Last news in Fakti

10 Декември, 2020 14:56 3 844 37

София и Скопие се карат, Берлин се гневи

  • северна македония-
  • зоран заев

Наистина ли става въпрос само за една държава?

София и Скопие се карат, Берлин се гневи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Блокадната политика изглежда е на мода в ЕС: след проблемите с Полша и Унгария около новия бюджет на общността, сега България блокира преговорния процес със Северна Македония. А пробив преди 2021 не се очертава.

"Не стигнахме там, където отдавна трябваше да бъдем“, заяви германският държавен министър за Европа Михаел Рот във видеоконференция с колегите си от другите страни членки на ЕС. Той изрази разочарованието си от факта, че държавите в ЕС така и не са успели да постигнат консенсус за започване на предприсъединителни преговори със Северна Македония и Албания.

България е единствената от 27-те, която блокира формалното започване на преговорите с двете балкански държави. "Това е тежък удар", заяви Рот. Канцлерката Ангела Меркел лично се застъпи за Северна Македония пред София, но усилията ѝ не се увенчаха с успех.

Резкият завой в българката позиция

Продължаващото блокиране на преговорите би се превърнало в заплаха за сигурността и стабилността в региона, каза още Рот. Още през март 2020 година всички държави членки, в това число и България, се съгласиха да започнат преговори със Северна Македония и Албания. Остана само да бъде определена конкретна дата за това.

Изненадващо през лятото България отправи искания към Северна Македония да признае, че езикът на страната е диалект на българския. Северна Македония отхвърля това искане и се позовава на правото си на самоопределение. Динамиката между двете балкански държави е трудна за проследяване, казват дипломати в Брюксел, тъй като двете страни подписаха Договор за приятелство през 2017 година.

Михаел Рот за пореден път посочи, че Северна Македония е положила големи усилия в хода на предприсъединителния процес. Дори името на държавата беше променено от Македония на Северна Македония, за да бъде уреден продължаващият десетилетия спор с Гърция. Северна Македония е кандидат за членство от 2005 година.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който също взе участие във видеоконференцията от Брюксел, призова северните македонци и албанците да не се демотивират. "Не става въпрос дали ще започнат преговори за присъединяване или не, а кога", каза Шефчович.

Михаел Рот също призова правителството в Скопие да не се обезсърчава. "Става въпрос само за една държава, която е в опозиция." Пробив ще бъде постигнат през следващата година по време на португалското председателство.

Никакъв напредък в преговорите

Наистина ли става въпрос само за една държава? Дипломати от ЕС съобщават, че Нидерландия има притеснения относно започването на преговори за присъединяване с Албания. "В момента не го казват публично, а предпочитат да се крият зад България", споделя един дипломат. През ноември Нидерландия поиска Албания да проведе още конституционни реформи, въпреки че Европейската комисия окачестви Албания и Северна Македония като "готови за членство".

До някакво развитие със страните от Западните Балкани, които вече водят преговори, не се стигна по време на германското председателство на Съвета на ЕС. Сърбия, например, не успя да отвори отново нито една от 35-те преговорни глави.

„Напредъкът в преговорите не зависи от нас, а главно от страните кандидатки“, заяви Михаел Рот. Според него, напредъкът на Сърбия в реформирането на правовата държава, свободните медии и разрешаването на регионални конфликти е незадоволителен.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    77 1 Отговор
    Защо нямаше проблем когато Гърция с десетилетия ги блокираше ⁉️⁉️⁉️

    Коментиран от #5

  • 2 Фирко

    64 1 Отговор
    Абе те и "Нидерланците" са единствените които ни спират за Шенген ама там никой не реве!!!! Евро ценности
  • 3 Двама

    13 3 Отговор
    се карат - третия печели !
  • 4 Бандерас

    51 1 Отговор
    Няма как да е ОК ,когато една държава води антибългарски политики по-всички фронтове!
  • 5 АНОНИМЕН

    42 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Защото Гърция излиза като страна-победител от ВСВ, а ние и Германия - като победени! Защото германците още не са се донаплатили на гърците с репарациите! Защото смятат, че пак за трети път ще им тръгнем по техния акъл, щото от първите два пъти още се чешем и там където не ни сърби!
  • 6 Диамантената ръка

    36 0 Отговор
    Тоя Рот много нервен нещо, да не трябва да връща некви кинти...
  • 7 Македонска Луно

    41 0 Отговор
    "Великите сили - ЕС, САЩ не трябва да се намесват и да ни принуждават да пуснем Македония в ЕС. Не всички във Вардарска Македония приемат македонизма. .
    - Но в Брюксел сигурно им е омръзнало от нашите спорове...
    - Брюксел не трябва да се намесва. Това са наши спорове със Северна Македония. Чух мнението на бившия ни външен министър Ивайло Калфин и съм потресен от непознаването му на проблема. „Европейците няма да ни разберат“, каза той. А как ще ни разберат като ние мълчим!, - бих казал аз. Когато десетилетия мълчиш, и оставяш онези да си приказват каквото искат, естествено, че няма да ни разберат. Не може така! Гърците успяха да ги направят смешни с претенциите им за античната история, ние трябва да ги направим жалки за претенциите им спрямо нашето минало"
    Доц. д-р Йордан Величков
  • 8 фен

    23 0 Отговор
    И нека сороската пропаганда на Дойче веле и посестримите им Факти да започне СЕГА!
  • 9 но пасран

    40 1 Отговор
    Няма как да стане ние да приемем да се наведем , а Скопие да не отстъпи нищо , защо да не стане обратното , което е по -логично , кандидата за ЕС да приеме условията на държава членка. Нас колко години Холандия ни спира за Шенген , пък в България не се изсипват по тях тоновете помия , която се лее от РСМ по наш адрес.
  • 10 Гост

    38 0 Отговор
    Германия да не се меси, където не и е работа. Защо защитиха Гърция, когато не подписаха до смяна на името? Значи гърците може, ние -не.
    Измислен език, измислена държава,че имат и териториални претенции. Германия добре ни накваси с ІІ-та световна война,с мечтата им за чиста арийска раса, добре ни звеха територии, добре ни уредиха с комунизъм. НЕ БЛАГОДАРЯ НА ГЕРМАНСКИЯ НАРОД ЗА ВСИЧКО.
  • 11 Гост

    15 0 Отговор
    Германия да не се меси, където не и е работа. Защо защитиха Гърция, когато не подписаха до смяна на името? Значи гърците може, ние -не.
    Измислен език, измислена държава,че имат и териториални претенции. Германия добре ни накваси с ІІ-та световна война,с мечтата им за чиста арийска раса, добре ни звеха територии, добре ни уредиха с комунизъм. НЕ БЛАГОДАРЯ НА ГЕРМАНСКИЯ НАРОД ЗА ВСИЧКО.
  • 12 Гост

    26 0 Отговор
    Нидерландия е против нас и Румъния и за ЕС и за шенгенското пространство, но защитник на Северна Македония.Явно имат икономически интерес и смятат да ги завладеят от вътре. Да някойтрудно би имал претенции за нидерландсткия език, защото са крали думи от където им хареса, префасонирали са ги и хоп собствен език.

    Коментиран от #29

  • 13 Христо

    23 1 Отговор
    Ми като се застъпват за Северна македония да си ги вземат, а ние да се махаме от прогнилия съюз...
  • 14 Тато из Правец

    37 1 Отговор
    Не правете компромис с език и история !Не може държава образувана в 1948г да ни диктува условия !
  • 15 Хитър Петър

    25 0 Отговор
    Не само Нидерландия е против приемането на С Македония и Албания в ЕС, Франция също се крие зад България. В момента в който ние се разберем с сърбоманите край Вардар, Франция ще им сложи вето, но по друга тема. Вече веднъж заявиха че са против разширяването на ЕС.
  • 16 Троянски

    18 2 Отговор
    Македония е Сръбския троянскои кон в ЕС.
    Сега ще чакат ВМРО да не влезат в парламента за да атакуват.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 BG Exit

    16 2 Отговор
    Евро съюза е за едни майка а за други мащеха. BG EXIT.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До коментар 7

    1 0 Отговор
    Какво очакваш от един н комунистически плазмодей?
  • 22 Бугария

    23 0 Отговор
    Време е македонците да се научат да произнасят правилно името на държавата ни.
  • 23 ОТ НАРОДА

    11 4 Отговор
    НА ВРЕМЕТО ЕДНО КУМОНИСТИЧЕСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ ЖОРО- ТАРАБАТА СЕ ИЗКАЗА НЕАДЕКВАТНО ЗА МАКЕТАТА, И ЕТО ГО ПЛОДЪТ НА „УМНИТЕ” КОМУНЯГИ И СЕГА ЖЪНЕМ ПЛОДОВЕТЕ. ДУПЕТЕ СЕ ОЩЕ НА РУСИЯ.
  • 24 Когато португалците догодина....

    15 0 Отговор
    Първи признаят бразилски език,че няма нищо общо с португалският тогава и ние ще помислим дали и македонците имат право на измисленият от Коминтерна сбирщайн сръбско...миш маш титовски ,,език на Макетата"

    Коментиран от #27

  • 25 АНОНИМЕН

    17 0 Отговор
    Да не забравяме, че нa тия "пачи яйца" ни насадиха именно в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава / дa нe зaбрaвим, чe прусака Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония /и грандоманията на Кобурга да влезе на бял кон в Цариград/ идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! Също и Бледската глупост на Георги Димитров! Има и други за псуване, но мястото е малко!
  • 26 Педалски,

    5 0 Отговор
    Е сръбски комунист и още нещо
  • 27 Много

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Когато португалците догодина....":

    точно и кратко обяснение с което Португалия няма начин да не разбере абсурдността на тезите на сърбоманските келеши-родотстъпници !
  • 28 Аве Майн Кампф

    11 0 Отговор
    Вето за долнопробнитекомунистическиутрепки в Скопие
  • 29 Заради

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Марихуаната е! ☺️
  • 30 моряка

    9 0 Отговор
    София и Скопие се карат , Берлин се гневи , а задника ми пърди ли пърди!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аве Адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "моряка":

    Сигурно е някоя много миризлива фъшня със Скопски привкус .....
  • 34 херодот

    2 0 Отговор
    Да се оправят с англичаните , с Поляците и с Унгарците по-напред ! После да се месят в двустранни отношения . Има македония -има проблем !
  • 35 непознат

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тези боклуци на боклука":

    Спокойно, МАКЕДОНЦИ. Малко търпение. Идва чичо Слави и всичко ще е наред.

    Коментиран от #36

  • 36 ГАНЬО

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "непознат":

    ГАНЬО, не обиждай хората. Администратора къде е да изтрие коментара. Двоен стандарт, А?
  • 37 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    О БЕДНИЙ МАКЕДОНЧИНО - ЗАЩО НЕ СИ ПРИЗНАЕШ ЧЕ СИ БЪЛГАРИН .................