Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 12:30 16 822 15

Кошмарът дойде в Солун, пишат в Гърция

  • гърция-
  • солун-
  • коронавирус-
  • кошмар-
  • мерки-
  • ограничения-
  • заразени

Червен код за тревога е обявен за здравните заведения в цяла Гърция

Кошмарът дойде в Солун, пишат в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

"Порой от нови мерки донесе кошмарът в Солун" е заглавието, под което "Катимерини" съобщава за усложняващата се ситуация с коронавируса във втория по големина град на Гърция и в цялата страна.

Вчера в Гърция са регистрирани 2752 нови случаи на заразяване, от които 777 в Солун. Починали са 43 души, пише Новини.бг. Вчера гръцкото правителство обяви удължаване на комендантския час, който от петък вече ще бъде от 21 до 5 часа сутринта, като се допускат минимални изключения. Червен код за тревога е обявен за здравните заведения в цяла Гърция и вече цялата страна се разглежда като един регион от гледна точка на здравеопазването по отношение на лечението на болните от COVID-19, което ще улесни прехвърляне на пациенти от по-тежко засегнатите области към болници, където още има места.

В Солун до неделя ще бъдат осигурени още 50 места за интензивно лечение в допълнение към вече обявените 50 нови легла миналия вторник. Пред болниците в града и региона са поставени допълнителни палатки и временни павилиони, разглежда се възможността за разполагане на интензивни отделения и в конгресния център "Йоанис Велидис". За всички обществени и частни организации е в сила разпореждане да работят само с минимално необходимия персонал. Вестникът съобщава още, че Атинският архиепископ Йероним и Светият синод на Гръцката православна църква са под карантина, след като член на Светия синод е дал положителна проба за коронавирус.

За "двоен отрицателен рекорд" с 43 починали и 297 интубирани пише и "Та неа". Според изданието новите мерки са "последно предупреждение" преди "пълното затваряне". Засега детските градини и началните училища остават отворени, но затварянето им ще бъде следващата стъпка, ако сегашните ограничения не дадат резултат. Вестникът пише, че основна причина за затягането на мерките са хилядите есемеси, които са получени на специалния номер, на който гражданите трябва да декларират причината за излизането си от дома си, които показват наличието на голям процент безцелно придвижване, а движението по улиците изглежда твърде интензивно.

"Та неа" цитира и говорителя на правителството Стелиос Пецас, който обясни в интервю пред телевизия МЕГА, че отварянето на пазара през декември и за Коледа е основна цел на правителството, но остави отворена възможността общата карантина в страната да бъде удължена и след 30 ноември. "Никой не може да изключи продължаването на мерките и през декември, но ако спазваме мерките, това няма да е необходимо", каза Пецас.

Опозиционният печат остро критикува начина, по който правителството посреща втората вълна на епидемията. "Панически импровизации и недомислици", пише на първа страница "Ефимерида тон синдактон", като се спира на новите отрицателни рекорди, които отбелязва Гърция, и на тежката ситуация в болниците. Вестникът съобщава и за протестните прояви, които е планирал за тази сутрин синдикатът на работещите в общественото здравеопазване пред болниците. Вестникът на опозиционната СИРИЗА "Авги" отправя критика към правителството за "недомисленото" отваряне на туризма през лятото и пише, че "страната сега плаща за фиестите на (премиера) Мицотакис през лятото".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    29 61 Отговор
    Браво! Там поне има адекватни мерки.

    Коментиран от #11

  • 2 Човек

    46 5 Отговор
    Ние бавим още и до къде? Неясно. Гърците ще издрънкат Европа рано пролетта за няколко милиарда и ще направят стачки. Ще си платят на хората и така с редовния номер всяка година почти.
  • 3 QR Виза

    6 7 Отговор
    И това заради "адекватните" мерки и най-вече заради риболова !? Май, ще познся и за елхичките ?? Яко ги пецкат !
  • 4 Тъмна зима

    17 3 Отговор
    Поинтересувайте се за операция "Тъмна зима" (Operation Dark Winter). Джо Байдън предупреди наскоро за "тъмна зима" в Щатите заради коронавируса. Случайност?

    Коментиран от #7

  • 5 Умен

    29 14 Отговор
    Ще се окаже че децата са преносители без да проявяват симптоми.Цяла Европа затвори офиси заведения и обрече хора на фалит,но училищата и детските градини работят и заразата си продължава.

    Коментиран от #9

  • 6 Магелан

    25 12 Отговор
    Явно управляващите византийци са още са по неадекватни в действията си от нашите некадърни ачкакани и ще берат ядове в бъдеще?

    Коментиран от #8

  • 7 Само да те питам

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Тъмна зима":

    За тъмната Зима- ти живеш ли там и от колко време? Имаш ли роднини там и да си в час поне малко с нещата? Ще има Тъмна Зима с мерки категорично. Хората страдат много. Бъди здрав.
  • 8 Византийците

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Магелан":

    Чакаха до последно и изпляскаха както всички. Те си пазат кожите както еврейте и ще натамънят нещата. Но поне при тях се следи и спазва. Иначе глоба или затвор. Няма прошка. Докато при нас всичко е надолу с главата.
  • 9 Така е

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Умен":

    Брат ми на 14 мина леко, а родителите ми Не леко. Аз все още нямам вкус в устата от месец насам.
  • 10 Venturа

    11 3 Отговор
    Сталинка Ви каза, отпуснати са милиарди, за стабилизиране на икономиките след кризата с СOVID в ЕС.
    Така, че колкото по-лоша е статистиката в една държава, толкова повече пари ще и се отпуснат.
    Е, дали има заговор, и световната конспирация не е в действие!?
  • 11 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Които няма да доведат до никъде.
  • 12 Ghost

    9 4 Отговор
    Всички сме идиоти.
    Скапахме света с тоя тъп грип дето си е просто грип и нищо друго.
    Ама нали сме тъпи идиоти с промити мозъци.
    Наморник си турихте, сега е ред ред на чипове и т.н.
    Няма ли някой със здрав разум дето да натисне копчето и да изтрие вируса Човек, че да не замърсяваме повече Земята.
  • 13 Lev

    5 2 Отговор
    2752 заразени и пишете кошмар. А Ние 4000 . Те вземат Мерки А Ние....ББ се изказва "" Който го е страх да не ходи на ресторант "" Еееех Боби боби
  • 14 Микококо

    5 1 Отговор
    Лъв X от Папска държава се смята, че е починал от бронхопневмония през 1521 г.
    Крал Едуард VI се предполага, че е умрял от бронхопневмония през 1553 г.
    Карлос Булосан, романист, е починал от бронхопневмония.
    Розалинд Франклин се смята, че е починала вследствие на бронхопневмония и две други болести.
    Фреди Меркюри, вокалистът на рок бандата Куийн, умира на 24 ноември 1991 г. от СПИН – свързана бронхопневмония.
    Грегъри Пек, американски актьор, умира от бронхопневмония на 12 юни 2003 г.
    Андрю Карнеги, шотландско-американски бизнесмен и филантроп.
    Джули Вега (1968 – 1985), филипинска актриса, починала на 16-годишна възраст.
    Мери Джейн Мерик, майка на Джоузеф Мерик, познат като „Слонския човек“.
    Дерик Де Марни, английски актьор, умрял от бронхопневмония и астма през 1978 г.

    Това са известни умрели от бронхопневмония.Винаги е имало и ще има.Това показва,колко са безсилни "лекарите" и "лекарствата".А сега вилнее и психозата,която допълнително отключва срив на организма.Затвори някого без слънци и движение и рано или късно е свършен.
    Добре са го измислили йезоитите.А гърците,като хитряги,веднага вкараха най-строги мерки,защото ще лапнат 80млр.,за да си гарантират оцеляване.
  • 15 1234

    11 3 Отговор
    Спрете новините за тоя вирус и той ще изчезне