Last news in Fakti

13 Април, 2021 05:33 6 230 18

13 април 1204 г. Константинопол пада

  • константинопол-
  • цаариград-
  • кръстоносец-
  • четвърти кръстоносен поход

Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделянето на Византия

13 април 1204 г. Константинопол пада - 1
Снимка: Архив

На 13 април 1204 г. Константинопол е завладян от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход.

Рицарите са тръгнали да освобождават Божи гроб, но решават да се справят с Константинопол. Причината е поредица от поети, но неспазени финансови ангажименти.

Венеция е поела ангажимента да превози армията от 33 500 кръстоносци и 4500 коня срещу заплащане и някои услуги. Дожът Енрико Дандоло иска 85 000 сребърни марки, но кръстоносците разполагат с едва 51 000. За да допълнят сумата, Венеция изисква да атакуват и превземат в нейна полза важното пристанище Зара в Далмация (дн. град Задар в Хърватия). След Зара походът поема към Константинопол, за да помогне на отстранения император да си върне престола срещу подкрепата на Византия в битките с неверниците. Алексий се качва на трона, но не е в състояние да заплати обещаната сума, което обръща западните рицари срещу него.

А самият император бяга в Никея в Мала Азия.

Направен е опит да бъде избран нов император, но на 13 април двамата братя Ласкариди, единият от които е избран, се укрепват в Азия, а патриархът търси убежище в Тракия. Кръстоносците запазват живота на знатните и високопоставени граждани, които остават в града, като сестрата на краля на Франция – Агнес, както и на Мария, - дъщерята на унгарския крал Белла III от 1172 – 1196 г. И двете са императрици – женени съответно за Андроник I Kомнин (1183 – 1185) и Исак II Ангел (1185 – 1195 и 1203 – 1204).

Същевременно, без оглед на своите клетви, латинците се отдават на огромни грабежи. Оплячкосването на Константинопол остава прочута страница в историята на Средновековна Европа. Известно е, че ограбването на имперската столица подхранва антилатинска полемика, която кара не един историк да заключи, че схизмата разделяща Византия и Рим, действително влиза в сила едва през 1204 г. Самият тогавашен папа- Инокентий III, бурно изразява възмущението си от рицарските изстъпления.

Последвало разделяне на земите. Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделението. Освен императора, който трябвало да получи земи от двете страни на Проливите, Бонифас дьо Монфера също трябвало да получи земи от двете страни, като получил и град Солун. Бодуен дал на граф Луи дукство Нике /Никея/ в Мала Азия, а дукство Филипопол /Пловдив/ на граф Рение дьо Три. Останалата територия била разделена, като бил консултиран имперския кадастър, на 24 владения, по 12 за кръстоносци и венецианци. Площта била в зависимост от големината на войската. Службите в двора били поверени на рицарите и повечето от тях били със западни названия – конетабъл, маршал и т.н. Всички барони раздавали щедро крепости на ордените по цялата територия на Византия.

Последицата от падането на Константинопол и завладяването на земите в Тракия и Мала Азия е образуването на Латинската империя. Тя е създадена въз основа на предварителен договор между латинци и венецианци. Като всяка средновековна държава и Латинската империя трябвало да има владетел. Изборът на новият император е извършен от 12 електори – по 6-ма от страна на венецианци и кръстоносци. В самата армия имало разногласия относно избора за и против. Претендентите били двама – Бонифас дьо Монфера и Бодуен дьо Фландр и дьо Ено. На съвета е взето решение – който бъде избран за император, то другия да се съгласи без да оспорва да стане негов васал. Съветът се събрал в една църква в двореца на дожът на Венеция Дандоло. Според Клари, изборът на Бодуен е бил единодушен, докато други автори, предимно венецианци, говорят за известно първоначално разногласие. В това число е и Никита Хониат, който предава, че Дандоло убедил съвета да се спре на Бодуен, който бил млад, по-лабилен, и съответно – по-лесен за манипулиране. Кандидатурата на Бонифас дьо Монфера била отхвърлена от венецианците, които се страхували да направят император, своя сънародник, и да поставят под възможна заплаха своето могъщество. Съветът се спрял на Бодуен и изборът бил съобщен от епископът на Соасон.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТАААААКААААА ВИДНО Е ОТ

    32 5 Отговор
    ИСТОРИЯТА КОЙ ПРЪВ Е ЗАПОЧНАЛ С ГРАБЕЖИТЕ И ВОЙНИТЕ ...... ЗАПАДНЯЦИТЕ.... ДАЙ ИМ САМО ЗЛАТО И ЗЕМИ И ИМ ГЛЕДАЙ СИИРА... НООООООО ИЗТОКА КАТО ОТВЪРНЕ.... ОООООО ТВА Е ВАРВАРСТВО ДИВАЩИНА........

    Коментиран от #12

  • 6 😁😁😁😁

    14 0 Отговор
    ...тамплиери ...но и те гладни...😁....

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Манчо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "😁😁😁😁":

    От мен да знаеш няма значение какъв си важното е да си сит
  • 10 Венеция е Исраел

    11 1 Отговор
    Венецианците са били фасадата на големите еврейски лихварски фамилии още след второто превземане на Йерусалим 132 г след Христа. Тъй, че в случая има два мотива - присъщата алчност и безпринципност на западните хора ( не само рицарите, а и хората като цяло) както и желанието за мъст и грабеж на венецианските търговци черношапковци, насочено към последния остатък от Римската империя. Четете правилната история!

    Коментиран от #14

  • 11 Чичо

    14 0 Отговор
    Точно тия Кръстоносци Калоян ги е опердасал, ама как ги е пердасал, чак отклонил реката при обсадата на Солун, а балдуин фландърски скочил през кулата 😂
  • 12 Атила

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТАААААКААААА ВИДНО Е ОТ":

    Изтока като отвърне реват като ку...те каквито са
  • 13 Цар Калоян

    7 0 Отговор
    Добрият рицар е мъртвият.
  • 14 Бари

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Венеция е Исраел":

    Или по-точно казано , тогавашния Уолстрийт
  • 15 Значи

    1 1 Отговор
    [ФАКТИ.БГ
    Новини »
    Свят »
    Турция »
    13 април 1204 г. Константинопол пада]

    Турция е наследник на Византия, а турците са потомци на византийците!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 16 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ООО , ХУДОЖНИКЪТ Е ОТ РЕЛИГИЯТА НА МИНАРЕТО . НАРИСУВАЛ Е ЛУНАТА С РОГАТА .
    КАК СМЯТАТЕ , МОЖЕ ЛИ ДА ЗАСЛУЖИ ТОВА ПРИЗНАНИЕ ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ , АКО НЕ ГИ Е ВДЪХНОВИЛ СЪС САМОЖЕРТВАТА СИ , ЗА ПО- СПРАВЕДЛИВ СВЯТ.
    ЗАЩО САМОЖЕРТВА ...
    АМИ ЗАЩОТО , СЪРЦЕ НЕ МУ ДАВА , ДА СИ ВЗЕМЕ ЧЕКМЕДЖЕТО И ДА ИЗЧЕЗНЕ .... ЗА ДА СИ ГОВОРИ С ГЕРБЕРИТЕ В ГРАДИНАТА .
    ТУК ЩЕ ВИДИМ ЕДНА ПО - РАЗЛИЧНА ФИЛОСОФИЯ .
    ФИЛОСОФИЯТА НА : " БИТКА ДО КРАЙ ".
    НА ЖИВОТ И СМЪРТ - ТАКА СЕ РАЖДА БЪЛГАРСКОТО " СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ " !!!
  • 17 5Kan

    2 0 Отговор
    Разделили са в български земи а може би са и причината за Византииското робство.

    Последвало разделяне на земите. Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделението.
    Бонифас дьо Монфера също трябвало да получи земи от двете страни, като получил и град Солун а дукство Филипопол /Пловдив/ на граф Рение дьо Три
  • 18 чалма тв

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Значи":

    Или може би турци са потомци на македонци...или викинги..изберете едно, за да има за други..Само да кажем нация "турци" са го измислиха няма има от 100г...а инак са османски племена..което даказва че турци няма как да са потомци на византийци..това някакъв черен хумор. северна-мъкъднска държава..
Новини по държави: