27 Август, 2020 18:35 8 928 58

Откриха българска следа в случая "Навални". Ето какво се знае дотук:

  • кремъл-
  • алексей навални-
  • емилиян гебрев

Единственото „доказателство“ е, че списъкът с мистериозни отравяния и убийства на руски бегълци, двойни агенти и опозиционери става все по-дълъг

Откриха българска следа в случая "Навални". Ето какво се знае дотук: - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германски следователи и лекари откриха българска следа в покушението срещу Навални. За сходства с двете отравяния на Емилиян Гебрев съобщава и "Шпигел". Германският експерт Кристофер Неринг обобщава какво се знае дотук.

 

Емилиян Гебрев на два пъти се измъкна на косъм от лапите на смъртта. През април 2015 година той беше приет по спешност в болница - със симптоми на отравяне, след вечеря навън. Тогава Гебрев оцеля. Малко по-късно историята се повтори: симптоми на отравяне и пак щастлива развръзка.

Покушенията срещу Гебрев привлякоха внимание едва след атентата срещу Сергей Скрипал с „Новичок“. Журналисти от британския разследващ сайт „Белингкат“ установиха, че офицери от руското военно разузнаване през 2015 година на няколко пъти са посещавали България. Сред тях и Денис Сергеев, известен още като „Сергей Федотов“, който по време на покушението срещу Скрипал също се е намирал в непосредствена близост. Българската прокуратура повдигна обвинение срещу трима предполагаеми служители на руските тайни служби. По всичко изглежда, че Гебрев също е бил отровен с "Новичок". Предполага се, че причина за покушенията е неговият оръжеен бизнес. Както се знае, бившият служител на "Кинтекс" Емилиян Гебрев основа своя фирма на име „Емко“ и продаваше оръжие включително на Украйна и Грузия. А на Кремъл това никак не му харесва.

Покушенията срещу Гебрев и Навални: има ли връзка?

Както стана ясно сега, германски следователи и лекари са открили „българска следа“ и в покушението срещу Навални. А „Шпигел“ съобщава, че между двете отравяния определено има сходства. Дали в такъв случай и Навални е бил отровен с "Новичок"?

Първоначално специалистите в реномираната берлинска клиника „Шарите“ твърдяха, че в организма на руския политик са открити следи от холинестеразни инхибитори. Те са компонент от различни препарати: като се започне от бойните отровни вещества зарин и VX, мине се през "Новичок" и през различни пестициди и инсектициди и се стигне до лекарства срещу деменция. Сега лекарите стесняват кръга заподозрени вещества до органофосфатите. Същото констатираха лекарите и след двете отравяния на Гебрев. Тогава обаче никой нямаше представа каква точно отрова се търси. Така изминаха три години до покушението срещу Скрипал, а през 2018 вече беше късно да се издирват доказателства в София.

Ето, че дойде ред и на Навални. В момента все още не се знае кой може да му е дал отровата, но ако нейният вид се установи със сигурност, това ще насочи следствието и към извършителя. Защото отрови като зарин, VX и "Новичок" се произвеждат, осигуряват и прилагат изключително трудно. А най-добри в тази област са военните токсиколози.

Приближени на Навални твърдят, че преди полета той е изпил само чаша чай на летището. Традиционната руска (но и английска) напитка веднага събуди спомените за отравянето на Литвиненко в Лондон: в неговия чай бяха сипали полоний. В случая с Навални специалистите засега се въздържат от заключения, защото отровата е трябвало да подейства по-бързо - малко след изпиването на чая, а не чак в самолета.

Дали при това положение Навални не е бил отровен на борда на самолета? Заподозрените вещества могат да бъдат приложени и върху кожата. Това е стара традиция на руските служби. При Скрипал с "Новичок" беше намазана дръжката на вратата. При Емилиян Гебрев с отровата беше третирана вратата на автомобила му. Подобни планове са били обсъждани от КГБ и българските тайни служби и за ликвидирането на дисидента Георги Марков.

Точно както в случая с Емилиян Гебрев, при Навални има много улики, но и много въпроси. Покушенията с отрова винаги затрудняват в изключително висока степен както лекарите, така и следователите. Тъкмо поради това тайните служби много обичат да използват отрови: извършителите лесно се измъкват, а деянието понякога остава завинаги неизяснено. Освен това редица отрови бързо се разграждат в организма на жертвата и не оставят почти никакви следи. А ако има следи, те се идентифицират много трудно и единствено в лаборатории със специално оборудване. И най-вече - когато приблизително е известно какво вещество се търси. Впрочем, дори тези условия да бъдат изпълнени, жертвата на покушението невинаги оцелява - както беше с Литвиненко. Отровите често пъти трайно увреждат организма и мозъка на жертвите. Да не говорим, че отровата поражда и още нещо: страх. Психологическото послание, което атентатите с отрова отправят към неудобни опозиционери, емигранти, двойни агенти или бегълци, е недвусмислено: Един ден ще дойде и вашият ред. Точно това се случи с Навални, който с покушението бе изваден от политическата игра.

Оттук нататък

Започнаха и очакваните взаимни обвинения и дипломатически настоявания между Берлин и Москва. Кремъл не изненадва с някаква нова тактика. Както във всички предишни случаи, руските власти отричат каквото и да било свое участие, подбуждат съмнения в официалната версия, обвиняват Запада и пускат най-различни димки. Този театрален ритуал е предназначен не толкова за външния свят - той се прицелва най-вече в руската публика, на която непрекъснато сервират нови и нови заговорнически теории и разобличения за нанесените на Русия тежки обиди.

Извършителите на покушението срещу Навални най-вероятно ще останат ненаказани. Защото единствено руските власти имат юрисдикцията да ги преследват. Тези власти обаче не виждат нищо за разследване. Международни санкции, каквито предложи германският депутат Александър Ламбсдорф, също няма да има, защото за санкции са необходими недвусмислени доказателства, а не просто улики. Както стана дума обаче: отровителите не оставят почти никакви следи.

Единственото „доказателство“ е, че списъкът с мистериозни отравяния и убийства на руски бегълци, двойни агенти и опозиционери става все по-дълъг.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуф

    8 70 Отговор
    Един истински мъж говори на турски само певалите говорят на немски..!..

    Коментиран от #6

  • 2 един от стадото

    66 7 Отговор
    баба ми ги ги тровеше с брашно и гипс, плъховете..
  • 3 1520

    65 15 Отговор
    всичко това е западна провокация
  • 4 Алфа Вълкът

    25 50 Отговор
    Преквалифицираха главорезите на руските служби в аптекари и ето го ефекта - издънка след издънка. Едно поръчково убийство не могат да направят клоуните 🤡! Само с Литвиненко им се получи ама там ги отровиха с полоний!

    Коментиран от #9

  • 5 Верно ли

    29 3 Отговор
    Пак сме се подложили нещо?
  • 6 Ще ти кажа само

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Юсуф":

    Мека шапка с три букви
  • 7 Patriot

    51 2 Отговор
    «Дурачьок» е бойнота отрова, защото хептем не хваща,май. Че ни смятат за глупаци, ама чак толкова, егати?!
  • 8 Руски еничарин

    9 40 Отговор
    Хайде мурзилки на пангара . Обяснете колко са "кадърни" вашите идоли - убийци и че няма начин да са те . :)))))

    Коментиран от #40, #50

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1944

    7 30 Отговор
    руските убийци не оставяли следи? и за господари на ефира е фасулска работа да ги хванат.
  • 11 мъка

    52 3 Отговор
    Тия тровените много корави бе, няма отрова която да ги умори. Ако искаха да ги убият щяха да им пуснат по един куршум в главата и да пишат неизвестен извършител. Айде стига с тия отрови , забравихте за БЪЛГАРСКИЯ ЧАДЪР.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чук Ундуров

    64 5 Отговор
    То и в Бейрут откриха българска следа!
    И американците като стъпали на Луната, намерили фасове от Арда без филтър

    Коментиран от #29

  • 16 Чук Ундуров

    36 2 Отговор
    И на Кольо Фичето мистрията
  • 17 другарят

    38 4 Отговор
    Наистина има сходства между двете отравяния! И в двата случея имаме алкохолно отравяне, но при Навални имаме и диабед!
  • 18 Сандо

    19 1 Отговор
    ДВ да се занимава с родната Германия,че идват трудни времена.Оставете ги тия,от тях се отказаха даже кукловодите им.
  • 19 SDS

    24 1 Отговор
    Ако има следи от ТАТУЛ си е наша работа.Патента се подарява.
  • 20 Факти

    29 1 Отговор
    Ето това е държава никой не го интересува няма арестувани и така ако се заровите ще видите че свинята Пеевски има пръст в това опитва се да вземе Дунарит и да го продаде на ливански бизнесмен с огромна печалба но добре че Гебрев го купува и си остава български.
    На кого продаде той Лакрима на ливански бизнесмен с оръжейна фирма това никлой от прокуратурата не забелязва.
    После след издънката и не успеха да заграби дунарит идват 8те джуджета пак опит за заграбване на готов бизнес за асансиори за който ще има обществена поръчка за 8 милярда долара но благодарение на журналистите всичко излиза на яве и пак няма арестувани.Каква е тази държава бе боклуци.
    Гешев и Цацаров също играят там и за това няма никакво развитие.
  • 21 Факти

    18 1 Отговор
    Мисля че само с връщането на Ц>Василев и Божков може да бъде осъден някой от тези примати.
    Защо не доведат братя Галеви да ги съдят зна е се къде са но Гешев им е приятел и не става.
  • 22 Гого

    18 4 Отговор
    Ама разбира се, че има българска следа. Той новичок Бойко го забърква в мазето на къщата си в Банкя, а Гешев го пласира на руснаци, щведи, германци и т.н. Тия на запад защо не си погледнат в собствения двор. Дали следите не водят някъде там?
  • 23 Патето яки

    18 2 Отговор
    Има връзка с отровените крави. Пил е мляко от отровените край Димитровград крави. Само българите те ни хващат отровите
  • 24 Перо

    20 1 Отговор
    То и мутренските служби така работят,но не срещу враговете на държавата,а срещу враговете на тиквата. На един физически работник се падат двама полицаи на режима,на издръжка.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 no name no face no number

    20 4 Отговор
    Аз все още се чудя на GB, DE, USA, абе вие как я мислите тая, искате да изкарате руснаците , че са големи некадърници, че едно просто бойно отровно вещество не могат да направят, ама вие хептен сте изперкали, че и най простото разузнаване на тази земя би допуснало само една грешка.....при следващите случаи грешка няма да има а трупове, а тук гпворим не за кое и да е а за КГБ- там грешки почти не де допускат. Така, че Моля ви спрете да излъчеате простотии по света и у вас.
  • 27 дядо Койчо

    21 2 Отговор
    Емилиян Гербев е Преял с черен хайвер, сьомга и от онова скъпото вино по 3000 eu бутилка и после го отровили! !! Ей наборе много лъжеш бе!!!!!!😀🍷😀🍷
  • 28 дядо Койчо

    13 3 Отговор
    Емилиян Гербев е Преял с черен хайвер, сьомга и от онова скъпото вино по 3000 eu бутилка и после го отровили! !! Ей наборе много лъжеш бе!!!!!!😀🍷😀🍷
  • 29 no name no face no number

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Чук Ундуров":

    Прав си но по ДНК открили, че ги е пушил юакедонец с български паспорт
  • 30 Слави Славов

    21 5 Отговор
    Не закачайте руснаците,западняци,че ще ядете дебелия!Който се е захванал с тях,добро не е видял!Русия е била,е и ще бъде велика,независимо от вашите клевети,лъжи и номера!

    Коментиран от #46

  • 31 SSssss

    19 7 Отговор
    Пълни глупости.Нито един от трите случая няма нищо общо с опити за отравяне от тайни служби.Ако някой ги искаше мъртви,щяха да са мъртви.Случая Скрипал е детайл в продължаване на санкциите.Той не представлява никакъв интерес от страна на руснаците,а най доброто отмъщение,е да живее в страх цял живот,докато не издържи и не се гръмне сам..Случая Гърбев е детаил,същия да си върне контрола върху част от оръжейната индустрия(става дума за милиарди),като се направи на жертва и добие някаква публичност.А този клоун Навалин е поредното американско агентче,на което изкуствено се създава имидж за борец за демокрация,който всяка година ще опитва, под диктовката на своите господари да се прави на жертва.Когато някой трябва да бъде отстранен има вариант А,следва веднага Б и ако е необходимо и В,и нарочения,няма шанс да оцелее.В много от случаите,когато има определен изпълнител на присъда,има поне още двама други,които имат същата цел и различни средства,без да знаят един за друг.Тази конспиративна теория,която е изложена,може да хване декиш,само при отбор мало умници или гербаджии.

    Коментиран от #42

  • 32 НЕЩАСТНИЦИ АКО

    20 6 Отговор
    СА ИСКАЛИ ДА ГО УБИЯТ. ....ТОЙ ОТДАВНА ДА Е В ГРОБИЩЕТО
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коко

    7 1 Отговор
    Защо ми триете гражданската позиция

    Коментиран от #39

  • 36 Бай Стою касапина

    6 2 Отговор
    Глупости на търкалета. Българска следа? По-скоро е сходство между отравянето на Навални и Гебрев. Така написано заглавието е подвеждащо.Даже излиза, че имаме и вина.
    А модераторчето май спи? Ало, прочети пост номер 1.Как ти се струва?
  • 37 Руски еничарин

    2 10 Отговор
    Всичко руско е боклук ! И убийците им и троловете им
  • 38 Монгола

    4 0 Отговор
    Значи по правилно откриха ромска следа! Родината на всички роми на Балканските България..
  • 39 МАРИЯ АТАНАСОВА БОКЛУКА

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Коко":

    Щото сайта е домашен!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Private Spaсe

    4 1 Отговор
    Има ли нещо гнусно българи задължително са замесени, нещо интрига мерзост да се помажат на козяците!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 СусБе

    7 3 Отговор
    Тъпо е все Русия да бъде обвинявана че трови някого. Това е както казват съшито с бели конци черни гащи. Па помислете дали руските тайни служби са толкова тъпи че да потретват и почетвъртват едно и също за да бъдат така лесно и тъпо уличавани в едно и също!

    Коментиран от #49

  • 44 браво

    5 2 Отговор
    има улики, ама няма следи, направо се гръмнете боклуци такива

    Коментиран от #55

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А веее

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Слави Славов":

    УМРЯЛ КОН НЕ ЧАКАЙ ДА РИТА !
  • 47 папата

    2 0 Отговор
    "... не вярвам в българската следа"

    Коментиран от #51

  • 48 Любопитен

    2 0 Отговор
    Путин!!!!!!!!!!! ?
  • 49 Бесен

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "СусБе":

    Истината не може да бъде тъпа
  • 50 Някой си

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Руски еничарин":

    В случая се разчита на точно такива като теб.
  • 51 Еди кой си

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "папата":

    Навални е смесил алкохол с енергетични напитки или таблетки, това е истината, това е истината. А германската клиника е свързана с кого, с Бил Гейтс, сами си правете изводите. Как така аджиба всички отровени оживяват, странно нали и са тровени с такива страшни отрови. Фактите сами говорят. Сакрални, тъй като той е по ценен за, Запада мъртъв отколкото жив. В Русия никой не го бръсне за слива, както и да го погледнем все излиза, че само Запада има изгода от тези псевдопокушения
  • 52 НОРМАЛНА КОЧИНА БГ. 30години Евро роб

    3 0 Отговор
    Браво на последния коментар.
  • 53 НОРМАЛНА КОЧИНА

    4 0 Отговор
    Европа мнаго демократични евра е инвестирала в Навални .
    сега трябва да ги осребрят
  • 54 Да бе да

    2 0 Отговор
    Ще иска ГРУ или ФСБ да го отрови, пък той два пъти на косъм се измъквал, ха ха ха, други приказки за Сънчо нямате ли?
  • 55 Ха ха.

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "браво":

    highly likely ръйш ли...
  • 56 Любител на суджуци

    0 0 Отговор
    Нищо по света не се случва без участието на представител на ганьовския тиквен 1400 годишен род!
  • 57 Любител на суджуци

    0 0 Отговор
    Нищо по света не се случва без участието на представител на ганьовския тиквен 1400 годишен род!
  • 58 Ако

    0 0 Отговор
    искам ще напиша!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания