Last news in Fakti

18 Май, 2021 22:40 9 565 154

Кой доставя ракети на "Хамас"?

  • израел-
  • хамас-
  • ивица газа-
  • бенямин нетаняху

Във военно отношение Израел беше изненадан от разширения оперативен капацитет на ислямисткото движение да изстрелва толкова много ракети наведнъж и по такива далечни цели

Кой доставя ракети на "Хамас"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Хамас” може да разчита на изобилие от ракети и други оръжия в продължаващия си конфликт с Израел, като палестинската екстремистка група може да се похвали с още по-голям и по-ефективен арсенал, отколкото в предишните противостояния, пише АФП.

Анализатори твърдят, че „Хамас” е в състояние да стреля по-често и по-далеч в Израел в сравнение с минали конфликти за Газа, отчасти поради подкрепата на Иран. Ето поглед към арсенала на „Хамас”, как се е развил през последните години и какъв ефект има върху текущия конфликт.

Какво ни показа този конфликт?

Ислямисткото движение, което е на власт в Газа, въпреки израелската блокада в продължение на близо 15 години, изненада Тел Авив и други израелски градове с насилието и честотата на своите ракетни обстрели. Повече от 3000 ракети са паднали върху Израел през изминалата седмица, с темп, поставящ на издпитание израелската система за противоракетна отбрана „Железен купол”.

За първи път "Хамас" използва ракета Ayyash 250, чийто обхват е 250 километра.

„Най-впечатляващият факт от тази война е колко ракети са успели да изстрелят за кратък период от време и едновременно“, каза Фабиан Хинц, независим анализатор, който се фокусира върху ракетите в Близкия изток.

"Огневата мощ на „Хамас” както по отношение на броя на ракетите, така и по обсега им, далеч надхвърля случвалото се при по-ранните напрежения, а израелските ответни мерки са бързи и опустошителни", заяви Международната кризисна група (ICG).

"Във военно отношение Израел беше изненадан от разширения оперативен капацитет на „Хамас” да изстрелва толкова много ракети наведнъж и по такива далечни цели", добавиха от ICG.

Кой доставя оръжие на „Хамас”?

Допреди няколко години Судан подкрепяше палестинците, по-специално чрез разглобени на части оръжия, пренасяни през Египет. Но мирното споразумение през 2020 г. между Судан и Израел след свалянето на авторитарния лидер Омар ал Башир сложи край на споразумението.

Сирия при президента Башар Асад също доставяше ракети в миналото.

Но сега Иран е най-значителният поддръжник на палестинските групи.

„Подкрепата за действащите лица в региона се превърна в основен стълб на военната позиция на Иран“, се казва в доклад на Международния институт за стратегически изследвания миналия месец.

"Дейността на Иран за разпространение на оръжия се фокусира върху сирийския режим и недържавни участници в Газа, Ирак, Ливан, Сирия и Йемен", се добавя в него.

Следящ отблизо развитието на нещата експерт по оръжия, който остава анонимен, но публикува констатации в "Tуитър" като Caliber Obscura, каза пред AФП, че иранският подход не се отнася само до трансфера на оръжия.

"Те са свързани с прехвърляне на ноу-хау, шаблони за дизайн и най-добри практики", каза анализаторът. Ракетите "са проектирани специално за прокси сили, които да бъдат просто произведени и лесно сглобяеми с прости инструменти".

Колко големи са оръжейните запаси на „Хамас”?

Според експерти, с които се е свързала АФП, „Хамас” можеше да разчита на значителна ударна сила от 12 000-13 000 ракети преди началото на настоящия конфликт. Производственият капацитет е труден за оценка.

"Те не искат да бъдат в ситуация, в която ще останат без ракети след две седмици, така че предполагам, че оценките на запасите са занижени", каза Calibre Obscura.

"Те определено имат значителни запаси. Мисля, че са подготвени за продължителен период от време."

„„Хамас” има дълга история на производството на ракети и те се оказаха разумни, изобретателни, креативни със сглобяването на големи ракети“, каза анализаторът.

В миналото „Хамас” дори успял да получи невзривени британски боеприпаси от Първата световна война от плавателен съд, потънал край Газа, отбелязва анализаторът.

Може ли „Хамас” да противодейства на наземна офанзива на Израел?

Анализаторите предупреждават, че всяка израелска сухопътна офанзива в Газа ще предизвика нова спирала на насилие.

"Конфликтът може да се влоши още", казаха от ICG.

Това също не би било лесен вариант за Израел, тъй като Газа е един от най-гъсто населените райони на земята и предлага потенциално кошмарна война в своите приличащи на лабиринтни улици.

"Това е градска битка в много гадна среда", каза Хинц. Подобен сценарий също би включил в игра различни аспекти на стратегията и арсенала на „Хамас”, включително мрежата от тунели под Газа, противотанкови ракети и гранатомети.

"Те биха получили бойни инструкции от иранците, от „Хизбула”,биха погледнали към „Ислямска държава”", каза Calibre Obscura и добави, че сухопътното нашествие "няма да бъде чисто и просто ... те („Хамас”) биха се защитили вероятно доста ефективно" .


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    12 15 Отговор
    Аз бре, цъкам ги у килеро:)
  • 2 Банг-банг

    93 16 Отговор
    Кой е основния продавач на оръжие? Кой има интерес от войни и унищожения? Продават на едните, подкрепят другите. Има ли досетили се...?

    Коментиран от #138

  • 3 Как - Кой ?

    22 23 Отговор
    Отровителят на гащи ...🤭
  • 4 Едно е да убиваш беззащитни жени и деца

    72 9 Отговор
    А съвсем друго е да навлезеш в Газа

    Коментиран от #8

  • 5 Дива свиня

    100 17 Отговор
    Нима не знаем кой си печата долари без покритие и подклажда войни? Знаем и кой продава на "Хамас " и подкрепя Израел. Империята на злото

    Коментиран от #153

  • 6 5иция

    31 4 Отговор
    Чудно защо ракетите им имат името АЙЯШ което преведено от арабски е съз значение ПИЯНИЦА.

    Коментиран от #27, #146, #152

  • 7 факт

    63 13 Отговор
    Израел експлоатира труповете за да извлича полза.
    Израел експлоатира историята.
    Попринцип да се докаже че някой е евреин е невъзможно.
    Каква е връзката между евреите убити из концлагери и евреите на Моисей
    Естествено ВСВ се използва много удобно от евреите с цел облаги.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хъхъ

    26 6 Отговор
    Не знам кой ги доставя, ама фойерверките биха били по-ефективни...

    Коментиран от #13

  • 10 Sofia

    19 41 Отговор
    Съветската ракета-носител BM-21 Grad съставлява голяма част от ракетните сили на Хамас

    Коментиран от #11

  • 11 требе стригане

    9 24 Отговор

    До коментар #10 от "Sofia":

    Примитивни ракети
  • 12 Жалостив

    47 5 Отговор
    Кой доставя ракети на "Хамас"... а кой ги доставяше на ДАЕШ, кой ги доставя на протурските главорези? Пак се тресем на чужд гроб!
  • 13 Seid & Selahaddin i Eyyubi

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "хъхъ":

    То " Железният им Щит(купол)" и тях трудно ще прихване сега нали?
  • 14 Тони

    12 40 Отговор
    КГБ! как кой.

    Коментиран от #125

  • 15 Абе не знам кой

    52 14 Отговор
    Ама палестинците направиха за смях железния купол на израилтяните за 3 милиарда

    Коментиран от #73, #112

  • 16 Чичо

    26 0 Отговор
    Нъл тряа да тестваме купола
  • 17 Шопа

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Къде виде семити у израел бе?

    Коментиран от #18, #37, #135

  • 18 Крис

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "Шопа":

    Единствените семити там са палестинците.

    Коментиран от #130

  • 19 Смърфиета

    10 24 Отговор
    Аз съм на 100% сигорна, където чефутите и през ум не им минава да нахлуят в Газа там целото кралско воинство мое си намери смъртта и на 11 юли само с бюлетина 18
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гаптер

    36 4 Отговор
    Град са НУРСове железният купол просто има радар и компутер засича ги и на базата на скорост и траектория изтрелва противоракета която ги сваля.
    По интересно е ако се изтреля по-сложна ракета с отклоняем вектор на тягата която променя посоката си на движеноие в полет и следователно си променя траекторията тогава куполът предполагам че няма да свали нищо.
    Попринцип ракетата прехващач е много по-скъпа от ракетите на Хамас.
    Но това не ефактор тъй като всичко се плаща от Щатите.

    Коментиран от #29, #75

  • 22 Каланчо

    46 15 Отговор
    Евреите се натрапиха най нагло в земи които не им принадлежат от римско време!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ким Чен Ун

    10 3 Отговор
    Аз им ги подарявам.
  • 25 Тома Белев

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Каланчо":

    Египетския лешояд се е стресирал, сичкото мумия у пирамидите се одръвчило и поздрав 14 с промокод #88 на всички съмишленици
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Gхад

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "5иция":

    Няма такова нещо и нищо такова няма това харрам.

    Коментиран от #31

  • 28 Sofia

    9 1 Отговор
    След войната се съобщава, че Иран е доставил ракети SA-7, SA-14, SA-16 и Mithaq-1, BM-21 Grad, Fajr-3, Fajr-5, Falaq-1 и Falaq-2 , и противотанкови оръжия RAAD-T и RPG.[64] Сирия достави ракети 230 mm и Khaibar-1 и Корнет, Конкурс, Метис-М и RPG-29 противотанкови оръжия.

    Коментиран от #42

  • 29 Смърфиета

    11 9 Отговор

    До коментар #21 от "Гаптер":

    Сигорно потготвят световното обществено мнение за балистичната със среден обсег на дествие защото прокобата на 4футите е самозбъдващо се пророчество. Бягай възможно най далече ако не ти го пище на лицето, където си 4фут
  • 30 Кой кой кой???

    24 6 Отговор
    Е как кой чичо Сам демократо нали Израел трябва да си купи после нещо от Кравария!
  • 31 5иция

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Gхад":

    Да може да е странно и замен е тсйа но това е точното за превода от арабски ракета с име АЙЯШ 250 означаващо ПИЯНИЦА(човек обичащ алкохола)

    Коментиран от #38

  • 32 ГоШо

    9 2 Отговор
    Израелците са притежавали ядрени оръжия по време на Шестдневната война и са се подготвяли да ги използват.

    Според информация на "Ню Йорк таймс" през 1967 г. израелските власти са се опитвали да сглобят атомно устройство и да го детонират на Синайския полуостров, за да предупредят египтяните и арабските държави. Победата на Израел предотвратява използването на ядрено оръжие във войната.

    Коментиран от #35

  • 33 Не е Иран

    7 20 Отговор
    Иран няма да рискува сигурен ответен удар. Лилипута от бункера е.

    Коментиран от #143

  • 34 CNN

    1 10 Отговор
    Палестина , Израел са от многото държави които трябва да бъдат заличени заради бъдещето на планетата. Китай, Индия, Африка, Арабия, Иран , Турция, Япония, и Латинското тъмнокожо население

    Коментиран от #145

  • 35 Професора

    17 5 Отговор

    До коментар #32 от "ГоШо":

    Те и америте са искали да ползват ядрено оръжие в Северна Корея обаче от Москва са им казали, че ще го ядът краварите ако пуснат ядрени бомби над Пхенян!
  • 36 ХИЛЪРИ

    18 5 Отговор
    КАК КОЙ ФАЩ. ВТОРАТА СВЕТОВНА ФАЩ ПОДПОМАГАТ ХИТЛЕР ПОСЛЕ РУСИЯ. ТОВА СА ФАКТИТЕ. ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ!!!!

    Коментиран от #46, #132

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Gхад

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "5иция":

    Това харрам
  • 39 nikola

    11 10 Отговор
    ердоганчо размахал пръст на Изрел и ги заплашил. Путин трябваше да го свали на земята , като му напомни да не се дърви на тия дето имат ядрено оръжия и знаят как , и могат да го използват. Няма никакво значение колко феса ти е армията ако имаш средства да ги цъфнеш за секунда.
  • 40 Алоо

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Семити са всички племена по онези земи с близкия изток и палестинците са семитски племена и ирачаните също. Лумпеняга
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 подготвен

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Sofia":

    Старо оръжие.
    Въпросът е че като видиш картата за да стигне от Иран в ръцете на Хизбула трябва да мине през Ирак и Сирия до Ливан или през Турция по вода или през Йордания.
    Май сами се прецакаха евреите като махнаха Садам който беше против Иран.
    Попринцип този трафик е лесно да се пресече.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тома Белев

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "подготвен":

    Лесно е да се пресече, ама на Гибралтар
  • 46 Смърфиела

    17 6 Отговор

    До коментар #36 от "ХИЛЪРИ":

    Самият Фюхрер навремето каза в Моята борба, че аз постепенно разбрах, дето няма мръсно дело, в което да няма замесени еврей, но тука вече те направо играят главната роля.

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тома Белев

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Щайнайн":

    И да е съществувал, ще да е бил ариец
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Райдер

    11 6 Отговор

    До коментар #46 от "Смърфиела":

    Единственото което е искал да направи фюрера е да вземе имането на еврейските бизнесмени а после руският газ и нефт.Тия арииски простотии са били умело използвани за да хване повече ахмаци да ги насъска и да ги използва за да ограби квото може.

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Смърфиела

    4 9 Отговор

    До коментар #52 от "Райдер":

    Е, поне създаде условия сивите и зелените горски почви край Собибор и Треблинка да станат по-плодородни аз само полски картофи купувам всичко друго е бошлаф работа
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тома Белев

    4 5 Отговор
    Най умирам от кеф еврей да ми тълкуват християнството, ни риба ни рак
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 стоян помярев георгиев

    4 4 Отговор
    обичам шекелите
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Българин

    11 7 Отговор
    Много глупости прочетох тук. Който, малко се интересува да провери, кой е Херцел, и как и защо е създадена Еврейската държава...... Евреи си създават държава там където от 1000 години живеят други хора. Че ние можем да си искаме КРИМ... там е била Стара Велика България. Защо Русия и Украйна се карат за Българска територия. Хахаха Странно нали?

    Коментиран от #74

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Тома Забелев

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Тома Белев":

    Ясно , ти си оня , дето не може да се справи с "и" и "й" ...🤭🤭
  • 73 Войникът

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Абе не знам кой":

    Защо за смях?!? На заснети видея се вижда как множество ракети биват взривявани във въздуха! Ти какво очакваш ,ако си с бронежилетка и ти изредят един пълнител от 30 и повече патрона ,то все някой ше ти влезе в тялото,но важното е да си защитил важен ирган и курлумът да не го засргне за да живееш! Така и този защитен купол...!
  • 74 стоян георгиев

    7 14 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    тва е било единственото решение за отселелите от холокоста.отиват в земите от които са изгонени и създават държава.територията на израел е изключително малка и земите са били ненаселени в момента на идването им там.можело е да се разберат с арабите ,но арабите решават да ги изгонят силово,но не им се е вързало.израел е колкото македония .поне половината е пустиня.реалната територия на която живеят е колкото два наши окръга.съседните арабски държави вместо да приберат и интегрират избягалите от израел техни сънародници ги държат в лагери десетки години с цел да има конфликта постоянна ескалация.интересно що ревете за експанзията на евреите в 25 хиляди квадратни километра на не за тази на русия дето е 17 милиона квадратни километра и включва зони далеч далеч от етническите граници на руския народ.израел е единствената нормална страна в региона ,може би с християнската част на ливан .всичко друго е ужас,но комунягите защитавате ужаса пред цивилизацията.напълно очаквано.

    Коментиран от #81, #147

  • 75 Абе

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гаптер":

    Плаща се до едно време......когато сметката стане много солена спира да се плаща и почва включване на задна, и тъпи обяснения......Явно от Хамас са се подготвили сериозно и ще водят война на изтощение.......докато "железния купол" свърши ракетите-прехващачи, които наистина са по-сложни и скъпи от тия дето палестинците пукат с тях. Изобщо Израел ги чакат трудни моменти от сега нататък, конфликти винаги е имало там но сега май някой е решил че нещата трябва да загрубеят повече от обикновено!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Смърфиела

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "В.В.П.":

    Чакай бе колега, не им казвай как ше свърши сериала, сега сме трети епизод нали трябва да има за нататъка – лека полека, иначе не е интересно
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Тома Белев

    1 3 Отговор
    Полша е най-големият производител на картофи в Европа, набийте си го в днк-то
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хари Потър

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "В.В.П.":

    От време на време трябв да им се припомня, че могат да си променят агрегатното състояние, нали?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "В.В.П.":

    Защо "някой" не е в кавички ??!🤭🤭
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Уам хуей

    4 1 Отговор

    До коментар #100 от "Уан хуей":

    Първата,втората световна война,руслата революция,падането на берлинската стена, френската революция,индустриялната революция,ковид зануляването всички тези епизоди от историята са организирани и дирижирани от тях

    Коментиран от #106

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Уан хуей

    5 0 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    Аз нямам проблем с еврейте спокойно. Просто една част от тях (по-влиятелната) не служи на бог а на един друг.

    Коментиран от #111, #149

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Хари Потър

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "Уан хуей":

    Това твърдение е невалидно доколкото те самите имат проблем със себе си. Дефектна партида. Яли някакъв плод, вероятно ликоперсикум.
  • 112 да бе , Саша

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе не знам кой":

    Личи си от броя на жертвите ... Което пък не е за хвалба .

    Коментиран от #115

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Смърфиела

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "да бе , Саша":

    Абе не е за хвалба ама как се бутат да ръкомахат пред обективите на Ал Джазира. Иначе като стане някъде сарафово оревават света. Утре ще излезе аятоллахът и ще каже ами ето ни и нас в клуба
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 димитър гърдев

    1 3 Отговор
    всички проблеми в близкия изток произтичат от иран

    Коментиран от #144

  • 121 Не бе

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Смърфиела":

    Френски шансони ..
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Иван

    0 0 Отговор
    Гебрев натовеца!!! Преминал е на страната на врага.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Делян

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Крис":

    Така е единствените семити са арабите, а Палестинците са араби. Осъждане на Палестинския Геноцид от ЕС и ООН ще сложи нещата поне малко в ред.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 IDIL

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ХИЛЪРИ":

    точно така,империята на злото ФАЩ през втората световна война играе двойна игра,великия Хитлер не е имал намерение да напада Съветска Русия а след като превземе Англия идвало ред и на Америка,даже праща немски подводници които стигат до американския бряг,след като сащисаните кравари усещат че ще ядат дебелата сопа насъскват хитлеристите да нападнат руснаците...
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Kcaniba

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шопа":

    Е па как - палестинците!!!
  • 136 big

    7 2 Отговор
    Не мога да разбера защо наричат палестинците екстремисти? Нима Израел не са? Окупирани Голани от Сирия, незаконни селища в палестинската част, превръщането на Ерусалим в столица на Израел, военните удари в Сирия и предположително в Иран и т.н., нима това е хуманизъм? Изкуствено създадената държава Израел на територията обитавана от палестинци е най-голямата грешка на тогавашното ООН породена от холокоста. Това е единствената държава в света създадена само по религиозна същност и от самото си създаване досега с помощта на САЩ тероризира съседите си
  • 137 мирис на тор

    9 1 Отговор
    Навсякъде е намесен отбора на Обора. Просто си правят тренировки, наблюдения и си увеличават продажбите на ОРЪЖИЕ. Световните терористи друго не ги интересува, само продажбата на ОРЪЖИЕ. Даже и на своя територия.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #127 от "стоян георгиев":

    Грешно е да се смята че всички евреи са поддръжници на Нетаняху ..в случая не народа на Израел а режима на Нетаняху е виновен ..опозицията заедно с една две арабски партии имаха възможност да създадат правителство и Нетаняху щеше да бъде съден за корупция ...тогава " невидимата ръка " реши да оскверни джамията на мюсюлманите по време на пистите на Рамазан и свещената нощ Кадир геджеси ....някой искаше да има стълкновения и Хамас да се включи и Нетаняху да облече военна униформа ...същото както подпалването на Райстага при Хитлер

    Коментиран от #151

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 qwerty

    1 0 Отговор
    как кой: доставчиците 😂
  • 142 Asterix

    2 4 Отговор

    До коментар #69 от "Тома Белев":

    Освен понятието "Ортодоксен Евреин",трябва да се въведе и "Ортодоксен Болшевик"!
  • 143 висерьонович

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Не е Иран":

    започвам да колекционирам коментари за путя. уникално ме кефите сорисягите колко дълбоко ви го е набил в скротомчетата. и от коментарчетата ви лъха болка. колекцията ще ме кефи яко.
  • 144 не си у час

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "димитър гърдев":

    ОТ ФАЩ !!!Докато нямаше Фащ , нямаше и проблеми !
  • 145 toi

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "CNN":

    но всъщност само те ще останат..както е е тръгнало
  • 146 Оптимист

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "5иция":

    На турски ayyaş е пияница, да:) И аз се замислих за същото, но на арабски означава човек, живеещ в охолство.
  • 147 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Някой е ползвал ника ми. И ще ти отговоря вместо него : Според договора на англичоците, Саш и Русия, в арабските земи трябвало да се настанят 40 хил. евреи. А сега са 9 милиона !
    Арабите да си прибирали палестинците.
    Това все едно да дойдат извънземни заевоеватели в Палестина, и да пратят арабите в българия, щото все сме от човешки вид. Не става, нали?

    Коментиран от #150

  • 148 БАХУРА

    0 0 Отговор
    Е.а им са мамата ся на еврейте - не знат какъв си го набиха само !!!
  • 149 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Уан хуей":

    ти нямаш проблем с евреите ?!!!!!хахаха хохохохо.и откъде знаеш на кои служат бе дрогар?не познаваш ни един евреин.чел си за тях само пасквили писани от антисемити и не вярваш че Христос е съществувал ама коментираш Бог!!!!!напълно по комунярски.както ти писах гледаи си там пастърмата в мавзолея и не коментираи теми дето са далеч от познанието ти!
  • 150 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "Българин":

    какъв договор те гони бе ?и откъде ви намират?писал си се българин ни излагаш като народ с щуротиите дето пишеш.в викито има подробна информация за преселението на евреите в палестина.то започва преди да има ссср и е на вълни.освен това в иеросалим си е имало винаги евреи.какви сащ какви ссср какви договори?по света постоянно има преселения и смяна на етническия състав на области.в палестина около 1945 година са живели едва 600 араби.днес са над 4 ри милиона.та не се пиши българин така ни сваляш нивото като народ!евреите от региона ,говоря за тези в ирак,иран,сирия,иемен,египет...се преселват в палестина ,демек освобождават място във въпросните страни на местните араби.израел е миниатюрна държава бе дрогар.девете милиона израелци живеят на една четвърт от българия като територия ,като поне половината е пустиня.та ако доидат извънземните и се настанят в сахара на територията на два български окръга едва ли ще е някакъв проблем.
  • 151 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "Хасан":

    аиде ,аиде ти верно хасанчо си стана комунист.натаняхо ще го съдят така или иначе.до сега са го съдили поне няколко пъти,но не тои изстреля над 3000 ракети срещу израел.ако хамас искаха да го съботират просто не трябваше да правят военен конфликт.не е станало нищо кои знае кво,но хамас решиха да има воина.без хамас натаняхо нямаше кво да направи.тaка че хасанчо ако има някакъв подмолен сценарии в него не участва само натаняхо.иначе си прав благодарение на израел арабите там живеят в пъти по-добре от арабите да речем в сирия или египет.
  • 152 пияница

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "5иция":

    Защото така и летят, в невъобразим зиг-заг.
  • 153 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дива свиня":

    До 5 ком -другарю -този съвет за печатане на пари го кажи на бедните руснаци и те да си напечатат рубли - ама за кенефа защото никой не ги иска дори и те а търсят долари
  • 154 Българин

    0 1 Отговор
    Естествено, че Русия снабдява терористите с ракети.Русия ВИНАГИ е подкрепяла тероризма.