Last news in Fakti

13 Септември, 2020 14:35 1 764 3

Талибаните и афганистанското правителство продължават преговорите, краят е неясен

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Сред темите на преговорите са евентуално прекратяване на огъня, видът на държавния режим и способността за съвместно управление

Талибаните и афганистанското правителство продължават преговорите, краят е неясен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Афганистанското правителство и талибаните продължават в Доха мирните си преговори, чийто изход е несигурен поради дълбоките разногласия между лагерите в продължаващата от близо 19 години война, предаде Франс прес.

Сред темите на преговорите са евентуално прекратяване на огъня, видът на държавния режим и способността за съвместно управление.

На вчерашната церемония по откриването на преговорите преговарящият на афганистанското правителство Абдула Абдула изрази главната молба на Кабул - хуманитарно прекратяване на отъня. Талибаните обаче засега не са коментирали примирие, защото се боят, че спад в насилието може да намали влиянието им.

Друга възможна спорна тема е видът на режима в страната. Талибаните искат Афганистан да се управлява от "ислямска система", в която законите се определят от строго тълкуване на исляма. Правителството на президента Ашраф Гани пък настоява да се запазят младата република и нейната конституция, която е дала множество права на малцинствата и жените.

В преговарящия екип на правителството има четири жени от 21 души и нито една в този на талибаните.

Много афганистанци се страхуват от частичното или пълно завръщане на талибаните на власт. Талибаните обаче са в позиция на силата след подписването на споразумението със САЩ, което предвижда изтегляне на американските войски от страната и провеждането на тези мирни преговори, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краят е ясен

    3 1 Отговор
    Всички нашественици вън и да изгният
  • 2 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Краварите провеждат кастинг за измислен Осама, отново! Мухахаххах
  • 3 хахахаха

    0 0 Отговор
    талиби и мир,исламски ценостти
Новини по държави: