Last news in Fakti

27 Април, 2021 11:50 1 356 8

Шведската енергомрежа ще срещне трудности по време на плановото спиране на АЕЦ

  • атомна енергетика-
  • швеция-
  • аец-
  • мощности-
  • енергетика

Проблемът трябва да се реши чрез внедряване на нови генериращи мощности

Шведската енергомрежа ще срещне трудности по време на плановото спиране на АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път от десетилетие на операторите на енергийната мрежа в Швеция ще се наложи да ограничат износа на електроенергия в съседните страни по време на плановото обслужване на атомните мощности. Причина за това е провежданата политика в страната в последните 20 години, в резултат на която са спрени половината АЕЦ и има липса на свободни мощности за удовлетворяване на търсенето на електроенергия, предаде Bloomberg.

От 22 май поне до 20 юни т.г. в периода на спиране на три атомни реактора, енергийната компания Svenska Kraftnat ще ограничи доставката на електроенергия в Норвегия, Дания, Финландия, както и вътрешните доставки от Северна Швеция в южната част на страната. По думите на техническия директор на Svenska Kraftnat Улф Моберг, националната енергийна система се крепи на устойчивостта на атомните мощности. Намаляването на доставките от АЕЦ ще повлияе на способността да се предава електроенергия в южната част на страната, където живее по-голяма част от населението на Швеция.

Намаляването на пропускателната способност на енергомрежите в страната е причина за значително повишаване на цените в целия югоизточен регион на Северна Европа. През миналата година средната цена на електроенергията в южната част на Швеция е била 64% по-висока, отколкото в северната. За решаване на проблема в дългосрочна перспектива, шведското правителство обяви на 14 април плановете си да приеме нов закон, според който времето за строителство на нови електропреносни линии ще бъде намалено два пъти. Според оператора на мрежата обаче, новите линии ще бъдат недостатъчни, а проблемът трябва да се реши чрез внедряване на нови генериращи мощности.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    5 0 Отговор
    Намерили кога да се разоръжават икономически..
  • 2 Лоши рушняци

    10 0 Отговор
    Е как АЕЦ бе нали перки и фотоволтАици нали Чьорнобьл нали....
  • 3 Гост

    4 3 Отговор
    Шведската енергетика ????? - до там ли я докарахте - това ли ни интересува, а ??? Всичко друго ни е на таман, та се тревожим за шведската енергетика ????

    Коментиран от #5

  • 4 Анонимен

    7 0 Отговор
    Това е само предвестник на това което очаква всички държави които налапат въдицата за безплатната възобновяема енергия .
  • 5 пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    би трябвало да ни интересува! поне като подсещане да запитаме тиквоний I-вий хипертоник къде е аец "белене"!
  • 6 pbdan

    2 0 Отговор
    Швеция да изнася ток за Норвегия? По-смешен виц не бях слушал скоро. Норвегия има 27 000МВт ВЕЦ на фиордите. По нефт, газ, водни ресурси и гори отстъпва само на Русия, а са 5-6мил. народ. Не случайно хилеристка Германия е произвеждала тежка вода в Норвегия, заради ниската цена на тока.
  • 7 1357

    3 0 Отговор
    Смешници!По-важен е въпросът-Къде е АЕЦ "Белене"?!Въпросът е към пъпака Б. Борисов.
  • 8 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Ха така !! Смешен плач !! Плачете за Швеция, некадърници ниедни !! За шведската енергетика, за шведското народно събрание и шведската икономика и политика...... Плачете......Вас няма да Ви оплаче - защото сте само за подигравки и смях !!!!