Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 16:32 2 196 14

Скандал! Великобритания отзова временно посланичката си в Беларус

  • великобритания-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Европейският съюз отказа да признае изборната победа на Александър Лукашенко и въведе санкции срещу представители на беларуските власти

Скандал! Великобритания отзова временно посланичката си в Беларус - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания отзова временно посланичката си в Беларус, като последва по този начин примера на други европейски държави, изразили недоволството си от решението на беларуския президент Александър Лукашенко да експулсира полски и литовски дипломати, предаде Франс прес.

Великобритания "осъжда решението на Беларус да експулсира полски и литовски дипломати", написа вчера вечерта в Туитър британският външен министър Доминик Рааб, предаде БТА.

Ръководителят на британската дипломация изтъкна, че решението на беларуските власти е "напълно необосновано и ще доведе единствено до изолирането на беларуския народ. В израз на солидарност временно отзоваваме нашата посланичка за консултации във връзка със ситуацията в Беларус", заяви Рааб.

Полша и Литва, които вече отзоваха посланиците си в Минск, отзоваха вчера 35 свои дипломати в Беларус на фона на силното дипломатическо напрежение с беларуските власти, които обвиняват Варшава и Вилнюс, че подкрепят беларуското протестно движение, започнало след президентските избори в Беларус на 9 август.

Румъния, България, Чехия, Словакия, Естония и Латвия отзоваха за консултации посланиците си в Беларус, отбелязва Франс прес.

Европейският съюз отказа да признае изборната победа на Александър Лукашенко и въведе санкции срещу представители на беларуските власти, за които се подозира, че са замесени в изборни измами и нарушаване на човешките права.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    12 4 Отговор
    Е КАК в Братска Беларус ще се отчита Победа на Лукашенко с цели 80%,а ЕС подозира,че има "Уйдорма"?Ма ТРЯБА СИ ВЯРВАМЕ бе Другаре,...щото иначе КАК ше се Лъжем?!
  • 2 Vov

    19 3 Отговор
    Скандално е. Гадните англичани се провалиха и сега си дърпат пионките назад.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МАРА

    15 2 Отговор
    А ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ ЕВРОПА ПРИКАНВА БЕЛОРУСКИТЕ ВОЕННИ НА БУНТ ИСКАТ РАЗМИРИЦИ ИДЕАЛНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ СРАМ
  • 5 барчо

    10 1 Отговор
    А така! Поставете Сашко до стената и да бъде принуден да се присъедини към Руската федерация.
  • 6 Гост

    11 1 Отговор
    В Голямата политика има много по-скандални истории от факта, че Англия е изтеглила своя посланик от Минск за инструкции. А всички останали държавици без суверенитет като Румъния, Чехия, Латвия, Словакия, Естония и България показват мускули и като папагали следват Англия. Смешна работа.
  • 7 барчо

    8 3 Отговор
    Ако човек погледне трезво на нещата ще види, че повечето от отделите се руски федерации и организирали държави, не са били никога преди това такива и нямат абсолютно никакъв опит да бъдат и се държат като такива. По тази причина са уязвими и много лесно биват въвлечени в размирици, които трудно се овладяват. САЩ въпреки че има афроамерикански размирици, само като изпратят националната гвардия и всичко става мирно и тихо, което видно може да стане навсякъде и по всяко време при добро желание от властите. Няма международно махане с пръсти, няма потъпкване на права и т.н. При измислените държавици обаче нещата стоят по-иначе.
  • 8 росен

    1 2 Отговор
    От време оно племе еничерско....от 2007 племе евро-еничерско...хора без минало, настояще и бъдеще...
  • 9 росен

    0 3 Отговор
    От време оно племе еничерско....от 2007 племе евро-еничерско...хора без минало, настояще и бъдеще...
  • 10 росен

    5 2 Отговор
    И друго...алоооо, европата, защо си налагате мнението на държава, която не е член на гейсъюза... А???
  • 11 Сандо

    3 2 Отговор
    Всички ще върнат обратно посланиците си,нали трябва отново да организират метежи!Докато кухите им глави разберат,че са си вкарали поредния автогол,Беларус вече ще са обвързали необратимо с Русия.Изобщо европейски пуешки стойки,където кудкудяка и нашата фльорца.
  • 12 big

    4 1 Отговор
    За какъв скандал става дума? Великобритания заяви, че не признава Лукашенко за законно избран президент заедно с още няколко страни и това е нормална дипломатическа практика. Ние нямаме такова официално изявление, но ППП отзова също нашия посланик. За мен това е откровено намесване във вътрешните работи на независима и суверенна държава! Защо другите държави не отзоват посланиците си от България? Дори у нас положението е много по-зле!
  • 13 кастроли

    1 0 Отговор
    През левия ми джоб,та в десния.
  • 14 гост

    1 1 Отговор
    Интересно ще стане ако посланиците ги държат на летището и не ги пуснат да влязат в беларус.
Новини по държави: