4 Февруари, 2021 12:46 1 536 8

Гърция и Турция възобновят преговорите за морските граници през март

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море

Атина, която наскоро постигна споразумения за морските граници с Италия и Египет, казва, че ако двете страни не постигнат споразумение, те трябва да отнесат въпроса към Международния съд

Гърция и Турция възобновят преговорите за морските граници през март - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцки и турски служители вероятно ще се срещнат отново в края на февруари или в началото на март, за да възобновят усилията за решаване на спора за морските граници, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде Ройтерс.

Двете съюзнички в НАТО от десетилетия имат разногласия по редица въпроси, сред които размерът на континенталните им шелфове, полетите в Егейско море и етнически поделения Кипър. В периода 2002-2016 г. те имаха десетки рундове разговори в опит да положат основа за същински преговори за разграничаването на морските зони, предава БТА.

След четиригодишна пауза, проточила се поради спора за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие миналата година, двете страни възобновиха проучвателните разговори на 25 януари. Тази среща в Истанбул, 61-вият кръг, завърши след няколко часа, но двете страни заявиха, че са се договорили да се видят отново в Атина.

Мицотакис каза, че разговорите вероятно ще бъдат възобновени в началото на март, преди срещата на ЕС на върха на 25 март. Това е добра стъпка в правилната посока, каза той пред Ройтерс.

Пречките остават, включително по въпроса какво всяка страна желае да обсъжда. Гърция казва, че ще разговря само за демаркирането на морските зони в Егейско море и Източното Средиземноморие. Турция иска всички въпроси между двете страни да бъдат обсъдени, включително за въздушното пространство и статута на някои гръцки острови.

Турция трябва да бъде последователна по отношение на своето поведение, това не може само да бъде примамка, за да избегне обсъждането в Съвета на ЕС през март, каза Мицотакис.

Гърция, която наскоро постигна споразумения за морските граници с Италия и Египет, казва, че ако двете страни не постигнат споразумение, те трябва да отнесат въпроса към Международния съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    0 0 Отговор
    Гърция и Турция ЩЕ възобновят преговорите за морските граници през март.
  • 2 килимчето на мицотакис

    3 2 Отговор
    очаквам с нетърпение дедо ердо да коленичи и да докосне челото си върху мен!!!
  • 3 Само че

    3 4 Отговор
    Турция не признава международния съд. Нито международното морско право. Докато не ги признае, не се очаква решение, а само напрежение и санкции. Разбира се, огромната икономическа и политическа криза в Турция може да я принуди да рационализира и да се държи като нормална модерна държава. Що се отнася до изискванията за въздушното пространство и островите, те не се обсъждат от никоя държава по света. Само след война. А Турция няма възможност да атакува държава, която принадлежи към ЕС и НАТО, това не може да се случи. В края на краищата Турция не може да осигури победа, дори и да го направи, така че те са само за вътрешно потребление.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само че":

    Турция първа няма да нападне а само след провокация от гръцка страна . В Гърция ще дойде гръцки Пашинян и ще стане като Карабах ..за две три седмици историята ще се върне назад

    Коментиран от #5

  • 5 ей вромотурке

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    преди или след гражданската война в турция ще се случи това?

    Коментиран от #7

  • 6 биби

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само че":

    само че турция има на дългата средиземноморска ивица над 4000км.не може мижава гърция с два три мижави острова да окупира цяло средиземно море.прочети повече за морско право и ще разбереш че точно турция не нарушава морското право а гърция

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12 мили

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "биби":

    това са приказки за кафенето. международното морско право е ясно. островите имат право на ииз. колко, е въпрос на преговор или международен съд ако не сте съгласни. време е турция да стане модерна държава, сериозна държава.
Новини по държави: