Last news in Fakti

4 Март, 2021 09:33 8 071 4

Още проблеми след Брекзит! Великобритания защити едностранните си действия да удължи "гратисните периоди" в Северна Ирландия

  • великобритания-
  • брекзит-
  • северна ирландия-
  • европейски съюз

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че действията на Обединеното кралство са нарушение на поетите задължения след отделянето от ЕС

Още проблеми след Брекзит! Великобритания защити едностранните си действия да удължи "гратисните периоди" в Северна Ирландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обединеното кралство защити едностранните си действия да удължи „гратисните периоди“ в Северна Ирландия за гранични проверки на стоките, наричайки ги „временни и технически стъпки“. Това стана след като ЕС заяви, че ще предприеме съдебни действия, тъй като ходът на британците е нарушение на международните норми.

Северна Ирландия остана част от общия европейски пазар за стоки, така че продукти, пристигащи от останалата част на Обединеното кралство са обект на процедурите за внос на ЕС. „Гратисни периоди“ бяха определени за някои стоки, така че процедурите и проверките да не бъдат прилагани напълно за тях, с цел да се облекчат трудностите с влизането на новите разпоредби.

Първият такъв „гратисен период“ изтича в края на март, но Великобритания заяви едностранно, че той ще бъде удължен до октомври. Той се отнася за някои храни и пратки. След края на „гратисния период“, съгласно търговското споразумение супермаркетите ще трябва да представят здравни сертификати за внос за всички доставки на животински продукти.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че действията на Обединеното кралство са нарушение на поетите задължения след Брекзит, залегнали в Протокола за Северна Ирландия.

„Британското правителство за втори път нарушава международните закони. Този ход е също в пълен разрез с конструктивния подход до момента“, заяви Шефчович.

Лорд Дейвид Фрост, който сега отговаря за Брекзит обаче заяви, че като взема решение този „гратисен период“ да се удължи до октомври британската страна ще осигури време за положителни дискусии с Брюксел.

Великобритания поиска удължаване на всички „гратисни периоди“ за граничните проверки в Ирландско море до 2023 година, но Брюксел досега отказва.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис заяви, че правителството е трябвало да действа, за да защити интересите на провинцията и да избегне празните рафтове по магазините.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    6 1 Отговор
    Хаха, тез ли са ни партньорите?!
  • 2 1111111111

    20 3 Отговор
    Изключително нагли англичани. Поискаха да излязат от Европа и излязоха, но не искат да се откажат от брагинките, които ползваха като член на ЕС. И сега излиза така, нямаш право да ходиш там без виза, нямаш право да работиш там, но пък си внасят европейски стоки, без акциз и мито, за да им е евтинко.
  • 3 Някой

    6 23 Отговор
    Добре направиха англичаните, че напуснаха-който е бил първи, пак ще бъде!
    Да живее Кралицата!
    Да живее GB!
  • 4 Анонимен

    0 3 Отговор
    Хулиганите да си стоят по държавите. Там се иска дисциплина, да мълчиш, да спазвсш правилата и да работиш. Велики сили и нация. Това не е България, ланлан, някои много говорят и не работят. Било трудно. Лесно няма. В България много ли е лесно, с ценз да режиш дърва. Завършил висше, без връзки ми казва жената и.. Едно яйце от пазара Х съм виждал, докато изучи двамата си сина и починаха млади баба и дядо им, сега и родителите им. От глад. А бяха по тж с авторитет.
Новини по държави: