Last news in Fakti

8 Март, 2021 12:55 12 157 55

Пушени маймуни, кърлежи и костенурки: следващата пандемия ни е в кърпа вързана

  • пушени маймуни-
  • кърлежи-
  • животни-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • конго-
  • вируси-
  • месо-
  • диви животни

Следващата пандемия вече се задава

Пушени маймуни, кърлежи и костенурки: следващата пандемия ни е в кърпа вързана - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти. Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин. Но те имат опасен привкус - редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и COVID-19 са именно зоонотични - тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък. Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях.

Диво, вкусно и пълно с вируси

В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. "Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура", казва Луви Нгулука от неправителствената организация "Wildlife Crime Prevention". Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече - и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите. Според преценките на ООН, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална предпоставка за разпространението на вируси.

Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо: защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности. „Появата на COVID-19 не беше изненада", казва Луви Нгулука и добавя: "Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното". По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок. „Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни", казва експертката Улрике Бекман и пояснява: "Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази - контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало".

"Следващата пандемия е само въпрос на време"

ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората - с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: "Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим". Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни. "Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време", предупреждава Бекман.

Автор: Зиля Фрьолих


Поставете оценка:
Оценка 3 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    66 5 Отговор
    Това е новия парламент бре! Много добро описание на Пандемониум. Само таласъми, караконджули, влъхви, мисирки и производни са пропуснати.

    Коментиран от #16

  • 2 123

    79 3 Отговор
    Новия щам и новите ваксини. Още отсега почват а пропагандата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Covid

    75 7 Отговор
    Само по заглавията на статиите познавам, че са на помията Доче Юден на 99%.

    Коментиран от #14

  • 5 Азззззззззз

    56 4 Отговор
    Да няма опушени Глобалисти, управляващи и телевизии.
  • 6 Анонимен

    67 6 Отговор
    В Африка се множат, като зайци, населението расте, трябва им повече храна и ядат всичко което мърда.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Апетитно

    85 6 Отговор
    Тези пазари за екзтични меса не работят ли от стотици години? Аз ли нещо не схващам?

    Коментиран от #21, #50

  • 9 проф Тръткова

    19 22 Отговор
    Пържени кърлежи със сос от патешка трътка. Лисичи топки на скара със майонез от пичи дробчета. Това е новото меню. Да ви е сладко. :D
  • 10 Емил

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Не се притеснявай, Африка вече е колонизирана от Китай, а те имат "лекарство" срещу прекомерно размножаване!
  • 11 Наблюдател

    54 4 Отговор
    Това дето го ядат там го ядат от хиляди години но вирусите като СО и ХИВ са "култивирани" в биолаборатории за разни цели /уж хуманни/! СО китайците го изпускат от небрежност но ХИВ съвсем съзнателно е пуснат в Африка, без "aвторите" му да си дават сметка че ще плъзне навсякъде!
  • 12 Индиана джоунс

    24 7 Отговор
    Аз ядох паниран маймунски мозък и нищо ми няма!
  • 13 Рошко

    55 4 Отговор
    Значи от векове си ги ядът, и вие сега искате да ни убедите че всичко тръгва оттам, да ви...... една от най компрометиращите медия сте която булвс само лъжи
  • 14 Рошко

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "Covid":

    И аз съм така, познавам ги по заглавието, една от най долно пробните лъжливи медии, барабар с денизчо и тишо
  • 15 Митака

    13 2 Отговор
    Няма са пуашите - в Мбандака няма китайски биолаборатории.
  • 16 Абе льохман

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Стига ми се прави на гуру,кажи за християнските светилища от 3 век по нашите земи.И за църквата от 4? Хахаха..
  • 17 Еколог

    27 4 Отговор
    Какви са тия глупости, каква е тая свинщина бе?!?!? Да избием дивите животни, за да няма вируси по хората ли!??? И това е от дойче веле.... В ада има отворени широко врати за тях!!!!!
  • 18 DW всичко, зависи от Билдербегския клуб

    38 2 Отговор
    , Карнеги, фамилията Барух, спонсорите на СЗО, семейството меценати и дарители на Собствената си Фондация!!! Маймуни, и други животинки се Ядат от Много векове, не са те броблема, Човешката Алчност на едни Фамилии е Проблема, а вие DW сте техни слуги!!!
  • 19 дедо ви

    23 2 Отговор
    Дойче зеле?? Ми те конгоанците са наши приАтели, добри дошли са!!?? Те тези ужасии по пазарите им от вчера ли са? Господа либералчетата, като си ги канеха, къде спаха??
  • 20 Бесен Язовец

    13 1 Отговор
    Що, само леберкес и нахут ли трябва да се яде?
  • 21 Тарзан

    13 14 Отговор

    До коментар #8 от "Апетитно":

    Схващаш, ама наполовина! Когото тоя дето е закусвал пържена маймуна в Конго, ти се ухили по обяд на летището в София, ще схванеш и другата половина!
  • 22 Тра-ла-ла

    10 2 Отговор
    Да не се обидихте, че ми изтрихте коментар 3. Ами такива са които пишат такива глупости и които им вярват! Даже може и те да са пушени.....
  • 23 Дойче Зеле

    26 2 Отговор
    Пушени маймуни и военна биолаборатория в Украйна, печени комари и военна биолаборатория в Грузия, Костенурки и военна биолаборатория в Калифорния. Да вируса е готов но и ваксината също. Да им е честито на дебилите и говедата.Байдън президент, Байдън президент....

    Коментиран от #34

  • 24 Ццццц

    22 8 Отговор
    Как може нормаленен човек да яде такива гнусотии. И после защо има расисти, ами защото тези диваци не може да са на равно с мен

    Коментиран от #30, #46

  • 25 Бай Шиле

    31 2 Отговор
    Когато ги колонизирахте и ограбвахте,не знаехте ли какво ядат?
  • 26 бизнессхема

    24 1 Отговор
    Дойче Веле- пропаганда в най- уродлив вид.( тази статия е фейк, защото никой, никога научно не е доказал за плъзването на " пандемия от животински пазар в Ухан").

    Това, което не е фейк- ами СЗО се спонсорира основно от частни фарма фондации с около 3 млрд. $, фарма фондации на производители на ваксини и терапии.( инфо- в уикипедия)

    СЗО на частната фарма, обяви " пандемия", от " пандемична симулация" на частната фарма, производител на нови ГМОиРНК субстанции точно за тази " пандемична симулация".

    Бизнес анализ: ЕС гражданите ще донесат оборот само от ГМОиРНК продукт( закупени с непрозрачна обществена поръчка от чиновниците в ЕК) около 30 млрд. $ за частните фарма корпорации и фондациите им.
    От този 30 млрд. $- нормална търговска практика е да бъдат давани до 0, 5- 1 % като парични бонуси за доктори рекламиращи и налагащи задължителното ваксиниране.
    Около 150- 300 млн. $ ще се раздадат за бонуси на здравни кадри- доктори, професори и т.н.( нормална бизнес практика- легално)

    Никакви маймуни, паяци, крокодили няма в цялата схема с " пандемията и бъдещите такива"- само частна фарма, СЗО, държавни агенции, кооперирани с СЗО- следващи указания, политици и т.н..
  • 27 Антигерб

    22 2 Отговор
    Че каква е разликата когато ние консумираме диви животни - филе от бизон, бут от елен, пътпъдък, патица, суджук от диво прасе. Хайде пак някакви напъни от дойчовците.

    А от домашни животни да не би да не се предават вируси - птичи грип, свински грип, и още много.

    Това че те ядат нещо различно от нас не ги прави по-опасни и заразоносители - те това са го яли стотици хиляди години и е нямало вируси но едни лаборатории в западните страни започнаха експерименти с вируси и ето резултата.

    Потърсете в нета "SHC014" за да видите от къде е дошъл Ковид-19. Как в лаборатория промянят вирус от прилеп така че да заразява човек а не че вируса е "прескочил" от прилеп на човек.
  • 28 Някой

    6 2 Отговор
    Шиши е виновен за пандемията
  • 29 DW-пропаганден машинен

    20 1 Отговор
    DW- основен разпространител на конспиративната теория, че вирусът е с естествен произход ! Насажданато на страх и паника също е техен приоритет! Всеки ден поне по 10 конспиративни и фобиини статии за психясване на населението !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Grüezi

    5 2 Отговор
    И как после да не си расист, а кажи ми
  • 32 Ти какво бе

    1 9 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    Прерита в защита на тия, пренасящи всякакви сифилиси и инфекции от Африка в Европа ли

    Коментиран от #33

  • 33 Антитрол

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ти какво бе":

    Те ги пренасят защото едни евроджендъри ги поканиха в Европа - ако си стоят в Африка нищо няма да пренасят. Същите тези сега се мъчат да ме убедят че вируса не е изкуствен а че на някакъв пазар е "прескочил" от прилеп на човек. Само че "прескачането" се е случило много преди (2015) в една лаборатория "Чапел хил" в Северна каролина.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Доктор Ох Боли

    11 0 Отговор
    С пушени маймуни или не, следващите пандемии се задават. Има хора, които се грижат за това.
  • 36 asd

    2 5 Отговор
    Проблемът не е в това, че дадени племена и народи се хранят с определени храни и прочие. Такива е имало от векове и не са първите такива епидемии. Разликата е, че преди 500 години хората не са пътували толкова много и не са предавали вирусите. Те са били на локално ниво и светът не е знаел за тях просто защото е оставал на ниво племе/държава или каквото и да е било. Сега при предаването на хората, основния проблем е бързото преминаване по целия свят.

    Коментиран от #44

  • 37 Мръсни

    4 0 Отговор
    Шваби
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Зинзибар

    4 1 Отговор
    И там е така. Певците масово ходят там с кинти на Тиквата.
  • 40 Рамануша

    7 0 Отговор
    Следващата пандемия е само въпрос на време---даа,и краварите са готови с ваксината........ ТОЯ ПЪТ!
  • 41 Господин дзю

    0 0 Отговор
    Клевета клевета!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сатъра на Хана

    7 0 Отговор
    И НЕ САМО В АФРИКА .................... АМИ И В ЗАПАДЕН ЛОНДОН
    ......... ПРОДАВАТ СЪЩОТО :))))
    ........... ВИДЕО ОТ БИБИСИ 7
    ........... ......Cane rat meat 'sold to public' in Ridley Road Market BBC
  • 44 Антигерб

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "asd":

    Основния проблем е че едни лаборатории "съхраняват" вируси и бактерии които отдавна са изчезнали - като на едрата шарка и чумата и още по-лошото е че създават нови химерни вируси които да заразяват хората. Потърси "SHC014" за да видиш как е създаден вируса а после потърси "Event201" за да видиш как е планирано разпространението му и обърни внимание кои са участниците и най-вече кога е проведено.
  • 45 айде стига бе

    3 0 Отговор
    това да не е от вчера бе идиоти тези си ги хапват тия неща от много години но до сега пандении не е имало !!! в статията се вижда ясно как се опитвате да накарате хората да мислят че тия пандемии които вие създавате са истиниа ама не!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вла

    1 1 Отговор
    Искам само да уточня, че за разлика от много други животни, маймуните могат да се заразяват от човешки болести като хепатит и СПИН и да ги предават на хората чрез одраскване и ухапване,но не знам дали могат да заразят човек, който яде от месото им.
  • 48 Перо

    3 0 Отговор
    А сега от Дойче зеле на чичко Шорош,да кажат имало ли е някога вирус от животински произход,без аналози със определено място за развитие и за размножаване,а не като другите,само на благоприятна среда.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Спец

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Апетитно":

    Точно зададен въпрос ! От стотици години е така но сега създаъелите на модерните вирусни заболявания търсят как да прехвърлят вината върху други неща.
  • 51 Спец

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "ЪРП":

    САЩ. Известните Военни био лаборатории в Украйна, Полша, Грузия, Англия- Солзбъри.
  • 52 глоги

    2 0 Отговор
    Това означава,че в Европа не трябва да се допускат жители на тези африкански страни. Иначе ще идем на Нгулука,т.е. на боклука.
  • 53 Крокодил

    1 0 Отговор
    Както се казва "Говоря ти дъще, сещай се снахо"! Очаква ни нова пандемия с произход Африка!!! Кой разбрал- разбрал?!?
  • 54 Съни

    0 1 Отговор
    Новата вълна ще мори непокорните, само ваксинираните ще бъдат защитени. Досега се радвахте, че сте го прекарали леко, но вече няма да е така.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.