Last news in Fakti

12 Октомври, 2012 18:08 1 305 1

Реч на Барозу по повод Нобеловата награда за мир за 2012 г.

  • нобел-
  • барозу
Реч на Барозу по повод Нобеловата награда за мир за 2012 г. - 1
Барозу при посещението си в София. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дами и господа,

Бих искал да ви споделя, че когато се събудих тази сутрин, не очаквах, че днешният ден ще е толкова хубав.

Беше изключително вълнуващо да разбера, че Нобеловата награда за мир се присъжда на Европейския съюз. За Европейския съюз е голяма чест да получи Нобеловата награда за мир за 2012 г. от Комитета за Нобеловата награда за мир. Действително получаването на тази Нобелова награда за мир е голяма чест за 500-те милиона граждани на Европа, за всички държави членки и всички европейски институции.

Това е основателно признание за един уникален проект, който работи за благополучието на своите граждани, както и за благополучието на света.

Не трябва никога да забравяме, че в началото Европейският съюз събра нациите, надигащи се от руините на опустошителната Втора световна война, и ги обедини в проект за мир, изграден въз основа на наднационални институции, представляващи общия европейски интерес.

Европейският съюз, като се започне с Европейската общност, обедини отново държави, разделени от Студената война, и то около такива ценности като уважението на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, справедливостта, върховенството на закона и зачитането на човешките права.

Благодарение на своята преобразователна мощ, започвайки от шест държави,  Европейският съюз успя да обедини отново почти целия европейски континент. Към тези ценности — свобода, демокрация, справедливост, върховенство на закона и зачитане на човешките права — се стремят всички хора по света. Това се и ценностите, които насърчава Европейският съюз, за да превърне света в по-добро място за всички. Гордеем се, че Европейският съюз е световен лидер в предоставянето на помощ за развитието и хуманитарна помощ и заема челни позиции в глобалните действия за опазване на нашата планета чрез борбата с климатичните промени и за популяризиране на световните обществени блага.

Днешната награда на Комитета за нобеловите награди показва, че в тези трудни времена Европейският съюз продължава да вдъхновява държави и народи по целия свят и че международната общност се нуждае от силен Европейски съюз.

Днес Комитетът за Нобеловата награда за мир и международната общност отправят много важно послание към Европа — Европейският съюз е голяма ценност, за която трябва да се грижим в името на европейците и в името на целия цвят.

Благодаря за вниманието!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Понеже нобелките вече ще се заплащат в шекели, борозо е направил дарение с цялата сума на ромите в BGR, Дянков ги обменил за турски лири толкоз неизгодно, че Боко, Цецо и Сашо си купили по едно шотландско уиски, като обявили сумата за зачислена във фонда ГПД (Геноцид на Пенсионери и Деца)! Барозо се разчувствал и им изпратил една каса уистки на свои разноски по американската куриерска служба, чрез Уорлик. Това е акуратна служба, и касата е заминала за Афганистан. Какво е станало с нея е дълга история - другия път.