11 Септември, 2020 08:59 2 442 28

Заев: Вярвам, че България няма да блокира Северна Македония за членство в ЕС!

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне

Премиерът изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение със София през следващия период

Заев: Вярвам, че България няма да блокира Северна Македония за членство в ЕС! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи, предава БГНЕС.

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия.

„Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да подпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва македонците да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи", отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, "не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквун Простий

    22 3 Отговор
    Брато, квот ми кажат от Козяк!

    Коментиран от #2

  • 2 Точно

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тиквун Простий":

    То от нашите политици хора с топки няма, каквото се нареди това се изпълнява.
  • 3 да де

    11 1 Отговор
    За съжаление е прав тулупа чака знак от големия началник.
  • 4 Мишо

    3 29 Отговор
    Изключитен даржавник е господин Борисов. Триабва обаче следващият мандат да бъде по твърд към червените метежници на фигоранта.

    Коментиран от #8

  • 5 1234

    21 0 Отговор
    Вярвам че македонците са българи и говорят на български... Когато го повярвате Заев, ще видите ЕУ отблизо. Искаме референдум дали сме съгласни

    Коментиран от #19

  • 6 Вервай си

    10 0 Отговор
    Зайо Македонски
  • 7 Черноянчева

    16 2 Отговор
    МАКЕДОНИЯ/СЕВЕРНА/ Е БЪЛГАРСКА.НЕ СЪЩЕСТВУВА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.
  • 8 Сливи за смет

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мишо":

    Пише се : дЪржавник ; трЯбва ; фигУрант , а са бЕгай обратно на училище да си доучиш, че май си ходил само за безплатните закуски, раздавани на някои представители на населението. Блазе му на тиквочо с такива подържници. 😆😆😆

    Коментиран от #10

  • 9 срам

    11 1 Отговор
    Продажникът Баце дори и историята ни изтъргува за неко и друго чекмедже.
  • 10 Мишо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сливи за смет":

    Е па кой шъ ми гльода уфсите докле сам на дасколу?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мутра стажант

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "АЛ ЙОРДАНОВ ЧИКИБОЕЦ КОМУНИСТ":

    ТОЙ ТОЗИ Е ЛЕСЕН ,БАЦО ИСКА ПУТИН ДА МУ СЕ ОТЧИТА Е ТВА Е КЕФ
  • 13 Мимч

    6 0 Отговор
    За сега,, брато,, от преговорите май само вие печелите,а ние все губим.Дано вече нашите преговарящи са си взели поуки и да доведът нещата до позиция изгодна и за България и да не отстъпва вече от нашите интереси,както Гърция постигна...
  • 14 Сандо

    2 0 Отговор
    Разбира се,че няма - иначе Началника ще бие,а Той бие лошо!
  • 15 така така

    2 0 Отговор
    то не става само с вяра Зайко... трябва и акъл!!
  • 16 Калинка

    5 0 Отговор
    Дотук разбрахме какви са интересите на "Македония". А нещо за българските интереси и за историческата истина??????
  • 17 В е л и к и я

    3 0 Отговор
    Тоя глупак слуша ли се кви глупости и лъжи говори .. !
  • 18 Gen Gurko

    3 1 Отговор
    И на какво отгоре смяташ така неблагодарен хитрецо? Трябваше като гърците да постъпим, но у нас бабаитмутрите акъл толкоз нямат.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo.

    Коментиран от #20

  • 20 Македонец

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Македонците се обиждат когато някой друг(най-често става дума за българин) ги определя както си иска. Но ако се замислиш, в 21век така е навсякаде, освен в България. За съжаление в България възпитанието и учебната програма са доста примитивни с остатък от Живковата комунистическа нагласа: Македонци не тряба да има. Образованието трябва да се модернизира и демократизира. Ти и било кой друг, не може да определяте македонците за българи. Всеки индивид си има неприкосновено право на самоопределение.

    Коментиран от #21

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Македонец":

    Да определяш мъртви БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ, че били "македонци" , но не знаели, е КОЩУНСТВО.

    Коментиран от #22

  • 22 Македонец

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Васил Левски и Х.Ботев не съм ги обиждал. Те не са заковали и пирон за Македония. Няма как да се македонци. Да измисляш в 21век че Гоце Делчев, Яне Сандански, Тодор Алесандров са българи е продолжение на Живковизма, комунистически шовинизъм. "Македонците никога няма да позволят да бъдат управлявани от гръци, сърби или българи" - Т.Александров, ежедневник Лондон Таймс.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    „....Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същето да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гърцките болести, а именно — колко[то] глави, толкоз капитани. Пустата му слава! . . . Всеки иска да блесне....”
    Гоце Делчев, Писмo до Никола Малешевски
  • 24 копи пейст

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    Писмо от Тодор Александров до цар Фердинанд І за трудностите в прехраната на населението и армията, лошото отношение на германците към българската армия и предложения за отстраняване на слабостите. 25 февруари 1917 година.
    "Мислим, че е необходно (нуждно) да се реагира срещу малките своеволия и посегателства, вършени от германци и турци, за да не се разширяват и земат опасни размери и въобще да се направи сичко възможно, за благополучното завръшване на великото народно дело - обединението на българското племе под скиптъра на Ваше Величество."

    Източник: Оригинален източник на документа - Държавна агенция "Архиви"

    Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Ръп

    1 0 Отговор
    Тоя торбест плъх да бъде поръсен с негасена вар и под душа! Заедно с него и Тулупа!
  • 26 Пейст копи

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "копи пейст":

    С достоен продължител шкембе войвода от Билла))))
  • 27 Македонец

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "копи пейст":

    Това което копи пействаш, а не знаеш, е от 1917. В последините години от живота си Тодор Александров се определя като македонец. Тодор Александров е МАКЕДОНЕЦ. Това са му последните думи. През 1924 година дава интервю за английски ежедневник, Лондон Таймс. Там, Александров се произнася за македонец: "Македонците никога няма да позволят да бъдат управлявани от гръци, сърби или българи". Освен това, той създава Майския Манифест. В Майския манифест никаде не се споменават българи. Повиква ги МАКЕДОНЦИТЕ. Годината на манифеста е същата с интервюто 1924. Това са двете причини за гибелта на Александров причинена от българските шовинисти.
  • 28 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    ВЕКЕ СИ БЛОКИРАН - СПАШУВАЙ СЕ - НЕМА МРЪДАНИЕ - У КАПАНА СИ - КЕ СЕ ОПРАВИШ НЕКОЙ ДАН .............
Новини по държави: