Last news in Fakti

21 Май, 2021 09:59 2 657 44

Латинска Америка: неимоверно богат регион, затънал в бедност

  • латинска америка-
  • бедност-
  • регион

Латинска Америка би могла да е един от най-заможните региони в света. Държавите там разполагат с гигантски залежи на природни богатства и младо население. В действителността обаче цари ужасяващо социално неравенство.

Латинска Америка: неимоверно богат регион, затънал в бедност - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неравенството има много лица. Например това на неприличното богатство на малцина и бедността на мнозина. На невъзможността на много деца да получат образование, тъй като в Латинска Америка образованието е скъпо. На прикрития расизъм, на насилието срещу жени, срещу коренното население, срещу определени етнически или сексуални малцинства. Или пък на неравенството, породено от престъпността. А последицата от всичко това е миграцията от Централна Америка и Мексико към САЩ, и от Венецуела към Колумбия, Чили или Перу.

Причините за това неравенство се коренят още във времето на колониализма – в безогледната експлоатация на местното население и също така безогледния икономически модел за изцеждане на местните ресурси и отглеждането на монокултури. От два века обаче испанците и португалците вече не са господари на Латинска Америка, а отговорността за положението на населението носят тамошните независими държави. Да се иска извинение от нацията на някогашните конквистадори, както направи мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, е евтин трик и опит да се замаже личната отговорност.

Защо няма силни икономики?

Нито една държава от Латинска Америка не успя да изгради силна собствена икономика. Богатството на животновъдите от Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай се дължи на безпощадното унищожаване на природата. Също и отглеждането на монокултури – обикновено на генномодифицирана соя и пшеница – е експортно ориентирана индустрия, която нито създава много работни места, нито води към прогрес. Независимо дали говорим за бананови плантации в Еквадор, захарна тръстика в Хондурас или насаждания от авокадо в Чили - нанасяните на природата щети са огромни, а ползите за местното население - сравнително ниски.

Не по-малко катастрофална с експлоатацията на ресурсите. Мексико и Бразилия имат силна автомобилна промишленост, но те са само доставчици за американските и европейските концерни. Собствена автомобилна индустрия те нямат. А основаната след Втората световна война самолетостроителна компания Embraer наистина носи престиж на 211-милионна Бразилия, но едва 18 000 работни места.

При това Латинска Америка разполага с най-добрите предпоставки за създаването на едно силно общо икономическо пространство и за една координирана индустриална политика - много по-добри от онези, които е имал при създаването си Европейският съюз: един огромен едноезичен регион, гигантски залежи на природни богатства, които със съвместни усилия биха били управлявани далеч по-ефективно, отколкото поединично от отделните национални държави, достатъчно естествени ресурси за производство на енергия, младо и жадно за знания население.

Политически курс и икономически успех

И не на последно място континентът има обща история, в която, наистина има и някои частични регионални войни, но не нито една толкова голяма катастрофи, каквито са двете световни войни. И въпреки това страните от региона така и не създадоха един латиноамерикански икономически съюз, а само взаимно конкуриращи се регионални конгломерати като Unasur, Mercosur или Alianza Pacifica.

Вижда се обаче, че няма задължителна пряка връзка между политическия курс и икономическия успех. Почти половината от населението в Колумбия и Аржентина живее бедно, макар че в едната управлява дясно, а в другата - ляво правителство. Общото е, че и двете правителства хвърлят вината на предишни управляващи. Нито възвеличаваният и до днес десен националпопулист Хуан Перон в Аржентина, нито харизматичният ляв популист Лула в Бразилия, Рафаел Корея в Еквадор или Ево Моралес в Боливия съумяха да направят силни национални икономики, да не говорим за Уго Чавес и неговия наследник Николас Мадуро във Венецуела.

Приходите от продажбите на суровини в началото на новото столетие можеха да бъдат използвани за подобряване на конкурентоспособността и за стъпване на световните пазари – най-вече чрез инвестиции, които да подобрят качеството на образованието и да го направят достъпно за всички. Това щеше да вдигне и тяхното технологично ниво. Вместо това беше заложено на социални програми, които намаляват страданията на бедните до известна степен, но пък изобщо не им помагат да поемат в свои ръце по-нататъшната си съдба. Или ако трябва да използваме метафората: вместо да им бъдат дадени въдици и риболовни мрежи, на хората им подхвърлят по някоя и друга риба.

Клиентелизъм и корупция

Тази форма на клиентелистка политика процъфтява и благодарение на политически системи, които осигуряват на съответните президенти силна власт и възможност за лесно преизбиране. А там, където конституцията забранява преизбирането на държавния глава или на други политически органи, масово се шири корупция. Който разполага само с един управленски мандат, не се интересува особено от устойчиво развитие, а мисли най-вече за това как да използва краткото време, с което разполага, за да заграби повече за себе си.

Принципите на взаимния контрол и на разделението на властите не функционират добре в Латинска Америка, а тенденциите за тяхното подкопаване се засилват. Голямото неравенство в страните от Латинска Америка може да бъде намалено само с едно общо усилие. За това е необходима политическа воля и готовност за съфинансиране на държавата. Повикът за по-високи данъци за богатите е повече от оправдан.

Но в региона няма достатъчно богаташи, с чиито отчисления да бъдат платени по-добро образование, здравеопазване, по-добре работеща полиция, по-ефективна инфраструктура и въобще - едно по-добро бъдеще за всички. Затова данъчната тежест трябва да обхване солидарно и средната класа. А без политическа воля, която да излиза извън исканията на обикновените протести, по-добра държава няма как да бъде създадена.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    22 5 Отговор
    САЩ са се погрижили да са изостанали. Както казахте, регионът е БОГАТ НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ.

    Коментиран от #6

  • 2 един от многото

    26 3 Отговор
    Така като гледам и сравнявам нещата хич не се различаваме от тях!

    Коментиран от #9

  • 3 гост

    16 4 Отговор
    Това в голяма степен важи и за България.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    18 3 Отговор
    то така е и с колониална Африка , посетена от запада навремето-иначе са много човеколюбиви ...интересуайте се как белгийският крал е рязял ръце в Конго

    Коментиран от #13

  • 6 Страхул

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    За Расея също САЩ ли се погрижиха, да е гладна и жадна и мизерна, макар и богата на природни ресурси?!От гена ще да е, ми се чини, мурзил!

    Коментиран от #15, #16, #17, #18, #19

  • 7 Ушанков

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Съветско наследство, ще се промени с новите поколения..

    Коментиран от #14, #22

  • 8 ПСР

    14 1 Отговор
    Задният двор на Щатите-Пара и Латинска Америка.
    Статията е добра.Много бедност,мизерия,неравенства,корупция,нарко,престъпност-и така от десетилетия.Много интереси,много МВФ.Жалко за хората там.
    Що,в Африка как е?Също"погребан"от колонизаторите,материк.
    В много части на Юго-източна Азия,какво се случва?
    Пък и у нас,ако походи човек тук-там из по-далечни от жълтите павета,местенца,ще открие много сходства.
  • 9 русенец

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Прав си! Нали сме братя на хамерикандетата.:))
  • 10 Антитрол

    10 1 Отговор
    Е така де и повечето са "приятели" на американците като нас. Но нашите соросоидчета не могат да разберат че като си подлога на някой богат не значи че и ти ще станеш богат. Доказано е че за да има богати някои трябва да са бедни и богатите се грижат бедните да си останат бедни.

    Единствения начин да станеш богат е да гледаш собствения си интерес а не на кой от силните на деня да се подмажеш.
  • 11 Страхул

    5 11 Отговор
    Богатството в Русия - най-неравномерно разпределено
    62% от богатството в Русия се контролира от милионери, докато в Япония този дял е 22%, а в САЩ е 32%

    За любителите на ръждиви многоглави ядрени ракети от 60-те.

    Коментиран от #20, #21

  • 12 Факт

    6 2 Отговор
    В Чили и Коста Рика се живее много добре в същото време това са демокрации на които биха завидяли много държави от ЕС!
  • 13 ПСР

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Белгийско Конго е било ЛИЧНА собственост на монарха Леополд.И наистина,такива жестокости са вършени там....В португалска Ангола или Мозамбик не е било по-розово.Нито пък във френските или британски колонии.Що се касае до Латинска и Пара Америка...ужасяващи престъпления срещу човечеството.Такива долнопробни диктатури,издевателства,мъчения,смъртни присъди без процес и съд.Уникални съвпадения с африканските диктатури-идва вожд,с мачете и Калашников,взема Властта и се започва....до ден днешен-между 100 и 200 хиляди ДЕЦА войници в Централна Африка...
    А крушка си има опашка-френската война във Виетнам,напалм над Алжир,американците във Виетнам,британците в РЮА,Индия,Бирма-страховит,алчен,човеконенавистен колониализъм.Какво са днес Мексико,Венециуела,Колумбия?Какво е Хаити,напр.?
  • 14 Антитрол

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ушанков":

    Хайде стига с това "съветско наследство" - изтъркахте се вече. Съветското наследство беше 45 години и превърна България от земеделска в промишлена държава и бяхме на 23-то място в света по качество на живота.

    Вече 32 години сме краварска колония и вече нямаме нито земеделие нито промишленост нито образование нито здравеопазване да не говорим за армия. Стопихме се от 9 милиона на под 7 милиона но видиш ли все "съветското наследство" ви е виновно.

    Не е виновно "съветското наследство" а новите ни господари и на всички вече е ясно колкото и да се мъчите да ги оправдавате и подлогите им.

    Коментиран от #27

  • 15 чи май фаче

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Страхул":

    Кoгa CAЩ и Япoния щe ce пoкaят прeд Руcия зa cвoитe звeрcтвa в пeриoдa нa интeрвeнциятa oт 1918-1922 гoдинa?
    Нa 3 дeкeмври 1917 гoдинa ce прoвeлa cпeциaлнa кoнфeрeнция c учacтиeтo нa CAЩ, Aнглия, Фрaнция и cъюзнитe им cтрaни, нa кoятo билo приeтo рeшeниe зa рaзгрaничaвaнe нa зoнитe нa интeрecи нa тeритoриитe нa бившaтa Руcкa импeрия. Кaтo зoнa нa влияниe нa Aнглия били oпрeдeлeни Кaвкaз и южнoруcкитe oблacти, нa Фрaнция — Укрaйнa и Крим. Aмeрикaнцитe щeли дa взeмaт Cибир, a япoнцитe иcкaли дa пoлучaт чacт oт Дaлeчния изтoк.
  • 16 чи май фаче

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Страхул":

    Нa 1 aвгуcт 1918 гoдинa aнглийcкитe вoйcки дeбaркирaли във Влaдивocтoк. Пaк тaм прeз aвгуcт приcтигнaли aмeрикaнцитe. Пaк прeз aвгуcт aмeрикaнци, aнгличaни и фрaнцузи прeвзeли Aрхaнгeлcк. Интeрвeнтитe oбявили вoeннo пoлoжeниe, въвeли вoeннoпoлeви cъдилищa, зa врeмeтo нa oкупaциятa тe изнecли 2686 хиляди пудa рaзлични тoвaри нa oбщa cумa нaд 950 милиoнa злaтни рубли. Плячкa нa интeрвeнтитe cтaнaл цeлият вoeнeн, търгoвcки и рибoлoвeн флoт нa Ceвeрa. Aмeрикaнcкитe вoйcки изпълнявaли нaкaзaтeлни функции. Нaд 50 хиляди cъвeтcки грaждaни (пoвeчe oт 10 % oт цялoтo пoдкoнтрoлнo нaceлeниe) били хвърлeни в зaтвoритe нa Aрхaнгeлcк, Мурмaнcк, Пeчeнгa, Йoкaнгa. Caмo в Aрхaнгeлcкия губeрнcки зaтвoр били рaзcтрeляни 8 хиляди души, 1020 ca умрeли oт глaд, cтуд и eпидeмии.
  • 17 чи май фаче

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Страхул":

    В Примoриeтo aмeрикaнцитe ca вършили удивитeлни пo cвoятa бeзчoвeчнocт дeйcтвиe, a ocтрoв Руcки, къдeтo тeзи дни ce прoвeждa cрeщaтa нa върхa нa AТИC, cтaнaл кoнцeнтрaциoнeн лaгeр, къдeтo дoкaрвaли плeнници. Имaлo и други лaгeри нa cмърттa, къдeтo aмeрикaнцитe унищoжaвaли мecтнoтo нaceлeниe, нo лaгeрът, cъздaдeн нa ocтрoв Руcки, прocъщecтвувaл пo-дългo oт другитe – дo oктoмври 1922 г. Изтoщeнитe в лaгeрa хoрa дaвили дo ocтрoвa, пoeдиничнo и зaeднo нa цeли бaржи, кaтo връзвaли ръцeтe им c бoдливa тeл.

    Имa cвидeтeлcтвa, чe вeчe cлeд зaвършвaнe нa интeрвeнциятa, eдин oт вoдoлaзитe, рaбoтeйки нa пoтoпeнитe oбeкти крaй ocтрoв Руcки, ce нaтъкнaл нa eднa oт тeзи бaржи, в кoятo „cтoяли, кaтo живи, вързaни хoрa“. Шoкирaн oт видянoтo, вoдoлaзът пoлудял.
  • 18 чи май фаче

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Страхул":

    Рaзбирa ce, aмeрикaнцитe нe ca били caмoтни при тeзи звeрcтвa. Япoнcкитe интeрвeнти нe ca им oтcтъпвaли ни нaй-мaлкo. Тaкa нaпримeр прeз януaри 1919 г. вoйницитe oт Cтрaнaтa нa изгрявaщoтo cлънцe изгoрили нaпълнo ceлo Coхaтинo, a прeз фeвруaри — ceлo Ивaнoвкa. Eтo кaк cвидeтeлcтвa зa тoвa рeпoртeрът Ямaути oт япoнcкия вecтник „Урaдзиo нипo“: „Oбкръжихмe ceлo Ивaнoвкa. 60-70 къщи, oт кoитo ce cъcтoeшe тo, бяхa нaпълнo изгoрeни, a нeгoвитe житeли, включитeлнo жeнитe и дeцaтa (вcичкo 300 души) бяхa зaлoвeни. Някoи ce oпитaхa дa ce cкрият в къщитe cи. И тoгaвa тeзи къщи ce пoдпaлвaхa зaeднo c нaмирaщитe ce тях хoрa“.

    Caмo прeз първитe дни нa aприл 1920 г., кoгaтo япoнцитe внeзaпнo нaрушихa дoгoвoрeнocттa зa примириe, тe унищoжихa във Влaдивocтoк, Cпacк, Никoлcк-Уcурийcк и oкoлнитe ceлищa oкoлo 7 хиляди души.
  • 19 чи май фаче

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Страхул":

    Руcия в грaждaнcкaтa вoйнa мeжду Ceвeрa и Югa в CAЩ, кoятo e cтaнaлa някoлкo дeceтилeтия прeди нaчaлoтo нa грaждaнcкaтa вoйнa в Руcия. Тoгaвa руcкaтa държaвa e билa нa върхa нa cвoeтo мoгъщecтвo и импeрaтoрът Aлeкcaндър II изпрaтил към брeгoвeтe нa Aмeрикa двe ecкaдри, oбoзнaчaвaйки руcкoтo приcъcтвиe и в Тихия, и в Aтлaнтичecкия oкeaн, при кoeтo зaмиcълът бил нe руcкитe вoeнни дa взeмaт учacтиe в бoeвeтe, a caмo тяхнoтo приcъcтвиe дa oхлaди aнгличaнитe, кoитo възнaмeрявaли дa влязaт във вoйнaтa прoтив Линкълн (нa cтрaнaтa нa рoбoвлaдeлcкитe щaти, рaзбирa ce).

    Тaкa или инaчe, пo врeмe нa знaкoвaтa вoйнa мeжду Ceвeрa и Югa, Руcия мнoгo яcнo oчeртaлa cвoятa пoзиция, рeзултaт oт кoятo cтaнaлo зaпaзвaнeтo нa тeритoриaлнaтa цялocт нa CAЩ и cрaвнитeлнo бързoтo прeкрaтявaнe нa бoйнитe дeйcтвия. Щe oтбeлeжим, чe руcкитe вoeнни нe ca убили нитo eдин чoвeк, нитo eдин нe ca ocaкaтили.
  • 20 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Страхул":

    Къде я четете тази пропаганда или си я измисляте - под 1% от хората в САЩ притежават над 80% от парите в държавата.

    Та пропагандата ви не върви - най-неравномерното е тъкмо на запад. Особено пък в САЩ 99% нямат налични пари и всичко им е на кредит което значи че нямат нищо тяхно.

    Коментиран от #25

  • 21 Фалконети

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Страхул":

    Социалното неравенство в Америка се увеличава, а заедно с него и недоволството сред немалка част от американското общество.

    Темата се превърна и в една от най-горещите в надпреварата за президентския пост - проблемът с бедността. Според официалната статистика, в САЩ бедни са 46 млн. души - 15 % от населението на страната.

    Много за разгарянето на дебата допринесе непремереното изказване на кандидата на републиканците за президент Мит Ромни, който заяви, че 47% от американците чакали на държавата.

    Пропастта между този най-богат 1 процент от американското население и останалите 99 на сто от американците е изключително дълбока: същият този 1 процент от американското население (с над 380 хил. долара годишен доход) притежава 1/5 от цялото богатство на страната; на десетте процента най-богати американци се падат 3/4 от същото това богатство.

    Коментиран от #31

  • 22 папуас от БГ

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ушанков":

    Ако изобщо има нови поколения. Защото както върви ще се загубим като нация след две поколения .

    Коментиран от #29

  • 23 папуас от БГ

    6 2 Отговор
    В половината държави от Латинска Америка , пътищата са по добри от тия в България. Доходите и здравеопазването - също!

    Cпopeд тaзгoдишнoтo издaниe ycлoвиятa в Бългapия cлaбo ce пpoмeнят в cpaвнeниe c пpeдxoдния пepиoд, ĸaтo нeпocpeдcтвeнo пpeди нeя в ĸлacaциятa ca Угaндa, Πepy, Бoтcвaнa, Швeция, Йopдaния и Япoния. Cлeд cтpaнaтa ни ce нapeждaт Moнгoлия, Гaмбия и Филипинитe.

    Коментиран от #26

  • 24 Перо

    10 2 Отговор
    Най-малко в БГ може да се пишат такива статии,когато Холивуд снима филми за Мексико в кв.Факултета и правят безопасни снимки за войната в Сирия,в северозападна България /член на ЕС/.Мислете като пускате такива статии!
  • 25 Страхул

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Антитрол":

    Вие мурзилките живеете в паралелен , измислен свят и сте си за сибирския безкрай, честно!Или сте пенсионери фатмаци, настоящи нощни пазачи или неграмотни , друг начин няма!

    Дял от богатството, концентриран в милионери по държави:

    Русия: 62%
    Индия: 54%
    Великобритания: 35%
    САЩ: 32%
    Австралия: 28%
    Япония: 22%

    Коментиран от #28

  • 26 РАДИОАКТИВЕН

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "папуас от БГ":

    В МОМЕНТА СЕ НАМИРАМ НА УЛ. RUE DE LA GARE SENEGAL
    ВЕЧЕ СЕ БЯХ ОТЧАЯЛ ЧЕ НЯМА ДА НАМЕРЯ УЛИЦА С КЪПКИ И МАЛКИ ДУПКИ НО СЛЕД 3 ЧАСА ТЪРСЕНЕ УСПЯХ. НА Н3 Н7 Н6 ОТ КРАЙ ДО КРАЙ ИМАШЕ ДАЖЕ ПОЧИСТЕНО ОКОЛО 2 МЕТРА ДО ПЪТЯ КАТО АВАРИИНА ЛЕНТА. ДАЖЕ НЕГРИТЕ ПРАВЯТ ПО КАЧЕСТВЕНИ ПЪТИЩА ОТ НАС. САМО ПО БУКЛУЦИТЕ ПОКРАЙ ПЪТЯ НА МЕСТА СИ ПРИЛИЧАМЕ И ПО ХУНТИТЕ.
  • 27 Страхул

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Антитрол":

    Нямам намерение да ти чета глупостите, като българин от Обединена Европа това не ме касае!!Имперските ви напъни, придружени с исторически оправдания от преди векове не са за 21 век!Но вие така или иначе сте застинали 1917

    Коментиран от #32, #36

  • 28 много си зле

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Страхул":

    В краварника 2% владеят 98% от богатствата. Сега тенденцията е 1% да владеят 98% от богатствата като 1% ще погълне другия.

    Коментиран от #30

  • 29 Ушанков

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "папуас от БГ":

    Коминягите сте си по право нац. нихилисти и предатели открай влеме.Не ме учудва мнението ти въобще.

    Коментиран от #35

  • 30 Ох милия

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "много си зле":

    четете бре ушанки и не само съвеЦки буквари, четете !!

    Коментиран от #34

  • 31 Тъй ли

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Фалконети":

    да си беден в Щатите е избор, а да си беден в Русия е съдба и карма!

    Коментиран от #33

  • 32 чети малко

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Страхул":

    82% от богаството по света е притежание на 1% от населението на планетата. Това показват най-нови данни на неправителствената организация Оксфам.

    Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017 г., са в джоба на най-богатите хора в света. Същевременно най-бедната половина от човечеството не притежава нищо.

    42 души притежават толкова пари, колкото 50% от най-бедното население в света, сочи проучване на Oxfam.

    Това означава, много грубо казано, че богатството на 1% от населението надхвърля богатството на 99% от всички останали хора по света.

    Данните на Федералния резерв на САЩ показват, че от 1989 до 2020 г. нетната стойност на САЩ става все по-концентрирана с 1% и 10% най-богати, до голяма степен поради концентрацията на корпоративна собственост в тези сегменти от населението; долните 50% имат малко.
    Разликата между богатството на топ 10% и това на средната класа е над 1000%; това увеличава още 1000% за първите 1%. Средностатистическият служител "трябва да работи повече от месец, за да спечели това изпълнителен директор печели за един час. "???!!!!
  • 33 Фалконети

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "Тъй ли":

    В краварника под мостове и в кашони живеят 20 милиона . Това ли е избора ? Още толкова живеят в колите си по различните паркинги.

    В краварника цената на една закуска в закусвалня е 42 долара. Руснака ще яде с тия пари цяла седмица.

    Коментиран от #37

  • 34 Само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ох милия":

    Четем доклада на Федералния резерв на САЩ за 2020 година.
    Ти какво четеш ?

    Коментиран от #39

  • 35 папуас от БГ

    9 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ушанков":

    Сороснята я избива на идеология. Сороснята не чете нищо освен писанията на Иво Инджев.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Системна ошибка

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "Фалконети":

    Кадърни, нормални, здрави и прави хора под мостове не живеят!Ти бил ли си там или от Мосфильм и лента ру черпиш инфо!Всичко на там бяга, хората огради строят от юг, а нашите ушанковци пригласят САЩ ще падне, САЩ ще падне!!Ами смешно е!

    Коментиран от #41

  • 38 хахаха

    4 0 Отговор
    че що така, бе дойче зеле? При тях комунизъм не е имало, все капитализъм и пазарна икономика... :)))
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Фалконети

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Системна ошибка":

    Междувременно над 40 милиона американци получават купони за храна. Това е с близо 50 процента повече, отколкото в началото на кризата през 2007.

    Над 40 милиона американски граждани, т.е. почти всеки седми, получават междувременно купони, срещу които си набавят в супермаркетите хранителни продукти, съобщава вестник "USA Today".

    През последните 3 години драстично се увеличава и броят на хората, които получават помощи за безработни. Увеличението е четирикратно - на над 10 милиона души. Безработицата е по-висока от когато и да било - над 9 процента. Общо 50 милиона са американците, които получават държавна помощ, за да могат да отидат на лекар. А над 4 милиона са тези, които живеят от социална помощ.

    Коментиран от #42

  • 42 Ха ха

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Фалконети":

    Е и ?!това сгря ли сибирската ти душа?!

    Коментиран от #43

  • 43 Ха ха

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Ха ха":

    Питам сгря, защото инфото е от 2010 !!Е такива са ви източниците-мухлясали!
  • 44 МАЛКА пенсИЯ

    2 1 Отговор
    Четейки началните изречения,помислих,че пишат,ЗА БЪЛГАРИЯ.После,после,спрях да чета.