Last news in Fakti

20 Юли, 2021 17:10 31 913 25

Ердоган обяви: Отварям града-призрак

  • вароша-
  • кипър-
  • турция-
  • гърция-
  • призрак-
  • реджеп ердоган

Този регион, който бездейства от години, ще бъде символът на проспериращото бъдеще на острова, каза Ердоган

Ердоган обяви: Отварям града-призрак - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Начало на втората фаза в отварянето на града-призрак Вароша обявиха президентът на Турция Реджеп Ердоган и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар днес в речите си по време на тържественото честване на 47-ата годишнина от турската инвазия в Кипър. Кипърските гърци протестират срещу нарушаването на резолюциите на ООН, предаде БНР.

3,5% от територията на Вароша, изоставеното от 47 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста, са включени в пилотното отваряне. От тази част ще бъде вдигнат статутът на турска военна зона и тя ще бъде предадена под кипърско-турска гражданска администрация при „зачитане на правата на собственост”. Кипърските гърци, които желаят да върнат имотите си, могат да кандидатстват пред специализираната турска комисия в окупираните територии.

„Този регион, който бездейства от години, ще бъде символът на проспериращото бъдеще на острова", заяви турският президент Реджеп Ердоган. Заедно с новия ход турската страна открива за обществеността два нови плажа, досега без достъп заради оградата, и изгражда различни обекти на обществени места в града. Те са сред проектите, финансирани от Турция в северната част на острова, които Ердоган открива днес.

Първата фаза в отварянето на Вароша започна на 8 октомври миналата година, в присъствието на турския президент, предизвиквайки остри реакции на международната общност. Голяма демонстрация под надслов „Всички сме Фамагуста" събра в понеделник вечерта близо до демаркационната линия край града стотици кипърски гърци, бежанци, политици от различни партии. Те протестираха срещу едностранните турски решения, с които се нарушават резолюциите на ООН за Вароша. „Опитът за промяна на статуквото на Фамагуста е неприемлив”, реагира днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    58 24 Отговор
    Султана ще подпали война. Пуста стратегическа дълбочина на давотоглу. Аферим улавняк. И Това в 1вия ден от Байрям. Нищо случайно няма.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Брех Брех Брех

    104 31 Отговор
    Тя тази бедна Турция собствена марка ел кола произвежда, на опашка чакат за турски дронове, строи освен в Турция и СКТР е, ако не беше бедна какво ли щеше да прави. Само мога да кажа Браво. А на нас тепърва ни предстои да догонваме румънците, че вече са на поне 50 години пред нас

    Коментиран от #5, #11

  • 5 ТУКА ИМА ПРЕДАТЕЛ ДИ ПРЕДАТЕЛ

    51 10 Отговор

    До коментар #4 от "Брех Брех Брех":

    ТАКА ЧЕ НИИИИИИИКОЙ НЕ ЩЕ ДОГОНИМ......И..ДОКЪТ сараите и Росенец командват ТЪЙ ША Е
  • 6 Който не гледа свои деца

    57 9 Отговор
    Гледа децата на другите като пораснат децата стават Аскеер и следва който не храни своя армия храни чужда армия и следва който ме целува ръка на Освободител целува ръка на поробител
  • 7 мдаааа

    29 39 Отговор
    С това идва началото на края на Туркия. После... знаете какво е казал Св. Паисий Светогорец.

    Коментиран от #8

  • 8 ИНТЕЛЕКТ

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "мдаааа":

    И не само той но и Св. Козма Етолийски!
  • 9 Ердо Талибана

    39 7 Отговор
    Ще отвори за новите бежанци които в момента бягат от Афганистан към Турция. А и не са никак малко. На ден преминават турската граница над 2000 талибани. Според проучванията бежанците които бягат от Талибан в Афганистан са между 7 и 10 милиона. Турксата медия крие бежанската вълна в момента но в интернет пространството се появяват все нови видеа където Афганистанци минават турската граница без проблем. Интересното в случая е че при тези бежанци няма жени и деца. Това са млади хора между 20 и 35 години. Явно са обучени да се боравят с калашник.
  • 10 Рошко

    27 10 Отговор
    Имате предвид кипърските гърци подвластни на английската корона
  • 11 абе я

    25 27 Отговор

    До коментар #4 от "Брех Брех Брех":

    Ако обичаш, чукай си главата у земята и не ни мисли. Благодарение на вашата етническа партия сме на това дередже, така че ще е достатъчно само да спрете да "помагате",

    Коментиран от #16, #21

  • 12 121

    27 17 Отговор
    Турците си живеят, а вие плюете по тях, по Трифонов. Една майка събрала 13 души на софрата, ядат, пият, веселят се, а отвън нови коли. И не са учени, но внуците са орависти, медицина. Уважават си стсрите, а и братя и сестри заедно. Те са повечето много заможни. Не съм по темата, но много турци от Бг, мои приятелки работят в Кипър, купиха в бг в центъра, а на квартири живееха. Партиите ви лъжат, те са едно дпс гербспдпс. Всички са с герб, мищо, че не е в НС избрана. Помага и продължава на номенклатурата. Вие можете да искате герб гласове на заможни българи, турци и мохамедани, а слави не. Стани да седна. Мохамедани от тях има много добри, но не искат второ дете. Българското семе ще изчезне. Яко крадоха. Българите в смесени са малцинство, а вие се карата.

    Коментиран от #20, #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аре

    27 5 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Къв си ти бе човеко, на български пишеш а нищо не ти се разбира. Глей ся първо си оправи мислите в главата та тогава бавно, бавно си напиши това което мислиш . АНАДЪНМУ.
  • 15 5иция

    15 6 Отговор
    Англия подписо много спогодби с Турция а тя е един от гарантите на острова и съответно голяма част от Фамагуста са нейни собственици.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хасан

    24 11 Отговор
    Какво лошо има в това да се отвори града ..ако един хотел е на грък вместо да се руши ще му се възстанови собсвеността ..а и повечето имоти са собственост на турски вакъфи ,разграбени са от английски окупационни сили навремето и после продадени или отстъпени на гърци
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 sss

    10 17 Отговор

    До коментар #12 от "121":

    Живееят си те, затова бягат по западна Европа за ниско квалифицирата работа. Една камара милионери "избяха" от Турция.. правели дронове.. сглобяват дронове е точната дума. Французите и англичаните им "резнаха" едни елементи... След още някоя простотия на тоя изедник, лирата може и да удари 10 ст, съвсем скоро.
  • 21 Абе.........нейсе !

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "абе я":

    Много са лошави тез турци, ей ! Не бачкат, не произвеэдат, както при "народната власт" и не дават възможност на Кремльовския юнак балкански, волно да мързелува, да краде, и както е казал поетът "люто да мрази". Топи се от мъка и злоба, завалията, кат лански сняг.
  • 22 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "121":

    Кого лъжеш? С пари от Кипър никакво жилище не можеш да си купиш. Разбира се, ако не е в центъра на някое село.
  • 23 М а н а ф оглу

    3 1 Отговор
    Бе защо му е тоя сух и каменист остров на султана.По скоро да види Румели вилает, много по плодороден е и голям.А и скоро недоразумението на него ще приключи историческото си време, и населението ще измре, така че има свободна територия за Родината на Карадъйъ.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 5иция

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "М а н а ф оглу":

    Кипърските турци владеят 1/4 от острова но за сметка на това 1/3 от обработваенмта му площ е в техни ръце виж на картата и ще разбереж къде се криело разковничето. Нека напомня Турция прокара тръби за вода под морето до острова.
  • 25 Сезгин Християн

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "М а н а ф оглу":

    Само можете да си мечтаете за Румeлия, която няма как да е вилaeт.
    И да cкoрo това нeдoрaзумeниe наречено анадол щe приключи иcтoричecкoтo cи врeмe и нaceлeниeтo щe измрe тaкa, чe имa cвoбoднa тeритoрия зa Византия и ще има и Константинопол верно няма да е български, а гръцки, но по добре да е в цивилизовани ръце, а не във варварски.