19 Ноември, 2020 10:34 9 573 74

Джо Байдън иска да погребе “Северен поток 2”

  • северен поток 2-
  • северен поток-2-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • русия-
  • проект

Еуфорията около напускането на Тръмп беше последвана от отрезвяване

Джо Байдън иска да погребе “Северен поток 2” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Привържениците на проекта на Путин „Северен поток 2“ се зарадваха преждевременно. След поражението на Доналд Тръмп на изборите много германски политици се надяваха на рестарт на германско-американските отношения. С встъпването в длъжност на Джо Байдън през януари следващата година те очакваха връщане към топлите отношения от ерата на Барак Обама. Но еуфорията около напускането на Тръмп беше последвана от отрезвяване, предаде агенция БГНЕС, позовавайки се на материал в германския вестник "Билд".

По най-големия спорен въпрос в отношенията, руския “Северен поток 2”, Джо Байдън планира да затегне гайките още повече през следващите месеци преди ключовият проект на Кремъл с 3 милиарда евро германски инвестиции и неограничена подкрепа на германското правителство най-накрая да рухне. Републиканците от Сената и демократите се договориха за най-строгите досега санкции срещу активни участници в проекта.

Санкциите станаха част от закона за националната отбрана, който трябва да бъде приет през декември и ще бъде приложен от Джо Байдън от началото на следващата година. Законът предвижда санкции срещу застрахователни и сертификационни компании, които работят с руски компании и съдилища. За това съобщи на 11 ноември агенция Блумбърг и „Билд” потвърждава тази информация.

И все пак, санкции срещу германските власти поради разрешението за изпълнение на проекта не се разглеждат. Експерти от газовата индустрия в Европа обаче по данни на „Билд” смятат, че новите санкции на САЩ срещу “Северен поток 2” при президента Джо Байдън може не само да забавят строителството, но и да го погребат напълно, въпреки че тръбопроводът вече е завършен на 95%. Екипът на Джо Байдън обяви преди няколко седмици, че новият президент, за да „укрепи енергийната независимост на Европа“, ще продължи да се противопоставя на „Северен поток 2“, считайки го за „коренно лоша сделка“.

В същото време през последните години многократно се казва, че Доналд Тръмп и войнственият му посланик в Германия Ричард Гренел се противопоставят на руския газопровод само защото искат да „продадат американски втечнен природен газ. Отвличаща маневра, както се оказа сега.

“Поддръжниците на” Северен поток 2 “отдавна се опитват да свържат американската борба с проекта на “Газпром” с инициативата на Тръмп. Това беше обвинителна тактика, тъй като президентът Тръмп не без основание не е предпочитан в много европейски страни”, казва Бенджамин Шмит от Харвардския Смитсониан център. Съветник на държавния секретариат за европейска енергийна сигурност при Барак Обама Но в действителност “критиките към “Северен поток 2″ са еднакви в правителствата на демократите и републиканците.” Не трябва да забравяме, че именно вицепрезидентът Джо Байдън през август 2016 г. стана първият високопоставен американски служител, който говори остро за „Северен поток 2”,” отбелязва Шмит.

“Северен поток 2” обединява републиканците и демократите

И бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не е съгласен с мнението на германците, че борбата срещу „Северен поток 2“ е свързана с личността на Тръмп. Това е една от малкото теми, по които демократите и републиканците имат обща позиция, каза Расмусен. „Избраният президент Байдън отдавна вярва, че този проект заплашва сигурността и устойчивостта на всички страни от НАТО. Тръбопроводът ще остане дразнещ фактор в германо-американските отношения и изборът на Байдън и отравянето на Навални трябва да накарат Германия да промени позицията си. “

Датчанинът Расмусен съжалява, че заплахите от санкции са насочени предимно срещу сертифициращата компания Det Norske Veritas, наета от датското правителство. Но в крайна сметка „повечето датчани ще се радват, ако историята за "Северен поток 2" завърши в нашите води“, каза Расмусен.

Стратегията на Байдън ще надхвърли санкциите

Експертът по енергийна сигурност Алън Райли вярва, че новите американски санкции най-малкото ще попречат на изграждането на тръбопровода. Според експерта от аналитичния център на Атлантическия съвет „Газпром“ ще трябва да търси дълго време сертификационни и застрахователни компании, което ще забави изпълнението на проекта. Но санкциите са само част от стратегията на новия президент на САЩ, чиято цел е да затвори проекта веднъж завинаги, каза експертът. За разлика от Доналд Тръмп, Джо Байдън е в състояние да разработи стратегия за осигуряване на германска подкрепа за блокадата на „Северен поток 2”.

Райли е убеден, че Байдън може да предложи на Германия „цялостен пакет за зелена енергийна сигурност“, който замества газа от Русия с възобновяеми ресурси. “Най-голямата заплаха за” Северен поток 2 “ще възникне, ако американската суперсила включи на висока скорост и вече не се противопоставя на проекта на празен ход.”


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    123 19 Отговор
    Време е Европа да се освободи от господаря си САЩ

    Коментиран от #43

  • 2 Щом иска

    67 10 Отговор
    Ще го погребе. Има едно нещо, което се казва "канцлеракт". Май така му се казваше. А на Байдън не му пука къде ще пуска обеднения си уран.
    Само не се сещам за последствията по закона за равенство на деиствието и противодействието. Прост физически закон, който не признава политики.
  • 3 БАЙ Х@Й

    57 10 Отговор
    Това не е намеса на трета страна в договор между други две независими страни !

    Коментиран от #35

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОНСТАНТИНОВ

    86 16 Отговор
    С.А.Щ. НЕПРЕКЪАНАТО ПРЕДИЗВИКВАТ РУСИЯ И ДАНО НАКРАЯ РУСИЯ ГИ ИЗПАРИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА.
  • 7 КОНСТАНТИНОВ

    47 13 Отговор
    С.А.Щ. НЕПРЕКЪАНАТО ПРЕДИЗВИКВАТ РУСИЯ И ДАНО НАКРАЯ РУСИЯ ГИ ИЗПАРИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА.
  • 8 Сандо

    78 9 Отговор
    Защо на Путин?Негов ли е "Газпром"?Негова ли е газта?Негови ли са парите на западните фирми,участващи в проекта?Ако някого го е обхванала параноя от името Путин - да отиде да се лекува.А американците са прави за себе си - имат си интереси,воюват за тях!Беззъбите европейци кога ще разберат,че с тази политика и с това безгръбначие губят,и то много, във всички сфери.
  • 9 Европа

    81 10 Отговор
    Европа е на европейците. Москва е в Европа. Европа не е собственост на наследниците на европейските престъпници, интернирани преди триста години зад океана.
    Все още.

    Коментиран от #13, #57

  • 10 Джо Байдън

    16 78 Отговор
    Руснаците са ни най лесни, оставаме ги гладни те самите ще се разпаднат после идваме ние с американски войници и територията е наша завинаги

    Коментиран от #49

  • 11 Сина му дьржи украинската

    49 6 Отговор
    Газова мрежа. Що да не затворят сев паток.
  • 12 ххххххх

    71 9 Отговор
    Хаха, има една поговорка "Който гроб копае другиму, сам пада в него".

    Дедо Джо може и да се гътне до януари, макар че го поддържат с най-модерни препарати, но мозъка вече е каша.
  • 13 Хи хи

    14 55 Отговор

    До коментар #9 от "Европа":

    По-голямата част на Русия е в Азия.Никаква Европа не с атия азиатци

    Коментиран от #15, #17, #18

  • 14 Путин

    6 35 Отговор
    Мен ме учил Елцин на пиене и зделки за да нямам главобилия оставям московското княжество за нас другата цялата територия ги подарявам на Америка поне да дадат 7млн долара както платиха за Аляска
  • 15 БАЙ Х@Й

    37 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи":

    Отвори поне един учебник пп география или атлас ! Аман от това дистанционно обучение !
  • 16 No Exit

    10 22 Отговор
    Русия ще се обърне към Китай за сертификация и застраховане. Демократите ще затягат санкциите срещу Русия, и ще се договарят с Китай.
  • 17 Емануел Макрон

    23 12 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи":

    Да същото е с Турция държат голям полуостров в Европа и си мислят че са европейска държава

    Коментиран от #28

  • 18 БАЙ Х@Й

    45 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи":

    Да, Европейска Русия включва около 23% от общата територия на страната. Но с площ около 3 960 000 km² тя заема приблизително 40% от територията на Европа. !!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Кarosel

    7 34 Отговор
    Бадоня ще го сложи на Путин сифоня!

    Коментиран от #20

  • 20 БАЙ Х@Й

    22 7 Отговор

    До коментар #19 от "Кarosel":

    Само да не получи PUT IN !!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Karosel

    10 60 Отговор
    Байдън не е просто голям, той е велик!! Който не вижда опита на Москва, чрез СП2 за намеса във вътрешната политика на на ЕС, е късоглед!!
  • 22 Да Да

    6 31 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й":

    Прав си азиатската кочина на руските монголосибирци е цели 67 процента от империята на бедняците с ресурси

    Коментиран от #27, #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    5 29 Отговор
    след като доиде баидън отношенията европа сащ и нато русия ще си доидат на мястото.отекоха северни и турски потоци!жалко е че ние ще загубим три милиарда дето дадохме бадева на руснаците,но тва са капка в морето от ограбените пари!

    Коментиран от #26

  • 25 Джо Байдън

    8 43 Отговор
    Това не ви е Тръмп при мен Русия Китай Индия Иран Турция Северна Корея съюзници васали пионки всички ще клекнат пред всемогъща Америка
  • 26 Karosel

    22 7 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Балкански поток ще съществува, защото по него за разлика от СП2 може да тече не само руска газ.

    Коментиран от #42

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 No Exit

    4 14 Отговор

    До коментар #17 от "Емануел Макрон":

    Само част от Балканския полуостров е Европа, и България не е там.
  • 29 Байдън

    7 44 Отговор
    Путин да си обира крушите от Европа и от Крим тоже
  • 30 Емануел Макрон

    17 2 Отговор
    Само част от едната половина на мозъка ти е тук на Земята другата е в друга галактика
  • 31 БАЙ Х@Й

    34 4 Отговор

    До коментар #22 от "Да Да":

    Не знам какво нецензурно има в това да посоча факта, че най-богатата страна всъщност е най-големия длъжник в Света !

    Коментиран от #34, #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Джо Байдън

    9 38 Отговор
    Путин и Русия скоро ги чака глад мизерия и разруха, скоро окупираните ще са те но с американски миротворци
  • 34 Емануел Макрон

    2 22 Отговор

    До коментар #31 от "БАЙ Х@Й":

    Цензуриран си защото парите които дължат са много но сравнение с брутният вътрешен продукт е по малък от на Русия Китай Япония взети заедно

    Коментиран от #37

  • 35 гост

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Не е ли крайно време да вденете , че дори любимия ви вожд разбра че му е свършило времето и почна да мисли за пенсия с имунитети и пожизнени "постове " , хахахах !!!
  • 36 Монгола

    26 5 Отговор
    Ако Германия има да плати няколо стотици милиарда евро на,, Газпром неустойка нека спред Северен поток 2!!! Руснаците скоро ще наиграят краварите. Това в Карабах където се случи не беше случайно.
  • 37 БАЙ Х@Й

    19 1 Отговор

    До коментар #34 от "Емануел Макрон":

    Нещо не схванах ! Какво общо има външният дълг на Русия с този на Япония! Говорим за САЩ и Русия ! А това , че Г-7 са страните най-големи длъжници е ясно на всеки който знае какво е БВД ! Просто името което са си избрали е за тяхно удоволствие!
  • 38 БАЙ Х@Й

    20 1 Отговор
    Външен дълг на САЩ: 27'777'7777'777'777$ !!!!! Да ДВЕ с ТРИНАДЕСЕТ седмици !

    Коментиран от #44

  • 39 БАЙ Х@Й

    15 1 Отговор
    И расте всяка секунда !
  • 40 БГ ЕС НАТО

    11 7 Отговор

    До коментар #31 от "БАЙ Х@Й":

    Тя и Гърция е фалирала ама виж им пенсиите и заплатите Сигурно не е заради Гръцко Руската дружба
  • 41 Путин

    20 4 Отговор
    Ние ще погребем НАТО!
  • 42 стоян георгиев

    5 17 Отговор

    До коментар #26 от "Karosel":

    да бе да!ква газ ще тече освен руска?може да тече в българския участък евентуално.в сръбския тръбата си е руска!освен това за азерската газ на нас не ни трябва тръбата от турски поток,демек няма нужда от този тръбопровод!дадохме един милиарди само и само да угодим на путин за изграждане на ненужен тръбопровод!
  • 43 от Сащ и от

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    зависимостта си от Русия също. И да почнем да дърпаме напред.
  • 44 външен дълг

    2 12 Отговор

    До коментар #38 от "БАЙ Х@Й":

    Това е все едно да имаш компания и някой да купува акции от нея. Ако е мижава и не вади пари, акциите струват стотинки и никой не купува и обратното. За акциите се плащат дивиденти, разбира се, но пък инвестираш и се разполагаш с парите.
    Тоест проблем е ако външният ти дълг е по малък от БВП то. Я сега отвори чичко гугъл и виж колко е БВП на САЩ

    Коментиран от #46, #53

  • 45 kjl

    34 1 Отговор
    "ако американската суперсила включи на висока скорост и вече не се противопоставя на проекта на празен ход"
    Америка отдавна не е супер сила. Америка е един колос на глинени крака и колкото и да ритат против просперитета на останалия свят, губещия накрая ще е самата Америка. Който копае гроб други му, сам пада в него.
  • 46 държавният дълг на САЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "външен дълг":

    е 14.9 трилиона.
    А БВП то им има голям спад за 2020, но това е обща болка тази година
  • 47 Ако нямаш външен дълг

    3 6 Отговор
    или е малък, означава, че никой не иска да инвестира в теб. Смята го за нерентабилно, опасно като инвестиция и такива работи. Тоест това че нямаш външен дълг, означава че инвеститорите те смятат за нищо. и обратно. Въпросът е БВП и Износът. Там е разковничето. Какво на кого и колко продаваш. Но не да въртиш продукция и пари вътре , а да продаваш навън.

    Коментиран от #52

  • 48 павел пенев

    22 5 Отговор
    Байдън може да се заканва,но няма да е следващия президент на САЩ.Всички видяха и се убедиха,че демократите са измамници и мошенници в името на властта, безогледната корупция и печалбите.Представете си,Байдън се загрижил за енергийната ситурност на Европа, а отскоро и за здравето на европейците,като се набутаха в производството на ваксини против Ковид– 19,за да ни ги продават.
  • 49 Джо деменцията

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Джо Байдън":

    Джо, забрави ли че са най-голямия износител на пшеница в света? Заплахите вече не вървят.

    Коментиран от #64, #65

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 един от многото

    26 1 Отговор
    Джо Байдън още не е встъпил в длъжност и започва да ги яде с двете шепи. Да си гледа Америката , оставете го сам в НАТО и ще увехне като напикано мушкато!
  • 52 хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ако нямаш външен дълг":

    изобщо не си наясно какво отразява БВП...това е ОБЩАТА стойност на продадените крайни стоки и услуги в една държава за една година. Макар да се смята, че измерва производство, това не е така. например: ако България произвежда гумени ботуши и ги продава на вътрешния пазар по 5 лв чифта, а германия същите гумени ботуши ги произвежда и продава за 10 евро, то при едно и също производство техния БВП ще е четири пъти по-голям от българския...и так с всички стоки.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 БАЙ Х@Й

    11 0 Отговор

    До коментар #44 от "външен дълг":

    Извини ме , че няма да споря , но след като ми говориш как външен дълг и акции е едно и също все едно да споря с второкласници за интегрално смятане !
  • 54 БАЙ Х@Й

    11 0 Отговор

    До коментар #52 от "хахаха":

    Плаче и от мен , че се нае да му изнасяш лекция ! Същото е и с ръста на БВП на Боко ! Ако миналата година БГ е изнесла един тон тикви по 1лв - 1'000лв , ако тази година пак сме изнесли един тон , но заради инфлация цената е 1.10 лв - 1100 лв и хоп ръст 10% !!!
  • 55 БАЙ Х@Й

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "хахаха":

    ПАЛЧЕ, а не плаче, /изв. авт. ред. /
  • 56 добре

    17 1 Отговор
    Кремъл това го е предвидил. Забраната за СП2 ще доведе до ответни мерки. Губещи ще са Германия и Полша. Русия бавно се отправя към наобятната Азия. А Европа? Ами като се обичат толкова с СЩА - да се вземат. Насила хубост не става. Тръбите ще си лежат още 2-3 години, докато изтрещелите от американската любов европейци на достроят тръбата сами.
  • 57 Мерино

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Европа":

    Абе вие не разбрахте ли,че там се печатат парете?Каквото кажат това ще е.
  • 58 ЕВРЕИСКИТЕ ИЛЮМИНАТИ ОТ

    16 1 Отговор
    САЩ И ИЗРАЕЛ ИСКАТ ДА КОНТРОЛИРАТ ВСИЧКИТЕ ГОЛЯМИ БИЗНЕСИ В ЕВРОПА. .ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ИМАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ. .ДА ПРИДВИЖАТ БАЗИТЕ НА НАТО ПО БЛИЗО ДО РУСИЯ. .НО НЯМА ДА ИМ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТА
  • 59 Коко

    13 1 Отговор
    Абе всичко е за мангизи.Синът на Байдън нали прилапа транзита на газ през Украйна.Сега татенцето ще се погрижи да не пресъхне рекичката на детенцето му. Само Путин да не се наложи да спре титана и алуминия за САЩ, че тогава ще стане интересно. В момента САЩ внасят от Русия огромно количество петрол. Тези фойерверки са за пред навалицата. Северен поток 2 състоял се или не все ще донесе печалба за някой. Само Германия ще плати сметката накрая.
  • 60 ПЕНКО

    10 2 Отговор
    "СЕВЕРЕН ПОТОК -2 " НЕ Е РУСКИ , А Е ГЕРМАНСКИ В ЦЯЛОТО СИ ФИННСИРАНЕ --- ОТ СЕВЕРОИЗТОКА ДО ГЕРМАНИЯ !!!!!!! ХАХОМЕРИКАНЦИТЕ МОГОТ САМО ДО ЗЛОБЕЯТ "САНКЦИОННО " - НО ТОЛКОВА ДЪРЖАВИ НАЛАГАТ САНКЦИИ НА САЩ , ЧЕ ПРОСТО САЩ ЩЕ СЕ СОМОФАЛИРАТ + ТРИДЕСЕТТЕ ИМ ТРИЛИОНА ДЪЛГ !!!!!!!!!!!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ГОСТ 1

    10 3 Отговор
    Най добре е Байдън да погребе и другия си син наркомана,а после и себе си.

    Коментиран от #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 руски колапс

    4 7 Отговор

    До коментар #49 от "Джо деменцията":

    От край време вие русолизците само за пшеницата пишете хахахахаха.Май само пшеница ще се яде в руския обор !
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Онуфри

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "ГОСТ 1":

    Подкрепям те напълно.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 барчо

    6 2 Отговор
    Северен поток 2 ще бъде осъществен или Германия се връща в Първи клас без голям шанс да премине във Втори.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 незнайко

    3 0 Отговор
    Ето така действат в цял свят САЩ !!! Когато нещо не им е изгодно веднага санкции . Защо ЕВРОПА не може да се противопостави ? С какво сме зависими ? С НИЩО !!! Ако продължава ЕС да се влияе от САЩ, явно няма нужда от неговото съществуване и трябва да се разпадне !!!
  • 73 К. Л. М.

    2 1 Отговор
    САЩ да си гледат тяхната страна. Нямат работа в Европа. Байдън да си гледа старините. Нямаме нужда от тях.
  • 74 гост

    0 0 Отговор
    Америка потъва със страшна силаюю!Брутална безработица за последните 9 месеца и огромно гражданско напрежение между черните и останалите!Но по никоя телевизия нищо няма да видите, а само оплюване срещу най-големите им страхове, а това са Русия,Китай,Иран!