1 Април, 2021 16:59 4 092 6

В един квартал на Мадрид - половин година без ток

  • мадрид-
  • испания-
  • ток-
  • електричество-
  • квартал-
  • бедност-
  • мигранти-
  • румъния-
  • роми-
  • марихуана-
  • каняда реал-
  • мизерия

Обитават го предимно бедни мигранти и роми, в много от бараките се отглежда марихуана

В един квартал на Мадрид - половин година без ток - 1
Снимка: Shutterstock

По залез Закариа Ерахмуни вади свещите от шкафа. По невнимание преди няколко седмици 3-годишната му дъщеричка Рахайна успяла да си опърли косата. Но бащата не иска да слага децата си да спят още по здрач - опитва се да им осигури по-нормален живот, за да не се чувстват по-различно от приятелчетата си в детската градина.

Кварталът "Каняда Реал", в който живее семейството на Закариа, се намира в южните подстъпи на испанската столица и в него официално живеят около осем хиляди души. Реално вероятно са с две хиляди повече. Това са предимно преселници от Мароко или Румъния, но има и испански роми - все хора, които не могат да си позволят да плащат наемите в по-добрите квартали на Мадрид. Селището възниква през 40-те години като един вид колония от импровизирани бараки, които обитателите - работници от южните райони на страната - построяват сами. Впоследствие намират начин да си прокарат и електричество, а властите наблюдават всичко това безучастно, макар то да не е законно.

Ток няма от октомври

"Каняда Реал" е разделен на шест сектора, от които северните наподобяват селска идилия - със зидани къщи и дворове с овощни дръвчета и кокошки. Затова пък сектор шест в най-южната част на селището има най-лошата слава - превърнат е в център за търговия с наркотици. Полицията демонстрира присъствие с патрулни коли и с коне, но рядко се намесва. Семействата, които живеят наблизо, се ядосват на упадъка на селището. "Когато дойдох тук преди 20 години, сектор шест беше бедно, но съвсем нормално място", казва Закариа. А сега точно пред входната му врата и във всяка втора барака се отглежда марихуана. Растенията се нуждаят от много светлина. През октомври мрежата не издържала и се сринала. Оттогава четири хиляди души живеят изцяло или частично без ток.

Местната електрическа компания не обещава да възстанови електроподаването. Къщите в "Каняда Реал" не фигурират в нито един регистър и съответно обитателите им нямат договори за доставка на електричество. Така от вече шест месеца децата пишат домашните си на свещи, а хладилниците и котлоните функционират благодарение на спешно набавени електрогенератори, които работят в авариен режим часове наред. А всички власти - локални, регионални и национални - си прехвърлят взаимно отговорността и никой не предприема нищо.

Пречката "Каняда Реал"

Живеещите в сектор шест на селището се опасяват, че бездействието е умишлено - за да бъдат прогонени хората от къщите им. От години съществуват планове за настаняването на 150 семейства в социални жилища. Но дотираната обществена жилищна площ не достига, а малкото семейства, които са приели предложението, са се озовали в доста отдалечени от Мадрид села, в които нито има работа, нито училища за децата, твърди адвокат Виктор Паломо. Неговата кантора представлява една дузина ищци, които се борят срещу насилственото изселване. Но в съседство изникват нови и модерни жилищни райони, на които "Каняда Реал" само пречи. Закариа Ерахмуни е изградил сам жилището си преди почти 20 години. То е всичко, което има, а отскоро е и негова "застраховка живот": след тежка трудова злополука се е пенсионирал по инвалидност и не може да си позволи друго жилище. Затова и не смята да се мести. "Каняда Реал" може и да не е добро място за живеене. Но друго нямаме", казва той


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Биби

    13 0 Отговор
    Шпаньолците са намерили "лекарството" за разтуряне на катуните - нито грам ток и марахунджите сами ще се върнат от където са дошли -)
  • 4 Алоу

    11 0 Отговор
    Това не квартал а КАТУН, който се вижда от М50, основно изграден и населен ромънски копанари.
  • 5 маде ин ГЕРБ

    6 0 Отговор
    Дойче Блее , ела в някои наши села и виж колко ток има и колко вода има. Но имат "Либрари" , имат стадиони, спортни зали и модерни спортни площадки, които никой никога няма да ползва. Щото господарите дето тупкат топката 30 години изгониха хората по чуждите земи и катуни и прибраха парите.
  • 6 коко локо

    0 0 Отговор
    Това е най-голямото гето за продажба на наркотици в цяла Южна Европа, пазаруваш си като в бакалия, ако не си идирван няма проблеми с полицията, с чиято благословия тези места продължават да съществуват понеже генерират милиони евро на уикенд...
Новини по държави: