Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 08:30 1 652 23

ЕС планира втори кръг от санкции спрямо Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

Мерките имат за цел да подкрепят демократичните протести в Минск срещу президента Александър Лукашенко

ЕС планира втори кръг от санкции спрямо Беларус  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз планира да добави още белоруски служители в списъка с 40 лица, срещу които вече бяха наложени санкции заради президентските избори в страната, проведени на 9 август, за които Западът смята, че са фалшифицирани, както и заради насилственото ограничаване на протестите, последвали вота.

"Ще има съобщение, че работим върху все повече и повече лица от Беларус, които да бъдат санкционирани", заяви представител на ЕС преди срещата на външните министри на блока в понеделник, но без да дава подробности, съобщава Ройтерс.

Тези представители на Беларус, които бяха изправени пред забрана за пътувания и замразяване на активи в санкционния списък, публикуван през миналата седмица, включваха министъра на вътрешните работи на страната и шефа на избирателната комисия.

Санкциите имат за цел да подкрепят демократичните протести в Минск срещу президента Александър Лукашенко, за когото опонентите твърдят, че е удължил незаконно и с измама 26-годишното си управление.

Лукашенко не попадна в списъка със санкции на ЕС въпреки натиск от балтийските страни, тъй като някои държави членки на Съюза смятат, че наказанието на президента трябва да бъде крайна мярка.

Този въпрос ще бъде обсъден отново, когато на заседанието в понеделник бъде обсъден нов списък със санкции, каза пред Ройтерс висш дипломат от ЕС.

"За нас е важно да държим отговорни лицата на най-високото политическо ниво, ако ситуацията не се промени", каза дипломатът, поискал анонимност. "Бихме искали да имаме свободни и честни избори, добър демократичен преход, твърда роля на опозицията - и там Лукашенко има важна роля", допълни той.

Миналата седмица Беларус обяви ответни санкции срещу ЕС, напомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светлина

    18 4 Отговор
    А за престъпното мафиотско българско правителство къде е първият кръг санкции?

    Коментиран от #5

  • 2 Европейският парламент

    6 8 Отговор
    Затвор за Бойкошенко и Лукашенко!Свобода и демокрация за изстрадалите народи на България и Беларус!
  • 3 Лукашенко

    9 4 Отговор
    Ще си го премести от другата страна
  • 4 Сандо

    7 5 Отговор
    Ами слагайте още и още санкции.Докато еврозелките показват глупоста си на света,Русия и Китай доволни пляскат с ръчички.
  • 5 Хехе

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "светлина":

    ми той е послушен, защо са му санкции.
    Една резолюция с половин уста, та още спОриме дали ни хвалят или ни се карат.

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хехе":

    Те да му спрат Европарите и олигарсите веднага ще го сменят.
  • 7 Знайко

    0 8 Отговор
    Ако янките влязат в Беларус и Казахстан, като в Украйна и прибалтийските то Русия по добре да затваря. Ще ги свия до 1701 г. като по времето на цар Петър. И на щатите не им трябват хиперзвукови ракети. От Украйна и от Беларус до Москва са я има я няма 300/400 километра.

    Коментиран от #8, #9, #15, #21

  • 8 американската мафия

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    Янките може да ти влязат отзат само! Иначе може да пробват както в Сирия!
  • 9 СССРБарета

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    в Сирия откъде влезнаха та им се наложи после да излизат безславно!
  • 10 Левски

    6 1 Отговор
    Ясно поредното твърдо доказателство за лицемерието и двойните стандарти! За правителството на Борисов и протестите в България които продължават 70 дни няма никакви санкции! Обаче за Беларус който дори не е в Европейския съюз интересът към санкция огромен! A санкциите Всички знаем Откъде идват не от Европейския съюз а от неговите началници от Вашингтон!

    Коментиран от #18

  • 11 Хмм

    6 0 Отговор
    А за Турция кога??? Вчера Съветът за сигурност на ООН призова Турция да отмени едностранните действия и да се съобрази с Резолюции 550 и 789, които призовават за връщане на кипърския град Вароша на законните му жители. Какво казва Европейският съюз (протурска Германия) по въпроса???

    Коментиран от #12

  • 12 Ами да

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хмм":

    Германия прави всичко възможно да помогне на Турция във военно, дипломатическо и финансово отношение. Преди няколко дни Канада обяви връщането на оръжейното ембарго в Турция и разпореди разследване след твърденията, че канадската технология за безпилотни летателни апарати се използва от Турция в конфликта между Азербайджан и Армения. Също така, Турция скоро ще бъде санкционирана за S-400 от Съединените щати..

    Коментиран от #22

  • 13 Иван

    5 2 Отговор
    Русия трябва да съэдаде военен трибунал,който да раэследва военните престъпления на няколко хиляди американци,канадци и эападноевропейци.

    Коментиран от #19

  • 14 А де?

    4 2 Отговор
    Та, Беларус, откога са в ЕС, че ще им налагат санкции? Европарламента със своите /нашите/ апашаунгери не могат да се оправят, тръгнали да подкрепят ''демократичните'' промени в Минск :-)
  • 15 Файър

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    Ти по добре кажи,как и защо България се лиши от трите морета!!!!

    Коментиран от #17

  • 16 5ко

    9 2 Отговор
    Така де! Те в Беларус сигурно си нямат банани. Безобразие е да са им държавни предприятията и да работят за държавата! Престъпление е да не се кланят на К19 и да не мрат яко! Я виж у нас. Банани навсякъде! Всеки магазин -- Кореком! Верни и лоялни поклонници на К19 сме и ша мрем яко! Божкей, каква радост, хубост, чест!

    Коментиран от #23

  • 17 ами

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Файър":

    Според ''Напоителни системи'', заради глобалното засушаване :-)
  • 18 руска смрад

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Левски":

    В Беларус има режим и диктатура наложена от пропуските вредители.Къде си тръгнал да сравняваш България със ситуацията там бе мeлeз продажен ? Ако дойдат онея гнycни комунета на власт тука и ние ще ядем дървото и ще ни изолират от света
  • 19 руска смрад

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    И какво ще направят тея северноазиатски мизерни бушмени ? Ще спрат матрьошките,самоварите ,балалайките и ладите на запада ли ? Ха ха ха
  • 20 Смешници

    4 2 Отговор
    Та Белорус е от двадесет години под санкции! В различен вариант,и по вид! Дреме му на Батька за вашите санкции.Беснеетe, защото не ви се получи хохолския вариант със" Мегдан по Белоруски". Бесни сте,че не се подчини на истерията с короната.Ако беше по мекушав,хем щеше да унищожи тотално икономиката си,хем пак щяхте да му сготвите Мегдан- супа.Но тя щеше да има ефект.Защото народа сега щеше да бъде изпаднал в мизерия, и безработица.Идеална почва за бунтове,или смяна на Президент още при избори.И двете т,ъпни не проработиха.Той си има пазар за цялата селскостопанска,хранително вкусова промишленсот и тежко машиностроене.Това е Русия,Киргистан,Татарстан,узбеките.Газ и нефт от руснака.На ниски цени.Ще му пр,цнете на хокеиния стик.Що мълчите ,как е " бушувал" там ковида? Трима бе соросня,трима? С открит а корона,но постъпили за лечение заради други сериозни здравни проблеми.Няма маски,дезинфектанти,затваряне на заводи,цехове,фабрики ,градски транспорт.И нищо! Едно огромно нищо!Татарина със указ забрани дори употреба на думата корона навсякъде.Иначе в пандиза! Абе див Диктатор ,нали? Ама загинали от корона- Нула! Това са данните!
  • 21 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    То това са им големите страхове на руснаците(извън нескопосаната пропаганда). Пътуваме към София, твоята кола вдига 200, моята таратайка кара с 50 , ама ти тръгваш от Варна, а аз от Панчарево - кой ще стигне по-рано?
  • 22 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами да":

    Ама изобщо не е невъзможна една такава идея : в някакво бъдеще Германия и Турция да си поделят това което днес се нарича РФ.
  • 23 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "5ко":

    Аз банани не ям,но бананите за мен са абсолютната диагноза : щом не можеш да осигуриш нещо което центове струва,как цяла държава ще правиш?
Новини по държави: