Last news in Fakti

8 Септември, 2020 19:40 2 390 14

Доклад: Затварянето на училищата ще се отрази на няколко поколения

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • училище

Учебни заведения по целия свят бяха затворени, за да бъде ограничено разпространението на COVID-19

Доклад: Затварянето на училищата ще се отрази на няколко поколения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Загубата на умения заради затварянето на училищата през пандемията от COVID-19 може да доведе до общ икономически спад от 1,5 процента до края на века, съобщи Ройтерс, позовавайки се на доклад на ОИСР.

За САЩ загубата ще възлезе на 15,3 трилиона долара, прогнозират експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя ще се увеличи още повече, ако учебният процес бъде прекъснат и през новата учебна година, предава БТА.

"Липсата на знания ще доведе до липса на умения, а уменията са свързани с производителността" - пише в доклада като обяснение за прогнозирания спад на брутния вътрешен продукт.

Училища по целия свят бяха затворени, за да бъде ограничено разпространението на COVID-19. В повечето случаи това продължи около 10 седмици или една трета от учебната година.

Една от последиците беше увеличаването на разликите във възможностите за богатите и бедните. Децата с достъп до интернет, компютър и подкрепящи ги семейства се справиха по-добре с алтернативното обучение. Връстниците им с необлагодетелстван произход останаха изключени от учебния процес.

С отварянето на училищата в много държави за образованието остават доста предизвикателства. Освен че трябва да бъде избягнат нов пик на заразата, заради свиващите се икономики има риск бюджетът за образование да бъде намален.

Университетите пък трябва да намерят начин да останат привлекателни за студентите без да предлагат плюсовете на традиционното образование.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 5 Отговор
    Министъра сутринта каза че ще изключват деца без маски от училище.Моите деца намордници няма да носят.Ако ги изключат ще идем и ще ги запалим.Да си знаят.
  • 2 Боко Иска Манго от ЕС

    11 1 Отговор
    В едно интервю каза,че хората били доволни от дистанционното
    ( Клетите ни деца-затворници)
  • 3 Да бе да

    4 1 Отговор
    Тоя чалгарчета мигар са посещавали часовете.
  • 4 Поглед от другата страна

    2 11 Отговор
    Въпросът е зададен неправилно. А Не е ли по-опасно, ако учениците са в училище ?
    За последствията от отварянето на училищата става въпрос.
  • 5 В България

    8 1 Отговор
    е все едно, и да ходят на училище и да не ходят обучението им е под всякаква критика. Затова вдигат постоянно даскалските заплати без да искат срещу това резултати.

    Коментиран от #11

  • 6 Мангър

    1 5 Отговор
    Пак призовавам разумните да не коментират заразата! Тук са привържениците на мангъра и отскоро на неговия заместник. Няма смисъл. Не можем да им променим мнението. Докато лично не пострадат. Само четете статиите, правете си изводите и толкова. Коментирайте в други по- интелигентни форуми. Има такива!
  • 7 Само онлайн

    4 4 Отговор
    Дрън дрън. Замислете се какъв процент от матряла покриван в училище използвате реално на работата си? Повечето използват по малко от 1%. Който му харесва предмет ще си го научи по добре самостоятелно и онлайн.
  • 8 Covid 20

    7 1 Отговор
    Цели се деморализация, унищожение на образователната система, подмяна на ценностната система и подигравка с всичко, което е оцеляло през поколенията до днес! Сега под предлога на вируса, това обаче е процес, започнал от повече от 30 години и не е само в България - процес на израждане!
    Сега след тази безкрайна ваканция, която се получи (децата у нас са били най-много месец на даскало от Нова година) някои са станали толкова неконтролируеми и невъзможни, че незнам буквално как ще влязат в час повече! А явно това е целта - слободия до дупка!!!
  • 9 В България 15% са седесари

    2 0 Отговор
    Циганите в България като не учат и не работят как им се отразява,не плащат ток пият пушат ядът танцуват КЬОЧЕЦИ и всичко това го правят без пари,значи и нйе Българите трябва да спрем училищата за да постигнем циганския живот
  • 10 Опитът ми показва обратното

    1 6 Отговор
    Преди няколко години преподавах разни математики онлайн в САЩ. Един онлайн курс със съответната онлайн система на Пиърсън и с онлайн контролни и изпити (с проктори за да не се преписва) е МНОГО по-ефективен от традиционните курсове на хартиен учебник и черна дъска. Учениците са принудени да учат много повече с такива онлайн курсове за да минат изпитите.
  • 11 Отивай

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "В България":

    да ставаш учител след като е толкова добре. И без това се търсят учители навсякъде. Явно ти липсва голяма част от образованието за да разсъждаваш така!
  • 12 Сунгурларски кореняк

    0 0 Отговор
    В БГ определено изобщо не ни трябват училища, то и без това децата надуват кючек вместо да пеят детски песни...
  • 13 Нане

    0 0 Отговор
    упадъка започна след 1987 г.
  • 14 е х оооооооооо

    0 0 Отговор
    Че КОВИД19 , нали затова е измислен . Просто поколение - прост контрол . Добитъкът не трябва да мисли , върви където го водят . Още през 50-те години , управниците са стигнапи до този извод . Сега е в акция .