4 Август, 2020 10:33 1 680 9

САЩ ще съкратят контингента си в Афганистан до 4000 войници

  • афганистан-
  • сащ-
  • войници-
  • доналд тръмп-
  • талибани

В момента се водят преговори, каза американският президент

САЩ ще съкратят контингента си в Афганистан до 4000 войници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати възнамеряват много скоро да намалят броя на военния си контингент в Афганистан до 4 хиляди военнослужещи. Това обяви в понеделник в интервю пред Axios американският президент Доналд Тръмп, предаде агенция "Фокус".

„За много кратък период от време ние ще намалим до 8 хиляди, след това ще намалим до 4 хиляди. В момента преговаряме“, каза той. На Тръмп му беше зададен изясняващ въпрос за това колко скоро контингентът може да бъде намален до 4 хиляди. „Много скоро“, отговори той. Президентът отказа да посочи конкретна дата. „Не искам да ви казвам това“, добави държавният глава.

Той беше попитан колко американски войски ще бъдат в Афганистан в деня на изборите в Съединените щати, тоест 3 ноември. „Може би в диапазона от 4 хиляди до 5 хиляди“, отговори президентът. На 29 февруари в Доха САЩ и радикалното движение на талибаните подписаха мирно споразумение. Според споразуменията САЩ, техните съюзници и коалицията възнамеряват да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.

Талибаните от своя страна гарантират, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници. Преди началото на преговорите за постоянно и всеобхватно прекратяване на огъня до 5000 привърженици на движението и до 1000 души, държани от талибаните, трябва да бъдат освободени като мерки за изграждане на доверие.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОГ ТАНГРА

    2 1 Отговор
    България да изпрати войски да умиротворят приматите

    Коментиран от #6

  • 2 Жоро

    1 1 Отговор
    Така макът ще си расте на воля
  • 3 az #Оставка!

    5 0 Отговор
    С дял от едва 18% от световната икономика Вашингтон не може да си позволи глобално военно присъствие в мащаба, в какъвто го правеше досега. Затова Вашингтон е принуден да изтегля войски отвсякъде и да се концентрира само там, където наистина счита за важно за интересите му и съобразно ограничения ресурс, с който разполага. Тези нови обстоятелства правят Вашингтон много по-сговорчив. При новите условия неминуемо ще се правят договорки с останалите световни играчи /РФ, КНР, Индия/ за поемане на отговорност върху зоните, от които Вашингтон се изтегля/ще се изтегля. В момента в света се извършва преразпределение на силите и се чертаят/договарят новите сфери на влияние. Този процес ще приключи в рамките на 1-2 години и ще бъде официално легитимизиран пред света с конференция, подобна на Ялтенската. Pax Americana е мъртъв!

    Коментиран от #5

  • 4 Кире

    2 0 Отговор
    Ти сега да не ги докарат на Балканите? Да си ги прибират в САЩ.
  • 5 456

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "az #Оставка!":

    Позитански плазмодии,САЩ имат дял от почти 30% от Световната икономика,а РФ ще е "световен играч",само до момента в който се появи новият Роналд Рейгън.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 България

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОГ ТАНГРА":

    има войски в Афганистан и това е престъпление!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: