Last news in Fakti

3 Март, 2021 10:52 2 063 3

237 милиона ваксини до края на май

  • ковакс-
  • оон-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • дози-
  • сзо

КОВАКС е механизъм за разпределение на ваксини под егидата на Световната здравна организация

237 милиона ваксини до края на май - 1
Снимка: Shutterstock

237 милиона дози ваксини срещу COVID-19 ще бъдат доставени на 142 страни до края на май, съобщиха от международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС, съобщи БТА. Това ще стане като част от ускоряване на процеса на разпределяне по света на наличните количества дози по програмата, предаде Ройтерс.

В сроковете за доставката на ваксините, които са съвместно производство на "Астра Зенека" и Индийския серумен институт, е предвидено тя да се извърши на два етапа: първият започна миналия месец и ще продължи и през настоящия, а вторият ще обхване месеците април и май. "Сроковете зависят от най-различни фактори, включително национални регулаторни изисквания, налични количества и изпълнението на други критерии", съобщиха вчера от програмата.

КОВАКС е механизъм за разпределение на ваксини под егидата на Световната здравна организация и глобалната ваксинационна коалиция ГАВИ. Целта е чрез него да бъдат осигурени ваксини за бедните страни и страните със средновисоки доходи на населението. Същинското разпределение на ваксините по програмата започна миналата седмица, а първите страни, които получиха препарати по нея бяха Гана и Кот д'Ивоар. "Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че предприемаме най-голямото и най-сложно разпределение на ваксини в историята", каза на пресконференция ръководителят на ГАВИ Сет Бъркли. "Едва започваме, но в следващите седмици и месеци би трябвало и още страни да бъдат обслужени, включително такива с всякакви равнища на доходи на населението и по целия свят", заяви той.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства инициативата като "безпрецедентно партньорство" и заяви на същата пресконференция, че Ангола, Камбоджа, Демократична република Конго и Нигерия могат да очакват днес доставки по механизма КОВАКС. "Това е безпрецедентно партньорство, което не само ще промени хода на пандемията, но и начина, по който светът ще реагира на извънредни ситуации за в бъдеще", каза Тедрос. От своя страна на същия брифинг ганайският президент Нана Акуфо-Адо заяви, че неговата западноафриканска страна, която започна от тази седмица да имунизира с получените по КОВАКС дози, си поставя за задача до края на 2021 г. да ваксинира 20 милиона души.

От КОВАКС уточниха, че наред с първата партида от ваксините на "Астра Зенека", през първото тримесечие на тази година се очаква да бъдат доставени и около 1,2 млн. дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". От програмата се надяват през следващите седмици КОВАКС да завършат сделка и с компанията "Новавакс" за 1,1 милиарда дози, каза Бъркли. Според седмичния бюлетин на СЗО за последната седмица броят на разболелите се от коронавирус по света е нараснало със 7 на сто, а броят на смъртните случаи е намалял с 6 на сто. Новите по-заразни щамове на коронавируса се разпространяват по света. Британският вариант е достигнал още 5 страни, като вече присъства в 106. Южноафриканският щам циркулира в 56 страни, а бразилският - в 29.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кренвирш Pfizer

    0 1 Отговор
    че то това нищо не е за 8 милиарда ...
  • 2 А защо байер още се мотае

    0 0 Отговор
    Искам ваксина на байер леверкузен
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    0 0 Отговор
    Престъпление против човечеството! Не може да разчитаме в 21-век на лидери и политици. Всички са замесени в унищожението ни. Великото пробуждане е задействано.