Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 09:35 1 197 2

Лисабон предложи Антониу Гутериш за втори мандат начело на ООН

  • оон-
  • португалия-
  • антониу гутериш

Седемдесет и една годишният португалец, който ръководи ООН от началото на 2017 г., вече уведоми председателя на Общото събрание по-рано тази година, че е готов за втори мандат

Лисабон предложи Антониу Гутериш за втори мандат начело на ООН  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Португалското правителство официално предложи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за втори мандат начело на организацията, предаде ДПА.

Гутериш ще изпълнява задълженията си „с безпристрастност, компетентност и умение за диалог“, отбеляза вчера португалският премиер Антониу Коща в Туитър.

Коща каза, че е изпратил писмо за номинирането на Гутериш до председателите на Общото събрание на ООН и на Съвета за сигурност.

„Генералният секретар приема с благодарност и смирение тази подкрепа и ще направи всичко по силите си да бъде достоен за това доверие“, каза говорител на Гутериш пред репортери в Ню Йорк.

Седемдесет и една годишният Гутериш, който ръководи ООН от началото на 2017 г., вече уведоми председателя на Общото събрание по-рано тази година, че е готов за втори мандат. Сегашният му мандат изтича в края на годината, уточнява БТА.

За момента той няма потвърдени съперници за поста. По традиция решаващ глас при назначението имат петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност с право на вето: САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция.

Критици недоволстват, че процедурата за назначаване на шеф на ООН не е достатъчно прозрачна и настояват жена да оглави организацията, за първи път от повече от 70 години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lol

    0 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Генералният секретар приема с благодарност и смирение тази подкрепа и ще направи всичко по силите си да бъде достоен за това доверие“,
  • 2 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Той доказа,че ООН може да работи и без него.
Новини по държави: