Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 14:19 9 692 16

Коронавирус: най-сигурният симптом на Ковид-19

  • ковид-19-
  • коронавирус

Учените от Лондонския университетски колеж препоръчват загубата на обоняние или вкус да се възприеме като важен критерий при проследяването и установяването на заразата

Коронавирус: най-сигурният симптом на Ковид-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коронавирус - или просто настинка? Повечето симптоми на Ковид-19 приличат на тези при простуда или грип. Но един от тях е сигурен признак за зараза с коронавирус, установиха британски учени.

Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане - това са симптомите, които говорят за евентуална зараза с коронавирус. Повечето от тях обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от Ковид-19, тъй като се проявяват и при грип или най-обикновена настинка.

Тези два симптома са най-еднозначни

Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че два от тези симптоми може да се разглеждат като сигурен признак за зараза с коронавирус: загубата на вкус или обоняние. Учените са стигнали до този извод след обстоен анализ на данни от здравните центрове в Лондон. При близо 80% от пациентите, които се оплаквали от внезапна загуба на обоняние или вкус, учените са установили наличието на антитела. Друго тяхно заключение е, че 40% от хората, загубили вкуса или обонянието си в резултат от зараза с коронавирус, не са имали нито кашлица, нито повишена температура.

И още нещо са установили британските учени: загубата на обоняние е по-надежден признак за зараза с коронавирус, отколкото загубата на вкус: при хората с внезапна загуба на обоняние вероятността за наличие на антитела е три пъти по-голяма, отколкото при пациентите, оплакващи се от загуба на вкус. „Затова най-важното послание гласи: всеки, който установи, че не усеща миризмите, с които се сблъскваме всеки ден, като например миризмата на лук, чесън, кафе или парфюм, трябва незабавно да се самоизолира и да се подложи на тест за коронавирус“, казва Рейчъл Батърхем от британския изследователски екип.

Какво разказват пациентите

Заедно с резултатите от проучването, изследователите публикуват и свидетелствата на пациенти, проявили тези специфични симптоми. Повечето от тях са заявили, че не са имали запушен нос, но въпреки това не са били в състояние да усещат никакви миризми. Подобна е картината и при другия признак - загубата на вкус. Много от пациентите са се оплаквали, че не са били способни да усетят вкуса дори на най-лютата чушка или на най-пикантния сос. Същото важи и за всички течности.

На базата на тези изводи учените от Лондонския университетски колеж препоръчват загубата на обоняние или вкус да се възприеме като важен критерий при проследяването и установяването на заразата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    2 21 Отговор
    Жоро Илиев завинаги!
  • 2 НЯМА КОВИД

    11 8 Отговор
    Cупeрзвeздaтa нa Ювeнтуc Криcтиaнo Рoнaлдo инфoрмирa пocлeдoвaтeлитe cи в Инcтaгрaм,
    чe ce нaмирa в отлично cъcтoяниe.
    И нaдъхa cъoтбoрницитe cи прeди cблъcъка c Бaрceлoнa в Шaмпиoнcкaтa лигa.
    Роналдо нaглeднo изрaзи мнeниeтo cи зa PСR тecтoвeтe,
    cлeд кaтo пocлeдният му тaкъв oтнoвo дaдe пoлoжитeлeн рeзултaт зa кoрoнaвируc.

    “Чувcтвaм ce дoбрe и здрaв! Фoрцa Ювe! #дoкрaй”,
    “PСR-ът E ГЛУПOCТ”,
    нaпиca Рoнaлдo към cвoя cнимкa, кoятo кaчи в coциaлнaтa мрeжa.
  • 3 Гост

    20 6 Отговор
    Аз миналата 2 години като се разболях, няколко дни нямах вкус и мириз, това ковид ли е било?
  • 4 Директно:

    26 8 Отговор
    Точно това са симптомите на грип, бе! Аман от измислици и лъжи!
  • 5 ouhu

    29 10 Отговор
    Промиването на мозъци подължава !!!!!!
  • 6 КОТарАК

    15 4 Отговор
    вече и ,,свидетелства'' има-нещо като свидетелите на Корона

    Коментиран от #8

  • 7 Учените

    23 5 Отговор
    Учени от Станфордският университет, след научни експерименти установяват, че единственият ефект от носенето на ковид-маска е...
    страхова невроза!
    Каквато е целта на властимеющите...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диагностициран

    8 4 Отговор
    Статията е абсолютно вярна. В събота сутринта си направих кафе - не усетих нито мириса нито вкуса му. Случва ми се за първи път. Не съм имал температура нито съм кашлял. Направих си тест и резултатът беше положитилен. Пазете се.

    Коментиран от #10

  • 10 Дълбоко Виждащ

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Диагностициран":

    Ако това е вярно,ковид се е появил преди над 35г!!!много добре си спомням,за някаква настинка преди -х години от,която загубих вкус !минах но глад и чайове и след седмица пак имах вкусови възприятия!Това са пълни .....!!!поне ни изчакайте да поизмрем ,или ни....по дъртите,за да сте убедителни в лъжите си!

    Коментиран от #11

  • 11 Диагностициран

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дълбоко Виждащ":

    Различно е. Без хрема съм и първоначално имах неприятното усещане на кисело в ноздрите. После и това изчезна - усещах се само топло и студено. Като нямаш обоняние не ти се и яде.Следващата фаза е силни болки в ставите и мускулите. Над 50 съм (за протокола).
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Та да

    10 1 Отговор
    кажа и аз-снощи,след 300гр. 50 градусова изведнъж загубих вкус.А след още 200-изчезна и обонянието.Викам си само тая гад ще ме е барнала.После май съм заспал.Сабален кат' се събудих-вкус имам(да не казвам на какво)мирис също.Е,успокоих се,и тоя път ми се размина.Само дето главата ме боли цял ден.Ма то май не е от ковиТЯ.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Та да":

    Кат'не разбираш от некой работи, не се захващай. Както се казва - оставете го на професионалистите :-)
  • 16 незнайко

    0 0 Отговор
    От статията се разбира, че коронавируса блокира рецепторите за вкус и мирис !!! Да се стремят да разберат как става това и така да търсят ваксина !!!