2 Май, 2021 20:45 2 134 5

Управата на римския Колизеум подготвя грандиозно шоу

  • колизеум-
  • рим-
  • италия

Нововъдението ще даде възможност на посетителите да застанат в центъра на амфитеатъра и да разглеждат сводестите стени, така както те са били виждани и от гладиаторите в древния Рим

Управата на римския Колизеум подготвя грандиозно шоу - 1
Снимка: shutterstock

Проект за изграждане на високотехнологична и лека сцена вътре в древноримския Колизеум ще позволи на посетителите да имат гледна точка от центъра на обекта и да съзерцават "величието на монумента", съобщи днес италианският министър на културата, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Дарио Франческини обяви сключването на договор на стойност 18,5 милиона евро за изграждане и поставяне на преместваема конструкция, която ще възстанови традиционната древноримска арена (или сцена) за гладиаторски двубои в Колизеума.

Сцената в построения през първи век амфитеатър е съществувала до 19 в., когато е премахната заради археологически разкопки на подземните нива на древния обект, каза Франческини.

Проектът трябва да бъде завършен до 2023 г. Мобилната структура ще може бързо да покрива или открива подземни находки, като по този начин ще ги защитава от дъжд и ще позволява да бъдат разглеждани от посетители. Проектът е обратим и сцената може да бъде премахната, ако в бъдеще плановете за Колизеума се променят.

Нововъдението ще даде възможност на посетителите да застанат в центъра на амфитеатъра и да разглеждат сводестите стени, така както те са били виждани и от гладиаторите в древния Рим. На сцената ще бъдат представяни и културни събития, свързани с Колизеума като символ на Италия.

Миналата седмица Колизеумът беше отново отворен за публика след 41-дневно затваряне заради свързаните с пандемията ограничения. Властите въведоха еднопосочен маршрут вътре в обекта като част от мерките за безопасност, а броят на посетителите беше ограничен до 1260 дневно, при 25 000 на ден преди пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако го срути

    1 0 Отговор
    Е те това е шоу
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор
    Точно така - Грандиозно шоу по случай пристигането на 200 милиарда от ЕС
  • 3 Плебеи от Рим

    1 0 Отговор
    Някогашните роби на Римската империя ще разглеждащ Колузеума от по близо. Да не забравяме че тези които пристигнаха от Азия в Римската империя за римляните те представлява варвари и не бяга римски граждани. Гражданство получиха през 200-те години след Христа.
  • 4 София

    0 0 Отговор
    Преди години 2016 / 2017 , Tod' s - известна марка предимно за обувки отпусна 25 милиона евро за реставрация на Колизеума, представете си какво пране на пари е паднало а сега с 200 милиарда от ЕС ...... шоуто е гарантирано за италианския народ. Дано жабите се разкрякат но май вече са във фаза на варене. Тук там има някой извън казана , Бог да ги пази.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: