Last news in Fakti

29 Април, 2021 15:23 2 079 10

"Пфайзер" тества хапче срещу COVID-19

  • алберт бурла-
  • пфайзер-
  • хапче срещу covid-19-
  • коронавирус-
  • ваксини

Лекарството може да промени хода на пандемията

"Пфайзер" тества хапче срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Aмериканската фармацевтична компания "Пфайзер" провежда клинични изпитвания на лекарство срещу COVID-19, което ще може да се употреби в домашни условия при проява на първи симптоми на вируса, съобщи „Дневник“.

Главният изпълнителен директор на компанията Алберт Бурла съобщи пред телевизия „СиЕнБиСи“, че "ако всичко върви добре", то може да се появи на пазара преди края на годината.

Става дума за два препарата, които се приемат интравенозно и един, който ще е предвиден за перорално приложение. „Пфайзер“ разчита, че хапчето ще промени хода на пандемията, тъй като няма да е необходимо пациентите да постъпват в болница или няма да имат нужда от специализирана помощ за лечението на коронавируса.

Фармацевтичната корпорация обяви в края на миналия месец, че е започнала клинични изпитвания върху малък кръг доброволци (фаза1) на лекарството, наречено PF-07321332. То разчита на инхибитори на протеазата, които се свързват с вирусните ензими, потиска тяхната активност и така възпрепятства размножаването на вирусите в клетката. Инхибиторите на протеазата сe използват широко в борбата с други вирусни патогени като ХИВ и Хепатит С.
Новата стратегия на компанията залага на превенция чрез ваксинация, но и на таргетирано лечение на заболелите, се казва в пресъобщение на „Пфайзер“.

В интервю за "Ню Йорк Таймс" Бурла прогнозира, че ЕС ще се нуждае от 510 млн. ваксини срещу COVID-19 догодина, когато на вече имунизираните с ваксината, ще трябва да бъде поставена трета доза срещу новите варианти на коронавируса.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в петък, че ЕС е пред приключване на преговорите за доставката на 1,8 млрд. дози от иРНК ваксината за 2022-2023 г.

Бурла смята, че третата "подсилваща" доза ще трябва да се направи между 6 и 12 месеца след втората, въпреки че все още не се е ясно колко трае имунитета, създаден от ваксините.

Нуждите на ЕС от ваксини могат да нарастнат до 640 млн., ако се появи щам, срещу който сегашните ваксини не осигуряват защита и се наложи повторна ваксинация на европейските граждани, добавя шефът на „Пфайзер“.
ЕС предвижда и около 130 млн. детски ваксини за 2022 г. и оше 65 млн. за 2023 г., пише "Ню Йорк Таймс".

Вестникът прогнозира, че третият договор на „Пфайзер“ с Европейската комисия ще бъде подписан до края на седмицата. Той предвижда доставката на 900 млн. дози до 2023 г. и възможност за поръчка на още толкова при необходимост, което ще направи ЕС най-големия клиент на фармацефтичната корпорация.

"Европейският" договор ще позволява на страните членки да препродават или подаряват ваксините на партньори от други държави, превръщайки ЕС в участник в т.нар."ваксинна дипломация" в по-бедните страни, в която сега водещи са Китай и Русия.

"Ню Йорк таймс" отдава постигането на договора на личните отношения между Фон дер Лайен и Бурла, които обсъждали задълбочено проблемите с пандемията и ваксинацията от януари насам.

Друга новост на третия договор е че в Европа ще се произвежда не само крайният продукт, но и повечето от 280-те съставки на ваксината.

В петък Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия наблюдава и изпитванията на антигенните ваксини, които смята за потенциални участниции във ваксинационната стратегия на ЕС. Такива са разработките на „Новавакс“ и „Санофи“, както и иРНК ваксините на „Модерна“ и на „КюрВак“. Препаратът на „Джонсън и Джонсън“ също представлява интерес, тъй като се състои от една доза и е лесен за съхранение.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    7 7 Отговор
    Стига с тия файзер бе няма ли други
    Нали за тва падна комунизма уж да няма монополи да не ти продават само Лада в червен цвят.

    Коментиран от #7

  • 2 учителка

    3 2 Отговор
    Браво! ФармацеФтична кооперация!
  • 3 Бай Ганьо

    3 7 Отговор
    и с апчета ша на чипосът!
  • 4 някой

    11 1 Отговор
    Истината не е във ваксините, а в противовирусен препарат, който да се взима при необходимост.

    Коментиран от #6

  • 5 АНОНИМЕН

    3 2 Отговор
    В интeрвю зa "Ню Йoрк Тaймc" Бурлa прoгнoзирa, чe EC щe ce нуждae oт 510 млн. вaкcини cрeщу СОVID-19 дoгoдинa, кoгaтo нa вeчe имунизирaнитe c вaкcинaтa, щe трябвa дa бъдe пocтaвeнa трeтa дoзa cрeщу нoвитe вaриaнти нa кoрoнaвируca.
    А ЧЕТВЪРТАТА ДОЗА КОГА ЩЕ Е!? ТО АЗ НЕ, ЧЕ НЕЩО, АМА.....?!
  • 6 Хо хо хо

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "някой":

    невъзможно е създаването на противовирусен препарат няма такъв създаден досега нема и да има.

    Коментиран от #9

  • 7 боже боже

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Еми направи ти хапче и го пусни като можеш бе ! Никой не те спира ?! Тук монопол няма ! Или можеш да правиш лекарството или не.Толквоа ли не ти го побъра акълчето ? Ако може и Джибути да направи лекарство никой няма да го върне !
  • 8 САЩ Номер 1

    2 2 Отговор
    Ще има огромна полза от ефективно противовирусно и ще спасява животи. След година обаче, вирусът ще развие съпротива. Трябва да се комбинират 2-3 противовирусни за да не може да бяга, както се прави с ХИВ.
  • 9 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хо хо хо":

    А да си чувал за "Ремантадин" за "Тамифлу", "Зовиракс"?
  • 10 ле ле

    0 0 Отговор
    За идиоти...този пфайзер иска за една доза 20долара..а астразенека 2 долара..Сега ще сетите защо всички са против астразенека...