Last news in Fakti

12 Октомври, 2012 12:50 968 0

И Европейският съюз с Нобел за мир

  • нобел-
  • ес

Евросъюзът е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир. Това съобщи минути преди официалното решение норвежката обществена телевизия НРК.

По този начин организаторите иска да отбележат 60-та годишнина от рождението на предшественика на ЕС – Европейската общност за въглища и стомана, спомогнала за мира и стабилността на континента.

„Европейският съюз се намира по средата на една от най-тежките си кризи. Но може би именно сега проектът на мира и стабилността заслужава да получи ръка от Норвегия", посочи НРК.

От Нобеловия комитет отбелязват, че след като само за 70 години Франция и Германия са водили 3 кръвопролитни войни, то днес това е немислимо, се посочва в официалното съобщение. Според него ЕС е доказателство, че непремирими врагове могат да станат приятели.

Външният министър на Швеция Карл Билд написа в профила си в Туитър, че поздравлява Европейският съюз.

Дълбоко съм трогнат от Нобеловата награда за мир за ЕС. .... ЕС е уникален проект, който заменя войната с мир и омразата със солидарност. ..., написа в профила си в Туитър президентът на Европейския парламент Мартин Шулц.

Наградата за ЕС идва на фона на ескалацията на напрежението в Сирия, разрастването на несигурността в Афганистан и Ирак, но и непресекващите ядрени амбиции на Иран да се сдобие с атомна бомба, коментира в. „Ню Йорк таймс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: