Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 15:23 2 140 40

Здравната система на Русия е под напрежение след рязко завръщане на вируса

  • русия-
  • коронавирус

Губернаторите на руските региони в огромната си част не желаят да затварят икономически сектори или да налагат повсеместни карантини

Здравната система на Русия е под напрежение след рязко завръщане на вируса - 1
Снимка: Shutterstock

Когато Екатерина Кобзева, медицинска сестра в детска градина в района на Урал в Русия, започнала да изпитва проблеми с дишането, тя повикала линейка. Минали четири дни, преди тя да успее да си намери свободно болнично легло.

Линейката първо я откарала да си направи рентгенова снимка - която показала увреждане от 50 процента на белите ѝ дробове от пневмония, индикация, че е с коронавирус. Екипът на бърза помощ след това я карал из град Перм и околностите часове наред, защото седем болници, една по една, я връщали, заявявайки, че нямат легла. На разсъмване тя се прибрала вкъщи, предава БТА.

Пътуването я отвело през "кръговете на ада", разказва 60-годишната Кобзева в телефонно интервю за Асошиейтед прес от болница, в която лекарите потвърдили, че е с коронавирус. Била приета едва на третия ден след първия си опит - след като историята ѝ влязла в местните водещи заглавия на новините.

Руската система на здравеопазване, която е огромна, но недофинансирана, е под значително напрежение през последните седмици, на фона на повторно рязко активизиране на епидемията и редовно регистриране на антирекорди при ежедневно отчитаните нови случаи на заразяване и смърт.

Към миналата сряда 81 процента от обособените за лечение на пациенти с коронавирус болнични легла в цялата страна бяха запълнени. На три пъти миналата седмица руското правителство съобщаваше за рекорден брой смъртни случаи, а броят на новозаразените на денонощие на 100 000 души нарасна повече от два пъти, от 6 на над 15. Общо в Русия са регистрирани над 2 милиона случая на заразяване и над 35 000 починали, но според експерти всички числа по света подценяват истинската дан, взета от пандемията.

Съобщенията в руските медии обрисуваха мрачна картина през последните седмици. Болничните коридори са пълни с пациенти на носилки и дори на пода. На земята в морга бяха видени да се трупат черни найлонови чували с тела. Пред болниците чакат дълги опашки от линейки, а аптеките закачат бележки с лекарствата, с които вече не разполагат в наличност.

Руските власти признаха, че в здравната система има проблеми. Президентът Владимир Путин дори призова регионалните власти да не замазват действителната ситуация, заявявайки, че "създаването на впечатлението, че всичко си е съвсем нормално, е напълно недопустимо".

Въпреки това руските власти настояват, че няма нужда от национална карантина и затваряне на икономически отрасли, призовавайки вместо това хората да спазват разпоредените от регионалните правителства мерки.

Но в повечето региони тези мерки не отиват по-далеч от задължително носене на маски, ограничаване на работното време на барове и ресторанти, нареждане на по-възрастните да се самоизолират, забрана за масови обществени прояви и изискване от работодателите да изпратят част от служителите си да работят от вкъщи. Според здравни експерти тези мерки са очевидно недостатъчни.

Дмитрий Серьогин, служител в бърза помощ, заяви, че преживяното от Кобзева не е нещо необичайно. В югозападната Орловска област, където работи той, на пациентите може да се наложи да чакат по 12 часа за линейка и после да прекарат още пет в нея, в търсене на болнично легло. Тези, които се случи да бъдат докарани, когато изписват някого, са късметлии, каза той пред Асошиейтед прес, но останалите биват връщани у дома.

Макар и Пермският край, където Кобзева потърсила лечение, да е сред 20-те най-засегнати от коронавируса руски региони за миналата седмица (Русия има общо над 80 региона), Орловска област беше някъде по средата. Въпреки това миналата седмица 95 процента от предназначените за пациенти с коронавирус легла там бяха заети, което ясно говори за натиска, под който е поставена една система, осакатена от широко критикувани реформи, целящи намаляване на държавните разходи.

"Просто сме свидетели на рухване на здравната система в региона", каза Серьогин. "Тя абсолютно не се справя".

Частично шестседмично затаваряне, наложено през март, само засили и без това отдавна тлеещото обществено недоволство от руската икономика, която беше отслабнала още отпреди това. Скоро след това Путин делегира правомощията за налагане на противоепидемични мерки на губернаторите на регионите. Критици съзряха в това опит той да се предпази от всякакви по-нататъшни негативни последици, свързани с пандемията.

През започналата през есента повторна активизация на вируса Кремъл постоянно размахваше пръст на губернаторите.

"Колеги, получихте широки правомощия да налагате противоепидемични мерки. И никой не ви е освобождавал от личната отговорност за възприетите мерки - наистина се надявам те да са навременни", напомни Путин на губернаторите по-миналата седмица.

Но точно както и Кремъл, губернаторите на руските региони в огромната си част не желаят да затварят икономически сектори или да налагат повсеместни карантини. Единственото изключение беше сибирската република Бурятия, където миналата седмица губернаторът на региона нареди на кафенетата, ресторантите, баровете, моловете, кината, салоните за красота и сауните да затворят за две седмици.

Областните ръководители се оказаха в невъзможно положение, обясни политическият анализатор Абас Галямов. Те са изложени на обществено недоволство, ако не налагат строги ограничения, а епидемията продължава да върлува, и дори и да наложат такива, пак ще са изложени на него, защото не разполагат с нужните финансови средства да облекчат болезнената страна на затварянията.

"Всички финанси отдавна са централизирани и регионите не разполагат със заделени настрана средства", каза Галямов. "Така че де юре ръцете на губернаторите са развързани, но де факто те продължават да са вързани, защото нямат пари да наложат пълно затваряне и да обезщетят хората за финансовите им загуби".

Освен това Путин дотолкова е централизирал властта, че губернаторите на регионите не са свикнали да действат независимо, отбеляза Джуди Туиг, професор по политология във Вирджинския общностен университет.

Междувременно много руски региони се огъват под растящия наплив на пациенти. В Бурятия, сибирската република, наложила най-строгите мерки в страната, д-р Татяна Симбелова заяви пред Асошиейтед прес, че след увеличаването на броя на пациентите болницата ѝ не спира да прибавя нови легла "в коридора, в амбулаторното отделение в съседство", но "въпреки това обстановката се влошаваше все повече и повече".

Симбелова, главният лекар на Републиканската болница за лечение на заразни болести в Улан Уде, и колегите ѝ сега приемат пациентите, които са в "тежко или средно тежко" състояние и връщат по-леките случаи. Миналата седмица в града отворило врати ново отделение за коронавирус със 180 легла и тя се надява това, както и повсеместната карантина да помогнат.

Но същевременно Симбелова е обезпокоена.

"Поемаме такива рискове! Казвайки на пациентите (с по-леки симптоми), че могат да си вървят и да се лекуват вкъщи, при положение че след три дни те може да дойдат с посинели устни", заяви тя. "Доста сериозно се задъхваме".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руски Натовец

    6 9 Отговор
    Пълня бидоните със самогон и правя заход над Красная площадь. Отворе уста, затворете очи, няма да боли.
  • 2 ДА ЧАКАШ 12ч. За..ЛИНЕЙКА И ПОСЛЕ

    8 11 Отговор
    ДА ВИСИШ ОЩЕ...5 ч. Е...нормално за ПУТ'КИНСТАНСКИЯ КЕ'НЕФ! Някой виждал ли е какво представлява Руска " Линейка" в малките населени места?!?
    Стара "Волга" ръчно приспособена в ЛИНЕЙКА,. колкото да се събере...Пияндето и оборудвано ЕДИНСТВЕНО със...слушалки!
  • 3 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    15 4 Отговор
    А нашата?????За 32 години незпвисимост от РФ🇷🇺?????32 години сме васали на запада за 32 годтни 1.7 милиона починали и 3 милиона избягали от БГ хайде сега да оставим РФ и да погледнем нас

    Коментиран от #8, #24

  • 4 хахаха

    11 2 Отговор
    взели интервю от Кобзева все пак...айде сега дописника с тоя огромен материал колко е лошо в Русия, да вземе интервю от двамата мъже, дето умряха на стълбите в пловдивската болница...и от другия, в бургаската...може и от още някой такъв доволен от българското "здравеопазване"...

    Коментиран от #25

  • 5 Хахаха

    8 2 Отговор
    А в американската кчина как е системата?
  • 6 Реалист

    8 4 Отговор
    Нали имахте ваксина сПутник с ефективност 92% или викате малшанс, все на останалите 8% удряте
  • 7 Тулуп Мисирков

    3 1 Отговор
    Напишете и за Тиквен Клоакистан де...със най голям брой умиращи с КОВИД на 100 000 души в СВЕТА!!!!!
  • 8 Stéphanie 🎲

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Така е 😕имам спомен за корекома,чудила съм се много защо нашите бързаха да похарчат валутата там или се криеше,дори книги 👀 беше кошмар.Всичко донесено от чужбина ,кореком бе доста по красиво като дете често съм питала защо в другите държави играчките и дрехите са по красиви от България ,Русия не я слагам в бройката там няма нищо хубаво? Като цветомузика тока светне изключи 😎Телевизията 😱всеки петък руски военни филми 🥴Колата която чакаш със записване ,телевизора по същият начин лелелееее лелееее добре че бях последно поколение за малко свидетел на тази лудост ...Как да ги обичаш РФ ?,Аз не мога задължителното обучение на руски ез😖.....много негативи

    Коментиран от #9, #11, #20, #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЛЛЛ

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Питаш ли после защо Скопие не ни обичат? По същата причина. Аз пък си пазарувах в кореком без проблем, гледахме много смислени филми, играехме навън защото нямаше компютри, въздуха беше по чист, храната беше по вкусна, не се чувствахме бедни...

    Коментиран от #12, #40

  • 12 ЛЛЛ

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЛЛ":

    Не само си т.па но и зла
  • 13 Пропаганда

    2 2 Отговор
    "... Асошиейтед прес.."

    ХАХАХАХА - от дълбините на Русия ни съобщават фалшификациите, да ни убедят, че има вирус.

    Аз не знам някой реален да има - а имам толкова много клиенти в магазина и познати - питам ги "имате ли познат с Ковид" - ТЕ ВДИГАТ РАМЕНЕ.

    Коментиран от #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Статистика

    5 1 Отговор
    Според 'факти.бг" за изминалото денонощие в България са починали с коронавирус 189 души при население да допуснем 7 000 000 = 0.027 %. В Русия за същото време 491 починали при 140 000 000 население = 0.00035 %. За какво става въпрос, освен за пропаганда в стил Априлски пленум на БКП.
  • 16 Stéphanie 🎲 РУСОФОБ N:1

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "усещаш ли":

    Ти не можеш да изтриеш историята това което бе в България.Нито да промениш спомените във хората!!!!Благодарение на РФ България е на този хал изостанала икономически и ......Пий си хапа и бягай аман от такива остатъчни червени г**и като теб

    Коментиран от #19, #35

  • 17 95% успешна ваксина

    1 0 Отговор
    Сега отново го мернах това по повод руската ваксина във факти,ама тя бозата от информация навсякъде е вече огромна и лъжата все повече лъсва и се вижда с този Ковид.

    Коментиран от #18

  • 18 Ето заглавието

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "95% успешна ваксина":

    Руски успех! 95% ефективност на ваксината "Спутник V" след 42 дни от първата доза
    ваксина -коронавирус -русия
    Руската ваксина ще бъде по-евтина от тази на конкурентите
  • 19 колкото и да се

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Stéphanie 🎲 РУСОФОБ N:1":

    пенявиш, пак си оставаш т.па....
  • 20 Рико

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Стефани, Кореком беше ярко осветената витрина на комунистическата катастрофа. Катастрофа на лъжите и на икономиката(за морала да не говорим!). През 60-те там едно бръснарско ножче струваше 3 цента! Три цента, словом! Центове ... Комунистическа България кълвеше трохите на трохите на "валутата второ направление". Центове събираха от техните пари, но всеки ден крещяха как онези умирали и ние ще ги гробокопаем. И бяха толковъ тъпи,че дори не разбираха как се саморазобличават на цената на 3 цента.

    Коментиран от #21, #23, #38

  • 21 папуняк

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    през 60-те години, това значи преди 60 години...на колко си сега, бе смешко? през 60-те години едно бръснарско ножче в нашите магазини струваше 1 стотинка...
  • 22 Мими

    2 1 Отговор
    Толкова много хора умират от този вирус,а коментарите са все по-неадекватни!
  • 23 ЛЛЛ

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Да и понеже икономиката беше катастрофа затова се построиха детски градини, училища, заводи... Имахме производство, когато се строеше завод се строяха и жилища, детски площадки, училища - за хората, които ще работят в тях. Ама какво ли разбираш ти и изобщо ако не знаеш нещо чети или попитай преди да се окажеш смешен

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "хахаха":

    На тия ваксината им е точно толкова "добра" колкото добри са им автомобилите и самолетите и цялата им кочина ...

    Коментиран от #27

  • 26 МРГ

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "ЛЛЛ":

    Защото иначе нямаше да имаме градини и училища нали ,комунистически демагог....Въобще вярваш ли си на глупостите ? За 45г. България търпи 3 фалита заради комитата и изкуствената икономика.Няма по-нагли и долни същества от вас честно.Добре,че измряхте повечето и сте на изчезване.Лошото е ,че последния комунист на тоя свят ,ще умре в България.

    Коментиран от #28

  • 27 хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    ти кога им пробва ваксината, отворко?

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 въпрос с въпрос

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "хахаха":

    Руското дори не е нужно да го пробваш ,за да знаеш предварително какво долно качество ще е ! Виж ,че дори най-големите васали на русия които са Сърбия не смеят да пробват руската ваксина ,а ще искат западна.Дори и самите руснаци няма да посмеят да си набият руската ваксина.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Санитарката Нинова

    2 2 Отговор
    Всичкото БСП под строй да си слагат ваксата Смъртник 5 Задължително
  • 33 зара

    1 0 Отговор
    путин е голееееемо разочарование за всички които са с ума си...
  • 34 Путин

    0 0 Отговор
    Вие Русия не я мислете.
    Мислете си Евро Гейската кочина където една болница нямате като хората а само с морги разполагате.
  • 35 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Stéphanie 🎲 РУСОФОБ N:1":

    БЕГаТ ТаКИВА КаТО ТЕБ ....КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИЗБЕГаТЕ ТОЛКОВа ПО-ДОБРЕ И...МОЛЯ НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ПРОСТО МОЛЯ .. НИЩО ЛИЧНО
  • 36 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пропаганда":

    НЕ СИ ПРАВ... ДЪЩЕРЯ МИ ГО ПРЕКАРА БРАТОВЧЕД МИ СЪЩО НАРЕД СЪМ АЗ НЕ ЗНАМ КОГА .НО ЩЕ ДОЙДЕ ИМА ГО
    БЕЗ ПАНИКА ОБАЧЕ?
  • 37 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    сТЕФИ СЕГА НЕ ТИ ТРЕЕ ПЕТЪК ДА ГЛЕДАШ АМЕРИЧКИ ФИЛМИ НАЛИ? ЩО МИ НАДУВАШ ГЛАВАТА С ТОЯ ПЕТЪК? И РУСКА ВОЕННА БАЗА НЕ Е ИМАЛО НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ? И ВСИЧКОТО ЗАВОД ДЕТО ОКРАДОХА БЕШЕ ОТ РАША .НАЛИ?А НА МЪРЗЕЛИВИЯ БЪЛГЪРИН ВСЕ МУ НЕКОЙ ДРУГ КРИВ? ОТ ЧАС СЛУШАМ ХОРИЗОНТ РАДИО И ЗНАЕШ ЛИ? НИЩО БЪЛГАРИЯ МУСИК НЕМА ?НЕ ПЕТОК НЕ ЧЕТВРТОК НЕ ПОНЕДЕЛНИК?ТА ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗО ПЕТЪК И РУСКА ТЕЛЕВИЗИЯ
  • 38 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    А ЕДНО ДОЛАР БЕШЕ 95 СТОТИНКИ ОТ ЛЕВЧЕТО ОБЕЗПЕЧЕНО СЪС ЗЛАТО И ВСИЧКИ АКТИВИ НА БАНКАТА НА 60 СЪМ видял съм доста
    не и това че пиша на главни букви
    извинявам се на всички които съм коментирал
  • 39 дончичо

    0 0 Отговор
    здравната система на Русия е под напрежение а нашата под водата
    главанаци търговия със здравето на хората правят а ние им ръкопляскаме
  • 40 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЛЛ":

    що ти пука дали в Скопие ни обичат? Как наричат себе си в Скопие?
    Скопяни...да ти ти прилича на нещо българско????май едно Е липсва нали?Аз съм българско маке и не ме срам от това