Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 09:10 2 500 5

Британското правителство иска да продължи преговорите с ЕС

  • брекзит-
  • ес-
  • преговори-
  • борис джонсън-
  • великобритания

Правителството е готово да опита отново

Британското правителство иска да продължи преговорите с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британското правителство иска да продължи преговорите за бъдещи отношения с ЕС. Преговорите може да започнат още днес в Лондон, заяви говорител на премиера Борис Джонсън. Все още има „значителни” разлики в „най-трудните области”, но правителството е готово да опита отново.

Миналата седмица Лондон обяви разговори с Брюксел за търговско споразумение за приключени. Сега обаче реши, че трябва да продължат, защото икономическите перспективи изглеждат доста мрачни. Това увеличава шанса в края на годината да се избегне тежък икономически срив с новите митнически тарифи и търговските бариери, предаде Нова телевизия.

В петък Джонсън обвини ЕС, че не иска споразумение. Затова се очакваше напускане на Евросъюза без договор, освен ако ЕС не промени коренно позицията си. Сега обаче премиерът направи обратен завой. Британското правителство обоснова завръщането си на масата за преговори с речта на преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние. Барние призна няколко важни за Великобритания точки, включително зачитането на суверенитета на Великобритания.

В речта си пред Европейския парламент Барние отново предложи преговори на британското правителство, обяснявайки, че „споразумението е постижимо, ако и от двете страни сме готови да работим конструктивно и в дух на компромис”. От гледна точка на ЕС остават само две до три седмици, защото след това договорът ще трябва да бъде ратифициран. Барние каза, че ЕС е готов да активизира преговорите и да преговаря денонощно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това са тези

    4 1 Отговор
    Пакистанска държава.
  • 2 Еврогейовете

    8 0 Отговор
    Отново се огънаха. Защо няма ясни правила за напускане? Какво е това нещо, преговори 3 години. Тия платиха ли си задълженията към ЕС?
  • 3 Грета Тунберг

    4 1 Отговор
    Стига сте показвали толерантност на тези ротшилдове, напуснаха съюза за да го сринат защото не им стигна това което лапат от ес. Време е да им се удари шута преди да са го ударили те.
  • 4 незнайко

    0 1 Отговор
    СЕГА СА МЕЖДУ ЧУКА И НАКОВАЛНЯТА ! ЧУКА Е САЩ А НАКОВАЛНЯТА ЕС ! Стахът им Германия да ПОДОБРИ значително отношенията си с РУСИЯ ги хвърля в паника !!! Показателен е замисъла за визов режим на хора от САЩ в ЕС !!! Германия няма да направи втора грешка, както през ВСВ и да се опълчи срещу Русия !!!
  • 5 No Exit

    0 0 Отговор
    И двете страни блъфират за да извлекат максималното за себе си. Цялостна сделка ще има до края на годината, а останалото ще се договаря допълнително. В интерес на всички е, затова ще го направят. Добре че не го оставят на българите, чиято радост в живота е да правиш мръсно на другарчето си.
Новини по държави: