Last news in Fakti

1 Май, 2021 16:58 14 756 65

Назрява грандиозен скандал между Китай и Япония

  • китай-
  • япония-
  • синя книга-
  • тайван

Пекин е против грешното и безотговорно съдържание в „Синята книга за външните работи“ на Страната на изгряващото слънце

Назрява грандиозен скандал между Китай и Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По отношение на публикуваната от японското правителство „Синя книга за външните работи“, в която се отправят клевети срещу Китай и се намесва във вътрешните работи на страната, вчера говорителят на китайското Отбранително министерство У Циен посочи, че действията на Япония са грешни и безотговорни, което предизвика сериозно недоволство и протест от Пекин, предава Радио Китай.

Пекин поддържа пътя на мирното развитие, отбранителна стратегическа политика, а военните разходи и развитие са отворени и прозрачни. Развитието на отбранителните сили има за цел да се защитят суверенитета на Китай, безопасността и развитието, както и да се опазят мира и стабилността в света и района, подчерта У Циен.

В Синята книга Япония определя Тайван като „абсолютен важен партньор“, за което У Циен подчерта, че тайванският проблем е вътрешен проблем на Китай и Пекин няма да позволи никоя страна да се намесва по какъвто и да е начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    41 15 Отговор
    Ами добре де, значи Китай е важен партньор.
  • 2 Деймос

    63 40 Отговор
    То скоро Япония ще бъде вътрешен проблем на Китай , те за Тайван :)

    Коментиран от #8

  • 3 Груйо

    55 99 Отговор
    Гащниците от китайското БКП пак се напъват, само че процеса е безвъзвратен. Скоро някои държави ще започнат да отварят посолства в Тайван, а КНР с агресивната си политика, настрои всичките си съседи срещу себе си.
  • 4 хаххахахаха

    43 46 Отговор
    "Пекин поддържа пътя на мирното развитие"

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
    "Не ме гледай какво правя, а какво ти говоря."
    Мечо Пух.льо съвсем си повярва.
  • 5 хахахаха

    81 52 Отговор
    Завзеха Тибет преди време... Пробваха скоро на Индия да се правят на хитри ... заграбиха земя и строят в Непал... В "южно китайско море" се напъват...

    Гнусни прилепоядни.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    58 41 Отговор

    До коментар #5 от "хахахаха":

    Непал е техен вече, но ще мине доста време докато изчистят помията на простите англичани. Поднебесната строи мостове, вецове, болници и училища. Простите луничави грозници заливат Непал с боклуци. Добре че спасиха Тибет от простолюдието. Лхаса е известен като затворения град. Е сравнение Катманду, остана такъв.

    Коментиран от #11, #22

  • 8 Росен

    13 37 Отговор

    До коментар #2 от "Деймос":

    Ако не беше бурята камикадзе днес в Япония официален език щеше да е китайския.Много са хитри комсомолците а монголците щяха да са виновни за всичко.

    Коментиран от #15

  • 9 Истината

    49 54 Отговор
    Китайците са уроди които консумират кучета, прилепи и котки. Японците са по-добри хора от тях.

    Коментиран от #43

  • 10 12 соу иван асен 2

    16 39 Отговор

    До коментар #6 от "14/88":

    И най вече Европа на европейците китайците вън от Париж Бордо Женева Лозана и тн да заминават за Тибет Непал Чомолунгма а най добре на дъното на океана.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хахахахаха

    37 48 Отговор
    Японците да се вземат в ръце и да си довършат работата която започнаха преди време с тази пасмина.

    Коментиран от #19

  • 13 14/88

    10 38 Отговор

    До коментар #10 от "12 соу иван асен 2":

    Скоро като се избие азиатската гмеж япобия тайван тайланд китай индонезия виетнам малайзия и индия и ще има пак и отново Ввободна Европа.

    Коментиран от #49

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян

    26 19 Отговор

    До коментар #8 от "Росен":

    До 8 ком -другарю -чел ли си по новата история -че ако не бяха американците с ядрените бомби -половината Китай щеше да е японски

    Коментиран от #60

  • 16 GnG

    33 7 Отговор
    Военните бази на северно-американската държава САЩ в Япония, от края на Втората Световна Война до наши дни, ОКУПАЦИОННИ ли са или НЕ ?!

    Коментиран от #20

  • 17 Полковник

    18 39 Отговор
    Да бе, те китайците и руснаците са света вода ненапита. Те винаги са прави, а ако случайно някой е на друго мнение, то той е от завистливия и виновен за дереджето им запад. Китайците насипват остров след остров в Китайско море, веднага правят военна писта и обявяват шелф. Еле пък руснаците. Като им хванеш шпионин с дипломатически имунитет, хем искат доказателства, хем се сърдят ако се рязчуе, хем тези дето са го хванали са виновни и трябва да бъдат наказани. Добре, че тия дето са без имунитет много бързо обличат дървеното пардесю и с тях няма проблем. Нали не се петни "великата" кочина, няма проблем. Хора имат много. Така, че основните разбойници да си траят.
  • 18 GnG

    26 3 Отговор
    Броят на северно-американските ВОЕННИ бази и обекти в Япония са повече от 100, с повече от 50 хиляди служещи в тях !

    Коментиран от #30

  • 19 Знайко

    28 13 Отговор

    До коментар #12 от "хахахахаха":

    Трудна работа вече. Китай ще отнесат Изгряващохо сленце с неговите сили за защита за няма седмица. Ако не са Янките досега Маоистите да са ги изяли за закуска.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    23 15 Отговор
    Вижте са, и китайците и японците са интелигентни хора. Няколко нива над много от т.нар. от вас "бели" нищо,че японците са по бели от повечето. Япония никога няма да тръгне на въпреки срещу Русия и Китай, защото много добре знаят що за съюзник имат. ВСВ мина и поуките са взети, за да се пускат на целия тихоокеански регион с всички англичани,австралийци и американци заедно с корейците и китайците. Освен това едно за съюзник да имаш Германия, друго е измекяри като краварите. Така, че първият ми коментар е меродавен.

    Коментиран от #65

  • 22 Госあ

    28 10 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    А в Катманду съм ходил. Когато ходихме да спускаме един 6ооо със ски и сноуборд. Та много добре знам за какво става дума. Простолюдието, наричащи себе си хипстъри ходят да се валят в прахта, а някои ги теглят и по върховете. Китайците в Тибет такива не пускат. Освен това, китайските болници в Катманду са много по големи и добре изглеждащи от тези в София. Местните казват, че знаят за намеренията на Китай, но нямат нищо против. Казаха ми, Китай ни помогна след земетресението, строят болници, вецове, пътища, училища. Западняците ги ползват за носачи и търгуват с наркотици. Т'ва е. Като навсякъде.
  • 23 Гост

    11 18 Отговор
    Япония била предвидена за животински резерват без хора и изглежда японците се стремят да го осъществят с бързи темпове.

    Коментиран от #27

  • 24 БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН ОТ БАНКЯ

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    БРАВО ПОСЛЕДЕН МОЙ ВОЙН😀😀😀
  • 25 GnG

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Генерал BUF":

    С този разказ, можете да участвувате в Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко Константинов" ! :)
  • 26 ЖЪЛТУР ОТ „АПОКАЛИПСИС СЕГА”

    12 12 Отговор
    MADE IN JAPAN ДА РАЗБЕРЕ,ЧЕ MADE IN CHINA Е ТОТАЛНО М Е Н Т Е
  • 27 Госあ

    13 8 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Япония е Свещения остров. А японците не понасят исляма защото е твърде животински, а християнството - защото не могат да приемат евреите за богоизбрани, тъй като богоизбраните са само на Свещения остров. Иначе, Шинто е доста отворена и толерантна религия и много от населението изповядват и Шинто и Будизъм. Без проблем.
  • 28 СИНЯТА КНИГА

    17 8 Отговор
    В Япония са краварски слугинаж
  • 29 Професора

    13 7 Отговор
    Китоубийците са най извратените човекоподобни маймунляци на които хабитата им е островите в Тихия Океан!
  • 30 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #18 от "GnG":

    Ако не бяха тия бази сега Китай щеше да се пробва да анексира Япония , Тайван отдавна щеше да е анексиран !

    Коментиран от #31, #35

  • 31 Госあ

    14 13 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ако не бяха тия бази, сега Япония щеше да има ядрено оръжие, подводници, самолетоносачи и едни от най добрите самолети (сравними само с германските). Вервай ми.

    Коментиран от #32, #44

  • 32 КОНТРАТА

    15 14 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Що пишеш глупосто бе, къде им е на японците космическата програма защото нещо липсва, а тя не им е забранено да я разработват. Яопнците са техничари на ниско битово ниво, преувеличения японски технически прогрес!

    Коментиран от #33, #34, #37

  • 33 Госあ

    8 14 Отговор

    До коментар #32 от "КОНТРАТА":

    Хахахаха т'ва че не изстрелват кошници с хора до МКС, означава че нямат космическа, а ? Хахахаха Между другото, японския и европейския модул са правени с японски и европейски карго. Знаеш ли я таз подробност. Безпилотни, но на кой му пука, като има таксита. Иначе, Хаябуса 2 трябва скоро да се върне с проби от вътрешността на метеорит, препоръчвам ти да гледаш филмчето, да видиш какво означава хай тек. Друго новичко, относно тяхната програма е новият им спътник за парникови газове (от стария се ползваше целия свят). Новия мери метан и въглероден оксид, освен въглероден диоксид и е с много по чувствителни сензори. Нарича се Ибуки (2 ,разбира се). Оооо забравих, че путя ги учи на водородна инфраструктура хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха
  • 34 Госあ

    5 16 Отговор

    До коментар #32 от "КОНТРАТА":

    Ти кажи, къде му е на путя изтребитела 6+++ ? Пали ли ? Или е като арматите хахахаха

    Коментиран от #36

  • 35 GnG

    13 3 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ако не бяха тия бази сега Китай щеше да се пробва да анексира Япония
    ------------------------------------------------------------

    Може ли, да ни подскажете, КОГА Китай е нападал Япония ?!

    Коментиран от #50

  • 36 Лети ли рапторчето?

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    А ти кажи що пенсионираха на бързо Рапторчето?

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Госあ

    6 15 Отговор

    До коментар #36 от "Лети ли рапторчето?":

    Моето скромно мнение е, че инженерите на света са германците и японците. Не съм фен на американците, защото преди да откраднат технологиите на света са правили летящи ковчези. Като руснаците, апропо.
  • 39 БПФ

    9 3 Отговор
    Тея джадаи с дълг 240% от БВП, нещо май пак си ритат здравните книжки...
  • 40 Монгола

    23 8 Отговор
    Бг комплексари още битуват на мнения от преди 1989г когато си мискеха, че извън СИВ летят на летящи чинии и пият разни сокове с протеини и не се хранят с твърда храна. В 21 век вече е яно краварите имат куха икономика, а водещата икономика е Китай! Подлъгаха ви 1990 с разни миксерчета

    Коментиран от #42

  • 41 САЩ

    6 10 Отговор
    Хаха Китай се въръжава като за 100 Америки и Съветски съюза и след 50 години ядрено и конвенциално въоръжаване още има страх да води война срещу Тайван а срещу Япония просто нямат шанс дори и с войски на Северна Корея зад гърба им
  • 42 Demonaz

    4 11 Отговор

    До коментар #40 от "Монгола":

    Верно си монгол ,че и татар си. Заминавай за ко чината Китай.
  • 43 ахъ

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Японците пък тровят периодично Световния океан с радиация от Фукошима и все още убиват китове и делфини...

    Коментиран от #45, #53

  • 44 Джим Бийм

    6 10 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Японците няма смисъл да инвестират във военни технологии, доколкото американците ги пазят. Иначе биха постигнали върхови неща, но става дума и за много пари, които в момента се поемат от САЩ като разходи за отбрана на ключов съюзник в региона. Спестеното във военен план се инвестира в цивилното инженерство и технологии. Уважавам Япония, макар техните планове и стратегия да не излизат съвсем точни - например Втората световна война, Манджоу-Го и някои други моменти от тяхната история. Логично е всичко да не може да се предвиди, но да удариш САЩ с внезапен удар и да се мъчиш за 5 години да овладееш и развиеш Югоизточна Азия като свой протекторат ми се струва огромно безумие. Вероятността да спечелят в подобен конфликт е била доста ниска... И последващите събития го доказват.

    Коментиран от #46, #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Джони Уокър

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джим Бийм":

    То пък щото нашите бългаески планове за първата и втората световни войни бяха точни....
  • 47 Адвокат

    5 11 Отговор
    Ако не бяха американките бази, щяха да са руски бази. Япония е победена страна и също като Германия няма право на високи технологии с възможно военно приложение. Няма армия и няма да има повече никога. Религията и културата им са първобитни и само някой с информация само от фейса, не прочел и една книга, може да им се възхищава. Японския балон бе надут от едни чичковци с ден бради и шапки през 70-80 те години, но поиздиша последните 20 по причина че същите надуват подобен балон в Китай. Не се напрягайте излишно!

    Коментиран от #48, #54, #61, #62

  • 48 Хо хо хо

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "Адвокат":

    Надуват ги американските свне които трябва да бъдат изхвърлени от Нормалният свят.
  • 49 ORDABASY

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "14/88":

    А вас Арабските печки кво?
  • 50 Ннн

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "GnG":

    1274 год. Хубилай хан познат още и като първи император от династията Юен напада япония!
    Но камикадзе божествения вятър потапя флотата изградила мост до японските острови!
  • 51 Време е

    11 3 Отговор
    Ами време е Китайците да си върнат Тайван,както Руснаците си върнаха Крим и да видиме как краварската измет ще вие на умряло, но няма да посмее да се самоубие.Япония е окупирана от САЩ и правителствата там от края на бомбандироовките са само марионетки.
  • 52 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джим Бийм":

    Всъщност и сега армията им е доста силна, предвид приказките, че нямат такава. Иначе, действително са се изхвърлили, както и Германия, апропо. Колкото и технологични да са тези държави, не могат да се сравняват с ресурсите на сащ и русия.
  • 53 Госあ

    1 16 Отговор

    До коментар #43 от "ахъ":

    За разлика от руснаците, японците събраха цялата радиоактивна вода, от Фукушима. баце. Не се притеснявай толкова. Притеснявай се за рушняшката радиация, която е посипала марулите в България.

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Ко Нур

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    А бе учен - къде я събраха японците радиоактивната вода от Фокушима ? Филтрираха целия океан ? Ти чуваш ли се какви ги разправяш ?

    Коментиран от #57

  • 56 Лупи

    1 4 Отговор
    Китайците са следващите нацисти. Искам който толкова много ги харесва да иде да живее сред тях. Тия същества нямат уважение към природата и животните, това е липса на първите 7 години, това е варварство.
  • 57 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бай Ко Нур":

    Ми бате земи потърси малко свястна информация у тоя гугъл. И на български даже може да намериш. Да не съм ти частен учител, да ти обяснявам?

    Коментиран от #58

  • 58 Факти 21 април

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Япoния плaнирa дa излee в мoрeтo нaд 1 милиoн тoнa рaдиoaктивнa вoдa oт aвaрирaлaтa aтoмнa eлeктрoцeнтрaлa "Фукушимa 1", cъoбщи днec прaвитeлcтвoтo, цитирaнo oт cвeтoвнитe aгeнции, прeдaдe БТA.

    Рoйтeрc oтбeлязвa, чe тoвa рeшeниe вeрoятнo щe рaзгнeви cъceдни cтрaни кaтo Южнa Кoрeя. Изливaнeтo нa рaдиoaктивнaтa вoдa в мoрeтo пoвeчe oт eднo дeceтилeтиe cлeд ядрeнaтa кaтacтрoфa щe нaнece нoв удaр нa рибaрcкaтa индуcтрия в ceвeрoизтoчнaтa япoнcкa прeфeктурa Фукушимa, кoятo oт гoдини ce прoтивoпocтaвя нa тaзи мяркa.

    Коментиран от #59, #63

  • 59 Факти

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Факти 21 април":

    Грешка, 13 април 2021г.
  • 60 Niki13

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    до Стоян
    ако СССР не бяха разбили квантунската армия , едва ли щеше да го има Китай.
    Бомбите са допълнение на разгрома.
    От тук и произлиза още един въпрос, защо се счита че ВСВ е започнала в Европа. Реално войната започва в Азия. Дали с завземане на Манджурия през 1931 г. или с инцидента на моста Марко Поло през юли 1937 г., или с битката при езерото Хасан (1938 г.).
  • 61 Niki13

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Адвокат":

    До Адвокат
    Силите за отбрана на Япония не са за подценяване. В момента страната изгражда пълноценни въоръжени сили с нападателен характер, морска пехота, военно космически сили, авиационни ударни групи. Япония продължава да е технологичен лидер и партнира в основните военни програми на сащ, също и в производството на самолети. Нищо че дълговете и са 2 пъти БВП.
  • 62 777

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Адвокат":

    Твоята култура като е съвременна циганите са станалчи повече от вас.Технологичните иновации на Германия и Япония са сетлини години напред!Тези две държави са непобедими, както сам определяш КУЛТУРАТА и Традициите не се променят но могат да бъдат наложени!
  • 63 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Факти 21 април":

    Точно така бацка, само че преди да излее събраната вода ще я обезвредят. Потърси сега и това. Виж как можело.
  • 64 Тайван и РСМ

    2 0 Отговор
    Тайван е вътрешен проблем на Китай от 30-те години на 20-ти век.

    Македония беше призната за външен проблем на България през 1992 г. от жалкия ни президент селяка Желев-БКП-ренегатът.

    За последно, на 01.08.2017 г., Р. Македония беше призната за външен проблем на България и й беше даден карт бланш да краде от българската история през пазарлък в някаква смесена българо-македонска безотговорна комисия и окончателно и беше позволено да нарича българския език в РМ (РСМ) "македонски език". През 2019 г. целият безпросветен и продажен български парламент одобри кражбите и подаръка на Борисов (и Каракачанов, и Валери-винкела) за зомбитата в РМ (РСМ)...

    Китай не постъпва като простаците на власт в България.
    Китай в крайна сметка ще си върне Тайван, така, както си върна Хон Конг и Макао. Така, както Русия си върна част от нейната "Македония" - Крим... Така, както Русия ще си върне Донбас и лявобережна МалоРусия (НовоРусия)...

    А продажниците в България единствено се възпроизвеждат.
  • 65 За съжаление

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Младите японци са пречупени от подълнатата сатанинска култура на запада. Вече нямат чувство за националност и се подлагат на янките дори повече от германците, повечето от които също се изродиха до подчовеци, особено онези от западна Германия, с нейните сакси, които с най-голяма готовност се записват за пазаруване и посещават магазини и апреки само с отрицателни ПСР-тестове. По-послушни опитни мишки от саксите няма!

    А Путин днес удари в земята сатанинската мафия, като присъства на Великденската служба без маска... Каза им дотук! Кафа сикме!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания