6 Ноември, 2020 11:38 1 737 0

Тиери Бретон: Шансовете за Брекзит сделка са 50 на 50

  • брекзит-
  • великобритания

ЕС също така иска да може да ограничи двустранните търговски потоци, ако Лондон наруши ключови части от споразумението им

Тиери Бретон: Шансовете за Брекзит сделка са 50 на 50 - 1
Снимка: Shutterstock

В петък еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон оцени на "50 на 50" шансовете Великобритания и Европейският съюз да успеят да постигнат споразумение относно условията за окончателно излизане на Обединеното кралство от блока в края на годината.

Бретон подчерта, че единният блок е "изключително ясен" по отношение на условията, на които Великобритания трябва да отговаря, за да има достъп "до нашия европейски пазар", каза той пред телевизия France 2.

Той също така отбеляза, че Лондон има "повече да губи" от ЕС, ако преговорите се провалят и доведат до Брекзит без сделка.

По този начин европейският комисар потвърди свое изявление от миналия месец, когато отбеляза, че Брюксел е готов за опцията за Брекзит без сделка за разлика от Великобритания.

Великобритания напусна ЕС в края на януари и от тогава насам текат преговори, целящи да защитят двустранната свободна търговия на стойност трилион долара от опасността за налагане на мита и квоти, след като завърши преходния Брекзит на 31-ви декември 2020 година.

По-рано тази седмица както европейският Брекзит преговарящ Мишел Барние, така и британският му колега Дейвид Фрост заявиха, че все още има големи "разминавания" между двете страни по отношение на водените преговори.

Основните спорни точки в преговорите продължават да бъдат три.

Така наречените равни условия, които се отнасят до определяне на минимални стандарти за труд, околна среда и социално производство, както и по отношение на корпоративните субсидии или държавната помощ, така че фирмите от едната страна да не могат да продават некачествени стоки на пазара на другата.

Разделяне на правата за риболов - ключово проблем както за напускащата ЕС Великобритания, така и за членката на съюза Франция.

Управлението на новите отношения между ЕС и Великобритания е третата основна пречка. Блокът търси силен механизъм за уреждане на спорове, който да включва надзорен орган в Обединеното кралство, независим от правителството.

ЕС също така иска да може да ограничи двустранните търговски потоци, ако Лондон наруши ключови части от споразумението им.

Правителството на премиера Борис Джонсън обаче казва, че това би било прекомерно и настоява за по-облекчени процедури за уреждане на бъдещи търговски разногласия, което според него е стандартна практика в международните сделки за свободна търговия.

Той също така отхвърля юрисдикцията на Съда на Европейските общности по отношение на Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: