Last news in Fakti

13 Август, 2021 07:44 12 087 99

Роми от България и Румъния: "В Германия живеем добре"

  • роми-
  • германия-
  • българия-
  • румъния-
  • малцинство-
  • интеграция

Много от тях са щастливи, че са там - намерили са си работа, децата им ходят на училище

Роми от България и Румъния: "В Германия живеем добре" - 1
Снимка: БГНЕС

"Домът ни е тук", казва за квартал Алтенесен в Есен 43-годишната румънка Надя Сучиу. Тя пристига в Германия с трите си дъщери преди пет години. Попада в съвсем нова среда, сблъсква се с чужд език и друга култура, но след като получава начални познания по немски, си намира работа като чистачка.

„Искам по-добро бъдеще за себе си и за децата си“, така отговаря на въпроса защо е дошла в Германия. Двете ѝ по-малки дъщери ходят на училище, голямата учи в техникум. „Няма причини, поради които да искам да се върна – ние сме тук и ще останем тук“.

Големи групи от българи и румънци

По данни на Интеграционната служба в Есен, в града междувременно живеят към 3000 българи и над 5400 румънци. Най-привлекателни за тях са кварталите Алтенесен и Алтендорф, в които вече са се заселили техни роднини, а и жилищата са по-изгодни, разказва статия на WAZ. Същевременно големите групи пришълци, които заемат все повече пространство в града, пораждат тревога у местните жители.

Марайке Шулц от Сдружението за работа с децата и младежите в Есен говори дори за „сблъсък на култури“. „В тяхната родина явно е нещо нормално да изхвърлиш старите си вехтории на улицата и просто да чакаш някой да ги прибере“, казва тя и говори още за силна музика и крясъци посред нощ, нарушаване на правилата за съжителство, за проблеми с домашно насилие, наркотици и замърсяване на обществената среда.

Езерджан Идризи, който ръководи проект, наречен „Мигранти в мирно добросъседство“, разказва по този повод какви проекти се реализират за подобряване на контактите между мигрантите и кореняците от Есен. Два пъти в седмицата например се организират спортни игри, които привличат децата от околностите. Както той отбелязва: „Чрез децата се влиза в контакт и с родителите“.

Но и интеграцията в училище е важна. „Семействата с деца имат нужда от специална подкрепа“, казва Аржика Селимани, която също е ангажирана с интеграцията на мигрантите. Тя отбелязва, че децата от семействата, в които не се говори немски, са били ощетени при дистанционното обучение по време на наложените заради коронавируса ограничения. „Родителите им не могат да им помогнат.“

Мариан Мулиу е пристигнал от Румъния в Есен преди две и половина години, работи в куриерска служба. „В Румъния не е толкова лесно да се намери работа, която е добре платена“, обяснява той решението си да дойде в Германия. „За краткото време, откакто съм тук, забелязах колко е голяма разликата.“

Двете му деца ходят на училище и имат добри шансове да получат квалификация. А той може да работи и да издържа семейството си. „Това, което ни харесва, са хората“, казва Мулиу, визирайки и Езерджан Идризи и неговия екип. „Тук живеем много добър живот.“

Трудна интеграция

Друга статия на WAZ отбелязва, че ромите-пришълци в Ботроп, който е само на около 10 км от Есен, живеят в свой изолиран свят. Интеграцията не върви добре, казва пред изданието Бернхард Виндмьолер, доскорошен ръководител на Службата за чужденците в града. На въпроса коя народностна група се интегрира най-трудно, той отговаря категорично: ромите от България и Румъния. „Момичетата са в неравностойно положение – женят ги рано и родителите не ги пращат на училище. А момчетата се захващат с дейности, които са популярни тук: продават килими или събират метални отпадъци. Родителите изобщо не държат на доброто образование.

Има и друг проблем – щом някой се засели някъде, веднага се пълни цялата улица. Така е и със сирийците и с афганистанците. Възниква субкултура – те живеят в свой собствен свят. Говорят на родния си език, общуват само помежду си и изобщо не учат немски“. Бернхард Виндмьолер споделя мнението си, че акцентите, които се поставят в работата на интеграционните служби и доброволните сътрудници, очевидно трябва да се променят – чужденците да бъдат приучавани към по-голяма самостоятелност, вместо всичко да им се предоставя наготово.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????

    203 5 Отговор
    Жвейте си там, дори цялата рода по гета се изнесе те! И ние ще живеем по добре без вас.

    Коментиран от #25

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    179 6 Отговор
    Живейте си там, станете германци
    и изобщо не се връщайте в България...

    Коментиран от #6

  • 3 гадно

    160 2 Отговор
    Прекрасно всички да се изнеисат и да не се връщат никога.
  • 4 Инфо от първа ръка

    154 3 Отговор
    Много малко роми работят на запад. Повечето просят или са на социал. Особено в Германия.
  • 5 Чудно

    155 2 Отговор
    Ами да, крайно време беше да възстановите основните си традиции, а именно чергарството. Прекалено дълго се задържахте в нашите страни. Нека и други страни усетят въздействието ви. Вие сте организми (няма да кажа какви, за да не ме баннат), които с нищо не допринасят за развитието ма обшеството, а само черпят нашите пари и други блага. Прав ви път и не се връщайте никога!
  • 6 Чакай бе шукария

    97 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Нали трябва да си дойдат и да се изфъкат у махалето с нови придобивки и гелосани глави?
  • 7 Това са изтеклите мозъци гласоподаватели

    58 6 Отговор
    на и т.н.
  • 8 глоги

    120 1 Отговор
    " По данни на Интеграционната служба в Есен, в града междувременно живеят към 3000 българи..." ТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ,А БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПО ПАСПОРТ.
  • 9 Pam

    94 1 Отговор
    Супер.Всички се изнасяйте натам.
  • 10 Бон войяж

    138 1 Отговор
    Представям си градове като Сливен и Чирпан, а и целият Северозапад без ромско присъстие - райска градина!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Айдееее

    83 1 Отговор
    Останете си там..-и цялата рода вземете-халал да сте им на немчурлята....
  • 13 така е

    13 98 Отговор
    В със циганите почват проблемите още с детската градина. Не искат да ги вземат в детската градина, после в училище, после казват циганина е необразован. Ама ти го спираш да не учи с твоето дете, после бил необразован. В Германия не ги делят на цигани, българи. Всички са деца, дава им се равен старт на всички

    Коментиран от #19, #21, #30

  • 14 Дельо Хайдутин

    14 53 Отговор
    Обидно е че ни бежанци ,ни роми искат да живеят в България.

    Коментиран от #20, #80

  • 15 Германците друго говорят

    103 1 Отговор
    Оплакват се, че не могат да ги интегрират и блоковете в които живеят роми, са съсипани. В Германия, като ходих на гости при брат ми, не могат да повярват, че съм българин, а и аз съм рус със сини очи и бяла кожа. Свикнали да виждат само мургавите българи.
  • 16 ТИЯ В ГЕРМАНИЯ НЕМАТ

    10 24 Отговор
    КОМУНИЗЪМ И КОМУНИСТИ КАТО В БГ......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хе Хе

    18 1 Отговор
    Пращаме им и баронеса Фунда де Картофф. Много си я обичат.
  • 19 Аххахах

    52 1 Отговор

    До коментар #13 от "така е":

    Точно за Германия да не даваме пример, понеже си спомням веднага един чичко с мустачки и въздействието му върху милиони роми, евреи и тн подобни. Вижда се, че и ти си пропуснало да посетиш училищата. Прав ти път към Европа! Рано или късно и там ще ви разберат що за "стока" сте!

    Коментиран от #23

  • 20 Райна Княгиня

    82 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дельо Хайдутин":

    Когато ромите и бежанците се изнесат всеки ще иска да живее тук. Монтанско очакват този щастлив миг от половин век!

    Коментиран от #92

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хайсткотарачета

    63 1 Отговор
    Къде да пращаме смс за ускореното им изпращане към Западна Европа!
  • 23 така е

    10 63 Отговор

    До коментар #19 от "Аххахах":

    Явно ти си пропуснал училището и живееш във времето преди ВСВ. На Запад на всеки се дава равен старт в живота, затова и Запада ще са водещи, а ти ще им доизносваш дрехите, колите. Добре, че са те иначе щеше да чакаш 20 години за москвич или да дойде неделята, че да се изкъпеш

    Коментиран от #29, #46

  • 24 Българина

    64 1 Отговор
    ще дам лично 1000 евро ма всеки лилав да върне завинги бг гражданството! и бих гласувал за всяко правителство което направи същото.
  • 25 boiko

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "????":

    идеята е да се каже че бг радев не прави достатъчно
  • 26 temerut

    50 1 Отговор
    Защо тук ромите не ходят на училище?В Германия за лошо поведение РОДИТЕЛИТЕ осугуряват за своя сметка психологически консултации и ,ако няма резултат,ученикът се мести в специално училище с по-строг режим и това не зависи от семейството.Всеки неприсъствен ден в Италия,Белгия,Франция по неуважителни причини или за лощо поведение се санкционира сглоба ден за ден.У нас е разграден двор.Ромите тук не пускат децата на училище и не им пука знаят или не знаят българси.

    Коментиран от #85

  • 27 В ГЕРМАНИЯ Е НЯМАЛО КОМУНИЗЪМ

    14 16 Отговор
    КАТО В БГ......И ХОРАТА СЕ РАЗВИВАТ УСПЕШНО......
  • 28 БАЙ Х@Й ‼️

    56 1 Отговор
    Чета и се умилявам , и една сълза даже аха да пусна ! Самотна майка , с три дъщери, как добре преживява с една заплата и то на чистачка !

    Коментиран от #59

  • 29 Ахах

    44 1 Отговор

    До коментар #23 от "така е":

    Отиваййййкй! Тичай натам! Да ти купя ли билет?! И никога ме се връщай!

    Коментиран от #38

  • 30 temerut

    52 0 Отговор

    До коментар #13 от "така е":

    Кой не иска да ги взема!!!?На ромите в училишата им осигуряват дори на места безплатно хранене,учителите периодично събират пари за ъяхно облекло.За кого мислите МОН накупи таблети-половината от които помите продадоха и унищожиха?В България образованието ВИНАГИ е имало демократичен характер и не е учил само този,който не иска.

    Коментиран от #31

  • 31 така е

    36 5 Отговор

    До коментар #30 от "temerut":

    Явно живееш в паралелен свят. Питай тук колко биха се съгласили детето им да бъде със циганче в детската градина, после в училище. Или питай колко биха се съгласили да имат колега циганин. Реалността е съвсем друга

    Коментиран от #35, #43

  • 32 Ахахахах

    45 2 Отговор
    Писна ми да издържам всеки месец по две-три римски фамилии с данъците ми, вместо да бъдат влагани в нещо стойностно за развитието на страната ни. Какво точно ше получим от изхранването на тези.... ?! Как тично ще подпомогнат страната ни?! Те са типични. Те изяждат, плячкостват и унищожават всичко около тях и след това се преместват на друго място! Е какви са ромите?!
  • 33 Оня

    49 1 Отговор
    Да помогнем на ромите да живеят по-добре . Да ги пратим всичките в Германия , без право на връщане . Така и ние ще живеем по-добре !
  • 34 В БГ без Негри

    35 1 Отговор
    Много хубаво, че сте доволни!

    Тая добра новина трябва по всички медии да се разпространи!
    Късмет ви желая!
  • 35 Ябе я марш

    15 0 Отговор

    До коментар #31 от "така е":

    Никой ке иска и за това си има безброй причини! Ти кажи защо да иска някой!
  • 36 Тра-ла-ла

    36 0 Отговор
    И ко стана ся? Интеграцията не върви добре? Нали ни размахваха пръст и ни обясняваха, че имало дискриминация и трябвало да ги интегрираме ? Ха сега те да ги интегрират! А аз мога да им кажа от сега, че жилищата наоколо ще стават все по изгодни! 😂😂😂😂
  • 37 В БГ без Негри

    30 0 Отговор
    Като правило циганките раждат неподготвени да отглеждат деца.

    За това хуманитарна помощ, връзване на тръбите на циганките до тогава докато се подготвят да отглеждат добри деца.

    Коментиран от #93

  • 38 така е

    6 20 Отговор

    До коментар #29 от "Ахах":

    250 лева струва билета. Ако ги имаш парите, защото ме съмнява иди ги подари на някой нуждаещ се пенсионер. Но едва ли ще го направиш, защото си само лаладжия

    Коментиран от #41, #44

  • 39 Софийски транспорт

    44 0 Отговор
    В Содия нито един ром не плаща билет за пътуване с автобус. Преди да изискват нещо, да се замислят какво дават. В Германия дали пътуват безплатно и дали смеят да се държат както в България! Но ние сме виновни! Партиите са виновни. Заради пустия изборен резултат за 30 години създадоха едно гадна маса, която трябва да се махне! Колкото по-бързо, толкова по-добре!
  • 40 Хммм...

    32 0 Отговор
    Ами вари го печи го той си циганин...щом германците вдигнаха ръце от нашите Цигани смятай каква сила имат .
  • 41 Ахахах

    20 3 Отговор

    До коментар #38 от "така е":

    Абе сульо, лично изхранвам доброволно цяла рода в Камено. Просто от умиление. Махай ми се от главата и изчезвай от страната ми!
  • 42 Деф

    21 2 Отговор
    Ако е имало преди Римска империя, след още няколко години ще има в Европа Ромска империя.
  • 43 temerut

    14 9 Отговор

    До коментар #31 от "така е":

    Аз съм учител днес и сега в България Класът ми се състои от роми 50%.българи мюсюлмани-30 %и българи християни-20%.Аз ли не знам за какво говоря????И ,ако ти си расист,който е вдигал пушилка,че детето му е до ром,разбирам откъде са разсъжденията в твоята реалност!
  • 44 Чудно

    30 0 Отговор

    До коментар #38 от "така е":

    250 лева ли? Ти с първа класа самолет ли искаш да се изнасяш? Един камион като ви натовари всички и за 2000 лева ще ви изпратим в Еврипа минимум 100 роми. А още по-добре една влакова товарна композиция.

    Коментиран от #66

  • 45 Ромид19

    23 1 Отговор
    Има ли ваксина срвщу този висус? Питам за един прЕател. Трябва ли да има защитни мерки срещу Ромид19?

    Коментиран от #50, #51, #55

  • 46 Несъгласен

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "така е":

    Помниш ли Франция какъв равен старт им даде. Самолетни билети и кой откъде е.
  • 47 Дядо Рунгел

    19 0 Отговор
    Те и афганистанците живеят добре в Германия , и турците, и африканците също, сирийци, иракчани, сомалийци и т. н
  • 48 Шопо

    19 0 Отговор
    А спряхте ли да миришете
  • 49 Муахаха

    24 0 Отговор
    "... а и жилищата са по-изгодни".
    Еми като се напълни един квартал с команчи и семиноли жилищата поевтиняват.
  • 50 Пръц

    16 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ромид19":

    Имаше навремето ,д-р А.Х.ги лекуваше много успешно !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 фАНТОМасс

    14 0 Отговор
    Да си стоят там тогава !
  • 53 Ще си дойдат,почнат ли немските пенсий

    34 0 Отговор
    Вчера бях на летище София,да посрещам роднина. И докато чаках,влязоха едни 7-8 парчета,млади ,стари,дебели,брадясали. Обаче с ланци,със златни накити като коледни елхи. Един не беше си сложил маската ,като хората. Веднага като седнаха,извадиха телефоните и почнаха да ръчкат в тях. Музики ,пускаха,в Тик-ток влизаха. На тези,хора трябва да им се отнеме гражданството и да имат едни служебни карти само със страна на раждане,и това е. В Западна Европа сега ги търят заради толерастията,но преди 200-300 години ги отстрелваха като дивеч. Замислете се това е най-долната индийска каста,в Индия дали щяха да имат къщи-триетажни,злато колкото му душа иска,Мерцедес. Тук те живот си живеят. Къде неуки,неграмотни и прости хора,ще имат такъв стандарт на живот както в БГ ? Никъде
  • 54 Онзи

    11 0 Отговор
    В България може да се върнат само,ако пушека от комина носе4668н от вятъра ги довее насам
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мимч

    26 0 Отговор
    Абе тия германци найстина ли са такива будали,ами да си ги прибират всичките от България,та малко да ни светне и да се отървем от престъпленията им ,грабежи изнасилвания и убийства тук поне малко...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Тони

    7 0 Отговор
    МънGaсаряNите ще превземат светаИще Ванга ги е казала.
  • 61 ДОКО

    16 0 Отговор
    МИЛА И ДОБРА КАКО МЕРКЕЛ МОЛЯ ТЕ ОСТАВИ РОМИТЕ У ВАС У ГЕРМАНСКО ДАЙ ИМ ПАСПОРТИ И ИМ ЛИКВИДИРАЙ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО...МОЛИМ ВИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ НАПРАВЕТЕ ЕДИН ГОЛЕМ ХАИР ЗА ТЕЗИ ХОРА И НИ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ С УВАЖЕНИЕ ДОКО И СЪЗРУЖНИЦИ
  • 62 ДОКО

    14 0 Отговор
    МЕЧТАТА НА ДОКО - СИЧКОТО ЦИГАН ОСТАВА В ГЕРМАНСКОТО ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ СИ ОСТАВА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ..АНАА ДА ЖИВЕЕ МЕРКЕЛ ДА ЖИВЕЕ РАЙСТАГА..ПОНЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ ИМА КАКВО ДА ГОРЯТ..АЙ АЙ..
  • 63 йодирана СОЛ

    14 0 Отговор
    Даваме им ги всичките ! Като коледен дар , но през август !
  • 64 Ахахахха

    21 0 Отговор
    Тези трябва да разберат, че в едно общество има права, но има и задължение за всички! Не може едно да са длъжни само една част от хората, а другите да цицат всичко! Не става така! След изборите в Германия през септември може би няма да са така доволни там! Не мога да разбера защо трябва да съм длъжен да нося отговорност за тези?! Някой може ли да обясни? Що го храня цял живот, а то ще ме хапе!

    Коментиран от #71

  • 65 йоРдан

    12 2 Отговор
    A НИЕ ! Българите работещи бедни в България мизертстваме.Няма такъв народ! Е Народе!!!
  • 66 така е

    4 9 Отговор

    До коментар #44 от "Чудно":

    Нали това казвам и аз, лаладжия. Не може гащите си да връзва в един камион цигани щял да натовари. Лья, Лья, Лья само празни приказки, а като минава покрай циганина много ги бие и го гони от България, но само мислено. Лаладжия

    Коментиран от #70

  • 67 ИВАН

    18 2 Отговор
    Мисля, че ромите и турците не са ни виновни, ние сами си ги завъдихме, с предателските антибългарски закони, само за да угодим на джендъроеия запад, и да лижем амер. задници
  • 68 никола

    11 0 Отговор
    в момента българското общество е в криза , може да оцеляват успешно сред германското то има живителен запас , според мен няма как да се променят циганите кадето и да отидат паразитират около основния организъм , това им е в културата и гена , да може би требва да годят там нека се облагородят дано поне малко се променят
  • 69 Анонимен

    14 0 Отговор
    "Ние сме тук и ще останем тук" - това да се чува!
  • 70 Щепсел

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "така е":

    Кой ти иска мнението бе тулуп! Млъквай там! Нагло тъпоо същество!

    Коментиран от #77

  • 71 циганин

    5 15 Отговор

    До коментар #64 от "Ахахахха":

    Кажи ми ти лично колко пари си дал на някой циганин, че ревеш тук, че храниш цигани. Аз като циганин не си спомням някой да ми е давал пари, камо ли да ме храни цял живот

    Коментиран от #73, #96

  • 72 Давос 2020

    2 0 Отговор
    Ами то големите си го казаха, а именно голямо световно нулиране (ресет). Само дигитални схеми. Пари и пособия само дигитално за дигитален труд и който оцелее.
  • 73 Ахахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #71 от "циганин":

    Да не си мислиш, че те карам да оставаш тук?! Неееее, заминавай там в ГерманияТА. И никога не искам да чувам за подобни същества като теб!
  • 74 miro

    12 2 Отговор
    да са живи и здрави и да взимат всичките си роднини и приятели там.дано никога не се върнат при нас.
  • 75 Трябва да се пипнат

    19 1 Отговор
    Два три закона и тъмните сами ще се разкарат. От затвори няма смисъл. Спира се кранчето и се отваря вратата за излитане!
  • 76 ДОКО

    19 0 Отговор
    АКО КАКА МЕРКЕЛ ПРИБЕРЕ СИЧКОТО ЦИГАН В ШВАБСКО ..АЗ ИСКАМ ТЯ ДА ПОЛУЧИ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР И ПРИРОДНА ЧИСТОТА..
  • 77 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Щепсел":

    По едно нещо да си приличаме
  • 78 гхшгох

    12 1 Отговор
    От кога чакам да заживеете по-добре извън България.
  • 79 Гай Турий

    16 0 Отговор
    Халал да ви е Германията. Въобще не се връщайте. Организирайте влакови композиции и се изнасяйте с целите си гета! После да ви се отнеме българскогто гражданство.

    Коментиран от #94

  • 80 Аватар

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дельо Хайдутин":

    Помощите за тези групи хора в Германия значително се различават от тези у нас.Миграцията е икономическа.Ако в Германия се приемат изисквания да си внасял социални осигуровки и тогава да имаш право да ползваш такива,то напливът няма да бъде такъв.За да се интегрира който и да е в друга култура трябва да има образование ,което се търси на пазара на труда,да научи езика и да спазва законите в държавата,в която е избрал да живее.
  • 81 Кую

    11 0 Отговор
    Куче курбан не става. Термитите,след като опоскат всичко отиват на друго място. Дано е във Обора при краварите.
  • 82 стойте

    8 0 Отговор
    си там и се не връщайте.
  • 83 Циганизация ЕС

    15 0 Отговор
    Все пак ЕС има и някои положителни страни в конкретния случай ни облекчава, като става гостоприемник за част от нашите паразити!
  • 84 браво радвам се за тях

    16 0 Отговор
    да си стоят там и никога да не се връщат щом живеят добре благодаря на германците че са приютили тези прекрасни хора и се грижат за тях
  • 85 pbdan

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "temerut":

    Сравни процентното съотношение: у нас над 1 млн. цигани, а българите мнозинство в 3-4 големи и 25-30 областни градове. В малките градчета и селата циганите са мнозинство с правата на малцинство - най-лошата за българите комбинация. Освен това в селата особено са възрастни хора по 1 или 2 в къща. Младите са в града или в чужбина. Не може такива мерки да се вземат, където в клас има 2-3 българчета и над 20 чавета.

    Коментиран от #88

  • 86 ШиШиШиШи

    6 0 Отговор
    Те са си вече чисти германци !
  • 87 Бубу

    9 0 Отговор
    Ама естествено, че отиват в Германия за да работят и децата им да учат. Ние толкова десетилетия не го разбрахме. Да са им честити новите германци
  • 88 temerut

    8 0 Отговор

    До коментар #85 от "pbdan":

    Човек,работя в такава среда!Не знам никой ли не вижда как територията/вече не държава!/ се обезбългарява?А мерки винаги може да се намерят.Защо семействата,след като им спрат детските надбавки за отсъствия,започват да имат права по програмите за безплатна храна и енергийни помощи?Защо по програмите за временна заетост не се има и предвид отношението на хората към обраьованието на децата?Защо в РБ е допустимо моя ученичка-бивша и омъжена в 5 клас,на 16 години да има 2 деца и като самотна майка да получава помощи?Та начини има,но ромите са желаният купуван електорат и на политиците така е удобно.
  • 89 pbdan

    6 0 Отговор
    „В тяхната родина явно е нещо нормално да изхвърлиш старите си вехтории на улицата и просто да чакаш някой да ги прибере“ - госпожа Шулц може би не визира България дето е ходила на море от бившата ГДР, а Индия - истинската родина на тия цигани.
  • 90 комунистче

    6 0 Отговор
    хайде, хайде, смешен плач, това ви е трудовия резерв, с тези хубави хора, запълвате празните работни места, които немците не искат да заемат, всичко е сметка и бизнес, нали става въпрос за немци, не за българи, един ден, когато няма вече да имат нужда от тях, ще намерят начин да ги изгонят от там, но един от коментаторите дето сравни беден работещ българин, с ром на непостоянна работа в Германия, е прав, там е заровено кучето, защо доходите в България са толкова ниски
  • 91 отчето

    5 1 Отговор
    Да даде господ да се връщате в България само напред с краката.
  • 92 First

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Райна Княгиня":

    В монтанско гражданската война я спечелиха селяните-нека сега воюват и с циганите !
  • 93 мимишко

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "В БГ без Негри":

    Мене ако питаш,връзване ама яко на вратовете на миндилките.
  • 94 Ленин

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "Гай Турий":

    Да,ама август идват на Приморско на 5 звездни хотели и плюскат като разпрани и после пак в дойчланд да просят.Ама на плажа има и хубави ромки,ей!Личи си,че са почнали да се вчовечават в немско,хвала меркеля!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 pbdan

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "циганин":

    Никой не ти е давал нищо така ли? А да си взимал помощи за безработица, детски, помощ за отопление, еднократни помощи при раждане, социална пенсия или смяташ, че държавата ти е длъжна? Парите се събират от хората които работят, плащат данъци и оттам държавата дава тези помощи. Така, че си вземал от всички, които работят.
  • 97 Чичо Пръчка

    8 0 Отговор
    Сичкото деца доволен - жената и той!
    Ферщейн зи ту керав?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 КОКОРЧО

    6 0 Отговор
    Айде, айде, знаем го този вашия живот, меркел ви дава помощи, вие изкупихте беемветата втора ръка, а децата ви не ходят на училище също както и в България. ПАРАЗИТИ!!!
Новини по държави: