Last news in Fakti

22 Април, 2021 13:40 1 706 14

ЕС предлага облекчаване на мерките за ваксинирани

  • ваксинирани-
  • облекчаване на мерките-
  • европейски съюз-
  • социално дистанциране-
  • носене на маски

Изискванията за тестове и карантина на пътуващите могат да бъдат отменени или модифицирани за изцяло ваксинирани лица

ЕС предлага облекчаване на мерките за ваксинирани - 1
Снимка : Shutterstock

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) заяви, че мерките за социално дистанциране и изискванията за носене на маска могат да бъдат облекчени за тези, които се ваксинират, предаде Блумбърг.

Когато напълно ваксинирани лица се срещнат с други напълно ваксинирани лица, мерките за физическа дистанция и носенето на маски могат да бъдат разхлабени, заяви ECDC в набор от насоки, публикувани в сряда. Правилата могат да бъдат облекчени, дори когато ваксинираните се срещат с лица, на които им предстои имунизация, стига да няма рискови фактори като вероятност за тежки усложнения или по-ниска ефективност на ваксината при съответното лице.

Доводът е, че лицата, които са се подложили на ваксинация, имат много нисък риск от развиване на тежки усложнения вследствие на инфекция, както и че рискът от предаване на вируса от ваксинирано лице също е минимален.

Европейските страни все още са обект на продължителни блокировки на фона на постоянни ръстове на броя на новозаразените в целия континент. Тъй като разпространението на животоспасяващите медикаменти набира скорост, 27-членният блок работи по мерки за облекчаване на ограниченията, включително за пътуване, за тези, които са се имунизирали или са преболедували вируса и се считат за по-малко податливи, чрез въвеждането на ваксинационни паспорти.

Насоките на ECDC могат да предложат допълнителни аргументи в подкрепа на постепенно разхлабване на мерки за непрекъснато нарастващия брой на ваксинирани европейски граждани.

Изискванията за тестове и карантина на пътуващите, както и редовно тестване на работното място, „могат да бъдат отменени или модифицирани за изцяло ваксинирани лица, стига да няма или поне да има много ниско ниво на циркулация на мутирали щамове“, се казва в насоките.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 13 Отговор
    Ваксинираните ще могат свободно да пътуват, дори някои превозвачи дават безплатни полети за такива. Освен това ще могат да ходят на спортни мероприятия, културни събирания, ресторанти, дори и магазини. А познайте неваксинираните дали ще могат и колко теста ще им завират по кушините, докато им дойде редът.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Някой

    31 1 Отговор
    Слагайте по една жълта звезда и да се свършва. После Хитлер бил луд и лош...

    Коментиран от #5

  • 3 кака

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ами ваксинирайте се

    Коментиран от #12

  • 4 no name no face no number

    24 2 Отговор
    Този съюз последните 10 години особено дрънчи на кухо много здраво.
  • 5 др Гей Билтс

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Хитлер е бил луд, тия са луди гении. Добре дошли в кастовото общество. Който не изповядва религията Ковид, ще бъде инквизиран.
  • 6 иху

    1 15 Отговор
    егати кефа,аз чакам скоро да ме боцнат с втората игла и хуквам по света
  • 7 Лъжат

    22 1 Отговор
    УСПЯХТЕ ЕС И СЗО ДА ПОДШУДЯТ ХОРАТА ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ НО ДА НЕЗАБРАВЯТ ЧЕ И НА ТЯХ ЩЕИМ СЕ СТОВАРИ И ТО МНОГО ПО ВЕЧЕ И ТО МА НАЙ БЛИЗКИТЕ ЗА ТИЯ ЗУЛУМИ КОИТО НАПРАВИХА С ЧОВЕЧЕСТВОТО. БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ МОШЕНИЦИ ЛАКОМНО ЗА ПАРИ
  • 8 😷😷😷

    20 1 Отговор
    Тъпаци! Малоценните ЕС чиновници се чудят, как да забатачат още нещата! Всичко това плод на некъдърността и безсилието им!
  • 9 Ковидиот

    20 1 Отговор
    Само аз ли не схващам логиката ?
    Вчера имаше статия, че биртанските учени щели да правят проучвания, защо аджеба, въпреки вкасината хората могат да се заразяват повторно.
    Инак казано излиза, че дори ваксинираните могат да пренасят вируса. Та по каква логика, на ваксинираните няма да им се слага карантина и да им се правят тестове?
    В тоя ред на мисли, всички тия локдауни, самоизолации, ваксинации, парлазации и пр. не се правят в името на човечеството, а по някакви други причини.
    Май "конспиративните" теории се оказват, че не са конспиративни ,ами са си самата истина?

    Коментиран от #13

  • 10 ?!?

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пак ли те стяга ермолката или ти домъчня за 🔯 ?
  • 11 Начо Фейка

    8 0 Отговор
    Фейк! Познавам ваксинирани, които са у ЕС. Няма облекчения, щото: 1. Никой не знае дали иначе действа така, както си го желаем. 2. Никой не знае дали пренасят вируса. 3. Никой не може да гарантира, че не могат да се заразят повторно. 4. Никой не поема отговорност при странични ефекти. На печелившите честито
  • 12 честен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "кака":

    ами не щеме...
  • 13 Антон

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ковидиот":

    Че то това беше ясно още от самото начало...
  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Още едно доказателство с тея насоки на ЕС че не става дума за вируса ами за политика с вируса. Пробутване на диктаторска политика. Цитат "Правилата могат да бъдат облекчени, дори когато ваксинираните се срещат с лица, на които им предстои имунизация, стига да няма рискови фактори като вероятност за тежки усложнения или по-ниска ефективност на ваксината при съответното лице". Защо тогаз трябва непременно да се ваксинират хора дето нямат рискови фактори за тежки усложнения от вируса бе?? Ама щом скоро щели да се ваксат можело било да се срещат с други, иначе не. Ха ха ха ба си и ваксинната пропаганда безмозъчна нелогична.