27 Ноември, 2020 15:45 2 718 21

Турция отхвърли резолюцията на ЕП, била „необвързваща”

  • турция-
  • ес-
  • еп-
  • резолюции-
  • кипър-
  • вароша-
  • гърция-
  • хами аксой

ЕП е откъснат от действителността, обявиха от Анкара

Турция отхвърли резолюцията на ЕП, била „необвързваща” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция и Севернокипърската турската република (СКТР) отхвърлиха и разкритикуваха “необвързваща” резолюция на Европейския парламент (ЕП) по Вароша (Мараш) и други кипърски въпроси, съобщи „Сабах”, предаде БГНЕС.

„Отхвърляме изцяло необвързващата резолюция, приета от (членовете на Европейския парламент) относно нашата страна и СКТР,” заяви в изявление говорителят на външно министерство Хами Аксой. Подчертавайки, че Турция напълно подкрепя изявлението, направено от председателството на СКТР по въпроса, Аксой каза, че това решение ”още веднъж демонстрира колко откъснат от действителността и предубеден е ЕП по кипърския въпрос”. Ако Европалнаментът запази този подход и манталитет, няма да е възможно органите на Европейския съюз да допринесат конструктивно за решаването на кипърския въпрос, предупреди той.

Турция продължава да призовава ЕП и ЕС да осъзнаят реалностите на острова и да вземат предвид присъствието на кипърските турци, както и да изпълнят ангажиментите на ЕС, поети през април 2004 г. към кипърските турци, подчерта дипломатът. Аксой отбеляза, че Турция ще продължи да защитава както собствените си права, така и правата на кипърските турци, като същевременно добави, че Анкара ще продължи усилията си за диалог и преговори. Европейският парламент поиска от Турция да отмени решението си да отвори отново част от Вароша и да възобнови преговорите, насочени към разрешаване на кипърския проблем на базата на двуобщностна, двузонална федерация. Той призова също така ЕС да наложи санкции срещу Анкара.

Междувременно ръководството на непризнатата Севернокипърска турска република също разкритикува резолюцията заради „игнорирането на съществуването на кипърските турци“ и „несправедливото обвинение към Турция“. Отбелязвайки, че Вароша се намира на територията на СКТР, президентството каза, че единствено Северен Кипър има право на мнение относно решенията, взети по този въпрос. Според властите в Северен Кипър, така наречената “загриженост на ЕП относно статута на правата на собственост” изкривява истината, тъй като резолюциите на Съвета за сигурност на ООН (ССООН) предвиждат връщането на имоти във Вароша на бившите им собственици.

В изявлението се казва, че пропагандата на гръцко-кипърската администрация има за цел да възпрепятства достъпа на хората до собствените им недвижими имоти. СКТР разкритикува Европа, че заема пристрастна позиция и игнорира съществуването на кипърските турци на острова. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви откриването на туристическия квартал „Вароша” на град Фамагуста в Кипър, който беше затворен през последните 46 години.

Туристическият курорт Вароша (турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 г. след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е защитен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., която гласи, че празният град може да бъде обитаван само от коренните му жители. През февруари тази година представители на Турция и непризнатата Турска кипърска република обявиха намерението си да сключат ново споразумение. Повторното му отваряне предизвика гневни реакции в Никозия и Атина и предизвика тревога в Брюксел заради появата на нов източник на напрежение между Турция и Кипър.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 с ре.анчев

    2 1 Отговор
    ще се излекуваш.
  • 4 обади се на ферезанчев

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    100% няма да имаш проблеми с фисулите, пукат се. Трийте този койта е започнал, моделиращия да не си ти?

    Коментиран от #11

  • 5 Хасане бягай на работа

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ГРАД КОЗЛОДУЙ не го мисли,като ти бяха спрели интернета по спокойно беше . Вирус ,Рошко,Рико ,Мечо,Минчо дека е или само вечер си Минчо .Елементарен си и се разбира че си ти
  • 6 Дългият

    15 16 Отговор
    Тези от Брюксел се разсипаха да се...тревожат.Вместо твърдо да скръцнат със зъби на Султана да го наврат в кучи г.з,те се притеснявали...Това не ми харесва в Е.С.....мекушавостта....като цяло...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 до скъсения дълъг

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дългият":

    първо ес трябва да излязат от кучи г.з.
  • 8 Мнение

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дългият":

    Е така нарежда на мекокитковците господаят от метрополията.
  • 9 коло

    7 10 Отговор
    Кюрдистан ще е демократичен!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кукушки

    20 9 Отговор
    Тези от ЕП не разбраха, че Турция не я е страх от тях, Европа е силна, когато САЩ е зад тях. И защо Европа трябва изобщо да заплашва Турция
  • 13 Реалност

    9 16 Отговор
    Ако Европа вземе фабриките си от Турция, наложи данъци върху турските продукти и спре да й продава оръжие, турците ще започнат да се бият помежду си, гладът и мизерията ще ги разтворят и всички съседи, страдащи от тях, ще празнуват.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 14 Като знам че Джамболина е в ЕП

    16 5 Отговор
    Как изобщо да го взема на сериозно това ЕП? Все едно Джамболина да казва на Ердоган какво да прави.
  • 15 По-скоро съседите и

    16 5 Отговор

    До коментар #13 от "Реалност":

    Ще почнете да се биете за храна защото нищо не произвеждате(не защото не искате, просто не можете).
  • 16 Хасан

    14 9 Отговор

    До коментар #13 от "Реалност":

    Ха-ха-ха..много си чел Работническо дело и комунистическа пропаганда ..европейския капиталист ще откаже от печалбите си от турския пазар !?
  • 17 Много "ще"-та и много "ако"-та в поста т

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалност":

    Ти ли беше "икономиста" от Свищов? Хахаха
  • 18 Я Виж Ти

    9 10 Отговор
    Санкциите, които в началото ще бъдат леки като послание към Турция да се съобрази, все още не са приложени а турците тук изпитват голяма болка... Хубава работа !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 big

    9 0 Отговор
    ЕС се мъчи в някаква степен да повтаря действията на САЩ, но има един малък, но съществен проблем: никой не ги приема на сериозно и са се превърнали в едни многоприказващи лицемери!
  • 21 Когато си сгафил

    0 0 Отговор
    Бойко е слуга на Ердоган,той е продал българщината на Ердоган,имигрантите ще се втурнат по заповед на Ердоган и молба към него от Бойко,кражби те извършени от Герб, заедно с ДПС и Пеевски, са ударили директно по възможност а да се модернизира бъл.армия,това нац.предателство
Новини по държави: