Last news in Fakti

8 Май, 2021 16:00 6 473 13

Там мафията е искала да бетонира целия бряг

  • италия-
  • плаж-
  • бряг

Целият бряг в парка Дзингаро на о-в Сицилия е щял да бъде бетониран - ако зависеше от мафията. Но местните хора спасили природата. През 1981 паркът е обявен за резерват. 40 години по-късно мафиотите отново протягат ръце.

Там мафията е искала да бетонира целия бряг - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На Марианджела Галанте не ѝ останало никакво време за губене, когато миналата есен пламъците нахлули в дома ѝ. "Побягнахме от къщата, просто за да се спасим", разказва тя. Мъжът ѝ се качил на лодката, а тя тръгнала пеша заедно с други хора. "Непрестанно се обръщахме назад от страх, че огънят ще ни застигне."

"Пожарът не е случаен"

Марианджела е учителка и има редкия късмет да живее в самия национален парк Дзингаро в Сицилия - природен резерват, който точно преди 40 години беше измъкнат от лапите на мафията. Тогава той се превърна в истински символ на борбата срещу организираната престъпност. Големият пожар миналата есен показва обаче, че мафията отново надига глава, опасяват се Марианджела Галанте и съпругът ѝ Паоло Арена. "Ако бяха изолирани случаи, можехме да мислим, че са палежи, извършени от налудничав човек", казва той. В случая обаче ставало дума за преднамерено подпалвачество, извършено в точно определен ден, съобразено с вятъра и целящо да нанесе колкото е възможно повече щети. "Единствената организация, която може да подготви такава престъпна акция, е мафията", твърди Арена. Според него, мафията иска да напомни на всички: "Ние сме още тук!".

Големият пожар в първия природен резерват на Сицилия не е никаква случайност, казва и инспектор Джузепе Джелозо от местното лесничейство. За него няма никакво съмнение, че палежът е бил престъпно дело, защото огънят тръгнал целенасочено и едновременно от няколко страни. "Явно е, че в случая има умисъл и определени интереси", убеден е той.

Дзингаро не е просто някакъв парк. Стръмният бряг на около един час път с кола от Палермо е пълен с палми-джуджета, диви маслини и бадемови дръвчета, а през 1981 година беше обявен за природен резерват. Тогава организациите, които се бореха срещу мафията и се ангажираха за опазване на природата, отпразнуваха събитието като голям свой успех. Защото допреди това властите възнамеряваха да прокарат през местността автомагистрала и да застроят с курортни комплекси чакълестия плаж край лазурно сините морски води.

"Ако тогава бяха прокарали магистралата, брегът вече щеше да е бетониран", казва 66-годишният Джовани Лочиферо. Разследването на прокуратурата по-късно доказало, че мафията сериозно е натискала за магистралата - просто защото има сериозни интереси в областта на строителството. Лочиферо и други млади сицилианки и сицилианци тогава организирали протестен марш и успели да спрат строежите. А възникването на природния резерват било тежка плесница за мафията.

Не пипайте Дзингаро!

Националният парк Дзингаро отново отвори врати преди няколко седмици - точно за 40-ия си юбилей. Буйната средиземноморска растителност бързо беше заличила следите от огъня. Паоло Арена и Марианджела Галанте са основатели на инициативата "Да спасим горите", която заедно с още 100 други еко-групи организира в края на седмицата протести в цяла Сицилия. Целта е да привлекат вниманието към опасните подпалвачи и да призоват политиката да поеме нещата в свои ръце. А инспектор Джелозо от лесничейството добавя, че занапред Дзингаро ще се охранява включително и с дронове, които може би ще държат подпалвачите далеч от този важен символ на Сицилия.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    75 2 Отговор
    Нашата мафия отдавна бетонира черноморието. Наемат нискообразовани работници и им плащат мизерни заплати, не внасят осигуровки и данъци. Мислят само как да прекарат клиента. Затова нормалните хора бягаме в Гърция и Турция на море, колкото и непатриотично да е.
  • 2 681

    45 1 Отговор
    У НАС ЦЯЛАТА 1ва ЛИНИЯ НА С.БРЯГ Е НЕЗАКОННА, ТЯ Е ПРЕДИ СТАРАТА АЛЕЯ КОЯТО ЛИМИТИРАШЕ ПЛАЖА, КОЙТО БЕШЕ 100-150м А НЕ СЕГАШНИТЕ СМЕШНИ 30-40м. ОТДЕЛНО ЧЕ ТАЗИ 1ва ЛИНИЯ НАПЪЛНО ЗАТАПВА ПЛАЖА И ГЛЕДКАТА КЪМ МОРЕТО ЗА ОСТАНАЛИТЕ ХОТЕЛИ. ВЪПРОС НА ЕДНО РЕФЕРЕНДУМЧЕ И НА БЪДЕЩИТЕ ГЕШЕВЦИ Е ДА ДАДАТ НА НАРОДА НЕГОВОТО СИ
  • 3 Пучо Капучо

    40 1 Отговор
    Там мафията не успя, ама тук даже пре-успяха...бетон до бетон, вирус до вирус, мутра до мутра, майн.о льо...
  • 4 +#&&&+$##

    35 1 Отговор
    Трябва да се национализират всички хотели и постройки на 300 м от бреговата ивица и да се съборят да се възстанови природата такава каквато е била

    Коментиран от #5

  • 5 Пучо Капучо

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "+#&&&+$##":

    Именно. Така в Испания преди години са събаряли цели хотели, че и там нещо се били престарали с презастрояването. Да им се чуди обаче човек на акъла на испанците - те поне имат далеч повече плажна ивица от нас, за какво са строяли сграда до сграда, не знам.
  • 6 Пловдив

    25 2 Отговор
    В България Мафията успя, за разлика от Сицилия

    Коментиран от #9

  • 7 Аве ,

    1 18 Отговор
    Какво ми говорите за презастрояване ,от 400 км бряг застроени 40-45 км ,останалото пущинаци .Па и ще се мерят с Италия с хилядите километри плажове ,и то плътно застроени .Пфу
  • 8 МИХАЙЛОВ

    8 0 Отговор
    ...ГОРКАТА СИЦИЛИАНСКА МАФИЯ...
    ...КАКВА ТЕЖКА И НЕРАВНА
    БОРБА Е ВОДИЛА... И ЗА КАКВО...
    ...ЗА НЯКОЛКО МИЖАВИ ХОТЕЛЧЕТА
    НА БРЕГА НА МОРЕТО...
    ...И ЯВНО ЩЕ ЗАГУБИ
    И ТАЯ БИТКА ТАМ...,
    ЗАЩОТО ТАМ
    СРЕЩУ МАФИЯТА
    ИМА МОЩНА И ЗАКОННА
    ДЪРЖАВНА СИЛА
    ДЪРЖАВНА АНТИМАФИЯ
    С ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ,
    С ИСТИНСКИ РЕАЛНИ
    ПРОКУРАТУРА И СЪД,
    КОИТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ
    НА МАФИЯТА,
    КОИТО ВОДЯТ УПОРИТА
    И УСПЕШНА ВОЙНА С МАФИЯТА
    И РЕАЛНО ВКАРВАТ МАФИОТИТЕ
    В ПАНДИЗА ЗА ДЪЛГО...
    ...А МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ
    УСПЯ ДА СИ ОКУПИРА
    ЦЯЛА ДЪРЖАВА,
    БАРАБАР С ВСИЧКИТЕ
    ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ВЛАСТИ,
    И ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА
    И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА
    И СЪДЕБНАТА
    ИМЕДИЙНАТА ВЛАСТИ...,
    БАРАБАР С ВСИЧКИ РЕСУРСИ
    И БИЗНЕСИ И БАНКИ,
    БАРАБАР С ПОЛИЦИЯТА
    И ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ
    И ДОРИ АРМИЯТА...
    ...И ДОРИ ЗАПОЧНА ДА КРАДЕ
    И ДА ИЗВЪРШВА ИЗМАМИ
    И ПРИСВОЯВАНЕ
    ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ
    И СУБСИДИИ И ПРОГРАМИ...
  • 9 Даниел

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пловдив":

    Напротив.Мафията се провали в България.Бяха унищожени огромни производствени мощности вместо мафията да ги овладее и развие.Но има изключение във лицето на ТИМ-аджиите.Те купуват предприятия,изхвърлят всичко влагат в съвременно оборудване и търсят пазари.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Даньо

    1 2 Отговор
    Добре че има мнения като твоето за правилен ракурс на дискусята, че Ганчо откачи , чак еколог стана завистливия му балкански тю.флек, който за нищо не става до там че собствения си интерес не схваща ...
  • 12 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Добре че има мнения като твоето за правилен ракурс на дискусята, че Ганчо откачи , чак еколог стана завистливия му балкански тю.флек, който за нищо не става до там че собствения си интерес не схваща ...
  • 13 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    , Не ме укорявайте, когато пиша, че българските политици превърнаха Конституцията ни в " халваджийски тефтер", дори в нещо по-лошо.
    Не остана член и алинея , които да не са нарушени по един или друг начин, чрез законови и подзаконови актове, волно или неволно.........Най-важното - с величайшото решение на Конституционния СЪД !!Само преди няколко месеца Парламентът под знамената на ГЕРБ се юрна да я префасонира тая Коинституция, колко им е - вкарват я в "дневния ред", гласуват ,де по видело , де по тъмно, де половината - де четвъртината от депутатите и....готово. " На-а-а Констентуция !!? " и до ден -днешен крещи бай Ви Ганьо и показва среден пръст. Манталитет балкански !!!
    Защо да не го бетонираме този бряг целия . цимент има и желаещи не липсват, има и кой да узакони всяко беззаконие...Колко му е ?
    А ТИ, български гражданино , върви на м........, гръцко или турско море ! Сега е свобода и демокрация.........