Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 15:08 3 815 32

Ердоган отвръща на удара: Вие терористи ли сте?

  • гези-
  • истанбул-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Босфорският университет е под обсада от месец насам, след като президентът назначи на ректорския пост Мелих Булу, който е близък до управляващата ПСР

Ердоган отвръща на удара: Вие терористи ли сте? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция няма да допусне нов случай Гези, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съпоставяйки антиправителствените демонстрации от 2013 г. със сегашните студентски протести, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Вие студенти ли сте, терористи ли сте?", запита Ердоган и добави, че властите няма да дадат разрешение за демонстрациите и ще направят "каквото е нужно", предава БТА.

"Тази страна повече няма да преживее нов случай Гези на /площада/ Таксим и няма да допусне това да се случи", каза още президентът чрез видеовръзка по време на окръжни конгреси на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

Демонстрациите през 2013 г. започнаха заради спорен проект за строеж в парка Гези в Истанбул и прераснаха в масови протести срещу тогавашния премиер (настоящ президент) Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия.

Босфорският университет (на турски "Боазичи") е под обсада от месец насам, след като Ердоган назначи на ректорския пост Мелих Булу, който е близък до управляващата ПСР. Студенти и преподаватели отхвърлиха назначението като опит да се ограничи академичната свобода в престижното ВУЗ.

Те настояват за правото да избират свой ректор, отнето им след опита за преврат през 2016 г., когато президентът си присвои правото да назначава ректорите, налагайки строг контрол върху всички институции.

Протестите тази седмица издигнаха още искането за освобождаване на двама студенти, арестувани за художествена творба, представяща джамията в Мека, едно от най-свещените места за исляма, заедно с флага на ЛГБТ общността.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега Бойко Борисов

    29 1 Отговор
    Да коментира изказването на Ердоган и дали го подкрепя!!!!

    Коментиран от #31

  • 2 пешо

    34 0 Отговор
    премиера да защити протестиращите , както защитава навални .

    Коментиран от #32

  • 3 Мани мани

    12 13 Отговор
    Турска работа
  • 4 бушприт

    12 2 Отговор
    Това не е наш проблемъ! Султанът да се оправя.
  • 5 Stéphanie 🎲

    8 8 Отговор
    Хи хи 😂 а стига бе защо няма снимка на
    ТазИ художествена творба🌈 ????Добре де след като си познават религията защо правят такива работи ???Да бяха дали идея на Charlie Hebdo,да работят тук разбирам свобода на словото и печата ама за Турция😉

    Коментиран от #8, #14

  • 6 БОЗА

    6 3 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: едно от най-свещените места за исляма, заедно с флага на ЛГБТ общността."

    Е ТОВА е сюжет...лгбт общността в мюсюлманска държава...анадолски руслаки едно друго... ;-))))))

    Коментиран от #9

  • 7 Попа

    21 9 Отговор
    Докато българските студенти са по барове и дискотеки турските са на площадите.Затова те са велик народ,а ние стадо и население.Мисля си,че скоро Ердоган ще свърши като другите диктатори.

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Stéphanie 🎲

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "БОЗА":

    Чакай малко едно от най-свещените места за исляма не го знам няма го Хасан да пише той по темата Турция спец .Ама може ли такова нещо 🌈😡до кога ще ги търпим тези" (лош човешки материал )Б.Б "
    И защо трябва да им се дава власт 🌈 до къде стигна американската деградация едно дете да има двама бащи или две майки ,drag-queen в политиката аре стига ако зависи от мен в Сибир такива или в мините .

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мнение

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Има нещо върху, което трябва, да се замислите. Замислете се за децата, които от ранна възраст, по една или друга причина, са останали с един родител, майка или баща. По вашата логика, те също са лош материал

    Коментиран от #18

  • 12 Stéphanie 🎲

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":

    Ей ненормален само това ли знаеш да пишеш от чуждо име не те е срам .Не ми пиши с ника
  • 13 Ердоган е прав

    15 6 Отговор
    От арестуваните 159 студенти само 52 ма са студенти на Богазичи останалите 107 нямат нищо общо с Богазичи , платени демострнти м/у тях 45 души търсени от полицията за различни креминални и политически дейности като членове на нелегални терористични организации.

    Коментиран от #15, #29

  • 14 5Kan

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    Работа е там че на мястото на свещенното за Ислямамясто Кябе е положена рисунка на кралицата на змиите Шахмеран и всичко това потъпчено на земята.
  • 15 Знам бе

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ердоган е прав":

    Сега остава да кажеш за какво им е на терористи да се занимават с назначения в училища ??? Това сигурно са най-безидейните тероряги в историята на тероризма

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Stéphanie 🎲

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "мнение":

    Това е друга тема ,развод няма нищо общо с гей двойки които от скука ЕгоизъМ ,
    създават деца как мислиш каква е психиката на таква дете . Това 🌈 е продукт на едно общество, чиято цел е да води тотална война срещу природата.Това е свързано с процеса на извращаване на реалността. Природата се отрича, разрушава, презира, покварява, опустошава, експлоатира, замърсява.....
  • 19 Stéphanie 🎲

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Stéphanie 🎲":

    Пак ли си тук бе човек 🥴 помолх те не пиши от мое име.Нямаш ли друга работа виж колко ти е 🧠?Да не си със затруднения, проблеми в развитието 🧠не ти е за първи път
  • 20 Ердоган

    8 3 Отговор
    Е прав не може 150 🌈 да диктуват правилата има закони ,навсякъде по света ректорите се назначават от министерството на образованието , подготвяш програма,кандидатстваш ,минаваш през комисия и прочие....
    2016 г.бяха приети закони,които предотвратиха управлението на университетите да се превърне в семейна фирма като започнеш от Ректора ,жена му помощник ректор ,сина му професор,че и по наследство си предаваха поста.Доларът и еврото падът ,много държави сключват спогодби и договори ,Турция е една от държавите чиято икономика вместо да се свие се разширява....е това не е угодно на опозицията ,която не е печелила избори от 18 г.,няма и изглед да спечели,остава им единствено да направят безредици да внесат икономически дисбаланс за да ревнат отново "народа е гладен'' Черната пропаганда към Турция започна отново с пълна сила.

    Коментиран от #23

  • 21 ЕрГолям

    4 9 Отговор
    Всеки кюрд - терорист. Всеки протестиращ - терорист. Всеки инакомислещ - терорист. Всеки в опозиция - терорист. Това е в главата на един ислямист.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Гюро Михайлов

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Попа":

    За българските студенти, апропо и за българския народ , че е заспал много дълбок сън впредвид случващото се в БГ моите уважения, но за Ердоган , че е диктатор не мога да се съглася, защото той е държавник, а държавникът мисли за поколенията, а не е политик, като нашите, политикът мисли само как да спечели следващите избори да се накраде. Ердоган направи Турция регионален играч, а не като БГ маша в ръцете на геополитическите играчи.

    Коментиран от #30

  • 23 Гюро Михайлов

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ердоган":

    Евала за коментара, като допълнение да прибавя , че за 2020 година само котайската и турската икономики са в подем.
  • 24 Info

    1 7 Отговор
    Турски професор напомня на Ердоган за ЛГБТ миналото на турските султани. "За щастие, нашите млади хора не са ЛГБТ младежи," каза турският президент Таип Ердоган по време на телеконференция за младостта на своята партия. „Като млади хора ще носим в бъдещето тази нация, идваща от историята със своята славна история“, каза Ердоган. Забележките предизвикаха вълна от коментари в Турция, включително остър пост на професор Бурак Чопур, напомняйки на президента, че султан Явуз Султан Селим (1470-1520) е възложил на учен от Високата порта Кемал Пасазаде (1468-1534) да напише книга за темата за хомосексуалността, която винаги се е смятала за широко разпространена в Турция. Професорът дори публикува снимки от съдържанието на книгата, изобразяващи хомосексуални действия.

    Коментиран от #26

  • 25 Ясно е

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "ЕрГолям":

    В Турция вече няма християни, кюрдите са под земята, гюленистите са в затвора, търсят се нови врагове. Провалилият се режим се нуждае от нови „терористи“, за да оцелее. Сега цели групи турци се наричат терористи, като журналисти, студенти, лекари или просто ... гладни хора! За безмилостния диктаторски режим целта освещава средствата..
  • 26 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Info":

    Значи Османската империя беше теократична ,религиозна държава и няма как хомосексуалността да бъде официално поощрявана ,защото религията е против хомосексуализма
  • 27 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "ЕрГолям":

    Не си прав защото не всеки кюрд е от ПКК ..ПКК е марксистко ленинска терористична организация нещо като партизанската чета " Чавдар "

    Коментиран от #28

  • 28 5Kan

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    С баш кокошкара Т. Ж.
  • 29 биби

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ердоган е прав":

    евалла за коментара.туркофобите са на линия ведната като арменката stefani или както се нарича
  • 30 bibi

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гюро Михайлов":

    точно изказване
  • 31 ПИТАЙ СИ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сега Бойко Борисов":

    ФИГУРАНТА БЕ , НАЛИ МНОГО ГО ЗАЩИТАВАШ , А ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ТИ КАЖЕ ???
  • 32 ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    ГИ защитава АЙЛЯКЧИЯТА - МЕТЕЖНИК .....той да иде и да им вдигне ЮМРУЧЕ в подкрепа .....това го може !!!!!
Новини по държави: