Last news in Fakti

15 Септември, 2020 13:20 3 995 41

Протест в защита на македонската идентичност

  • северна македония-
  • протест-
  • идентичност

Опозицията организира протестно шествие

Протест в защита на македонската идентичност - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Днес опозицията в Северна Македония организира протестно шествие, съобщи Нова Македония.

Протестът ще се състои в Скопие. Отправя се призив срещу опита за преговори за македонската идентичност.

Организатор е най-голямата опозиционна партия в страната ВМРО – ДПМНЕ. Визират се преговорите с българската страна.

Македонските историци са призовани да защитят истината за Гоце Делчев. Настоява се те да не се поддават на политически интереси.

Според лидера на опозицията Християн Мицкоски образът на националния герой не трябва да е предмет на преговори.

Вече се водеха предварителни разговори. Споразумение ще осигури подкрепата на България за македонски преговори с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    31 5 Отговор
    Македонски Историци!

    Коментиран от #8, #11, #39

  • 2 Лего

    30 6 Отговор
    Америко,Америкоооо,земьо мАкедонска!
  • 3 1234

    45 6 Отговор
    Колкото по назад гледате и ровите макета нещастни, по българи ще ставате.
  • 4 Criminal

    52 6 Отговор
    Само тия на български език, твърдят, че не са българи............
  • 5 да де

    48 5 Отговор
    Извън пределите на България има два вида българи. Първите са в Македония които на български език твърдят, че не са българи другите са бесарабските българи които често на позабравен български твърдя, че са българи.
  • 6 Каракачанов

    8 32 Отговор
    „Дали може да има друго място за един македонец освен Македония? Дали има народ по-нещастен от македонския? И дали има някъде по-широко поле за работа, отколкото в Македония?” - Гоце Делчев

    "Македонците никога няма да позволят да бъдат управлявани от гръци, сърби или българи" - Тодор Александров
  • 7 Циганин

    32 3 Отговор
    Каква е тази врява Джон? Протест сър, македонците искат да се определят като такива. Е някой пречи ли им?
    Не сър.
    Е за какво е тая врява?
    Македонци сър.
  • 8 Така де

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Смешно звучи нали:)))))

    Коментиран от #20

  • 9 АНОНИМЕН

    29 3 Отговор
    Странно е как така при такова дълго "присъствие" на Балканите и турците не са разбрали, че има македонска нация! Ама бутай!
    Ще излязат прави албанците от Косово като казват, че до 30 години държавата Македония ще изчезне като такава и ще се разпредели между Сърбия, Албания и България! Който е жив, ще види!
  • 10 Йозеф

    9 0 Отговор
    В защита на какво?
  • 11 ТаУмВзе

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Защо макетата Нямат спор с Гърция?

    Коментиран от #12

  • 12 Античното Маке

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Защото знаят, че в област Македония живеят българи.
    Това е уникално, така са им промили мозъка, че българи протестират за друга идентичност.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 джаич

    4 12 Отговор
    Историята и културата са ни гръцки . Езикът ни е бугаро-сръбска мешаница .Манталитетът и светогледът ни е цинцарски. Църквата ни е сръбска . Генетично сме изродени бугари . Те това е наш'та македонска идентичност ! НЕ , НИЕ СМЕ СИ МАКЕДОНЦИ , А НЕ ТАТАРИ ИЛИ ПРАВИ СЪРБИ !
  • 15 Българина

    8 4 Отговор
    Доказателството че са българи ще дойде, през първия мандат на Албанския им министър председател, когато макар и късно по български всички сигнал лампи ще светят в червено, но късно. Ето това ще се случи съвсем скоро, гарантирано от сащ и турция
  • 16 Лъжат та се кинат

    15 2 Отговор
    Македонски Историци!!!!
    Да бе, все едно тук да пишем за Мизийски историци, или Добруджански историци. Смях.
    Правилното е -Български идеологизирани историци.
  • 17 Историческа криминалистика

    7 0 Отговор
    Образи и факти са различни неща!
  • 18 До Каракачанов

    19 3 Отговор
    Абсолютен лъжец си,като всички македонисти. Никога не са изговаряли подобни неща,особенно Александров.Гаврете се с паметта им,защото не могат да се защитят.Ако нямаше видеото на Кеворкян, щяхте и за Иван Михайлов да ги плещите същите.

    Коментиран от #23

  • 19 допълнение

    20 4 Отговор
    Така! Никой не спори, че ТЕ са се чувствали "македонци", така както повечето мюсюлмани в България се чувстват "турци". Е, не е точно така братя балкански. Поне 60% от мюсюлманите са помаци, от северен Кавказ, от Албания, от Босна и т.н. Същото е и с брайкята македонци. Г.Делчев е българин по рождение! Той има български документи за самоличност. Няма как да има македонски такива, защото се е родил по-рано от Р СМакедония! Той участва в раждането на Македония, но юридически и фактически, Той и Те са българи по произход и рождение.
  • 20 Това е

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така де":

    Оксиморон
  • 21 правят

    2 0 Отговор
    Се на гърци сър .
  • 22 Македонска Идентичност

    9 1 Отговор
    Смех
  • 23 Каракачанов

    4 16 Отговор

    До коментар #18 от "До Каракачанов":

    Гоце Делчев ги е написал тези думи в писмо до Даме Груев: „Дaли мoжe дa имa другo мяcтo зa eдин мaкeдoнeц ocвeн Мaкeдoния? Дaли имa нaрoд пo-нeщacтeн oт мaкeдoнcкия? И дaли имa някъдe пo-ширoкo пoлe зa рaбoтa, oткoлкoтo в Мaкeдoния?”

    А Тодор Александров в последното си интервю за Лондон Таймс в 1924г. казва:
    "Мaкeдoнцитe никoгa нямa дa пoзвoлят дa бъдaт упрaвлявaни oт гръци, cърби или бългaри"

    Да припомня че Англичните са най-старата демократична страна с най-старият демократичен парламент до днешна дата. Те не са комунистически шофинисти като голяма част от коментарите тук. България трява да се демократизира, да признае за злоделата върху македонците през ВСВ, да признае македонско малцинство в Б-я и македонски език. Само по този начин ще стане съвременна и европейска държава.

    Коментиран от #25, #28, #33, #34

  • 24 Дядо Иван

    14 2 Отговор
    Как така Македонски Историци ще знаят за Гоце Делчев та те са живяли преди Христа аз за други Македонци не съм чел . Римската Империя разпределя земите си на области и нарича Македония земята където 1872год. се ражда и Гоце Делчев . Фактически той е поданик на Османската Империя но е етнически Българин .Писмата където той е писал няма и думичка от този измислен диалект на Северно Македонците.
    СЕВЕРНО Македонци е народ живеещ на част от област Македония затова е и додавката СЕВЕРНА а Гърците имат най голям прицент територия от тази област.
    Научихте ли нещо господа СЕВЕРНО Македонци.
  • 25 историк

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Каракачанов":

    Сега трябва да ни покажете и документа, в който е записано и за експертиза, защото ни е имаме архивни документи и ще се докаже или отхвърли това, което твърдите.
    Защото в т.н Македония историчарите са казвали, като ги затапят доказателствата. "Епа ние ние немаме доказ ама твърдим". Та това им е нивото на науката с твърдения и с изтриване навсякъде където е пишело българин сега през 2020г, да се обясняваме сестри или братя има между Охрид и Осогово
  • 26 Gen Gurko

    11 2 Отговор
    Каква идентичност бе смешници. Толкова сте жалки . От знамето на Виргина остана само един обикновен вентилатор. Ей, прост народ български. Македонци били. Те шиптърите след двадесетина години ще ви кажат какви сте.
  • 27 Гост

    4 4 Отговор
    Догодина протест в защита на шопската идентичност. Следва шопска епархия и после шопска националност и отцепване в суверенна държава. САЩ и ЕС ще подкрепят напълно.

    Коментиран от #40

  • 28 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Каракачанов":

    Знаеш ли защо днес ви има като отделна държава? Защото през 1878 г европейските държави се изправиха срещу Русия и Сан-Стефанския договор, разцепиха България и отделиха от нея Македония. Така се създаде Берлинския договор. А при съединението се сляха България и Ромелия, но Македония остана навън. Дори на картината, където България и Ромелия са изобразени като две жени, на заден фон седи стара баба, която ридае, облечена в черно. Тази баба е Македония. Европа ви отдели от нас. Тя ви внуши, че сте различни за да ни разедини.
  • 29 Кикс

    9 1 Отговор
    Интересно, защо византийският император Василий, ослепил Самуиловите войници е известен в историята като Василий българоубиец?
  • 30 Гост

    9 2 Отговор
    Македонска идентичност е като тракийска или добруджанска идентичност. Това са области в България. Не са отделни държави.
  • 31 Македонец

    2 7 Отговор
    Много е важно за българите привърженици на ГЕРБ и Каракачанов да се простят с комунистическата идеология на Тодор Живков. България показала в миналото че може да бъде демократична с приятелското признание на македонската идентичност в Пиринско. Едно време Македонците в България са могли да учат на майчин македонски език. Корумпираните ГЕРБ и Каракачанов трябва да се вкарат в пандиза, и да се спре с техния македоношовинизъм. Македония била, е, и ще бъде най-блиската страна на България. България в 50% е създадена от македонци. Македонците са държавотворен народ в България.
  • 32 Корн

    0 2 Отговор
    Като става дума за идентичност: все пак идентичността трябва да е привлекателна, а как да стане , как македонците би трябвало да мечтаят да са подвластни на Боко, Шкембе войвода, Каскета,Цацо , Дебелян и прочие , банда мутро шопари. Ами чисто естетически никой нормален човек не би искал да се идентифицира с такава кочина , а морално подобна перспектива буди отвращение. Отделно македонците ни гледат като жалки отрепки , които се правим на големи спрямо тях и го даваме европейци , но самите ние сме наведени и надупени, градовете ни да осеяни унизителни рабски чуждопклоночески руски паметници на символични и знакови места, доминиращи цялата държава и възловите градове, маркиращи васалният манталитет и чужда азиатска доминация . При тях това липсва, паметниците им може да крадат история, но изграждат тяхна идентичност, не робско чуждопклоночество с тяга към Азия. Отделно , те и сега ни превъзхождат по много показатели, в ЕС ще им дишаме праха.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Каракачанов":

    Я дaй фaкcимилиeтo нa тия цитaти. Тoвa нa Тoдoр Aлeкcaндрoв e oт вecникaрcкa публикaция.
    ....................................
    Eтo Ви нeщo зa рaзмиcъл!
    Кoпи-пeйcт: Пиcмo oт Тoдoр Aлeкcaндрoв дo цaр Фeрдинaнд І зa труднocтитe в прeхрaнaтa нa нaceлeниeтo и aрмиятa, лoшoтo oтнoшeниe нa гeрмaнцитe към бългaрcкaтa aрмия и прeдлoжeния зa oтcтрaнявaнe нa cлaбocтитe. 25 фeвруaри 1917 гoдинa.
    "Миcлим, чe e нeoбхoднo (нужднo) дa ce рeaгирa cрeщу мaлкитe cвoeвoлия и пoceгaтeлcтвa, вършeни oт гeрмaнци и турци, зa дa нe ce рaзширявaт и зeмaт oпacни рaзмeри и въoбщe дa ce нaпрaви cичкo възмoжнo, зa блaгoпoлучнoтo зaвръшвaнe нa вeликoтo нaрoднo дeлo - oбeдинeниeтo нa бългaрcкoтo плeмe пoд cкиптърa нa Вaшe Вeличecтвo."
    Изтoчник: Oригинaлeн изтoчник нa дoкумeнтa - Държaвнa aгeнция "Aрхиви"
    Aвтoр: Тoдoр Aлeкcaндрoв (1881-1924) e лeгeндaрeн бългaрcки рeвoлюциoнeр, дългoгoдишeн лидeр и eднa oт икoнитe нa мaкeдoнcкoтo рeвoлюциoннo движeниe.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Каракачанов":

    A eтo и кaкъв и кaкъв e Гoцe Дeлчeв:
    „....Oтцeплeниятa и рaзцeплeниятa никaк дa нe ни плaшaт. Дeйcтвитeлнo жaлкo e, нo щo мoжeм дa прaвим, кoгaтo cи cмe бългaри и вcички cтрaдaмe oт eднa oбщa бoлecт! Aкo тaя бoлecт нe cъщecтвувaшe в нaшитe прaдeди, oт кoитo e нacлeдcтвo и в нac, нeмaшe дa пoпaднaт пoд грoзния cкиптър нa турcкитe cултaни. Нaш, рaзбирa ce, дълг e дa нe ce пoддaвaмe нa тaя бoлecт, нo мoжeм ли cъщeтo дa нaпрaвим и c другитe лицa? Пък имaмe зaeтo и нeщo oт гърцкитe бoлecти, a имeннo — кoлкo[тo] глaви, тoлкoз кaпитaни. Пуcтaтa му cлaвa! . . . Вceки иcкa дa блecнe....”
    Гoцe Дeлчeв, Пиcмо дo Никoлa Мaлeшeвcки
    ЧEТИ И МИCЛИ..........!!!
    Гoцe Дeлчeв.
    В eднo пиcмo дo cвoй cърaтник тoй пишe "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa
    п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия
    нa Мaкeдиния."
    Дaмe Груeв “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
  • 35 Македонец

    2 1 Отговор
    Гоце Делчев е столбот на македонската нација и Македонија. Го има во химната на Македонија. Безпредметно е во 21-ви век да зборуваме за мит каков што е Гоце Делчев. Гоце Делчев Ви значи и вам бугарите, но на Нас македонците ни значи СЕ. Вие - бугарите, нема што да изгубите, но Ние македонците губиме многу и незнам зошто толкав притисок кон нас македонците. Гоце Делев се залагал за самостојна, суверена и независна Македонија. Независна од Грција, Србија, Бугарија и Албанија, тоа ние македонците можеме да го потврдиме во секое време, имено тоа нажите архиви го имаат. Гоце во своите писма и обраќања кон народот им се обраќал со македонци и македонки и тоа е факт. Но, факт е и дека во писмото упатено ко дедо Иљо Малешевски има напишано ,,че сме си блгари", но треба да знаете дека периодот кога го пишувал тоа Гоце Македонија уште била под турско робство итн. Се на се Гоце треба да не обединува, а не да не разбвојува. Македонците се реалност, тие постојат и зборуваат македонски јазик и не се бугари, ниту срби. Дајте еднаш за секогаш да се помириме и да тераме напред кон други цели.

    Коментиран от #36

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Македонец":

    Ето какво пише умният и съобразителен ВЕЛИК БЪЛГАРИН ОТ МАКЕДОНИЯ Гоце Делчев:
    "... Европа и Русия никога няма да п р о с п я т второ "Съединение". Ние трябва да се борим за Автономия на Макединия."
    ,а ето и друг ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ ОТ МАКЕДОНИЯ, Даме Груев: “.............Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче момента за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род. „
    Изтoчник: Oригинaлeн изтoчник нa дoкумeнтите - Държaвнa aгeнция "Aрхиви"
    Маке, писмото на Гоце е до Кольо, а не до Ильо и го е писал на Български, а не на асномски "македонски"...
    Не искам да повярвам, че ти като българин македонец си толкова тъп и не схващаш каква е тактиката на дейците от ВМОРО и вече 30 години се пържете в соса забъркан от коминтерна и враговете на българщината... Дебела главо македонска, МАКЕДОНЕЦ МОЖЕ ДА СИ ЕДИНСТВЕНО КАТО БЪЛГАРИН, иначи си "фиромец", "бюрманец", а сега гърчетата те направиха "нордик"!

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 100

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Направо истерици.
  • 40 100

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    То да ти кажа плановете за шопска, тракийска и добруджанска нация са на чичко Сталин и коминтерна.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: