Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 15:18 5 332 28

След земетресението в Турция: бетон ли е това или швейцарско сирене?

  • турция-
  • измир-
  • земетресение

Сегашното земетресение в Измир събуди спомена от катастрофалния земетръс през 1999 година от 7,6 по скалата на Рихтер, когато загинаха 18 000 души

След земетресението в Турция: бетон ли е това или швейцарско сирене? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Катастрофалното земетресение в Турция остави дълбоки следи. Но докато едни сгради са срутени напълно, други край тях изглеждат непокътнати. "Ако строителството беше по-качествено, жертвите щяха да са по-малко."

В третата нощ след катастрофалното земетресение в Измир е било открито 14-годишно момиче, съобщават турските медии. Шансовете да бъдат открити други оцелели изпод развалините се топят с всеки изминал час. Според официални данни, тежкото земетресение в петък е довело до смъртта на повече от 80 души в Турция и Гърция, а ранените са около 1000.

В Измир поне 4 сгради са напълно разрушени

В спасителните работи участват и специално обучени кучета-търсачи като петгодишния лабрадор Мави. Мави лае само, когато подуши следата на жив човек изпод развалините. Преди 25 години Ебру - водачката на кучето, сама е била затрупана и после спасена изпод развалините на земетресение в Турция. Днес тя помага в търсенето на оцелелите, разказва германската обществена телевизия АРД. "Виждам дрехите на децата, книгите им. Постоянно се моля да има още оцелели", казва Ебру. Заедно с Мави тя обикаля около разрушена сграда със зъболекарски кабинет. Предполага се, че там може да има още затрупани деца.

От сегашното земетресение в Турция и Гърция особено нежко пострада турският град Измир. Над четиримилионния град се издигаха облаци от прах. Там почти до основи се сринаха поне четири сгради. Други 26 сгради са толкова тежко засегнати, че са станали необитаеми и трябва да бъдат разрушени.

Снимки от въздуха обаче показват нещо странно: докато някои сгради са превърнати в купчина от разтрошени бетонни плочи, други осеметажни сгради до тях изглеждат почти непокътнати. Мозина в Турция сега постоянно се питат какво е обяснението за този факт. Това е и въпросът, който неизменно се задава след всяко разрушително земетресение в Турция.

Ако строителството беше по-качествено

"Не е учудващо, че на това място земята често се тресе. Големи части на Турция са силно сеизмичен регион. Но ако бяха спазвали строителните норми и поне не бяха използвали нискокачествен бетон, сега нямаше толкова много хора да останат погребани под развалините на своите жилища", коментира "Зюддойче Цайтунг".

Строителният експерт Али Коджак от Истанбулския университет "Йълдъз" показа пред камерата на телевизия "Хабертюрк" отломка от сграда с размер на футболна топка, която прилича на швейцарско сирене - защото е цялата осеяна с дупки. "Непонятно е, че е възможно да се използват подобни материали", казва експертът.

Сегашното земетресение в Измир събуди спомена от катастрофалния земетръс през 1999 година от 7,6 по скалата на Рихтер, когато загинаха 18 000 души. Оттогава насам някои неща бяха подобрени, включително и строителните норми за защита от земетресения. А хората, които имат достатъчно финансови средства, си купуват само апартаменти в сгради, които са построени след 1999 година. Смята се, че те са по-устойчиви на земетресения.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на село

    24 6 Отговор
    "След земетресението в Турция: бетон ли е това или швейцарско сирене?" Швейцарско,хм,може и френско сирене да е.

    Коментиран от #24

  • 2 Емил

    59 1 Отговор
    Проблемът е стар и напълно изяснен - строили са с морски пясък! Солта съсипва връзките в цимента.

    Коментиран от #10

  • 3 Мда

    32 5 Отговор
    Псевдосултан... Лира, земетресение и пандемия, триптихът на неговия провал.
  • 4 Турска работа

    31 12 Отговор
    Земетресението се случи до гръцки остров и половината от Смирна падна на 200 километра от епицентъра. Ако това продължи, следващия път ще има земетресение в Атина и нито една сграда в Истанбул няма да остане изправена.
  • 5 Спиро

    26 4 Отговор
    Заглавието ми лъхна на гнилоч и се оказах прав - гнойче веле.
  • 6 Какви са тия глупости,

    30 19 Отговор
    тия не разбраха ли, че Господ ги наказва переодично, заради зверствата им срещу християните през последните 500-600 години, те са обречени на унищожение - въпроса е кога ?

    Коментиран от #7

  • 7 българин

    35 10 Отговор

    До коментар #6 от "Какви са тия глупости,":

    Само не разбрах Господ защо наказва нас християните с глад и мизерия

    Коментиран от #8, #12, #17

  • 8 Божият съд

    14 15 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    Това е така, защото вие лъжливо твърдите, че сте българин и християнин, докато сте мюсюлманин и имате турска съвест.
  • 9 Stéphanie 🎲

    18 14 Отговор
    Хехее😁😂френското сирене което е миризливо е най гадното,и до ден днешен не се научих да го ям .Да бяхте писали френско сирене 😁във Корс има с червеи бели отврат най ще ходи на статията 😂.PS.
    Планетата не ги понася мисюлманите вече -Ердоган отвори кутията на Пандора -така им се пада.Жалко само за добрите хора ,НО м/у ислям и фанатизъм разликата е много малка .Тази раса......*****👎
  • 10 Дедо ви

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Не солта е причината. Морският пясък е основно образуван от раздробени черупки на миди, раци и т.н. морски обитатели и няма никаква здравина. В строителството се използва речен пясък който се получава от раздробяването на камъните и е много здрав. Но някои хитреци са слагали морски пясък за по-евтино. Сега това ще струва живота на много хора.

    Коментиран от #20

  • 11 Бат Бойко нощния бандит

    31 2 Отговор
    Моя асфалт по магистралата е швейцарско сирене.
  • 12 Stéphanie 🎲

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    Защото го няма 😂 със сигурност няма чуства господ ,не е личност .
    „Думата „Бог“ – пише Айнщайн, – е за мен само израз и продукт на човешката слабости. Библията е сбор от почитани, но твърде примитивни и детински легенди. Никакво тълкуване не може да промени това.”

    Коментиран от #13

  • 13 Заю Баю

    16 13 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Бог има и някои ще го проумеят по трудния начин. Обезглавяването на християни в църквите няма да остане безнаказано. Очакват ги още по-големи премеждия. Това ще им се стори детска игра, което беше досега.

    Коментиран от #15

  • 14 Турска работа

    13 8 Отговор
    В Гърция на острова където е станало земетресението, двама ходещи загинаха защото върху тях падна стара стена. На 200 км от епицентъра, кметът на Смирна каза че се очаква над 200 души да са загинали в Турция в резултат на срутването на много нови сгради.

    Коментиран от #27

  • 15 Stéphanie 🎲

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Заю Баю":

    За обезглавените 🙏⛪искам и аз вендета 👊.Ако се налага с много сила разбира се 😡 най голямата лудост да посегнеш на невинен човек нищо подозиращ ....!!!!!
  • 16 един от многото

    22 5 Отговор
    Не плачете на чужд гроб , турското строителство не знам какво е но знам , че нашето е по лошо в пъти. За справка Боковите пътища и ремонти.

    Коментиран от #19

  • 17 Ммммм даааа

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    Християните ги наказва Аллах :)
  • 18 Дедо Пенс

    12 9 Отговор
    Пророчеството е,че Цариград ще се срине из основи...
  • 19 Шопо

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Имаш много здраве от бай Тошо! До 1989 се строеше изключително стриктно! Правеха се снимки на връзките ,ползваше се само качествен цимент.Туркият цимент е като гипс
  • 20 ААА

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дедо ви":

    Всичко зависи от това - Кой с какви ръчички пипа , и как го пипа .В старата архитектурна част на моя роден град , има мазилки на фасади от 1908 -14г. мазани с морски пясък , които нито са напукани , нито можеш да забиеш пирон. В същото време се е случвало , от преди 20-тина години , когато се започна внасянето на евтин цимент от Турция по бетоновите възли (не всичките) имаше и такива които си държаха на името, та сме имали такива случаи , бетон на 4-5 дни обикновен пирон се забива , хептен директно.
  • 21 Вачо

    10 0 Отговор
    Проблема е в химическата смес която няма нищо общо с цимент.В бг е пълно с такъв боклук и той се продава доста отдавна.Така че Бог да не дава да стане тук
  • 22 Всъщност

    6 0 Отговор
    Освен ниското качество на цимента , от голямо значение е и дали арматурата отговаря на изискванията по проект , в случая се виждат доста тънки и малко железа в доста дебели греди .
  • 23 Дека е Хасан

    6 5 Отговор
    Да обясни как в Турция всичко е повече от хубаво и справедливо? Как турските строители и бетон са БЕТОН. Да, знам, ще напише,че оцелелите сгради са построени по времето на Ердоган, падналите преди него. Да да.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ще кажа само едно

    15 0 Отговор
    Да ни опази Господ! Както сме нагъчкали през 5- метра отстояние стоти,а по Вероятно и хиляди коперации " ново строителство" направо настръхвам. Дано са били съвестни изпълнители и строинадзора.Но като познавам нашенската дива лакомия за печалба от всичко и по всякакъв начин...Да ни опази Бог! А на комшиите,искрени съболезнования ! И те са хора,абсолютно ксто нас.Трудили се,събирали и купили.На външен вид,цели солидни сградй.На пет,шест етажа.А видяхме как се сринаха и чупеха като вафлени кори.От това ме е страх!

    Коментиран от #26

  • 26 Филип II

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ще кажа само едно":

    Нашето от първите петнайсет години на демокрацията не е много по-качествено от турското. Щях да купувам ново през 96-7 но стана онова смъртоносно земетресение в Истанбул и се отказах. Купих старо по БДС.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    0 1 Отговор
    Или българско палмово масло.
Новини по държави: