Last news in Fakti

21 Май, 2021 13:05 2 277 14

Примирие в Близкия изток. Но равносметката е унищожителна.

  • израел-
  • хамас-
  • близък изток-
  • примирие-
  • палестинци-
  • война-
  • равносметка-
  • жертви-
  • щети-
  • конфликт

След бруталната размяна на удари между военизирани палестинци и Израел, продължила 11 дни, хората в района могат да отдъхнат. От тази сутрин в сила влезе примирие. Равносметката обаче е унищожителна: щетите са огромни.

Примирие в Близкия изток. Но равносметката е унищожителна. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия и военизираните палестинци в Ивицата Газа прекратиха огъня - след 11 дни на ожесточени бойни действия. Примирието влезе в сила в петък в 2 часа сутринта местно време. От този час нататък към Израел не са били изстрелвани ракети. И израелската армия прекрати въздушните си удари над Ивицата Газа. Същевременно както израелското правителство, така и радикалната ислямска организация "Хамас" предупредиха: ако отсрещната страна не се придържа към примирието, инициирано от Египет, то веднага ще бъде прекратено.

Нека започне "сериозен диалог"

"Истински шанс" за напредък по пътя към мира в региона - така американският президент Джо Байдън коментира примирието. Той увери, че ще поеме ангажимент за този напредък. Както израелците, така и палестинците заслужават "да живеят в сигурност" и да се наслаждават на "еднаква свобода, благоденствие и демокрация". Байдън благодари на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси за положените от него усилия за посредничество между двете страни в конфликта. В региона очакват скоро да пристигне за разговори американският външен министър Антъни Блинкен.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш апелира към израелците и палестинците да започнат "сериозен диалог" за корените на конфликта. Той призова международната общност да разработи заедно с ООН "бърз" и "стабилен" помощен пакет за възстановяването на региона след бойните действия.

Още в четвъртък по време на посещение в Близкия изток германският външен министър Хайко Маас настоя тамошният конфликт "отново да застане най-горе в дневния ред на международната политика". В Ерусалим той отново ясно зае страната на Израел. "За нас сигурността на Израел, както и сигурността на всички евреи и еврейки в Германия не подлежи на договаряне."

Как започна сегашният конфликт

Конфликтът между израелци и палестинци започна да ескалира опасно в началото на месеца. На 7 май се стигна до сблъсъци между израелската полиция и палестинци в арабския квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим. Причината: няколко палестински семейства са били заплашени от принудително изселване, след като една еврейска националистическа организация предяви претенции за собственост. Същия ден избухна напрежение и на Храмовия хълм - между силите за сигурност и палестински вярващи. Въпреки всички международни призиви за край на насилието, ситуацията в Близкия Изток ескалира.

На 10 май, когато в Израел честват Деня на Ерусалим, с който се отбелязва завладяването на източната му част през 1967 година, "Хамас" стартира масивни ракетни нападения от Ивицата Газа към Израел. А израелската армия отвърна на удара и бомбардира цели в контролираната от "Хамас" територия.

Щетите са огромни

Бойните действия продължиха 11 дни. Според данни на израелската армия, през това време от Ивицата Газа към Израел са били изстреляни общо над 4000 ракети. При нападенията са били убити 12 души и ранени над 300. Същевременно израелската армия е нанесла над 1000 въздушни удара над Ивицата Газа, при които по данни на палестинските институции, са загинали най-малко 230 души, сред които над 60 деца. 1900 палестинци са ранени. 1800 жилища и къщи са разрушени. Многобройни сгради на правителството и полицията са били изравнени със земята. Израелските удари над тунелната система на "Хамас" са нанесли сериозни щети на инфруструктурата.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    17 14 Отговор
    Общо взето за 11 дена евреите ошамариха хамас.
  • 2 покруса

    9 0 Отговор
    Примирие в Близкия изток. РАЗМИРИЕ,А НЕ ПРИМИРИЕ. Другото са хипотези на този или на онзи. Отсам или отвъд Океана.
  • 3 факт

    12 4 Отговор
    Единият или другият народ трябва да изчезне за да се реши проблмът.
    Няма как да стане друго ядче

    Коментиран от #13

  • 4 cтудена пот

    4 3 Отговор
    вчера 2 военни бази в 2 турски града бяха атакувани от общо 4 дронове. завчера 1 авиобаза беше атакувана от 2 дронове. турците не казват кой напада и какви щети причинява

    Коментиран от #7

  • 5 Иван Матев

    10 9 Отговор
    Не оправдавам евреите но палестинците са като тукашните цигани,ако им спрат помощите от цял свят голям глад ги чака!!!!
  • 6 Брендица

    2 0 Отговор
    10.05.ден на Йерусалим. Малта или Малтийският орден на какво мнение са по спора между Израел и Палестина. Каква сащ-египет коалици с ф16 ли си кореспондират?
  • 7 5иция

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "cтудена пот":

    Чети и турските медии и ще научиш кои го е планирал и дали имало щети. Няма нужда от четене и с досещане става. Да не мислиш че западните медии ще ти обяснят няколкото неуспешни опити за нападение кои как и защо го прави.
  • 8 Хасан

    5 6 Отговор
    А при османлията 500 г и трите религии си живееха в мир и толерантност

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Аз съм веган

    3 3 Отговор
    Що ли не ми е мъчно за простите араби?
  • 10 Шабан

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    При османлията Алчността беше под контрол. Докато сега тези разгащени християни са се взели за ватъка на Природата и сеят само разруха и унищожение! Което е жалко, за човека въобще!

    Коментиран от #11

  • 11 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Шабан":

    Харчат милиарди за да замърсят водите и после милиарди за да търсят една молекула вода на Марс
  • 12 Шабан

    1 1 Отговор
    Целта е да подържат изкуствено, технологичното си предимство! Но започнаха да буксуват от към жизнена сила и имунитет! Започна само затриването!? Което е добре!
  • 13 Squad

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    По добре да е арабския народ защото са трети по численост след хат китайците и бенгалите от бангладеш
  • 14 Николак

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Прочети " 3 синджира роби " и ще разбереш каква идилия е било.