Last news in Fakti

14 Април, 2021 22:41 2 905 8

Година е срокът на действие на европейския санитарен сертификат

  • ек-
  • ес-
  • европа-
  • коронавирус-
  • санитарен сертификат-
  • сертификат

Текстът предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила

Година е срокът на действие на европейския санитарен сертификат - 1
Снимка: Shutterstock

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година срока на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията в ЕС, според текста, приет днес от посланиците на 27-те, който ще бъде обсъден с евродепутатите, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше този "зелент цифров сертификат", който трябва да бъде създаден до края на юни, да бъде валиден, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията. Страните членки обаче, отказвайки прилагането на сертификата да зависи от орган извън ЕС, промениха това предложение. Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

В текста се казва също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на срока на действието му ще се решава в рамките на обикновената законодателна процедура, в която участват Съветът и Европейският парламент. Подготвяният регламент има за цел да улесни пътуванията на европейските граждани, които са в състояние да докажат, че са били ваксинирани срещу COVID-19, че са си направили Пи Си Ар тест или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с коронавируса.

Страните от ЕС демонстрираха волята си да запазят контрола върху границите си. Те промениха формулировката на разпоредба от проекторегламента, предвиждаща, че всяка страна, налагаща ограничения (карантинни или други) на притежатели на зеления цифров сертификат, трябва да даде обяснение за това на Европейската комисия. "Употребата на зеления цифров сертификат с цел неприлагане на ограниченията следва да остане отговорност на страните - членки", се казва в изменения текст. Въпреки че няколко страни вече започнаха да въвеждат в употреба свои собствени сертификати, текстът предвижда преходен период от шест седмици за тези страни да адаптират системите си към общата европейска рамка.

Зеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни от ЕС, както и за страните, които не членуват е ЕС, но са част от Шенгенското пространство: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Проекторегламентът съдържа и разпоредби за признаването на сертификати, въведени от страни извън ЕС. Този сертификат "е много важен за нашите граждани, за нашите общества и за възстановяването на нашите икономики", заяви португалският премиер Антониу Коща, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС. Проекторегламентът се разработва в рамките на ускорена законодателна процедура, за да може да е готов за летния туристически сезон. Европейският парламент се очаква да се произнесе по него и да формулиран свои предложения по текста в края на този месец, след което ще има окончателни преговори за крайния вариант на текста между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    40 2 Отговор
    Ще ни боцкат докато ни уморят. Това е целта.
  • 2 zeus

    40 2 Отговор
    Здравен фашизъм!
  • 3 😷😷😷

    43 3 Отговор
    "Край на пандемията" няма да бъде обявен, тези са, като акули усетили кръв! Първо сертификати, после "чипове" и няма пускане до последна капка кръв! Цената за "свободата", ще е Свободата!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТЕРОРИЗЪМ

    26 2 Отговор
    ТЕРОРИЗЪМ И ГЕНОЦИД В ДЕЙСТВИЕ.
  • 6 За нещастие

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "😷😷😷":

    Всяко нещо, което довежда обикновения гражданин до зависимост се приема с охота от власт имащите.
    Но и от всякъде да ни ограничат и всякак да ни направят зависими, едно никога няма да успеят- да ни вземат свободната ни воля. Винаги ще сме свободни да избираме - доброто или лошото. Все пак живота е един миг от безкрая. Дали в живота си сме изградили от себе си добър или лош човек, зависи само от нас. А не от някакви зависимости...
  • 7 Антигерб

    18 1 Отговор
    Къде ги редовните соросоидни тролове плюещи по Русия да ми обяснят как на запад зачитат правата на човека а в Русия не ги спазват, как на запад можеш да се движиш свободно където си пожелаеш и други опорки от пропагандата.

    Защо ли този "зелент цифров сертификат" ми прилича на една шестоъгълна звезда която са карали определени хора да си я пришиват по дрехите - да живее новия фашизъм. Вече няма да се набутват да строят лагери на смъртта - просто ти боцват една ваксинка и това е.
  • 8 Гост

    16 1 Отговор
    Обикновен фашизъм! - имаше на времето такъв руски филм. Та, гледал съм, че преди са имали някои жълти шестолъчна звезда на ревера, но се в модерните времена е заменена на зелен цифров сертификат.