Last news in Fakti

13 Септември, 2020 08:40 1 532 3

Правителството на Афганистан и талибаните започнаха преговори за мир

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Деветнайсетгодишният конфликт бележи и най-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти

Правителството на Афганистан и талибаните започнаха преговори за мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителите талибаните и афганистанското правителство са започнали обсъждане в рамките на преговрите за постигане на мир, които се водят в катарската столица Доха. Според специалния представител на катарския външен министър Мултак ал-Кахтани, в момента двете страни обсъждат как точно ще протече преговарянето.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео определи събитието като историческо. По време на церемонията по откриването той призова страните да се възползват от възможността за постигане на широкообхватно споразумение, но подчерта:

„Твърдо вярваме, че защитата на правата на всички афганистански граждани е най-добрият начин за слагане край на омагьосания кръг на насилието. Разбира се, мога само да призова за подобни действия, вие ще напишете следващата глава в афганистанската история“.

Американският специален пратеник за Афганистан Залмай Халилзад от своя страна заяви, че би искал спирането на огъня стане факт преди април. Според него предотвравятването на терористични действия е основниото условие за бъдещата американска финансова подкрепа, но върху решенията на Конгреса във Вашингтон ще окажат влияние и въпросите за защитата на малцинствата и правата на жените.

Деветнайсетгодишният конфликт бележи и най-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 духайдуду

    3 0 Отговор
    Започнаха преговори за мир. Деветнайсетгодишният конфликт бележи и най-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти. КРАЙНО ВРЕМЕ Е. СЕГА НА ТЪПИТЕ ЯНКИ СИГУРНО ИМ СЕ РЕВЕ. ЩЕ ТРЕБЕ ДА СИ ОДАТ У ДОМА. И мъните от търговията им с оружие ке спихнатъ.

    Коментиран от #3

  • 3 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "духайдуду":

    Виждал ли си фотографски негатив? Всичко е на обратно. Афганистан е един финансов камък, който те са щастливи да махнат от шията си. Търговия с оръжие също няма, защото там те го подаряват. Целият ефект от тази работа е, че изоставиха съюзниците си. Всички тези на снимката с костюмите до една година ще бъдат обесени.
    И спри да пишеш сглавни букви, че приличаш на тъп янки.
Новини по държави: