Last news in Fakti

9 Декември, 2020 13:22 3 825 27

Северна Македония: След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви

  • северна македония-
  • зоран заев

Специалният пратеник на Скопие за решаване на неразбирателствата със София Владо Бучконски започва днес своето първо посещение в това му качество в България

Северна Македония: След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Както се очакваше, България наложи вето на провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония и с това попречи на взимането на решение и за Албания, пише "Независен весник", отбелязвайки , че германското председателство уверява, че стартът на процеса е въпрос само на време, предава БТА.

За министъра по европейските въпроси на Германия Михаел Рот това вето представлява и лично разочарование, и застрашаване на сигурността на целия регион, а и на Европа за дълъг срок, пише изданието.

Смятам, че е пълна трагедия, че след дългото време похабено, а решаване на въпроса за името с гърците, българите поставиха искания към Република Северна Македония по вътрешни причини, заявила Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ, пише в. "Република". На изслушване пред комисията за външни работи към Камарата на представителите на американския Конгрес на въпрос на конгресмена Грегъри Микс, Олбрайт заявила, че новата администрация на Джо Байдън трябва да работи с Брюксел, за да може страните, които се стремят към ЕС, да не останат в чакалнята заради своите съседи, пише изданието.

Според Олбрайт трябва да се постави въпросът как България изпълнява своите задължения към ЕС, пише скопският вестник.

След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви, трябва да се държим като възрастни. Не трябва да повтаряме грешката от срещата на върха на НАТО в Букурещ 2008 г., когато хванахме трета пътека. Нашето истинско поражение ще бъде, ако вдигнем ръце или ако толкова се фокусираме върху този въпрос с България, че забравим за какво ни е необходим присъединителният процес, а това е процес, с който трябва да донесем Европа у дома, заявил вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, цитиран от в. "Слободен печат".

Според Димитров страната не трябва да се отказва от намиране на разбирателство с България.

Специалният пратеник на правителството на Северна Македония за решаване на неразбирателствата със София Владо Бучконски започва днес своето първо посещение в това му качество в България, съобщава "Слободен печат".

По време на визитата си в София Бучковски ще има срещи с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, с премиера Бойко Борисов, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а в четвъртък ще се срещне с президента Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    46 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Джо Байдън трябва да работи с Брюксел, за да може страните, които се стремят към ЕС, да не останат в чакалнята заради своите съседи, пише изданието.!!!!!!!!!!!!!!!!!
    .....................
    КРАВАРИТЕ отново си правят гавра с нас.

    Коментиран от #6, #24

  • 2 Баба Зоя

    46 3 Отговор
    Двама македонци се виждат случайно в Ню Йорк и единият вика радостно:
    - Ееееееее, Трайче, колко е малак светот!
    - Не е малак, Македония е голема!
  • 3 Макетулипи

    29 3 Отговор
    Единствено България може да ви помогне! Никой няма как да ни каже какво да правим за да сте някога си европейци! Дебилни скапаняцинот макепростакия
  • 4 АНОНИМЕН

    31 0 Отговор
    Мадлин Олбрайт - чешка еврейка при това и католичка / тия са от най-спечените /! Ще приема каквото и да е от нея, когато видя Израел да отстъпи каквото и да е на арабите!
  • 5 Д-р Менгеме

    26 1 Отговор
    Евреите, юдо-масони, начело със САЩ и Германия, на дават вълчи вой, за да вкарат тоя вирус Македония в ЕС.... Тук неща като история, справедливост, почтеност, са без значение....
  • 6 rule

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    Дъртата еврейка Мадлин е още жива, ама не вярвам да е за дълго!:) От нея нищо добро не можем да очакваме. Колкото до Рот то, той е най-големия "приятел" на България, ама вече не е достатъчно силен! Нищо че длъжността му звучи величествено!:) Първи се опънаха унгарците и поляците! Ние може и да им се струваме лесни, ама само така им се струва!:)
  • 7 ЕС да помисли

    42 0 Отговор
    значи когато България си отстоява интересите е заплаха за сигурността на Европа... а когато най-мюсюлманската държава в Европа- Холандия ни държи БЕЗ ПРИЧИНА извън шенген всичко е точно. да ви таковам двойните стандарти
  • 8 Шопо

    32 1 Отговор
    Че се смирите,бре ! Иначе кога ви подгонят шиптарите нема да довагяте у Бугария !Живели Бугария !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дедо Риц

    19 2 Отговор
    Покажете снимка на Екатерина Захариева ,да се порадваме на изтънчената и красота !!! Що сте ги пльоснали тия пръчове !
  • 11 Реалиста

    6 10 Отговор
    Най-добри ще бъде, решенията на ЕС да взимат от Президента на САЩ при закуската му в Белия дом.
  • 12 Перо

    32 0 Отговор
    Мадлин Олбрайт и Рот,пропуснаха 30 г. да се скарат на гърците,че са риск за националната сигурност на ЕС,като не признаха нито държава,нито нация,нито история на РСМ. Северните македонци не разбраха ли,че никакъв ЕС,никакъв колективен орган или група,или индивидуален “играч”,няма да им помогне да заобиколят БГ и да влезнат през задния вход в ЕС с македонизма,измислената нация и език,създадени с Указ и езикова комисия,през 1945 г.Просто се изисква от тях да погледнат в истинската история,а не в юго-фалшивата,която им е натрапена за прочит. Кога ще разберат,че историята,”нацията” и езика им започва от 1945 г.,а на държавата,от 1993 г.Двустранното разбирателство,на базата на истината е най-доброто решение,без македонизма,иначе конфликтите и проблемите нямат граници,особено ако се интернационализират. Пример Гърция!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Важен въпрос

    12 1 Отговор
    Използвам възможността тук ,да задам един въпрос на Македонците.
    -Знаят ли кой е свещенника Вулфила и коя азбука е написал, и коя Библия е превел на езика на Гетите?????
  • 15 Бай Кольо

    12 8 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    А тия 30 години България къде беше? Сега ли разбраха че македонисма е против държавниат ни интерес или някой ги е страх от пролетните избори и правят всичко възможно за да се задържат на власта ?
  • 16 БЮРМ/FYROM

    23 0 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Злобни,
    промити мозъци. Кресливи, сръбски мекерета.
  • 17 Чавдар войвода

    19 0 Отговор
    Трезви и смирени ще бъдете поне 20 години.
  • 18 мак

    20 2 Отговор
    Заев и комания признаха ли публично и да поискат прошка че са лъгали народа си за АЛ.МАК..Сега каде е оня с чука да счупи плочата на истината .Този беше типичен пример за македонската народопсихология.Ако има 10 С.М.и един сърбин на меса те всички се надпреварват да говорят сръбски.Точен пример колко им. струва единдитетот.Когато празнуват 90 процента от музиката също е сръбска другите 10 е БългарСКА и македонска.НА ВЪПРОС ЗАЩО Е ТАКА ОТГОВОРА БЕШЕ НА МАКЕДОНСКА НЕ. МОЖЕ ДА СЕ УЖИВА .АКО НЕДАЙ БОЖЕ ИМА КОНФЛИКТ М-У ТЯХ И АЛБАНЦИТЕ ,ВСИЧКИ АЛБАНЦИ ОТ СТРАНСТВО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ И НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ.МАКЕДОНЦИТЕ ТЪРСЯТ ИСТИНАТА В БЕЛГРАД А ТЯ ЕДИНСТВЕНО И САМО В ТУРСКИЯ АРХИВ
  • 19 Олбрайт, в задълженията

    16 1 Отговор
    На България не влиза опцията, да се съгласява на всяка цена, става дума за вход в ЕС, не в сша, какъв ви е проблема на сша-световния жандарм
  • 20 БГ е била в чакалнята,

    10 0 Отговор
    Какви са тия, бе, че тъй ги бутат, интереса клати феса, страх ги от Русия, чрез Сърбия да не ги придърпат ли , кво тъй
  • 21 Фактология

    18 0 Отговор
    "Cмятaм, чe e пълнa трaгeдия, чe cлeд дългoтo врeмe пoхaбeнo, a рeшaвaнe нa въпрoca зa имeтo c гърцитe, бългaритe пocтaвихa иcкaния към Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния пo вътрeшни причини, зaявилa Мaдлин Oлбрaйт, бивш държaвeн ceкрeтaр нa CAЩ, пишe в. "Рeпубликa"
    Тъй като преди време в публикация във Факти, хванах МИА в дезинформация, как Стейт Департмънт едва ли не заплашвал Бълтария със санкции за да пусне СРМ в ЕС, днес отново си направих труда да проверя фактите. Изслушах изказването на Меделин Олбрайт (онлайн), пред Комисията по външна политика на Конгреса на САЩ на заседанието от 8.12.2020, от 11.10 до 11.20 ч. Тя казва буквално, че новата администрация трябва да помогне на ЕС в решаването на проблемите в Косово и БиХ, като се фокусира върху три неща, демократизация и ускоряване на реформите, вкл. евроинтеграцията, икономическа помощ и установяване на върховенство на закона. Конкретно не се смоменава нито една друга страна освен Косово, Сърбия и БиХ.
    Тя каза, че САЩ трябва да помогнат на ЕС за решаване и на някои политически проблеми от страни членки на ЕС, но никъде нямаше импертивен, а още по-малко заплашителен тон.
    Безкрайно съжалявам, че Факти, а и някои други издания в РБ са проводници, вероятно не умишлено, на пропаганда, идваща от македонистки кръгове и медии в СРМ. Такова безочливо фалшифициране и измисляне на твърдения, вкарвани в устата на уважаванини световни политици... Нямам думи!
  • 22 Иван

    7 0 Отговор
    Еврейски боклук Олбрайт,а гръцките причини външни ли бяха?
  • 23 Кокъл

    1 11 Отговор
    МАКЕДОНЦИ, не бързайте. Изчакайте изборите да дойде чичо Слави, и проблем няма да има, изчакайте малко.

    Коментиран от #26

  • 24 Д. Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    Глупости. Как си представяш тоя ковчег да работи? Тиквич, ще му прати Мата-гаргари, и сдаде багажа, ако не пълни чекмеджето!
  • 25 Д. Петров

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "не македонците,":

    Я прочети отново, какво си написал!

    Малко ще ти помогна: Македония е географска област, м/у Гърция и България! Част от нея откъсната от България! По тая причина всички знаем, че макетата са дървени глави, но не могат да задминат шопите!
  • 26 Д. Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кокъл":

    Забравил си да дадеш линк kъм видеото с песента: Йовано Слави точно, ще ги носи като куцо пиле домат, тия српско мекерета!
  • 27 Аве Майн Кампф

    3 0 Отговор
    Вето за долнопробнитекомунистическиутрепки в Скопие
Новини по държави: