15 Април, 2021 22:22 4 290 33

Гърция постави условие на Турция

  • гърция-
  • преговори-
  • турция-
  • анкара-
  • атина-
  • средиземно море-
  • никос дендиас-
  • ес

Дипломатът определи разговорите като "открити и искрени"

Гърция постави условие на Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Гърция е готова да пристъпи към позитивен дневен ред с Турция, но няма да изостави европейските си принципи, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Той говори на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу след среща в Анкара. Дендиас определи разговорите като "открити и искрени". Той заяви, че двамата са се съгласили, че има пространство за подобряване на двустранните отношения. Той добави, че с турския му колега са постигнали съгласие за установяване на позитивен икономически дневен ред, за да променят климата в отношенията между двете страни.

Дендиас изтъкна, че "трябва да се избягват действия и изявления, които подкопават климата на доверие". "Гърция подкрепя присъединяването на Турция към ЕС, докато Анкара иска това", добави още гръцкият външен министър. Той обаче предупреди, че "ако има нарушения на нашия суверенитет, ще има санкции от страна на ЕС".

Агенцията отбелязва, че забележката му е предизвикала гневен отговор от страна на Чавушоглу, който я е определил като "неприемлива". На свой ред Дендиас заяви, че е изненадан, че турският външен министър е очаквал от него да се държи сякаш нищо не се е случило в Егейско и Източно Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ридик

    4 35 Отговор
    Гърция не трябва да дава празни обещания за ЕС на Турция, нейните партньори от НАТО трябва да ги изключат от военния съюз, а ООН трябва да приеме резолюция завръщане на Западна Турция и Кипър на Гърция, и трябва да изсели всички от Гърция и тогава ще има преговори

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Дипломат

    9 20 Отговор
    Мишката е казала "Църр" на котката, а котката като добър учител ще я поправи: "Мър", а не "Цър" - първите 500 години ще се учиш, виж българите, а после ще си имате гръцко ДПС!
  • 3 Кълъчдароглу

    5 27 Отговор
    Чавушоглу е твърде малък за външен министър. Той непрекъснато го доказва, като непрекъснато се проваля. Кой го избра и кой го държи на тази позиция? Отговорът е известен.
  • 4 Хасан

    28 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ридик":

    Турците имат исторически права над Гърция и Кипър както Русия над Крим и Украйна

    Коментиран от #7, #10

  • 5 ГЕРБАР

    15 4 Отговор
    Бьлгарите подкрепея турците да живейе апостола бойко
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ридик

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Турците дойдоха от Манджурия 100 г след Римската империя какви права имат на Балканите като 99% от територията на Османската империя беше в Азия и Африка
  • 8 гошо

    11 3 Отговор
    Не европейски, а етиопски принципи имат.
  • 9 Info

    6 15 Отговор
    Какво още каза гръцкият външен министър. "Въпросът, който се отразява негативно на двустранните отношения и касае заплахата от война, е ако Гърция приложи UNCLOS. Оставете casus belli за 12-те мили. Така нареченият турско-либийски меморандум е осъден от Европейския съвет, тъй като не е в съответствие с морското право. Ако Турция иска да се присъедини към ЕС, тя ще приеме и Конвенцията на ООН по морско право. Що се отнася до имиграцията, Турция не трябва да дава урок в Гърция след събитията от март 2020 г. Турция е извършила 400 прелитания над гръцка територия. На гръцките острови има армия, защото те са заплашени от Турция, която има амфибийни сили срещу островите. В Гърция има мюсюлманско малцинство, а не турско. Това е посочено в Договора от Лозана, който също е подписан от Турция. За Света София вярваме, че обръщането на решението е в интерес на Турция. "
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 велика пуйка

    11 21 Отговор
    мдааа, гъркът ви гo oбяcни мнoгo хубaвo днec в къщaтa ви, турци, хaхaхa, някoй трябвaшe дa гo нaпрaви, a гърцитe имaт тoпкитe дa гo нaпрaвят, тъй кaтo нe ви cмятaт зa нeщo cтрaхoтнo. cпрeтe прecтъпнoтo пoвeдeниe кaзa, в прoтивeн cлучaй caнкции. и кoйтo иcкa нaпрeжeниe, щe взeмe oтгoвoр и в тoвa. тaкa кaзa и дим излизaшe дoри oт ушитe нa турцитe, дoкaтo гъркът ce уcмихвaшe! значи, не можете да играете с гърка, вие сте слаби срещу него.. aбe жaлкa рaбoтa хaхaхa

    Коментиран от #23

  • 12 Безбожие

    23 10 Отговор
    Гърците, много взеха да се пенявят, но явно бързо забравят близкото си минало. Някой трябва да им припомни, как плуваха с бясна скорост обратно към родината си, през турската война за независимост. Или как съжаляваха, че влезнаха в пряк военен конфликт с Турция, през 1974. Забравят и как загубиха "Константинопол", през 1453, ако изобщо са наследници на Византия. Това са просто едни дребни паразити, които сринаха до основи икономиката си, и в същото време се опитват да си го мерят с държави, които не са по техния калибър.

    Коментиран от #16

  • 13 Ердоган клекна

    3 8 Отговор
    [Гърция постави условие на Турция] Както казахме. Всички поставят условия на бай ердо и той ги удовлетворява.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей Хасане

    9 19 Отговор

    До коментар #12 от "Безбожие":

    Както ти казах следобед, Гръцкo-турcкaтa вoйнa щe бъдe във въздухa и в мoрeтo. Αкo някoй нaддeлee тaм, caмo тoгaвa aрмиятa мoжe дa ce изпoлзвa. Рaзбирa ce, никoгa нямa дa прeминeтe рeкaтa, нeзaвиcимo кoлкo ..джихaдиcти щe изпoлзвaтe(вие не смеете сами, имате нужда от джихадисти, войниците ви се страхуват, търсят майка си, знаете от преврата). Ηo нeкa ocтaвим тoвa. Cпocoбнocттa нa гръцкия флoт, турцитe гo пoзнaвaтe вeчe 200 гoдини. Ψaмo eдин кoрaб ocвoбoди вcички Eгeйcки ocтрoви прeз 1913 г. Ηeкa пoгoвoрим зa aвиaциятa. Евреите прaктикувaхa c вac зa 20 гoдини. бяхтe дoбри приятeли.. Πрeз пocлeднитe гoдини гo прaвят c гърцитe. Знaeш ли кaквo кaзa кoмaндвaщият изрaeлcкитe вoeннoвъздушни cили? Чe турцитe нямa дa мoгaт дa издържaт дoри 48 чaca нaд Eгeйcкo мoрe. И вие много добре знаете, че когато евреин казва нещо, той много добре знае за какво говори. Променете тактиката си, тя не ви отведе никъде, освен в задънена улица. Десетилетия сега не го разбрахте, не го ли разбрахте дори през последната година? С гърците ще се държите като цивилизовани европейци и ще се разберете.

    Коментиран от #20

  • 17 бай Даньо

    17 5 Отговор
    Ех "европейските принципи на Гърция" де ги че не си личат от 200 години история ? Гърците са по големи ориенталци от турците , който поне не са мързеливи и лукави мошеници за разлика от маlака.

    Коментиран от #18

  • 18 xaxaxa

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    ей бай Кланьо, турците и мъжкото поведение се движат паралелно, курсът ви не се пресича, турк етек, да, това е за вас
  • 19 Toшко от Родопите

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан от лудугорие":

    Хасан,мени пиипъл до нот андерстант уот аре ю спиикинг абаут.
  • 20 Безбожие

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ей Хасане":

    Съветвам те, вместо да говориш приказки, да прочетеш достоверна историческа книга. Никога, ама никога, Гърция не е била заплаха, за Турция, и не го казвам, защото съм туркофил, а защото това са реалните факти, а само глупак може да го отрича.
    Ти, ако вярваш на чиновници на Израел, това означава и че си затваряш очите, за нечовешките действия, които те направиха с Палестина, и въобще с целия свят, защото нали са Ви много "умни" и ценни. Но, както и да е, няма да се отклонявам от темата.
    Твърдиш, че турските войници са страхливци, така ли?
    Кажи ми, колко държави и като цяло военни, имат смелостта да свалят руски изтребител? Те са родени, за войници и не случайно твърдят, че имат 80 милионна армия, защото когато стане въпрос, за родината им, няма нещо, което да ги спре. Ако бяха страхливи, да знаеш отдавна Турция щеше да е разпарчосана на части, благодарение на твоите любими евреи,гърци,кюрди,арменци и всички други, които много се зъбят на Турция, ама само се зъбят, защото знаят с какво си имат работа.
  • 21 patates & soğan

    7 14 Отговор
    вярно ли е, че ердоган е помолил гърците да изпратят картофи и лук като хуманитарна помощ на гладните турци, защото турция приживява лоши дни и няма други пари, щом никой не знае къде зет му е сложил 128 милиарда долара ??

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Цървул

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "велика пуйка":

    А къв отговор получи не си писъл. Гъркът игра пред камерите и се изложи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Блестящ Чавушоглу

    6 6 Отговор
    Поигра си с дендиас за забавление на публиката

    Коментиран от #32

  • 27 Ето го изказването

    3 0 Отговор
    Който иска да гледа

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И там така

    1 7 Отговор
    Въпреки, че Турция кръвно ненавижда Гърция и не говорим просто за дипломатически отношения, а за битова омраза между двата народа, особено след като фесоносцитте окупираха и продължават да унищожават половината Кипър, в Гърция се намериха предатели, които да духат рязан Yi
  • 31 Дендриас

    2 9 Отговор
    Турчина както Дендриас ги подиграваше стоеше като мишка.Ама Анадола не разбира много от думи.Сметката ще се плати ако тръгнат да излизат в Егейското
  • 32 Тансу Чилер

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Блестящ Чавушоглу":

    Tози човек ни засрами всички, слаб характер, без знания и изобщо красноречив, нито остроумен, не е годен за тази работа, щом аз стана външен министър, всичко ще се оправи.

    Коментиран от #33

  • 33 5иция

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тансу Чилер":

    Абе псевдо именник тя Чилер един каменнен остров не ви даде през 90'те години а ти какво ми чакаш. Гладна кокошка просо ще сънува разбира се.
Новини по държави: