан и разочарован". "Със сигурност ЕС опитва да промени Европа и света по мирен начин, но за това му се плаща", докато активистите предприемат своите действия само, за да защитят една идея, заяви историческият лидер на синдиката Солидарност и символ на мирната победа срещу комунистическия режим в Полша.

Бившата съветска дисидентка, превърнала се в руска правозащитничка, Людмила Алексеева посочи от своя страна, че членовете на Нобеловия комитет не са предпочели да възнаградят защитници на свободите като "ирански политически затворници" или "защитници на човешките права" в Русия.

Съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендит заяви, че тази награда е повод да се поиска постоянно място за ЕС в Съвета за сигурност на ООН. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц резюмира добре антагонистичните коментари. Той поздрави Европейския съюз, който "замени войната с мира и омразата със солидарността", но допълни: "Не можем да живеем в съюз, в който в една страна хората са много богати..., а в други хората, дори университетските преподаватели, трябва да ровят в кофите за боклук, за да намерят нещо за ядене. Това е недостойно за един съюз, който получи Нобеловата награда за мир".

"Поради това трябва да продължим и да дадем на Европа властта да постигне повече справедливост, от която спешно се нуждаем в момента", заключи председателят на ЕП. Бившият министър Морис Фор, последният жив политик, подписал от френска страна Римския договор от 1957 г., отбеляза, че бъдещето на Европа зависи от Франция и Германия. "ЕС трябва да направи крачка към федерацията, необходима за продължаването на изграждането на европейската общност", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: