12 Септември, 2020 10:51 2 013 8

Започнаха историческите преговори за мир в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Деветнайсетгодишният конфликт бележи и най-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти

Започнаха историческите преговори за мир в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Афганистанското правителство и талибаните откриха официално първите си мирни преговори в Доха, Катар, предадоха световните агенции.

Двете страни ще се опитат да намерят политическо решение след близо две десетилетия война, в която загинаха десетки хиляди бойци и цивилни.

Деветнайсетгодишният конфликт бележи и най-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти.

Церемонията започна в 9 часа местно време с четене на Корана, последвано от откриваща реч на министъра на външните работи на Катар.

Планирани са изказвания и на основните играчи в мирния процес, включително Абдула Абдула, председател на Висшия съвет за национално помирение и един от влиятелните афганистански политици, лидера на талибаните молла Абдул Гани Барадар и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    15 2 Отговор
    19 години хиляди убити 26 трилиона външен дълг и накрая се договарят с терористите смех абсолютния световен смех!
  • 2 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Явно краварите имат нова задача за талибаните! Къв мир брееее? Доставките на хероин ли са малко?
  • 3 Враца Баце

    10 5 Отговор
    Най- силната, най- скъпата, най - страшната, най- модерната, най- рекламираната, най- обсъжданата, най- разпространената армия в света, след 19 год клекна пред бойците ползващи още коне за предвижване, носещи целогодишно със сандали и стрелящи с пушки. Направо да им дадат по един Коран и на тях и на Помпео, да ги обрежат и да си ги пращат към САЩ да възхваляват Мохамед. Сега вече мили ми американопоклоници видяхте ли що за пародия е този краварник?

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Рошко

    2 0 Отговор
    Докато там има англоговорящи няма да има мир, казал го е и диснски вожд. Където и да са стъпили няма
  • 5 до Враца Баце

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Враца Баце":

    Съгласен съм с тебе,така е...Ама и ''великия'' СССР също бягаше с подвита опашка от тези талибани които ги гонеха да им се извинят на руските алкохолици ,нали така . А колкото до САЩ,доколкото помня обясняваха на света че САЩ не преговарял с терористи...А сега виждаме съвсем друго

    Коментиран от #6

  • 6 Враца Баце

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "до Враца Баце":

    Баце, ма тогава СССР воюваше задочно в Афганистан срещу САЩ. САЩ въоръжаваше афганистанската армия, пращаше военни съветници и хора да им обучават армията. Там и двете държави си и изпробваха новите оръжия във реална военна обстановка, с тази разлика , че САЩ използваха афганистанеца за опитно зайче и пушечно месо. И не забравяй, че тогава се и разпадна СССР и логично се изтеглиха и войната приключи. Сега САЩ може да са пред разпадане и за това са се изтеглят и от Ирак и Афганистан, но все още официално се водят Съединени щати. А и ако САЩ не преговаря с терористи, то политическия им елит не трябва да разговаря и преговаря помежду си. Всичко е прах в очите на наивните. А те са болшинство.
  • 7 Казуар

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Враца Баце":

    Другарю, в Афганистан има 13- 14000 американски войници които далеч не могат да контролират страната. Организирана и обучена е 300000 х-на правителствена армия.
  • 8 лай на

    0 0 Отговор
    с чаршафи и мир,абе тия луди ли са
Новини по държави: