Last news in Fakti

25 Август, 2020 14:45 3 982 13

Китай: "Ваксинният егоизъм" няма да реши кризата с СOVID-19

  • китай-
  • ваксина-
  • ковид-19

В момента борбата с климатичните промени и намаляването на разликите в икономическото развитие между страните по света се забавя заради възраждането на национализма

Китай: "Ваксинният егоизъм" няма да реши кризата с СOVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Трябва да се пазим от проявите на национализъм по отношение на ваксината срещу СOVID-19 и да споделяме стратегическите ограничени доставки в световен мащаб, тъй като това би било в интерес на всички държави“, заяви преди няколко дни генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

Той изрази безпокойство от опитите на някои държави да запазят за себе си потенциалните ваксини.

В това отношение някои американски политици дават изключително лош пример. Водени от „ваксинен егоизъм“, те създават пречки и трудности за глобалното сътрудничество в овладяване на пандемията. Развиващите се страни, които представляват огромното мнозинство от световното население, са изправени пред по-сериозни дефицити в публичните здравни ресурси и от решаващо значение за преодоляване на пандемията ще бъде как да им се помогне да издържат на рисковете.

Като голяма отговорна страна Китай предприе строги мерки за превенция на епидемията и за изследване и разработка на ваксини, изхождайки от нуждите и интересите на глобалната обществена здравна сигурност.

През май тази година китайският председател Си Дзинпин подчерта в изказването си пред 73-та Световна здравна асамблея, че „след като бъдат разработени ваксини за новия коронавирус в Китай, те ще се превърнат в глобални обществени продукти, така че останалите развиващи се страни да могат да се възползват от тях“. Този ангажимент бе оценен високо от международната общност, особено от африканските държави.

Наскоро Министерството на външните работи покани академик Джун Наншан да сподели с представители на дипломатическите мисии в Китай опита на страната в превенцията и лечението на новия коронавирус, с което демонстрира желанието на Китай да засили сътрудничеството в разработването и производството на ваксини.

Към момента борбата с климатичните промени и намаляването на разликите в икономическото развитие между страните по света се забавя заради възраждането на национализма. Изправени пред настоящата пандемия, застрашаваща здравето на цялото човечество, държавите не трябва да изпадат в подобен на американския „ваксинен егоизъм“, а да се обединят и си сътрудничат, за да се справят окончателно със заплахата от СOVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Бил Геноцидис

    7 4 Отговор
    Национализъм за ваксините го разбирайте така - една марка бира с етикети на различни езици.
  • 2 габровец от варна

    7 2 Отговор
    Стига с тия ваксини вече бе! Я изтряскайте някоя статия за Дудукчиев да се събуди малко интереса на читателите!
  • 3 Ники

    12 6 Отговор
    Здравния министър днес каза,че ще удължава епидемиологичната обстановка-ДОКОГА БЕ? Не виждате ли,че вируса изчезва.Стига сте тормозели хората,махнете задължителното носене на маски.

    Коментиран от #9

  • 4 ха ха ха

    11 6 Отговор
    Никой българин няма да се ваксинира против тоя измислен вирус... рискувате хората да започнат масово да отказват ваксини за каквото и да било ;)

    Коментиран от #8

  • 5 Българин

    1 2 Отговор
    На мързеливите африканци ли да дават ваксина? Безполезни и нагли. Ваксина им се приискала.

    Коментиран от #6

  • 6 Маймун Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Споко. Те в Африка са по прости от ковидиотите тука. Мнозинството няма да се ваксинират, предпочитат да се "лекуват" при техните шамани.
  • 7 СЗО като конски мухи

    0 0 Отговор
    Тия от СЗО много нагли. Непрестанно ни "дават съвети", точно поради които целият свят пламна. Айде скрийте се в африканската си дупка най накрая.
  • 8 Аман от ковидиоти

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха":

    Айде по полека. Повечето българи не са с интелект на едноклетъчно като тебе.
  • 9 Още един отнесен от вихъра

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ники":

    Ти в кой свят живееш бе? Вирусът изчезвал бил 'магически' само в България понеже половината се изнесоха по морето и не си правят тестове. А това че броят в интензивните оделения се удвои и броят починали на ден скочи нищо не значи. Въобще как ви пускат да минете 4ти клас, след като сте неспособни на елементарна числена оценка.

    Коментиран от #11

  • 10 ...

    2 0 Отговор
    Благодарение на Китай ще сме във вечна карантина... купувайте още маски от тях. Испанската треска , чумата, спин и сарс всичко идва от Азия!
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Още един отнесен от вихъра":

    Интересен експеримент се оказа да се тестват други неща за корона вирус,както направиха в Танзания,а след като го има и в папаята и някои животни вероятно никога няма да изчезне нещо фалшиво и изкуствено създадено като основно медиите са тези чрез които манипулират всички хора и ги карат да живеят под страх и стрес без да има за какво.
    Историята се повтаря и човека си остава една заблудена и сляпо вярваща овца в това каквото му наредят и кажат да прави.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ваня

    0 0 Отговор
    моляяяяяяя! по голям виц има ли????гръмнаха лабораторията в ухан и разнесоха вируса в цял свят!!! явно много добре са знаели като ат. бомба! Само дето този път заразиха цялата атмосфера на земята!!!! Добре са го разбрали от хиляди тецове без филтри! за месец филтър на тец е 200 000 длара! тези буклуци през цялото време са пренасяли вирусит с вредните емисии