26 Ноември, 2020 17:07 2 755 24

Готвят реформи в НАТО

  • нато-
  • мозъчна смърт-
  • реформи-
  • алианс-
  • отбрана-
  • еманюел макрон

Докладът е бил предаден на членките на НАТО

Готвят реформи в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Една година, след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО e в "мозъчна смърт", експертна група предложи редица реформи за съживяване на алианса, предаде DPA.

Докладът е бил предаден на 30-те страни членки вчера. В него се правят предложения като по-тясно сътрудничество чрез повече срещи на външните министри или добавяне на нови видове срещи в графика на алианса, например на вътрешните министри за обсъждане на тероризма, съобщи БТА.

Експертите препоръчват също да се ускори реакцията на държавите на политически възникващи заплахи за сигурността или международни кризи. В момента на страните членки, които имат ангажимент за колективна отбрана при нападение над една от тях, понякога са нужни няколко дни да направят съвместно изявление, отбелязва DPA. В доклада се съдържат около 140 конкретни препоръки. Той ще бъде обсъден на започващата във вторник среща на външните министри на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ОСТАНА...ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР...НЕ.

    3 12 Отговор
    ТИЯ ДА НЕ ГИ МИСЛИМ....ИМАТ СИ ВСИЧКО.....
  • 2 НАТО ОСТАНА...ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР...НЕ.

    4 13 Отговор
    ЕДНИ СЕ РАЗВИВАТ....ДРУГИ ОТДАВНА СА В ОТВЪДНОТО....
  • 3 натовец

    26 2 Отговор
    Рекета трябва да продължи.Предстоящи харчове за БГ-закупуване на космическа совалка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    24 1 Отговор
    САЩ и НАТО кога ще спрат да си играят на война и оловни войничета?Пред Земята и човечеството са надвиснали такива проблеми и предизвикателства,заплашващи съществуването им,а тия още не могат да излязат от предпубертетната си възраст,играейки си на стражари и апаши.Глупостта и алчността ще ни затрият,може би и това заслужаваме,пък и няма да сме първите,изчезнали от Земята
  • 6 Тряс

    19 1 Отговор
    Абсолютно безполезна организация и то не по вина на военните, а на политиците... Също като ЕС, за най-елементарната позиция по даден въпрос им трябват седмици за съгласуване и консенсус със Сульо и Пульо... Да не говорим пък когато трябва да взимат важни решения, тогава отиват към многомесечни "консултации". Или правете Обединени европейски щати с единно ръководство, или връщайте старата Европа, това днешното е доказано неефективно!
  • 7 НЕВЕРОЯТНО

    4 11 Отговор
    България е член на НАТО,
    а е сателит на Кремъл!

    Невероятно, но факт!
    Изборите са Пунта Мара!


    Борисов не е избранник на народа!
    Борисов фалшифицира изборите с над милион мъртви души!


    Невероятно, но факт!
    В държавите от ЕС,
    единствено в България изборите
    продължават да са по лукашенковски:

    -Без активна регистрация и с мъртви души в избирателните списъци!
    -С праг на преференциите и с водачи на листи!
    -Без гласуване по пощата!


    Комунистът Борисов фалшифицира изборите с над милион мъртви души!

    Невероятно, но факт!
    България е в ЕС,
    но самодържецът Борисов е диктатор!

    Борисов узурпира чл.43.ал.3 от Конституцията на РБ!

    "ЗА СЪБРАНИЯ НА ЗАКРИТО НЕ СЕ ИЗИСКВА РАЗРЕШЕНИЕ."

    Невероятно, но факт!

    Коментиран от #18, #23

  • 8 Кой68

    9 0 Отговор
    Ще ни гласуват по-голямо доверие като ние ще гасим огъня където те го запалят....
  • 9 стоян георгиев

    1 14 Отговор
    тръмп свърши много работа в полза на путин в нато и сега трябва да се поправят щетите.трябва сащ да си върнат старите задължения и да бъде сложен на място ердоган.трудна но необходима задача за бадън,които заяви че ще деиства в тази посока!естествено тва ще доведе до сълзи в очите на местните посткомунисти,но те са свикнали да плачкат та няма страшно!
  • 10 НАТО........УЖАСЪТ НА РУСОФИЛИТЕ

    1 14 Отговор
    ЕДИНСТВЕН ГАРАНТ ЗА МИРА В ЕВРОПА.....
  • 11 Stéphanie 🎲

    3 5 Отговор
    Макрон ако има шамс с втори мандат ,във което съм 99/100% сигурна .Понеже опзицията е мъртва на практика я няма Маринка не я обичат хората и не предлага нищо освен афроарабска чистка ,Меланшон и той не знае защо още не е в пенсия политически труп.Ще направи големи реформи Макарончо за сега баба Меркел го спъва няма да е за дълго....

    Коментиран от #14, #15

  • 12 НАТО ОСТАНА...ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР...НЕ.

    2 8 Отговор
    ВОЕНЕН СЪЮЗ НА БЕЛИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ.......

    Коментиран от #19

  • 13 кукумявки

    9 1 Отговор
    И в какви международни кризи трябва да участваме? Не би ли било правилно да защитава членките си, а не да ходи по света и да бомбардира, примерно Сърбия. По скоро някой ползва войниците за собствени интереси
  • 14 СЕСТРА ПЕЛАГИЯ

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    По скоро да започне война някъде. Но жалко за хората, а такива като него ще гледат само от страни. Ако е смел да нарами пушка и да тръгва

    Коментиран от #16

  • 15 Хо хо хо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Що кво ша напрай на баба Меркел тоз смешник.

    Коментиран от #17

  • 16 Stéphanie 🎲

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "СЕСТРА ПЕЛАГИЯ":

    По скоро на Марин отива това което си писал ,тя е бомба със закъснител 😉 А Макрон където трябва ще запали😅 ако визираш исляма -ама тях май цял свят им се кани бавят ги още не знам защо не се свърши с товя някой ден веднъж за винаги.
  • 17 Stéphanie 🎲

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хо хо хо":

    Няма дълго да и върви по гайдата вярвай ми .Те си знаят на там духа вятъра
  • 18 НАТО ОСТАНА...ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР...НЕ.

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "НЕВЕРОЯТНО":

    И КАКЪВ САТЕЛИТ НА КРЕМЪЛ СМЕ....ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА......
  • 19 no name no face no number

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО ОСТАНА...ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР...НЕ.":

    Какви бели държави виждаш ......далтонист си не са бели а леко по тъмни и няма нищо полезно по тези земи, капитализма скоро пак ще умре , но този път ще му е за последно
  • 20 Walker

    4 1 Отговор
    НАТО бе сериозна организация, докато имаше срещи на военни. Откакто МВнР, МВР и други подобни се намърдаха, нещата отидоха на зле. Празнодумците навсякъде вредят!

    Коментиран от #21

  • 21 НАТОТО ТИ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Walker":

    НАТОТО ТИ Е ДОЛНА АНТИЧОВЕШКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ.
  • 22 Грух

    0 0 Отговор
    България - вън от НАТО !
  • 23 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "НЕВЕРОЯТНО":

    Думи, думи, написани все едно е аритмична поезия!!! И какъв сателит е България на Русия??? Всичко, което е направила до сега е в интерес на НАТО и ЕС, но не и в интерес на България и българсия народ. България спря построяването на АЕЦ Белене - руски проект, който е стратегически и тепърва ще плащаме не само неустойки, но и ток няма да имаме. Кой ще плаща??? НАТО или ЕС или България аз това си решение в интерес на първите две??? България спря и построяването на Южен поток и го подари на Турция пак в интерес на НАТО и ЕС!! И кой пак ще плаща???? България не търгува с Русия и в българските магазини не можеш да видиш руски стоки. Има само една верига "Берйозка" , като магазините са 20тина за цяла България. България не изнася почти нищо в Русия. Преди време във всеки един руски игрален филм ще се види български продукт. Така че не бъркай настроението на българина с политиката на държавата. Тези две неща са различни!!!
  • 24 барчо

    1 0 Отговор
    НАТО е в мозъчна смърт, защото няма политици, а там са само бизнесмени и фатмаци. Бизнесменчетата си гледат паричните интереси и не ги интересува какво ще продадат на военните и какво ще правят с него, а генералите са прости фатмаци, които не виждат по-далече от заплатите си. За какво НАТО говорим, след като чисто американските бази по-света са много повече от тези на НАТО. НАТО е просто един пазар за американското оръжие и нищо повече. Американската армия самостоятелно си води войните където си иска без НАТО. Макрон е прав на половина, че НАТО е в мозъчна смърт. Би трябвало да добави, че в този му вид с Америка то няма вече как да съществува. НАТО би трявало да е в полза на всичките му държави членки, а не само на една. Там е разковничето!!!
Новини по държави: