Last news in Fakti

9 Март, 2021 17:58 3 311 23

Руската ваксина ще се произвежда в Италия

  • спутник v-
  • русия-
  • италия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • руска ваксина-
  • производство

Учените посочиха, че руската ваксина има 92% ефективност срещу COVID-19

Руската ваксина ще се произвежда в Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" ще се произвежда в Италия независимо от липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви във вторник ръководителят на Италианско-руската търговска камара Винченцо Трани, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Така ваксината "Спутник V" ще започне да се произвежда за пръв път в Европа, след като беше подписана търговска сделка между руския държавен инвестиционен фонд (RDIF) и базираната в Швейцария фармацевтична компания Adienne. Споразумението, което ще се нуждае от одобрение от италианските регулатори, преди производството да стартира, беше потвърдено както от RDIF, така и от италианско-руската търговска камара. Това е най-новото доказателство, че някои компании от ЕС не са склонни да чакат лекарствения регулатор на ЕС - Европейската агенция по лекарствата (EMA) - да даде одобрението си за ваксината "Спутник V", преди тези компании да продължат със собствените си планове.

Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet. "Спутник V" вече беше одобрен или се прави оценка за нейното одобрение в три държави членки на ЕС - Унгария, Словакия и Чехия. Представители на ЕС заявиха, че Брюксел може да започне преговори с даден производител на ваксини, ако поне четири страни членки поискат това. В изявление на Италианско-руската търговска камара, публикувано в понеделник, се посочва, че този ход проправя пътя за създаването на първото производствено съоръжение за "Спутник V" в Европа.

Камарата допълни, че има планове италианското производство да започне през юни и че се надява, че до края на годината ще могат да бъдат произведени 10 милиона дози от руската ваксина. "Това споразумение е първото по рода си с европейски партньор", заяви ръководителят на камарата Винченцо Трани. "Това може да се нарече историческо събитие, което е доказателство за доброто състояние на отношенията между нашите държави и показва, че италианските компании могат да погледнат отвъд политическите различия". В интервю за агенция ТАСС, Трани отбеляза, че "самият производствен процес няма нищо общо с продажбите на ваксини", добавяйки, че дозите могат да бъдат разпределяни другаде (извън ЕС), ако EMA вземе решение да не одобри руската ваксина. Базираната в Лугано компания Adienne Pharma & Biotech все още не е коментирала информацията, посочва Ройтерс.

Кирил Дмитриев, ръководител на суверенния руски инвестиционен фонд RDIF, който отговаря за пускането на "Спутник V" на международния пазар, заяви в неделя пред италианския телевизионен канал RAI 3, че много италиански региони искат да произвеждат ваксината и че RDIF е постигнал споразумение с Adienne за производство на ваксината в Италия "Това, което предлагаме, е истинско производствено партньорство, което ще създаде работни места в Италия и вие можете да контролирате продукта, защото той ще се произвежда в Италия и този продукт може не само да спаси много италиански животи, но може и да да бъде изнасян зад граница", каза той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че планът, свързан с Италия, може да помогне за бързо задоволяване на търсенето на руската ваксина в чужбина. Високопоставен служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) призова през миналата седмица членовете на ЕС да се въздържат от одобряване на "Спутник V" на национално ниво, докато EMA все още прави преглед на ваксината, което накара руските разработчици на ваксината да поискат публично извинение. Песков определи коментара на служителя на ЕМА като "най-малко неподходящ".


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император

    42 5 Отговор
    От Владивосток до Гибралтар, всички ще ви ваксинираме със Спутника и научите руски език.
  • 2 Ганьо

    46 0 Отговор
    да зяпа гаргите !!!
  • 3 xaxaxax

    50 0 Отговор
    "Ъмъ как беееее?? Тя Еуропата не е разрешила бееееее!!!"

    ...реват бантускотовете ... хххххахахахахахаха
  • 4 гадно

    69 3 Отговор
    Брюкселските лентяи газ пикаят никой вече не ги бръсне за слива само тиквата им лиже ауспусите.

    Коментиран от #9, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Раша Forever

    24 4 Отговор
    Давайба у русофобската сган,вие сте Срутището на БЪЛГАРИЯ,абонирани сте за вестник "Провал,"пфу на вас..Ще свършите като Стойко Мъглата/Стефко Стамболов/..
  • 7 Чекмеджан

    43 1 Отговор
    Така е...хората си гледат интересите и после чекмеджетата!
  • 8 Никол

    40 1 Отговор
    Браво както винаги колкото и да плюят си остава Велика Русия

    Коментиран от #16

  • 9 хахаха

    9 21 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Затова бантускотовете им го лапкате сутрин, обед и вечер а?

    ХАХАХАХАХАХАХАХА

    Европейската агенция по лекарствата вече съобщи, че всяка страна която реши да употребява руската ваксина да си носи отговорност.

    Ама вие бантускотовете кога ли сте носили отговорност... Само клинчите и циврите...пухли такива.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Руските свине

    4 39 Отговор
    Непрекъснато пускат фейкове. Нищо руско няма да се произвежда в Италия!
  • 11 Хи хи хи

    32 1 Отговор

    До коментар #9 от "хахаха":

    А Европейската агенция какво съобщи за експерименталната Пфайзер? За този експеримент с хората, кой ще носи отговорност?
  • 12 АНОНИМЕН

    30 1 Отговор

    До коментар #9 от "хахаха":

    Че то сега различно ли е след като всеки влизащ да го ваксинират подписва декларация за информирано съгласие?! Та не са ли освободени от юридическа и каквато се сетиш отговорност Астразенека, Пфайзер и прочее с временни разрешения за прилагане в ЕС!? Ако се ваксинираш и недай си боже фириктисаш - ти си си виновен! И как така не реват срещу ваксините на Синофарм, че те са още по-тоталитарни от руските ваксини! Хайде със здраве!

    Коментиран от #15

  • 13 Да,бе

    23 1 Отговор
    Явно ще се мре, но на някой ще им остане поне великата утеха, че ще скочат в отвъдното като най-верните еврогейатлантици.Хвала на таквизи.
  • 14 Боко пудела

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Аз имам Шкаф и не мога да си позволявам волности, така че каквото ми наредят господарите с меките лапички от Брюксел иначе, ще ми надникнат в чекмеджето !
  • 15 xaxaxaxa

    0 13 Отговор

    До коментар #12 от "АНОНИМЕН":

    Какво ми цивриш бе бантускотска пухло?
    Някой да те кара да се ваксинираш? Някой да ти пречи да въведеш в екслоатация руската/китайската ваксина?

    Тръгнал сопола пак да плямпа... за 5 стотинки няма между ушите ама философства там. Аз ли да съм избрал Тиква Имбецилка а?
    Толкова ви е акъла - толкова си можете.
    Тръгнал някакъв неграмотен налъм да си дава некомпетентното мнение и ваксини да ми оценява. Хахахахахахахаха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Я бе

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "монгославянин":

    отворко, кажи къде живеят в землянки като, порови прасета? Чудя се при наличие на толкова много информация лесно достъпна в Интернет, както и гугъл мапс с който можеш да надникнеш и да видиш реално, пишете глупости и лъжи. Усещат ли се или сте загубили това чувство колко плитко и без грам достоверна информация пишете лъжи и си вярвате.
  • 20 Пурко

    2 0 Отговор
    ма тез Италиянци много нагли.Нарушват Европропагандата.Меркел кво чака да вземе да ноложи санкции на Италиянците за дето са се сдушили с общият враг Русия.
  • 21 Мара

    2 0 Отговор
    добрината се отплаща.Италиянците помнят кой им помогна в най трудният период от пандемията.
  • 22 Бай Манчо

    3 0 Отговор
    ""Европейската агенция по лекарствата вече съобщи, че всяка страна която реши да употребява руската ваксина да си носи отговорност."" , а когато ни забият Фазер-а или Модерната никой не носи отговорност т.е. пак ние си носим отговорност ако правилно съм разбрал . Какво чакат нашите тулупи и не вкарат Спутник V , ето пак са спрели Астрата в Дания заради многото и опасни странични ефекти , а боко изведнъж намери ваксини , които най-вероятно са въпросните спрени от Дания и Австрия . Позор боко позор
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.