Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 13:25 1 728 17

Нови доказателства срещу Тръмп от щурма на Капитолия

  • сащ-
  • капитолия-
  • доналд тръмп-
  • импийчмънт

За осъдителна присъда на Доналд Тръмп демократите имат нужда от 17 гласа от редицата на републиканците

Нови доказателства срещу Тръмп от щурма на Капитолия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вносителите на обвинението във втория процес по импийчмънт срещу бившия американски президент Доналд Тръмп представиха нови доказателства от щурма на Капитолия през януари. Обвинението настоява, че Тръмп е подбудил свои симпатизанти да атакуват сградата на Конгреса в момента на приемането на резултатите от изборите. При атаката загинаха петима.

Американците преживяха наново един от най-мрачните дни в историята си след като вносителите на обвиненията срещу Тръмп представиха нови записи от щурма на Капитолия:

„Патрул 50, те пробиха охраната на скелето. Кажете на Капитолия, че те пробиха охраната на скелето. Tе са при нас“.

В този запис на органите реда се чува момента, в който барикадата е пробита от симпатизантите на Тръмп, които се изправят срещу охраняващите.

Беше показан и клип с евакуацията на тогавашния вицепрезидент Майк Пенс. От друг клип може да се чуе как щурмували сградата призовават за обесването на Пенс. Пенс бе критикуван от Тръмп, за това, че не е направил достатъчно да попречи на приемането на резултатите от изборите, спечелени от Джо Байдън.

Обвинението представи внимателно едно по едно доказателства, които те смятат, че недвусмислено показват как Тръмп с непрестанни недоказани твърдения за изборни измами и призиви преднамерено е накарал свои симпатизанти да атакуват Конгреса.

За адвокатите на Тръмп думите на бившия президент са защитени от правото му на свободно изразяване и не могат да се категоризират като подбудили атаката срещу сградата на Конгреса. На това обвинението отговори, че ако обикновен гражданин може да изкаже в подкрепа на сваляне на властта, то действащ президент не може.

В процеса всяка страна има по 16 часа да представи своите доводи. Не е ясно дали методичния подход на демократите и смразяващите нови клипове ще убедят достатъчно републиканци да гласуват за осъждане на Тръмп.

За осъдителна присъда на Тръмп демократите имат нужда от 17 гласа от редицата на републиканците. Процесът по импийчмънт се очаква да приключи в края на седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беше

    28 14 Отговор
    организрана престъпна група наред със заблудени тръмп поддържници. За щастие не им стана работата, сега да ги осъдят и затворят дано!

    Коментиран от #15

  • 2 Щурмовак

    5 2 Отговор
    Тепърва започвам!
  • 3 Америго Веспучи

    18 7 Отговор
    А какво става с убийството на ветеранката в
    Капитолия ?! Привърженичка на Тръмп !
    А и другите убити ! Има ли следствие ?!

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Американски психар

    13 3 Отговор
    Тези джендъри си търсят боя !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДЖЕНДЪРМЕН

    11 6 Отговор
    Скоро ще има много по голям щурм !!!
  • 7 Йосиффф

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Америго Веспучи":

    НЯМА ДА ИМА СЛЕДСТВИЕ ПОНЕЖЕ ПОВЕЧЕТО ТАМ БЯХА ПРАТЕНИ ОТ ДЕМОКРАТИТЕ ДА СЪЗДАДАТ ТЕЗИ БЕЗРЕДИЦИ И ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТОЗИ БЕЗСМИСЛЕН ИМПИЧМЪН КОЙТО НЯМА ДА ДАДЕ РЕЗУЛТАТ. ВАЖЕН БЕШЕ ШУМА И ЗАДОВОЛЯВАНЕ ЕГОТО НА ДЖЕНДЪРДЕМОКРАТИТЕ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Белият дом под обсада

    11 8 Отговор
    Който е гледал филма,те това ще стане.
    Тръмп е истинският победител в изборите !
    75 милиона са зад него !
  • 10 Много скоро,ама МНОГО !...

    8 7 Отговор
    Байдън ще го отнесе !....
    U.S.A. вече се тресе !...
  • 11 Цялото президентско войнство

    7 7 Отговор
    Тези джендърдемократи са непоносими !
    Навсякъде пъхат си 👃,но ще ги ожили оса !
    С нас могат да си играят,но с Русия и Китай
    Ще им дойде краят !
  • 12 туйонуй

    4 4 Отговор
    Републиканците в Сената няма да имат куража да гласуват срещу Тръмп. Имаха възможност да си изчистят партията сега и да привлекат свежи адекватни гласоподаватели, но... Сега ще имаме две отблъскващи партии.
  • 13 ххлллл

    7 4 Отговор
    Просташки написана статия от болшевик-демократ. Целта е да се прикрие убийството на 5 протестиращи срещу демократо-болшевизма невинни, невъоръжени граждани.
  • 14 Йосиффф

    2 4 Отговор
    НЯМA ДA ИМA CЛEДCТВИE ПOНEЖE ПOВEЧEТO ТAМ БЯХA ПРAТEНИ OТ ТРЪМП И КОМПАНИЯ ДA CЪЗДAДAТ ТEЗИ БEЗРEДИЦИ И ЗA ДA CE CТИГНE ДO ТOЗИ БEЗCМИCЛEН ИМПИЧМЪН КOЙТO ЩЕ ДAДE РEЗУЛТAТ В ПОЛЗА НА ДЕМОКРАТИТЕ. ВAЖEН БEШE ШУМA И ЗAДOВOЛЯВAНE EГOТO НA ДЖEНДЪРРЕПУБЛИКАНЦИТЕ.
  • 15 До Беше

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Беше":

    А ти като цъфнеш и вържеш сега,при вожда марзматиков,направо си за завиждане.Абе Ганчо, те не те знаят,на коя точка от глобуса се намираш.Пратили са ти генерал- губернатор на Козяк, който за месец ни изви шията.С наши пари, със платени и доствени на склад блока, да ни прилапа половин Козлодуй.Как? Ами елемемтарно; През доставка на гориво, и забележи: монтаж на един блок в Козлодуй.Втория в склада.Съмняваш ли се изобщо, коя фирма ще спечели управлението на новата мощност? Теменужчето вече го каза: Новата мощност,ще се експлоатира от ,нова фирма.Тя няма да има обща енергийна система със АЕЦ Козлодуй.Това било за да имаме Диверсификация! Като лапнат единия,ще лапнат и втория.За дребни стотинки! Готова площадка, разрешения от МАГАТЕ и нов реактор на склад.С
    добавка от двете марици ще ни източат кръвта.Това кефи ли те?

    Коментиран от #17

  • 16 Скорпи

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Америго Веспучи":

    Кой каквото търсил...това и намерил..Преди да питаш какво стана с... убитата ветеранка,задай си въпроса...какъв го търси там...
  • 17 Абе ти

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "До Беше":

    адекватен ли си изобщо?