Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 17:36 7 274 25

Един от най-влиятелните вирусолози в Италия: Разтревожен съм

  • италия-
  • вирусолог-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • локдаун-
  • британски щам-
  • рим-
  • масимо гали

Тълпи се изсипаха по улиците заради хубавото време през уикенда

Един от най-влиятелните вирусолози в Италия: Разтревожен съм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тревогата в Италия се засили с една степен през уикенда заради разпространението на варианти на коронавируса и струпванията на хора в големите градове, благоприятствани от хубавото време, предаде БТА, цитирайки AFP.

"Разтревожен съм естествено. Новото повишаване на броя на заразените се дължи до голяма степен на английския вариант", посочи пред в. "Месаджеро" Масимо Гали, един от най-видните италиански вирусолози, работещ в миланската болница "Сако". "Честно казано, всички данни сочат увеличаване на новите случаи", добави той.

Въпреки призива "стойте си у дома", отправен в петък от Висшия институт по здравеопазването, който консултира правителството в борбата му с COVID-19, тълпи хора се изсипаха по улиците, в парковете и крайморските зони на редица градове в Италия, за да се възползват от особено слънчевото време на полуострова през този уикенд. Управата на Неапол затвори в отговор част от морското крайбрежие в региона, където бяха надошли местни хора; междувременно се изпълниха с посетители плажовете и баровете в Остия, най-близкия до Рим балнеокурорт.

Затворена бе една от основните търговски улици в историческия център на столицата - "Виа дел Корсо". Много хора се разхождаха покрай каналите в центъра на Милано. Поради разпространението на варианти на вируса три италиански области смениха днес "жълтия код" (умерен риск), с "оранжев" (средна опасност) - Емилия-Романя на север, Кампания на юг и Молизе в централната част на страната. Оранжев код е обявен в девет от 20-те италиански области, в останалите кодът е жълт.

Преминаването към оранжев е съпроводено с драстични ограничения върху пътуванията между различните общини и затваряне на баровете и ресторантите, които в областите с жълт код могат да обслужват клиенти до 17.00 ч. по Гринуич. Някои области са обявили червен код за "висока опасност" на част от територията си, например Умбрия в центъра на полуострова, Алто Адидже на север и област Лацио, където се намира Рим. Италианските медици регистрираха вчера 14 931 нови случая на коронавирус и 251 починали. От началото на пандемията в страната са се заразили общо 2,9 милиона души, а починалите вследствие на вируса до момента са 95 486.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 3 Отговор
    Какво Ви е мнението за връзката между процента ваксинирани против грип и пандемията в "развитите" страни.... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe....Оказа се, че в "развитите" държави разумният предел неочаквано е преминат и резултатът е налице...
    Нaпрaви ми впeчaтлeниe, чe 55% oт итaлиaнцитe ca ce били вaкcинирaли миналата гoдинa cрeщу грип...дoкaтo в "изocтaнaлa" Бългaрия вaкcинирaлитe ce cрeщу грип ca oкoлo 3%....Интeрecнo e дa ce прocлeдят вaкcинaциитe в CТAРЧECКТE ДOМOВE из Eврoпa и пораженията в тях от Ковид-19!!!

    Коментиран от #25

  • 2 😷😷😷

    49 10 Отговор
    Стига с тия малоумни призиви и заповеди "Стойте си у дома", видя се че до нищо добро не водят!
  • 3 чудна работа

    54 4 Отговор
    Тая година противогрипните ваксини не се търсят нещо ? Ма то и грип нямало . Как така се получава ? Грипа дето векове е съществувал - изведнъж изчезна !

    Коментиран от #8

  • 4 Само да вметна

    12 23 Отговор
    Ковид деветнадесет е най коварният вирус повярвайте ми говоря цялата истина болестта ковид деветнадесет мачка като валяк няма друг такъв свиреп вирус имам антитела и искам да си сваля маската и да не си правя повече пср тестове които ще излизат вечно отрицателни искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитанието имам антитела другите вируси са летен бриз спрямо урагана ковид деветнадесет повярвайте ми говоря цялата истина болестта ковид деветнадесет ще продължи да съществува ваксините няма да помогнат вируса действа по цялото ми тяло направи ме на парцал удря централна и периферна нервна система бъбреци стомашно чревният тракт полова система отделителната система тестисите кръвоносните съдове бодежи в гърдите отпред и отзад никакво обоняние и вкус задух и мравучкания на крайниците и бодежи. Нямам думи.

    Коментиран от #14, #18, #22

  • 5 актуално

    12 3 Отговор
    друга планета се срещнала с планетата земя. Как си земльо,добре ли си,как я караш?-попитала другата планета. А,добре съм!Напоследък съм хванала някакви буби,но смятам скоро да се отърва от тях!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този лъжец

    12 1 Отговор
    Да дойде да ГО подържи малко да се успокои!
  • 8 конспирейшън

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "чудна работа":

    Е това е абсолютно доказателство оборващо конспиративната теория разпространявана от медии, като DW, че "вирусът е с естествен произход"!
  • 9 Иван

    13 0 Отговор
    Как няма да е разтревожен, като знае че Синагогата е по-нацистка от германците.
  • 10 Иван

    22 0 Отговор
    Не един, а всички варианти на вируса са англо-американски.

    Коментиран от #13

  • 11 заката

    4 1 Отговор
    абе защо не призовавате за противогрипните ваксини да слагаме на децата че ще дойде грипа след седмица а казаха че идва страшен свински грип и какво правиме
  • 12 Счупи тъпомера

    13 2 Отговор
    Ами тревожи се бе пич, но ако не ти бяха платили, щеше да прозреш, че починалите не са повече пт тези, починали от другите грипове.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Счупи тъпомера

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Само да вметна":

    Ковидиот, мравучкания бил имал, щото другите грипове ги нямат.
  • 15 ЦК на ГЕРБ

    15 2 Отговор
    Една година си стоим у дома,а полза никаква! Явно трябва да се опита обратния вариант...
  • 16 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "МОТЛИ КРЮ":

    Не трябва да са над 13-годишни,иначе Епщайн,Максуел и Синагогата няма да са доволни, което може да се отрази на броя на шекелите и ешкиназките долари.
  • 17 Иван

    7 0 Отговор
    "Испанската"чума е също англо-американска......но испанския боклук Борел и израелския боклук Лайнен не бързат да коригират тази историческа расистка неистина.
  • 18 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Само да вметна":

    Че какъв е смисълът да си жив тогава, като си парцал? И какво се опитваш да кажеш с тоя преразказ? И кой въобще го интересува приказки от 1001-нощ? Пий си хапчетата! Така или иначе ще умреш един ден! Както междувпрочем всички ние!
  • 19 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "МОТЛИ КРЮ":

    Правилно си # 13,това е границата,от по-възрастни еврейския сбъркан ген не се възбужда.
  • 20 PSG FR

    15 3 Отговор
    Не може да държите хората с години затворени, това не го ли разбрахте най-после? Какво искате? Гражданска война ли?
  • 21 Гошко

    8 4 Отговор
    До две три години ваксинираните ще измрат и ще се оправи всичко...
  • 22 BigBulgarianBoss

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само да вметна":

    Бате тая точка накрая ми напълни душата.
  • 23 Класация

    2 6 Отговор
    Очевидно и в Италия живеят много умствено недоразвити като в България. Затова и двете страни често са начело в заразата.
  • 24 Диверсант

    3 0 Отговор
    малък денисчо..... Само преди няколко дни великият ти вирусолог ГАЛИ се беше изцепил че болниците са препълнени 😁, на следващия ден лекари от неговата болница опровергават. В болницата има 50 човека на лечение от които 5 или 6 на кислород. Интубирани. Н У Л А.. Колко фураж ти дадоха да кълвеш за тоя фейк.
  • 25 Coronaviridae

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Още по-интересно, е че около 99,99% от хората, които са починали от COVID 19 поне веднъж са употребявали течна вода. Още по-съмнителни са нещата с тези, които са употребявали въздух повече от веднъж. Сега принизявайки се до дебил може да заключа, че вода и въздух не бива да се ползват, когато човек е болен от COVID 19. Истината разбира се е друга - като си тъп не бива да се опитваш да тълкуваш резултати. Ако беше, като да продаваш краставици щеше вече да има лекарство за рак и за HIV